Spedizione GRATUITA per acquisti superiori 59 €
ORDINI TELEFONICI 210 88 10 717
0

Ιταλικά Cantucci με άρωμα καφέ

24/09/2020
da coffees.gr

Το καλύτερο συνοδευτικό για ένα απολαυστικό espresso.

Τέσσερις καφέδες από τέσσερις μοναδικές γωνιές του πλανήτη.

21/09/2020
da coffees.gr

Η χώρα προέλευσης είναι από τα βασικά στοιχεία που δίνουν σε κάθε καφέ την χαρακτηριστική του γεύση και το ιδιαίτερό του άρωμα. Οι γνώστες του καφέ συνηθίζουν σιγά σιγά να ξεχωρίζουν τους ξυλώδεις και πικάντικους καφέδες της Ασίας, από τους ζωηρούς και γεμάτους οξύτητα καφέδες της Αφρικής και τους πιο «στρογγυλεμένους» της Νότιας Αμερικής. Αν και η χώρα καταγωγής ενός καφέ δεν είναι δείγμα της ποιότητάς του, είναι εντούτοις ένα σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας του.

Σήμερα, θυμόμαστε τέσσερις γνωστούς, αλλά και ξεχασμένους καφέδες, από τέσσερις ξεχωριστές γωνιές του πλανήτη: την Υεμένη, την πάλαι ποτέ κοιτίδα του καφέ, την Κούβα, που από κραταιά δύναμη του καφέ κατέληξε φτωχός συγγενής, αλλά και την Τζαμάικα και την Χαβάη, που ξετρελαίνουν τους καφελάτρες όλου του πλανήτη.

Καλό ταξίδι!

 

Τέσσερις καφέδες από τέσσερις μοναδικές γωνιές του πλανήτη.

 

Υεμένη: Ο θρυλικότερος καφές του κόσμου

Ο καφές της μικρής Αραβικής χώρας πέρασε κυριολεκτικά από σαράντα κύματα. Όταν η Ευρώπη ανακάλυψε για πρώτη φορά τον καφέ, οι Άραβες κατείχαν το απόλυτο μονοπώλιο στον καφέ: όλοι οι κόκκοι που κατέληγαν στην Ευρώπη ερχόντουσαν από την περιοχή της Υεμένης. Όταν οι Ολλανδοί αποικιοκράτες έσπασαν αυτό το μονοπώλιο, δημιουργήθηκε και το πρώτο χαρμάνι, το Mocha – Java, από κόκκους Υεμένης και Ινδονησίας, ώσπου η εξάπλωση του καφέ σε διάφορες χώρες, μέσω των αποικιών, παραγκώνισε τον αραβικό καφέ.

Σήμερα, ο Arabica της Υεμένης, είναι η λεγόμενη Moka, μια ποικιλία που κυνηγούν μετά μανίας οι γευσιγνώστες του καφέ. Λόγω του υψηλού κόστους, των ενόπλων συγκρούσεων, της πολιτικής αστάθειας και της επί χρόνια χαμηλής ζήτησης, ο Υεμενίτικος καφές έγινε από κυρίαρχος του κόσμου μια σπάνια και ιδιαίτερα ακριβή λιχουδιά που αφορά λίγους.

Το γευστικό προφίλ του Arabica από την Υεμένη φέρνει στο μυαλό αρώματα μήλου και εσπεριδοειδών, αλλά και βανίλιας και μπαχαρικών, όμως κυρίαρχες είναι οι νότες σοκολάτας. Η μοναδική γεύση οφείλεται τόσο στην ποικιλία, όσο και στο ιδιαίτερο υψόμετρο της περιοχής, αλλά και στην μοναδική επεξεργασία των κόκκων. Αρκετοί υποστηρίζουν πως γευστικά, ο Υεμενίτικος καφές θυμίζει ορισμένες ποικιλίες από την Αιθιοπία, τις οποίες αρκετοί blenders αξιοποιούν καταλλήλως, για να ανακατασκευάσουν το θρυλικό Mocha – Java.

 

Kούβα: ένας από τους σπανιότερους καφέδες της Καραϊβικής

Αν και μέχρι την Κουβανική Επανάσταση του 1959, ο καφές ήταν ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα του νησιού, η καλλιέργειά του οδηγήθηκε σε σταδιακή παρακμή από την άνοδο του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία και μετά. Αρχικά, η διάλυση των μεγάλων φυτειών επέδρασσε αρνητικά ως προς την ποιότητα του καφέ, ενώ η πλήρης απουσία ελέγχου οδήγησε πολλούς στη νοθεία του προϊόντος, που σταδιακά έχασε την αξιοπιστία του. Ωστόσο, κυριότερους ανασταλτικός παράγοντας ήταν το πολυετές αμερικάνικο εμπάργκο, που στραγγάλισε το νησί και οδήγηση το εμπόριο του καφέ σε αδιέξοδο.

Ο Κουβανέζικος καφές είναι ποικιλίας Arabica, από πολύ παλιές ρίζες που έφτασαν στην Καραϊβική τον 18ο αιώνα. Είναι αρωματικός και πολύπλοκος, όμως ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από ένταση – αυτός είναι και ένας λόγος που ο παραδοσιακός κουβανέζικος espresso, φτιαγμένος πάντα σε Moka Pot, σερβίρεται πάντα γλυκός.

Σήμερα, κουβανέζικο Arabica μπορεί κανείς να απολαύσει σε μικρές limited editions ή σε εκλεκτά, gourmet χαρμάνια, ωστόσο ο καφές από άλλες χώρες της Καραϊβικής μπορούν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατα αυτού του σπάνιου καφέ.

 

Τζαμάικα: Ο θησαυρός των Γαλάζιων Βουνών

Ίσως ο πιο φημισμένος ανάμεσα στους λάτρεις του καφέ, ο Jamaica Blue Mountain αποτελεί το «Άγιο Δισκοπότηρο» όσων αγαπούν τον καφέ. Από την εποχή που ο πρώην πειρατής Nicholas Lawes έφερε στην εύφορη Jamaica καφεόδεντρα από την Μαρτινίκα, η παραγωγή καφέ στο νησί ήταν περιορισμένη, μα εξαιρετικά ποιοτική.

Κορωνίδα της παραγωγής καφές του μικρού νησιού είναι ο καφές που παράγεται σε υψηλό υψόμετρο, στην οροσειρά των Γαλάζιων Βουνών, ο οποίος υπόκειται σε εξαντλητικούς ελέγχους και φέρει συγκεκριμένες προδιαγραφές, προκειμένου να μπορεί να ονομάζεται Blue Mountain. Συσκευάζεται αποκλειστικά σε ξύλινα βαρέλια, εξάγεται σε μεγάλο του ποσοστό στην Ιαπωνία και η γεύση του, φρουτώδης, πολύπλοκη και με ζωηρή οξύτητα, τον καθιστά περιζήτητο σε όλο τον κόσμο, ενώ η τιμή του είναι πραγματικό… χρηματιστήριο.

Ο Jamaica Blue Mountain διατίθεται τόσο σαν μονοποικιλακός καφές, αλλά και σαν προσθήκη σε πολυτελή blends, όπως της New York ή της Passalaqua, που είναι πρώτης τάξης ευκαιρία για να απολαύσει κανείς χαρμάνια με Jamaica Blue Mountain.

Χαβάη: το αντίπαλο δέος στον Jamaica Blue Mountain

Αν και οι ΗΠΑ αγαπούν ιδιαίτερα τον καφέ και εν πολλοίς οδηγούν τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά του, ο καφές δε φύεται σε αμερικάνικο έδαφος – με την εξαίρεση της Χαβάης. Η νησιωτική περιοχή, που αποτελεί μια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι απλά παράγει καφέ, αλλά μία από τις ποικιλίες της, ο περίφημος Kona, είναι μια από τις ακριβότερες ποικιλίες του κόσμου.

Τα καφεόδεντρα Arabica έφτασαν στο νησί τον 19οι αιώνα από την Βραζιλία, ενώ οι Ιάπωνες της Χαβάης έδρασαν για χρόνια καταλυτικά στην καλλιέργεια του καφέ. Σε μια μικρή, ηφαιστειογενή ζώνη, σε υψηλό υψόμετρο, παράγεται ο Kona, ένας ιδιαίτερα πολύπλοκος καφές, με ζωηρή οξύτητα που θυμίζει κρασί και ολοκληρωτική απουσία κάθε πικρής γεύσης. Η παραγωγή του είναι περιορισμένη, όπως εξάλλου και όλη η καφεοπαραγωγή της Χαβάης.

Ο Κona Coffee, και γενικά  ο χαβανέζικος καφέ, συναντάται σε single origin επιλογές αλλά και σε πολυτελή blends, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εξαπάτησης, αφού η πολύ μικρή παραγωγή δεν καλύπτει επαρκώς τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.

 

Mια μικρή γωνία της Αραβίας, μια εξωτική πολιτεία των ΗΠΑ, δυο μαγευτικά νησιά της Καραϊβικής – ο καφές μας κάνει να γνωρίζουμε τα πιο παράξενα μέρη του κόσμου!

Λαχταριστό Coffee Fudge, με μοναδική υφή

17/09/2020
da coffees.gr

Το Fudge είναι ένα από τα πιο απλά γλυκά του κόσμου, ένα ζαχαρωτό με υπέροχη, κρεμώδη υφή, που συνήθως νοστιμίζεται από διάφορα υλικά, όπως αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς κλπ. Στην Ελλάδα είναι ίσως λίγο ασυνήθιστο, αλλά στην πατρίδα του, την Αμερική, αποτελεί μια διαχρονική λιχουδιά «της γιαγιάς».

Το Fudge το συναντάμε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα, με συνταγές που δημοσιεύονται σε οδηγούς μαγειρικής και περιοδικά. Έγινε γρήγορα δημοφιλές, γιατί φτιαχνόταν εύκολα στο σπίτι, και δεν απαιτούσε λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, που ήταν ακόμα σχετικά ακριβή. Αρχικά ήταν το γλυκό της εργατικής τάξης, γρήγορα όμως διαδόθηκε στις τουριστικές περιοχές, αφού φτιαχνόταν εύκολα και εξίσου εύκολα κοβόταν σε ατομικές μερίδες, έτοιμες για πούλημα.

Σήμερα, το Fudge ίσως είναι λίγο παλιομοδίτικο, παραμένει ωστόσο νόστιμο και διαφορετικό, ενώ αποτελεί έναν «καμβά» πάνω στον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας γεύσεις, προσθέτοντας τα  υλικά της αρεσκείας μας. Το δικό μας Fudge έχει, όπως είναι φυσικό, γεύση και άρωμα καφέ και υπέροχη υφή.

 

Τι χρειαζόμαστε για το ένα ταψί λαχταριστό Coffee Fudge;

 • 400 gr γάλα εβαπορέ
 • 150 ml γάλα
 • 115 γραμμάρια βούτυρο
 • 450 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
 • 3 μεγάλες κουταλιές τη σούπας στιγμιαίο καφέ
 • Μερικούς κόκκους καφέ

 

Πώς ετοιμάζουμε το Coffee Fudge;

 • Σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε τα γάλατα, το βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει εντελώς
 • Ανεβάζουμε την ένταση, και συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας συνεχώς.
 • Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, προσθέτουμε τον καφέ και ανακατεύουμε συνεχώς με το μίξερ για 10 περίπου λεπτά
 • Απλώνουμε το μείγμα σε μεμβράνη και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
 • Το κόβουμε σε ίσια τετραγωνάκια και διακοσμούμε το καθένα από αυτά με ένα κόκκο καφέ.

 

Συμβουλές για λαχταριστό Coffee Fudge

 • Το Fudge είναι ένα απλό γλυκό, αλλά για να πετύχουμε τη σωστή υφή χρειάζεται μιας μορφή εμπειρία. Δεν απογοητευόμαστε αν οι πρώτες μας προσπάθειες δεν είναι απόλυτα καλές.
 • Δίνουμε μεγάλη προσοχή στη θερμοκρασία (μάξιμουμ 120 βαθμοί) και στο συνεχές ανακάτεμα, προκειμένου το γλυκό μας να μην κολλήσει, να μην καεί και να έχει τη σωστή υφή.
 • Προσθέτοντας ξηρούς καρπούς σε μικρά κομμάτια, θα δώσουμε μια ευχάριστη τραγανότητα.
 • Έχει σημασία να το αφήσουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε, για να κοπεί ομοιόμορφα σε όμορφα σχηματισμένα κομμάτια
 • Το Fudge μας διατηρείται για αρκετές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου – αν μείνει, γιατί είναι τόσο λαχταριστό που εξαφανίζεται αμέσως!

 

Ο καφές είναι φτιαγμένος για να μοιράζεται, και σχεδόν πάντα θέλει και το συνοδευτικό, ένα μικρό, λαχταριστό κέρασμα που απογειώνει την απόλαυση. Αυτό το φθινόπωρο, το Coffee Fudge ίσως γίνει η νέα σας αγαπημένη συνταγή.

 

Πόσο δύσκολο είναι το καβούρδισμα στο σπίτι;

15/09/2020
da coffees.gr

Μια δύσκολη, αλλά συναρπαστική διαδικασία.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, μια Do It Yourself τάση αρχίζει να επικρατεί και στον χώρο του καφέ. Αρκετοί καφελάτρες, τόσο για οικονομικούς λόγους, όσο και αναζητώντας πιο «φυσικά» προϊόντα, αλλά κι επιθυμώντας να εξασκήσουν στην πράξη τις γνώσεις που έχουν λάβει από τα τόσα χρόνια διαβάσματος και γευσιγνωσίας, καταλήγουνε σε σπιτικές αναμείξεις, σπιτικές εκχυλίσεις, μέχρι και σε σπιτικό καβούρδισμα.

Ο κόσμος του καφέ ωστόσο είναι ιδιαίτερα σύνθετος και τίποτε δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Το καβούρδισμα είναι μια διασκεδαστική διαδικασία, την οποία ωστόσο ίσως είναι καλύτερο να αφήνουμε στους ειδικούς, για αυτό αναλύουμε τα βήματα και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ένας ερασιτέχνης roaster.

 

Τα καθοριστικά βήματα για επιτυχή καβουρδίσματα στο σπίτι

 

Α) Αγορά Πράσινου Καφέ

Το πρώτο βήμα για το οικιακό καβούρδισμα είναι η αγορά πράσινου (ακαβούρδιστου) καφέ. Αν και σε γενικές γραμμές, ο πράσινος καφές είναι φθηνότερος από τον συσκευασμένο, καβουρδισμένο καφέ, αυτό ισχύει για μεγάλες αγορές και χονδρεμπόρους. Στην πράξη, ένας λάτρης του καφέ που θέλει να καβουρδίσει μικρές ποσότητες καφέ για προσωπική χρήση, θα δυσκολευτεί να βρει ακαβούρδιστο καφέ καλής ποιότητας σε καλή τιμή.

Στην προμήθεια πράσινου καφέ, το διαδίκτυο είναι σχεδόν μονόδρομος, αν εξαιρέσουμε εξειδικευμένα καφεκοπτεία που ίσως διαθέτουν μικροποσότητες πράσινου καφέ κατόπιν συνεννόησης. Αρκετοί καφελάτρες αναζητούν ομοιδεάτες, προκειμένου να κάνουν μεγαλύτερες παραγγελίες, ρίχνοντας το κόστος, ενώ απαιτείται προσοχή, γιατί ο ακαβούρδιστος καφές που διατίθεται σε μικρές ποσότητες (και όχι σε χονδρεμπόρους) είναι συχνά κατώτερης ποιότητας, ή έχει ελαττώματα που δεν μπορεί να αντιληφθεί εύκολα ένα μη εξασκήμενο μάτι.

 

Β) Επιλογή μεθόδου καβουρδίσματος

Για τους αρχάριους, που θέλουν να αρχίσουν να ασχολούνται με το καβούρδισμα του καφέ στο σπίτι οι συνηθέστερες μέθοδοι είναι οι εξής: καβούρδισμα στο τηγάνι, καβούρδισμα στο φούρνο και καβούρδισμα σε μηχανή ποπκόρν.

Το καβούρδισμα στο τηγάνι είναι η πιο απλή μέθοδος, ωστόσο απαιτεί δύναμη στα χέρια, εμπειρία και απόλυτο έλεγχο της θερμοκρασίας (άρα, μια καλή κουζίνα). Ωστόσο, είναι σίγουρα ο καταλληλότερος τρόπος για να έρθει κάποιος σε επαφή με την διαδικασία του καβουρδίσματος και να μάθει να αναγνωρίζει τα «σημάδια» που δίνει ο ίδιος ο καφές (άρωμα, ήχοι, αλλαγή χρώματος κλπ). Μετά από μερικά αποτυχημένα καβουρδίσματα, η εμπειρία σιγά σιγά θα αρχίσει να κατακτιέται.

Τα καβούρδισμα στο φούρνο απαιτεί καλό φούρνο με ελεγχόμενη ροή αέρα και μεγάλη προσοχή στις θερμοκρασίες, αλλά απαιτεί και εμπειρία, προκειμένου να γνωρίζουμε πότε πρέπει να σταματήσουμε τη διαδικασία. Τέλος, οι μηχανές ποπ κορν είναι απλές, εύκολες στη χρήση για αρχάριους και οικονομικές, όμως προσφέρουν περιορισμένο βαθμό ελέγχου επί της διαδικασίας, ενώ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς όταν χρησιμοποιούμε μια ηλεκτρική μηχανή με σκοπό διαφορετικό από αυτόν για τον οποίο κατασκευάστηκε, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ατυχήματος.

Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα αγοράς μηχανής καβουρδίσματος, αντίστοιχης με αυτές που χρησιμοποιούν τα καφεκοπτεία, ωστόσο το κόστος είναι σημαντικά αυξημένο, όπως αναμένεται.

 

Γ) Επιλογή χώρου

 Όπως είναι φυσικά, οι περισσότεροι ερασιτέχνες roasters χρησιμοποιούν την κουζίνα τους, όμως πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψιν κάποιους παράγοντες. Ο χώρος μας θα πρέπει να έχει άπλα, που να προσφέρει ελευθερία κινήσεων, καλό εξαερισμό και δικλείδες ασφαλείας στην περίπτωση που κάτι υπερθερμανθεί. Ακόμα, στο χώρο πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμος όλος ο συμπληρωματικός εξοπλισμός (πράσινος καφές, κουτάλες, δοχεία αποθήκευσης, γάντια, θερμόμετρα κλπ)

 

Δ) Επιλογή βαθμού καβουρδίσματος

Το καβούρδισμα του καφέ διαρκεί συνήθως από 7 ως 14 λεπτά, ανάλογα πάντα με την ποικιλία, την ένταση της φωτιάς και το γευστικό προφίλ που θέλουμε να δώσουμε στους κόκκους μας. Περισσότερη ώρα στη φωτιά καταλήγει σε πιο σκούρο καβούρδισμα, με τα αντίστοιχα γευστικά χαρακτηριστικά, ενώ ένα ελαφρύ καβούρδισμα, δηλαδή για λίγη ώρα, αναδεικνύει διαφορετικές πτυχές του καφέ.

Το τι καβούρδισμα θα επιλέξουμε εξαρτάται τόσο από το γούστο μας, όσο και από τον καφέ που έχουμε διαθέσιμο. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι περισσότεροι πράσινοι καφέδες είναι single – origin, συνίσταται ελαφρύ καβούρδισμα, που θα τονίσει  τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του καφέ. Διαφορετικά, μπορούμε να καβουρδίσουμε διαφορετικές ποικιλίες καφέ σε ό,τι βαθμό θέλουμε, και κατόπιν να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις και στο home blending.

 

Ποιες είναι οι κυριότερες δυσκολίες του home roasting;

Το Home Roasting είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, που αν και ξετρελαίνει κάποιους χομπίστες του καφέ, ίσως να μην έχει να προσφέρει και πολλά στον μέσο καφελάτρη. Αρχικά, η αγορά της πρώτης ύλης είναι δύσκολη, οι επιλογές περιορισμένες και η ποιότητα συχνά αμφίβολη. Ακόμα, απαιτείται εξοπλισμός, αλλά και χώρος, ενώ λόγω της φύσης του, το καβούρδισμα είναι μια διαδικασία που ενέχει κινδύνους (καπνός, υψηλές θερμοκρασίες κλπ). Κυριότερα όμως, για το σωστό καβούρδισμα απαιτείται εμπειρία, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατακτηθεί με τις δοκιμές στο σπίτι.

Το σωστό καβούρδισμα είναι μια διαδικασία που εν πολλοίς στηρίζεται στο «χέρι» και στο «μάτι». Ενώ φυσικά απαιτείται ελεγχόμενο περιβάλλον και έλεγχος βασικών παραγόντων, όπως η θερμοκρασία και ο χρόνο, αρκετοί roasters αντιλαμβάνονται την διαδικασία με βάση παράγοντες όπως το άρωμα, το χρώμα και ο ήχος. Μια τέτοια εμπειρία είναι δύσκολο να αποκτηθεί μέσω του σπιτικού καβουρδίσματος.

Ακόμα, εμπειρία απαιτείται και για την επιλογή του βαθμού καβουρδίσματος που ταιριάζει σε κάθε διαφορετική ποικιλία καφέ. Σίγουρα, ο καφές είναι θέμα γούστου, ωστόσο οι blenders και οι roasters των μεγάλων εταιρειών είναι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους ανιχνεύοντας τις λεπτές γευστικές αποχρώσεις του καφέ, και αποφασίζοντας για μικρολεπτομέρειες στο καβούρδισμα, που όμως μπορούν να κάνουν την ουσιαστική διαφορά. Τέλος, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες δε μπορεί ούτε κατά διάννοια να προσεγγιστεί από κάποιον ερασιτέχνη, αφού το κόστος και ο χώρος καθιστούν κάθε σχετική σκέψη απαγορευτική.

 

Το καβούρδισμα στο σπίτι είναι μια διαδικασία που απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους χομπίστες, σε όσους θέλουν να βρουν σε αυτό μια δημιουργική δραστηριότητα κι ένα τρόπο να περνούν ευχάριστα τον χρόνο τους, όμως δύσκολα καταλήγει σε αποτελέσματα καλύτερα από ένα ποιοτικό blend που θα αγοράζαμε. Φυσικά, δεν παύει να είναι ένα εντυπωσιακό χόμπι, που με την εμμονή του στη λεπτομέρεια κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους.

 

Kopi Tubruk: ο «ελληνικός» της Ασίας

11/09/2020
da coffees.gr

Η Μεσόγειος συναντά τον Ειρηνικό Ωκεανό σε ένα φλιτζάνι.

Σπιτικό κι εύκολο Coffee Toffee, ιδανικό για κέρασμα

09/09/2020
da coffees.gr

Ένα απλό γλυκό, με γεύση παιδικής ηλικίας.

Coffee Scrub για την κυτταρίτιδα: μύθος ή αλήθεια;

08/09/2020
da coffees.gr

Δεν είναι σπάνιο, τα προϊόντα ομορφιάς να κάνουν χρήση διάφορων φυτικών προϊόντων, με αμφιλεγόμενα πολλές φορές αποτελέσματα. Από τα φυσικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων ομορφιάς, δε θα μπορούσε φυσικά να ξεφύγει ο καφές, ένα προϊόν ιδιαίτερα υγιεινό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, του οποίου τα οφέλη κατά την συμβατική του κατανάλωση, είναι δεδομένα. Τι συμβαίνει όμως με τις «εναλλακτικές» χρήσης του καφέ, όπως για παράδειγμα στα καλλυντικά;

Ένα από τα πιο διαδομένα προϊόντα κοσμητικής που κάνει χρήση του καφέ είναι το body scrub για την κυτταρίτιδα, που βασίζεται σε αλεσμένους κόκκους καφέ.

 

Τι είναι η κυτταρίτιδα και πώς την αντιμετωπίζει ο καφές;

Με τον όρο κυτταρίτιδα εννοούμε τα μικρά λακκάκια στο δέρμα, που εμφανίζονται στην πλειοψηφία των γυναικών, αλλά και σε μικρό αριθμό ανδρών. Τα λακκάκια εμφανίζονται κυρίως σε περιοχές του σώματος με λιπώδη ιστό, όπως οι γοφοί και τα οπίσθια. Η κυτταρίτιδα αντιμετωπίζεται πραγματικά δύσκολα, και κυρίως η αντιμετώπιση έχει να κάνει με την βελτίωση της εικόνας του δέρματος – και υποτίθεται πως ο καφές μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσοι υποστηρίζουν την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας με scrubs από καφέ, ισχυρίζονται πως ο καφές διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την εμφάνιση των συμπτωμάτων της κυτταρίτιδας. Ακόμα, η φυσιολογική διαστολή του δερματικού ιστού λόγω της παρουσίας της καφεΐνης, μειώνει την έκταση της κυτταρίτιδας, όπως εξάλλου και η αποβολή του περιττού νερού, λόγω επίσης της παρουσίας της καφεΐνης.

Επίσης, είναι γεγονός πως τα scrubs που περιέχουν καφέ βοηθούν στην αποτελεσματική απολέπιση του δέρματος, απομακρύνοντας τις νεκρωμένες στιβάδες του δερματικού ιστού και κάνοντας το δέρμα να φαίνεται υγιές και λαμπερό. Η απολέπιση φυσικά δεν σχετίζεται άμεσα με την κυτταρίτιδα, όμως η βελτιωμένη δερματική υγεία συμβάλει στην καλύτερη εμφάνιση του δέρματος, άρα και στην μείωση, ως ένα βαθμό, της κυτταρίτιδας.  Ακόμα, το coffee scrub συνήθως εφαρμόζεται με μασάζ, το οποίο δρα βοηθητικά στην μείωση της κυτταρίτιδας από μόνο του.

Το μόνο που είναι σίγουρο, και στο οποίοι συμφωνούν και οι ειδικοί επιστήμονες, είναι πως τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ο καφές βελτιώνουν την υγεία το δέρματος γενικότερα, ακόμα και αν δε βοηθούν άμεσα την κυτταρίτιδα.

 

Τι κινδύνους μπορεί να έχει ένα Coffee Scrub για την κυτταρίτιδα;

Αρχικά, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις για την εγκυρότητα του ισχυρισμού πως η καφεΐνη βοηθά στην εξάλειψη της κυτταρίτιδας, κάτι που από μόνο του αρκεί για να μας κάνει σκεπτικούς απέναντι στην μέθοδο.

Επίσης, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κυτταρίτιδα, είναι απαραίτητο να μιλήσουμε εξαρχής με ειδικούς επιστήμονες (δερματολόγο και οικογενειακό γιατρό)   και να έχουμε στο μυαλό μας πως κανένα φάρμακο ή καλλυντικό δεν υποκαθιστά την άσκηση και τη σωστή διατροφή.

Τέλος, καλό είναι να γνωρίζουμε πως και τα μικρά ή μεγάλα οφέλη που παρουσιάζονται από την χρήση του Coffee Scrub είναι προσωρινά, και απαιτείται μακροχρόνια χρήση του προϊόντος και υπομονή για να υπάρχει καλύτερο και μονιμότερο αποτέλεσμα.

 

Σπιτικό Coffee Scrub για την κυτταρίτιδα και πως το χρησιμοποιούμε

Για να ετοιμάσουμε σπιτικό coffee scrub, θα χρειαστούμε μια κούπα αλεσμένο καφέ, 6 κουταλιές της σούπας έλαιο καρύδας, 3 κουταλιές της σούπας θαλασσινό αλάτι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά (πρώτα τα στερεά και μετά το υγρό) και αποθηκεύουμε σε κλειστό, αποστειρωμένο βάζο.

Εφαρμόζουμε σε καθαρό δέρμα, ιδανικά μετά το μπάνιο. Κάνουμε μασάζ στην περιοχή που μας ενδιαφέρει, με μια μαλακή βούρτσα ή με τα ακροδάχτυλά μας. Μετά από μερικούς κύκλους μασάζ, ξεπλένουμε με άφθονο νερό (ιδανικά, στο ντους, για να αποφύγουμε να λερώσουμε).


Ο καφές είναι ένα πραγματικά μαγικό προϊόν, με ανεξάντλητες δυνατότητες. Πως το έλεγε εκείνη η παλιά διαφήμηση; Μη τον πιείτε… λουστείτε!

Peanut Butter Coffee από την Αμερική, ιδανικός για πρωινό

04/09/2020
da coffees.gr

Μια ένοχη απόλαυση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Το φυστικοβούτυρο, αν και δεν είναι πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα, αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά κάθε επιτυχημένου πρωινού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά και ένα από τα προϊόντα τα οποίο κυριολεκτικά λατρεύει η πλειοψηφία των Αμερικάνων. Σε τοστ, σε σάντουιτς, σε ντόνατς και μάφινς, σε smoothies, ακόμα και σε αλμυρές παρασκευές, η λαχταριστή πάστα από φιστίκια ξετρελαίνει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε ηλικίας σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να το θεωρούμε ανθυγιεινό τρόφιμο – όμως αυτό είναι παρεξήγηση. Αν επιλέξουμε ένα καλό φυστικοβούτυρο, χωρίς πρόσθετα, ζάχαρη και αλάτι, η αλήθεια είναι πως έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά θρεπτικό και υγιεινό προϊόν. Παραμένει, φυσικά, το ζήτημα των θερμίδων, καθώς το φυστικοβούτυρο είναι θερμιδογόνο και πρέπει πάντα να καταναλώνεται με μέτρο και σύνεση.

Καθώς ο υπόλοιπος πλανήτης παθιάζεται σιγά σιγά εξίσου με το φυστικοβούτυρο, λόγω και της αυξημένης ζήτησης για χορτοφαγικά προϊόντα, το λαχταριστό spread τρυπώνει σιγά σιγά σε διάφορες συνταγές – ήταν λοιπόν λογικό να εμφανιστεί και καφές με φυστικοβούτυρο. Ο Peanut Butter Coffee έχει πλούσια, πηχτή υφή, μπορεί να μας γεμίσει ενέργεια, και είναι απόλυτα κατάλληλος για πρωινό, αρκεί να μη μας γίνει καθημερινή συνήθεια.

 

 

Τι χρειαζόμαστε για τον Peanut Butter Coffee;

 • 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο φυστικοβούτυρο
 • 1 κουταλιά της σούπας μερέντα
 • 6 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος (πλήρη)
 • 300 ml καφέ φίλτρου

 

Πως ετοιμάζουμε τον Peanut Butter Coffee;

 • Σε ένα τηγανάκι, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε το φυστικοβούτυρο, την μερέντα και τη μισή κρέμα γάλακτος
 • Όταν αρχίσει να ομογενοποιείται, προσθέτουμε και την άλλη μισή κρέμα
 • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει
 • Προσθέτουμε κατά βούληση κουταλιές από το μείγμα στο ζεστό καφέ μας και σερβίρουμε

 

Συμβουλές για λαχταριστούς Peanut Butter Coffees;

 • Φυστικοβούτυρο, κρέμα γάλακτος, μερέντα… δίνουμε μεγάλη προσοχή στις θερμίδες, καθώς αυτός ο καφές δεν πρέπει να μας γίνει καθημερινή συνήθεια, αλλά να παραμείνει ένοχη απόλαυση.
 • Επιλέγουμε φυστικοβούτυρο ανάλατο και λείο, που θα μας δώσει ωραία απαλή κρέμα
 • Επιλέγουμε ένα δυνατό καφέ φίλτρου, που θα κοντράρει ευχάριστα τη σοκολάτα, την κρέμα και τη γεύση του φυστικοβούτυρου.
 • Για μια παγωμένη εκδοχή, χρησιμοποιούμε Cold Brew αντί για καφέ φίλτρου, και τον χτυπάμε στο blender με κρύα κρέμα φυστικοβούτυρου, σα να φτιάχναμε smoothie
 • H κρέμα φυστικοβούτυρο διατηρείται στο ψυγείο για μερικές ημέρες. Πριν την αναμείξουμε με τον ζεστό καφέ, είναι καλή ιδέα να την ζεστάνουμε λίγο σε ένα μπρίκι.
 • Φυσικά, δεν προσθέτουμε έξτρα ζάχαρη, το καφές μας είναι ήδη υπέρ το δέον γλυκός.

 

Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα σχετικά με τον καφέ, είναι η ευκολία με την οποία μπλέκεται με ετερόκλητα υλικά, δημιουργώντας μοναδικές, νέες συνταγές – όπως είναι και ο Peanut Butter Coffee.

Άγνωστες πτυχές της ιστορίας του ελληνικού καφέ

03/09/2020
da coffees.gr

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ήπιατε έναν ελληνικό καφέ; Με την ελληνική κουλτούρα του καφέ να περιστρέφεται πλέον γύρω από τον espresso και τα ροφήματα που προκύπτουν από αυτόν, ο ελληνικός καφές είναι μια συνήθεια που τείνει να ξεχαστεί, με ένα κοινό που ολοένα φθίνει. Στο μυαλό αρκετών, είναι ταυτισμένος με τον παππού και τη γιαγιά, ή και με διακοπές σε μικρά μέρη, με παραδοσιακά καφενεία.

Πολλοί θεωρούν τον ελληνικό καφέ παππουδίστικο, παλιομοδίτικο και βαρετό, όμως η αλήθεια είναι πως στην χρυσή του εποχή, δηλαδή χοντρικά μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο ελληνικός ήταν μια συναρπαστική εμπειρία, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ενώ οι «ταμπήδες» θα έβαζαν τα γυαλιά σε πολλούς baristi της εποχής μας.

Πάμε να γνωρίσουμε δύο ξεχασμένες λεπτομέρειες της ιστορίας του ελληνικού καφέ: τις δεκάδες παραλλαγές του, αλλά και τους αφανείς ήρωες των καφενείων, τους ταμπήδες.

 

Πόσους διαφορετικούς ελληνικούς μπορούσε κανείς να παραγγείλει;

Μπορεί ο ελληνικός καφές να μας φαίνεται απλός, σε σχέση με τα ροφήματα που έχουμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε σήμερα, αφού αποτελείται αποκλειστικά από αλεσμένο καφέ, νερό και κατά περίπτωση, ζάχαρη, όμως στην εποχή της ακμής του, ήταν μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση, και οι παραλλαγές του ζαλίζουν τον σημερινό καφελάτρη!

Οι παραγγελίες του ελληνικού καφέ διαφοροποιούνταν κυρίως στη ζάχαρη, στον χρόνο βρασίματος, στον τρόπο βρασίματος, αλλά και σε μερικά «κόλπα» που ρύθμιζαν το πόσο καϊμάκι θα έχει το φλιτζάνι. Συνδυάζοντας όλες τις παραπάνω παραλλαγές, όσοι έχουν ασχοληθεί με την ιστορία του καφέ και των καφενείων στην Ελλάδα, επισημαίνουν πως υπήρχαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, τουλάχιστον 48 διαφορετικές παραγγελίες ελληνικού καφέ, και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα περισσότερες.

Μερικές από τις πιο γνωστές παραλλαγές του ελληνικού είναι οι ακόλουθες: σκέτος ελαφρύς βραστός, σκέτος βραστός, σκέτος βαρύς, με ολίγη βραστός, με ολίγη βαρύς, μέτριος βραστός, μέτριος βαρύς, ναι και όχι βρατός, ναι και όχι βαρύς, γλυκύ βραστός, βαρύ γλυκός, πολλά γλυκύ βραστός, πολλά βαρύ γλυκός, πολλά βαρύ μισός, οθωμανικός βαρύς, μέτριος ελαφρύς, με ολίγη ελαφρύς.

Τα προθέματα «με ολίγη», «σκέτος», «μέτριος», «γλυκύ» και «πολλά γλυκύ» αναφέρονται όπως είναι φυσικό στην προσθήκη ή όχι της ζάχαρης, η οποία γινόταν πάντοντε από την αρχή, πριν το βράσιμο του καφέ, και ποτέ μετά. Στον «βραστό» καφέ, το μπρίκι σηκωνόταν ψηλά, ώστε να υπάρχουν φυσαλίδες στην επιφάνεια του καφέ, ενώ στον «βαρύ» αυτή η κίνηση αποφεύγεται, προκειμένου ο καφές να διατηρήσει πηχτή «κρέμα», το γνωστό καϊμάκι.

 

 

Ταμπής: ο barista της χρυσής εποχής του ελληνικού καφέ

Ο ελληνικός καφές ήθελε ιδιαίτερη επιδεξιότητα, τεχνική αλλά και χρόνο για να παρασκευαστεί σωστά, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα γούστα και τις επιθυμίες κάθε πελάτη. Αν αναλογιστεί κανείς και το μέγεθος που είχαν τα παλιά, κλασικά ελληνικά καφενεία, ιδιαίτερα όσα βρισκόντουσαν στο κέντρο της Αθήνας, και άρα την αθρόα προσέλευση πελατών τις ώρες αιχμής, οι περισσότεροι μάλιστα από τους οποίους ήταν τακτικοί και άρα με συγκεκριμένες προτιμήσεις ως προς το φλιτζάνι τους, αντιλαμβάνεται κανείς πως η παρασκευή του καφέ ήταν ίσως το πιο νευραλγικό (και καλοπληρωμένο) πόστο σε ένα καλό καφενείο.

Ο εργαζόμενος που αναλάμβανε την προετοιμασία του ελληνικού καφέ ονομαζόταν ταμπής, και δεν διέφερε καθόλου από τον σημερινό barista. Ο ταμπής έπρεπε να είναι γρήγορος, ακριβής, με πείρα στον καφέ, αφού δεν υπήρχε ο χρόνος αλλά ούτε και τα μέσα για ακριβή ζύγιση του νερού, του καφέ αλλά και για χρονομέτρηση του βρασίματος: όλα γίνονταν με το «μάτι» και το «χέρι» του ταμπή, του οποίου η εμπειρία ήταν ίσως ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του ελληνικού καφέ. Έπρεπε ακόμα να είναι ακούραστος, καθώς δούλευε όρθιος για πολλές ώρες και επιδέξιος, αφού πολλές παραγγελίες διέφεραν μόνο στα σημεία (για μερικά γραμμάρια, μερικά δευτερόλεπτα ή μερικά χτυπήματα του μπρικιού). Ακόμα, ο ταμπής έπρεπε να διαθέτει μνήμη ελέφαντα, καθώς οι καλοί, τακτικοί πελάτες θεωρούσαν δεδομένο ότι το μαγαζί γνωρίζει την παραγγελία τους και δεν έμπαιναν καν στον κόπο να ζητήσουν τον καφέ που ήθελαν – ο σερβιτόρος έλεγε απλά στον Ταμπή «ένα καφέ για τον κύριο Θανάση».

Αντιλαμβανόμαστε πως ο ταμπής ήταν η ψυχή του μαγαζιού, ο νους και η καρδιά του καφενείου. Οι ταμπήδες με πείρα ήταν περιζήτητοι και καλοπληρωμένοι, καθώς ήταν οι δικές τους ικανότητες που συσπείρωναν την πελατεία του καταστήματος. Μεγάλα, κεντρικά καφενεία, είχαν συχνά δύο, τρεις ή και περισσότερους ταμπήδες, για να ανταπεξέρχονται με επιτυχία στην ένταση της ημέρας.

 

Την επόμενη φορά που θα απολαύσετε έναν ελληνικό καφέ, σκεφτείτε ότι κάθε γουλιά κρύβει μέσα της ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας του καφέ, που όσο και να παλιώσει, θα μείνει πάντα ζωντανό και πολύ πολύ γλυκό.

¡TIERRA! από την Lavazza: βιωσιμότητα, ποιότητα, σεβασμός στο περιβάλλον

01/09/2020
da coffees.gr

Στην περιπλάνηση στον κόσμο του espresso, τα πράγματα πολλές φορές μπορεί να αποδειχθούν χαοτικά, ειδικά για όσους δεν είναι ιδιαίτερα έμπειροι στις γεύσεις, τα αρώματα και τα χαρμάνια. Υπάρχουν, ευτυχώς, κάποια blends, που και μόνο το όνομά τους αποτελεί εγγύηση ποιότητας, όπως τα χαρμάνια που εντάσσονται στην σειρά ¡TIERRA! της Lavazza.

Τι είναι τo project ¡TIERRA! της Lavazza;

Το project ¡TIERRA! της Lavazza ξεκίνησε το 2002, μέσα από ένα πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της εταιρίας, για την βελτίωση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών συνθηκών παραγωγής του καφέ. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, αλλά και των τεχνικών παραγωγής και καλλιέργειας ορισμένων μικρών κοινοτήτων παραγωγών καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο. Βασικές αρχές του ¡TIERRA!  project είναι η αειφορία, η υψηλή ποιότητα, ο σεβασμός προς το περιβάλλον και η πραγματική βοήθεια προς τους μικρούς παραγωγούς καφέ.

Σήμερα, 18 χρόνια μετά, η σειρά Lavazza Tierra όχι μόνο έχει καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της σε σημαντικό ποσοστό, μα ταυτόχρονα έχει γίνει εγγύηση ποιότητας για κάθε λάτρη του espresso, αφού το λογότυπό της έχει ταυτιστεί με μερικά από τα πιο ποιοτικά και απολαυστικά χαρμάνια espresso που μπορεί να βρει κανείς διαθέσιμα.

 

Οι τέσσερις άξονες που χαρακτηρίζουν τη σειρά ¡TIERRA! της Lavazza

 

 • Βιώσιμη ανάπτυξη: Η σειρά ξεκίνησε λόγω της ηθικής δέσμευσης της Lavazza στην βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτό τον στόχο, πολύτιμος συνεργάτης αποδείχθηκε η Rainforest Alliance, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που υπερασπίζεται και προωθεί τα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας των καλλιεργητών, πιστοποιώντας τις φάρμες τους. Τα πρότυπα, κοινωνικά, εργασιακά και περιβαλλοντικά που θέτει η Rainforest Alliance είναι ιδιαίτερα αυστηρά προκειμένου να πιστοποιηθεί κάθε φάρμα και η σειρά Tierra αξιοποιεί καφέδες και σοδειές από πιστοποιημένες φυτείες, στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης.

 

 • Ποιότητα: Επιλέγοντας ένα χαρμάνι της σειράς Tierra, μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για τα υψηλά ποιοτικά standards που έχουν ακολουθηθεί σε όλα τα στάδια παραγωγής του, από την καλλιέργεια και την επεξεργασία των κόκκων, μέχρι το καβούρδισμα, την ανάμειξη και τη συσκευασία. Οι κόκκοι που καταλήγουν στα espresso blends της Lavazza Tierra, είτε ανήκουν στην ποικιλία Arabica είτε στην Robusta, είναι κορυφαίας ποιότητας, κάτι που είναι εξάλλου εμφανές και στη γεύση και τα αρώματα των χαρμανιών.

 

 • Πολυεθνικότητα: Οι blenders πίσω από την προσπάθεια της Tierra εκμεταλλεύονται πλήρως όλο τον πολύχρωμο κόσμο του καφέ, επιλέγοντας προσεκτικά κόκκους από τρεις ηπείρους και πάνω από 10 διαφορετικές χώρες, αφουγκραζόμενοι προσεκτικά τι έχει να προσφέρει κάθε ξεχωριστή ποικιλία. Μέχρι σήμερα, στην σειρά Tierra έχουν συμπεριληφθεί μικροί παραγωγοί καφέ από την Αιθιοπία, το Βιετνάμ, τη Βραζιλία, την Ινδία, το Περού, την Ονδούρα και την Κολομβία.

 

 • Ποικιλία: Τα χαρμάνια της Lavazza Tierra διατίθενται σε κόκκους, αλεσμένα για espresso ή φίλτρου, αλλά ακόμα και σε κάψουλες συμβατές με μηχανές Lavazza Blue. Η σειρά περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα χαρμανιών, από μονοποικιλιακές επιλογές και βιολογικούς καφέδες, σε 100% Arabica Blends και από εκεί σε παραδοσιακά χαρμάνια espresso που αναμιγνύουν Arabica και Robusta. Κάθε λάτρης του καφέ μπορεί να βρει στην σειρά Tierra ένα χαρμάνι που ανταποκρίνεται πλήρως στα γούστα του, καθώς στόχος της Lavazza είναι να κάνει τον ποιοτικό καφέ προσιτό σε όλους.

 

Πέντε επιλογές από την σειρά ¡TIERRA! για κάθε λάτρη του espresso

 

 • Tierra Selection: Το πιο χαρακτηριστικό χαρμάνι της σειράς, αποτελείται από 100% Arabica κόκκους από την Βραζιλία, το Περού και την Κολομβία. Χαρακτηρίζεται από έντονο άρωμα, πλούσιο σώμα και βαθιά γεύση στην οποία κυριαρχούν οι νότες σοκολάτας. Μια δημοφιλής επιλογή που έχει κατακτήσει εύκολα μεγάλο κοινό,
 • Tierra Bio Organic: Ένα 100% Arabica χαρμάνι που κρύβει μέσα του κόκκους από φάρμες πιστοποιημένες βιολογικής καλλιέργειας από τρεις διαφορετικές ηπείρους. Χαρακτηρίζεται από ελαφριά γεύση, με έντονα ανθικά αρώματα και φρουτώδεις νότες, και υπόσχεται μια διαφορετική εμπειρία espresso.
 • Tierra Brasile Intense: Ένα espresso blend με κόκκους Arabica και Robusta από το Minas Gerais της Βραζιλίας. Το σώμα του είναι έντονο, το άρωμα πολύπλοκο και οι γευστική του παλέτα περιλαμβάνει νότες κακάου, φουντουκιού και καστανής ζάχαρης. Εξαιρετικός και σε κρύες παρασκευές.
 • Tierra Brasile Extra Intense: Οι καλύτεροι κόκκοι Arabica και Robusta από την Βραζιλία αναμειγνύονται και καβουρδίζονται με επιδεξιότητα, σε ένα espresso blend με γευστικές νότες που θυμίζουν καραμέλα, κακάο και δημητριακά και δυνατό, έντονο σώμα. Αναδεικνύεται ιδιαίτερα με την προσθήκη γάλακτος.
 • Τierra Colombia: Οι αποκλειστικά Arabica κόκκοι υγρής επεξεργασίας από τα υψίπεδα της Κολομβίας προικίζουν αυτό το χαρμάνι με ευγενικά αρώματα τροπικών φρούτων, εσπεριδοειδών και γιασεμιού, ενώ η Lavazza βοηθά μικρούς παραγωγούς που βρέθηκαν στο περιθώριο λόγω των ενόπλων συγκρούσεων στην Κολομβία.

 

Αν αγαπάτε τον καλό espresso και επιθυμείτε το φλιτζάνι σας να είναι μια πράξη κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης, τα χαρμάνια της Lavazza Tierra είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος να εξερευνήσετε τον κόσμο του espresso με γεύσεις και αρώματα που ούτε καν έχετε φανταστεί. Καλή απόλαυση!

Eξωτικό Coffee Curry με κοτόπουλο

21/08/2020
da coffees.gr

Ο καφές τρύπωσε στο εθνικό φαγητό της Ινδίας!

Εύκολο Banana Bread με γεύση καφέ

19/08/2020
da coffees.gr

Ήταν ένας από τους διαδικτυακούς σταρ της πρόσφατης καραντίνας, μια συνταγή που λόγω της απλότητας και της νοστιμιάς της ετοιμάστηκε από χιλιάδες αποκλεισμένους σε όλο τον πλανήτη. Ο λόγος φυσικά, για το Banana Bread!

To Banana Bread ξεκίνησε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930 και γνώρισε γρήγορα μεγάλη δημοφηλία, για δύο κυρίους λόγους, αφενός την κυκλοφορία της μαγειρικής σόδας, η οποία έκανε το φούσκωμα του κέικ εύκολη υπόθεση, και αφετέρου επειδή ήταν μια εύκολη λύση για την αξιοποίηση των παραγινομένων μπανανών, οι οποίες ήταν ακριβές την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Στα χρόνια που πέρασαν, το Banana Bread έγινε τόσο δημοφιλές, ώστε σήμερα υπάρχει στην Αμερική η National Banana Bread Day, η οποία γιορτάζεται στις 23 Φλεβάρη.

Τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται δημοφιλές και στην Ευρώπη, κυρίως μέσω του διαδικτύου, αφού είναι μια συνταγή εύκολη, με φτηνά υλικά, που δεν απαιτεί δεξιοτεχνία και τεχνική και, εν τέλει, ιδιαίτερα νόστιμη. Η δική μας εκδοχή έχει – φυσικά – ένα έξτρα coffee twist, που την κάνει ιδανική για πρωινό snack.

 

 

 

Τι χρειαζόμαστε για το Banana Bread με γεύση καφέ;

 

 • 250 γραμμάρια βούτυρο
 • 400 γραμμάρια ζάχαρη
 • 3 μεγάλες ώριμες μπανάνες
 • 2 αυγά
 • 2 ½ κούπες αλεύρι
 • 1 κουταλιά της σούπας baking soda
 • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
 • 1 κούπα δυνατό καφέ
 • 1 κουταλά του γλυκού κανέλα
 • ½ κούπα κομματάκια σοκολάτας

 

Πως ετοιμάζουμε το Banana Bread με γεύση καφέ;

 

 • Ετοιμάζουμε τον καφέ και τον αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
 • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C, στον αέρα
 • Ανακατεύουμε το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) με την ζάχαρη
 • Λιώνουμε τις μπανάνες, και της προσθέτουμε στο μείγμα, μαζί με τα αυγά
 • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύομε αλάτι, μαγειρική σόδα και αλεύρι
 • Προσθέτουμε τον καφέ και το αλεύρι στο μείγμα της μπανάνας, εναλλάξ, μέχρι να έχουμε ένα μόνο μείγμα
 • Προσθέτουμε στο νέο μείγμα τα κομμάτια σοκολάτας
 • Ψήνουμε για περίπου μία ώρα
 • Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε

 

Συμβουλές για νόστιμο Banana Bread με γεύση καφέ

 

 • Το Banana Bread μας πρέπει να είναι τραγανό απέξω και υγρό στο εσωτερικό του. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί σωστά με το «τεστ της οδοντογλυφίδας»
 • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καφέ φίλτρου, εσπρέσο, η ακόμα και στιγμιαίο καφέ (με τον οποίο, η γεύση καφέ θα είναι σίγουρα εντονότερη)
 • Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε espresso, χρειαζόμαστε σίγουρα τρεις espresso (περίπου 100-120ml), ενώ είναι καλύτερα να διαλέξουμε κάποιο έντονο και δυνατό χαρμάνι.
 • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα κομμάτια σοκολάτας με ξηρούς καρπούς (φουντούκα, καρύδια ή αμύγδαλα)
 • Ψήνουμε σε βουτυρωμένη / λαδωμένη φόρμα για κέικ, την οποία δεν γεμίζουμε παραπάνω από τη μέση, δεδομένου ότι το Banana Bread θα φουσκώσει, κερδίζοντας σε όγκο.
 • Κρατάμε τα παιδιά μακριά από το Banana Bread, καθώς περιέχει καφεΐνη. Αντικαθιστώντας τον καφέ με γιαούρτι ή γάλα (λιγότερο σε ποσότητα) έχουμε ένα “virgin” banana bread, κατάλληλο για παιδιά.
 • Οι μπανάνες μας πρέπει να είναι αρκετά ώριμες και μαλακές
 • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κανέλα με μισό κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο καφέ.
 • Ταιριάζει υπέροχα με τον καφέ και είναι ιδανικό για πρωινό!

 

Εμείς οι λάτρεις του καφέ, είμαστε πραγματικά αδιόρθωτοι, καθώς καταφέρνουμε να δώσουμε γεύση και άρωμα καφέ σχεδόν σε κάθε μας συνταγή – μέχρι και στο Banana Bread!

Tι σημαίνουν οι ονομασίες των espresso blends;

18/08/2020
da coffees.gr

Ένα όνομα, μια ιστορία, και στον κόσμο του καφέ!

3 + 1 γλυκά καφέ με μόλις τρία υλικά, για το αποκαλόκαιρο

17/08/2020
da coffees.gr

To καλοκαίρι θέλει το γλυκό του, όμως τα μεσημέρια μετά το μπάνιο ή τα απογευματάκια στην αυλή ή την βεράντα δεν ευνοούν τις πολύπλοκες παρασκευές, τα ατέλειωτα σκεύη και τις ικανότητες του Στέλιου Παρλιάρου – είναι οι στιγμές που θέλουμε ένα γλυκό, δροσιστικό και τονωτικό, και γρήγορα!

Συγκεντρώσαμε 3 + 1 συνταγές για επιδόρπια που μοσχοβολούν καφέ, αλλά απαιτούν μόλις τρία υλικά, ελάχιστο κόπο και φυσικά ελάχιστα σκεύη. Γλυκά που μπορούν να ετοιμαστούν στο λεπτό στο σπίτι, στο εξοχικό, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, και να «σώσουν τη μέρα», με ένα χορταστικό σφηνάκι δροσιάς, γλύκας και καφέ!

 

3 + 1 γλυκά καφέ με μόλις τρία υλικά, για το καλοκαίρι που μας απομένει.

 

Το παραδοσιακό: Espresso Affogatto από την Ιταλία.

 Ο μινιμαλισμός στο απόγειό του, ή αλλιώς η Ιταλική γαστρονομία και η περίφημή λιτότητα της σε ένα πιάτο. Αν και τα Ιταλικά εστιατόρια ακόμα ερίζουν για το αν θα έπρεπε να θεωρείται επιδόρπιο ή καφές ο Affogatto, η αλήθεια είναι ότι παραμένει απολαυστικός, πάναπλος και ιδανικός για το κλείσιμο ενός καλοκαιρινού δείπνου. Χρειάζεται μόνο δύο υλικά, αφού ο Espresso Affogatto δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια μπάλα παγωτού που «πνίγεται» σε έναν απολαυστικό espresso.

Περισσότερα για τον Espresso Affogatto, εδώ

 

Το εξωτικό: Μους με αβοκάντο και καφέ από την Νότια Αμερική

Μια συνταγή επιδορπίου που συγκεντρώνει δύο λαχταριστά προϊόντα που σύστησαν στη Γηραιά Ήπειρο οι Κονκισταδόρες του Νέου Κόσμου, μαζί με ένα ακόμα που, αν και δεν είναι αυτοφυές στη Λατινική Αμερική, πλέον είναι συνώνυμό της. Το αβοκάντο και η σοκολάτα ήταν τροφή των ευγενών για τους Ιθαγενείς της προκολομβιανής Λατινικής Αμερικής, ενώ ο καφές, αν και ταξίδεψε από την Αφρική, αποτελεί ένα από τα βασικά προϊόντα της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, για όσες χώρες ανήκουν στη Ζώνη του Καφέ. Η Μους με Αβοκάντο και Καφέ είναι ελαφριά, εύκολη και θα σας μεταφέρει σε τροπικά δάση, υγρές φυτείες ή καντίνας σε απέραντες παραλίες που βλέπουν στον ωκεανό.

Περισσότερα για τη Μους Αβοκάντο με Καφέ, εδώ

 

To γρήγορο: Παγωτό ξυλάκι με γεύση καφέ

Ένα γλυκό που δεν διεκδικεί δάφνες γεύση ή πρωτοτυπίας, αλλά είναι μια καλή ιδέα για μια δροσιστική τόνωση κατευθείαν από την κατάψυξη. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι καφές, γάλα, ζάχαρη και …υπομονή, μέχρι να παγώσουν τα ξυλάκια μας. Όταν, γυρνώντας αναψοκοκκινισμένοι από τον μπάνιο, θα ανοίξουμε την κατάψυξη για ένα δροσιστικό, παγωμένο ξυλάκι, τότε θα καταλάβουμε την αξία που κρύβεται μέσα στην απλότητά του.

Περισσότερα για το Παγωτό ξυλάκι με γεύση καφέ, εδώ

 

Το υγιεινό: (Ψευτό)παγωτό, χωρίς ζάχαρη και γάλα, αλλά με γεύση καφέ

Γνωρίζατε πως οι παγωμένες στην κατάψυξη μπανάνες, αν χτυπηθούν με μέλι ή πραλίνα, θυμίζουν στην υφή και την γεύση παγωτό; Μάλλον το γνωρίζατε, αφού είναι ένα «κόλπο» που έχει κατακτήσει το internet τα τελευταία χρόνια! Είχατε όμως σκεφτεί να αναβαθμίσατε αυτή την εξαιρετικά απλή και πολύ υγιεινή συνταγή, προσθέτοντας λίγο καφέ; Δοκιμάστε το και μας ευχαριστείτε αργότερα!

Περισσότερα για το  ψευτοπαγωτό καφέ, εδώ

 

Αυτό το καλοκαίρι, μπορείτε να γίνετε ο ζαχαροπλάστης της παρέας, επιλέγοντας ένα από απλά, αλλά πεναντόστιμα επιδόρπια καφέ του Coffees.gr! Καλό αποκαλόκαιρο!

 

Brazo de Mercedes από τις Φιλιππίνες

14/08/2020
da coffees.gr

Έχουμε δει πολλά γλυκά που βασίζονται στον καφέ, αλλά και πολλά δημοφιλή επιδόρπια να γίνονται coffee twisted. Μια τέτοια καφεϊνούχα παραλλαγή παρουσιάζουμε σήμερα, «πειράζοντας» ένα δημοφιλές εξωτικό επιδόρπιο, από την μακρινή Ασία: το Brazo de Mercedes!

To Brazo de Mercedes είναι ένα Φιλιππινέζικο επιδόρπιο, που μπορεί να μεταφραστεί ως «Μπράτσο της Παναγιάς». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ρολό από μαρέγκα, που γεμίζεται με μαρμελάδα, κρέμα, σοκολάτα ή ό,τι άλλο βάλει ο νους του ζαχαροπλάστη. Το Brazo de Mercedes έχει τις ρίζες του στην εποχή της Ισπανικής αποικιοκρατίας, και ο αστικός μύθος λέει πως ξεκίνησε από τους τεχνίτες στους καθολικούς ναούς, που χρησιμοποιούσαν τα αυγά ως στοιχείο διάφορων τεχνοτροπιών διακόσμησης των εκκλησιών – εξ ου και το περίεργο όνομά του.

Aν και ιδιαίτερα εντυπωσιακό στην εμφάνιση, το «Μπράτσο της Παναγιάς» είναι εύκολο στην παρασκευή του, απαιτεί απλά υλικά, ενώ προσφέρει ιδιαίτερη ευελιξία, αφού μπορεί να γεμιστεί με ό,τι επιθυμήσουμε. Στην εκδοχή που παρουσιάζουμε, γεμίζεται με λαχταριστή κρέμα καφέ, ενώ με καφέ εμπλουτίζεται και η μαρέγκα του. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι καλύτερο για να συνοδέψει το απογευματινό μας καφεδάκι!

 

Τι χρειαζόμαστε για ένα Brazo de Mercedes με άρωμα καφέ;

 • 10 μεγάλα αυγά
 • ½ κουταλιά του γλυκού κρεμόριο
 • 1 κουταλιά του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
 • ¾ κούπας κρυσταλλική ζάχαρη
 • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
 • 400 ml γάλα εβαπορέ
 • 4 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ

 

Πως ετοιμάζουμε το Brazo de Mercedes με άρωμα καφέ;

 

 • Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους πολύ προσεκτικά
 • Προσθέτουμε 2 κουταλιές καφέ στα ασπράδια, και το κρεμόριο. Χτυπάμε σε μαρέγκα, προσθέτοντας σταδιακά την κρυσταλλική ζάχαρη.
 • Σε προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμούς) και σε χαρτί ψησίματος ή λαδόκολλα, ψήνουμε τη μαρέγκα για 20-22 λεπτά, απλωμένη.
 • Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς, βράζουμε το γάλα, τον υπόλοιπο καφέ και τους κρόκους των αυγών, προσθέτοντας και την βανίλια
 • Αφήνουμε την μαρέγκα να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη
 • Τοποθετούμε λαδόκολλα στο πάνω μέρος της μαρέγκας, και με τη βοήθεια ενός ταψιού, την αναποδογυρίζουμε
 • Απλώνουμε τη γέμιση και τυλίγουμε ρολό με πολύ προσεκτικές κινήσεις
 • Σερβίρουμε!

 

Συμβουλές για επιτυχημένα Brazo de Mercedes

 • Η τελική εμφάνιση του γλυκού απαιτεί εμπειρία και μιας μορφής δεξιοτεχνία στις κινήσεις, ενώ και η μαρέγκα πρέπει να έχει τη σωστή υφή. Δεν απογοητευόμαστε αν δεν τα καταφέρουμε με την πρώτη!
 • Αν δεν τα καταφέρουμε, μπορούμε να θρυμματίσουμε την μαρέγκα, και να την σερβίρουμε μαζί με την κρέμα, σε μια αυτοσχέδια «Παύλοβα» με γεύση καφέ – θα είναι το ίδιο νόστιμη.
 • Κρατάμε το γλυκό μας μακριά από παιδιά, γιατί περιέχει καφεΐνη. Αντικαθιστώντας τον καφέ με κακαό, φτιάχνουμε μια kid friendly εκδοχή με σοκολάτα.
 • Προσοχή σε όσους έχουν ζήτημα με τη χολιστερίνη τους: το επιδόρπιο περιέχει όχι ένα, όχι δύο, αλλά 10 ολόκληρα αυγά!
 • Χρησιμοποιούμε στιγμιαίο καφέ για εντονότερη γεύση, λίγο πιο εύκολα.
 • Το γλυκό ταιριάζει περίφημα με το απογευματινό καφεδάκι ή ακόμα και με τσάι.
 • Χρειάζεται προσοχή στο βράσιμο της κρέμα, για να μην «κόψουν» οι κρόκοι, αλλά και για μην έχει η κρέμα μας δυσάρεστη οσμή αυγού.

 

 

Αν βαρεθήκατε τα συμβατικά γλυκά, και αγαπάτε την γεύση του καφέ, ξυπνήστε το ζαχαροπλάστη που κρύβετε μέσα σας με ένα Brazo de Mercedes από τις Φιλιππίνες!

 

Permafunghi: καλλιεργώντας μανιτάρια σε χρησιμοποιήμενο καφέ

12/08/2020
da coffees.gr

Μια βέλγικη εταιρεία έχει εξαιρετικά καινοτόμες ιδέες. 

Πέντε απολαυστικά λογοτεχνικά αποσπάσματα για τον καφέ

11/08/2020
da coffees.gr

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η λογοτεχνία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καφέ, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη τέχνη. Η εικόνα του συγγραφέα στο γραφείο του, περικυκλωμένου από κούπες καφέ, τα ατέλειωτα συγγραφικά ξενύχτια που υποβοηθούνται από την καφεΐνη, τα λογοτεχνικά καφενεία όπου συγγραφείς και ποιητής συζητούν πάνω από τις κούπες τους επί παντός επιστητού, έχουν δημιουργήσει μια ενδιαφέρουσα μυθολογία γύρω από τον καφέ.

Επιλέξαμε πέντε χαρακτηριστικά αποσπάσματα αφιερωμένα στον καφέ, από πέντε μοναδικούς λογοτέχνες – που διαβάζονται ευχάριστα σε μια σκιερή παραλία, όταν κάνουμε διάλλειμα από το αγαπημένο μας μυθιστόρημα – πάντα μαζί με ένα καλό καφέ!

 

Πέντε απολαυστικά λογοτεχνικά αποσπάσματα για τον καφέ

 

Ο καφές ως καύσιμο για την καθημερινότητα

Ο καφές είναι απαραίτητος για την καθημερινότητα μας, όποιοι κι αν είμαστε. Τίποτα δε δείχνει πιο ξεκάθαρα το πόσο απαραίτητος είναι ο καθημερινός μας καφές από το παρακάτω απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Οι Άγριοι Ντετέκτιβ» του Ρομπέρτο Μπολάνιο.

«Είμαι άρρωστος για τα καλά. Η Ροζάριο με έβαλε να μείνω στο κρεβάτι. Πριν φύγει για τη δουλειά, πήγε σε ένα γείτονα, δανείστηκε ένα θερμός και μου άφησε μισό λίτρο καφέ. Και τέσσερις ασπιρίνες. Έχω πυρετό. Ξεκίνησα – και τελείωσα – δύο ποιήματα.»

 

Ο καφές ως γλυκιά ανάμνηση

Ο καφές είναι, επίσης, τόσο αναπόσπαστος την καθημερινή ρουτίνα, που καταλήγει να είναι μια δυνατή ανάμνηση μιας περιόδου, μιας σχέσης ή και ενός ανθρώπου. Πριν θυμηθούμε την Πρωτοψάλτη να τραγουδά «είσαι η λαχτάρα μου, ο καφές και τα τσιγάρα μου», ας δούμε πως χειρίζεται τον καφέ ως συστατικό των αναμνήσεων ο αμερικανός λογοτέχνης Charles Bukowski, στο ποίημά του «Άψητος με την αγάπη»

 

«Θα θυμάμαι το μικρό σου δωμάτιο

το να σε αισθάνομαι

το φως στο παράθυρο

τους δίσκους σου

τα βιβλία σου

τον πρωινό μας καφέ.»

 

Ο καφές ως τελετουργία

Η προετοιμασία του καφέ είναι μια πραγματική ιεροτελεστία, ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους τους καφελάτρες. Ίσως δεν υπήρχε καταλληλότερος για να περιγράψει με πραγματικό πάθος αυτή την μικρή τελετουργία, από έναν Ιάπωνα όπως ο συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι στο μυθιστόρημά του «Ο Κάφκα στην ακτή», στο οποίο ο καφές εμφανίζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, πάνω από 70 φορές.

«Έχει μάθει να το κάνει σωστά. Πρώτα αλέθεις τους κόκκους στο χέρι, βράζεις λίγο νερό στο βραστήρα με το λεπτό στόμιο, το αφήνεις να κάτσει για λίγο και μετά, αργά – το εννοώ, αργά – ρίχνεις το νερό στο χάρτινο φίλτρο. Όταν ο καφές είναι έτοιμος, ο Oshima βάζει την μικρότερη πρέζα ζάχαρη που μπορεί να πιάσει, για το εφέ πιο πολύ, αλλά καθόλου γάλα – είναι καλύτερα έτσι, επιμένει.»

 

 

 

Ο καφές ως μοναχική απόλαυση

Ο τρόπος που απολαμβάνει κανείς τον καφέ του μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με την εποχή του, τον χαρακτήρα του, αλλά και την κουλτούρα του καφέ που επικρατεί στην χώρα του. Γενικά, ο καφές είναι συνδεδεμένος, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, με την κοινωνικότητα, όμως υπάρχουν και αυτοί που προτιμούν να τον εντάσσουν στις μοναχικές απολαύσεις – και δεν έχουν και άδικο! Η συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ γράφει σχετικά, στο μυθιστόρημά της «Τα Κύματα».

«Πόσο πιο όμορφη είναι η σιωπή – η κούπα με τον καφέ, το τραπέζι. Πόσο πιο όμορφο το να κάθομαι μονάχη, σαν το μοναχικό θαλασσοπούλι που ανοίγει τα φτερά του στον ορίζοντα. Αφήστε με να κάτσω εδώ για πάντα, παρέα με τα πιο πεζά πράγματα, την κούπα του καφέ, αυτό το μαχαίρι, αυτό το πιρούνι, με αυτά τα πράγματα τα αυθύπαρκατα, που βρίσκω τον εαυτό μου.»

 

Ο καφές ως έμπνευση

Τι είναι αυτό που τραβά, διαχρονικά, τους λογοτέχνες κοντά στον καφέ; Μάλλον το γεγονός ότι ο καφές βοηθά στην πνευματική συγκέντρωση και μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για απρόσκοπτη πνευματική λειτουργία – αλλά ας αφήσουμε τον πραγματικά καφεμανή (έπινε πάνω από 50 κούπες καφέ την ημέρα, λένε) συγγραφέα Ονορέ Ντε Μπαλζάκ να μας τα πεί με τον μοναδικό του τρόπο.

«Ο καφές γλιστρά στο στομάχι και θέτει όλες τις νοητικές μου διεργασίες σε κίνηση… Οι αναμνήσεις εμφανίζονται, έχοντας ψηλά τα ζωηρά τους λάβαρα · το ιππικό των μεταφορών ξεδιπλώνεται με ένα τρομερό καλπασμό · το πυροβολικό της λογικής γεμίζει και μετρά τα φυσίγγια του · υπακούοντας τις διαταγές της φαντασίας, οι ελεύθεροι σκοπευτές παίρνουν θέσεις μάχης, όλα παίρνουν μορφή και σχήμα, οι χαρακτήρες εμφανίζονται, το ίδιο και η πλοκή – το χαρτί γεμίζει μελάνι. Αυτή η νυχτερινή εργασία αρχίζει και τελειώνει με χειμάρρους από αυτό το μαύρο υγρό, αυτή η μάχη αρχίζει και τελειώνει με αυτή τη μαύρη σκόνη»

 

Το καλοκαίρι, με την χαλάρωση και την ραστώνη, προσφέρεται για το διάβασμα βιβλίων. Κάθε φορά που γυρνάμε μια σελίδα, ρουφώντας μια γουλιά από τον παγωμένο μας καφέ, ας αναλογιστούμε πόσος καφές έχει χυθεί για την λογοτεχνία!

 

 

Με στοιχεία από τον ιστότοπο https://www.tolstoytherapy.com/

 

Επιστροφή στα παιδικά καλοκαίρια, με σπιτική "Μερέντα Καφέ"!

07/08/2020
da coffees.gr

Δεν υπάρχει άνθρωπος που, σκεπτόμενος τα παιδικά του χρόνια, να μη χαμογελά στην ανάμνηση του πιο νόστιμου και λαχταριστού παιδικού προγεύματος: μιας φέτας ψωμί αλειμμένης με Μερέντα!

Στην Ελλάδα, με την λέξη «Μερέντα» φτάσαμε να εννοούμε οποιοδήποτε σοκολατένιο spread, λόγω της απίστευτης δημοφηλίας της αληθινής Merenda, η οποία μονοπωλούσε το ενδιαφέρον και την αγάπη όλων των μικρών και μεγάλων παιδιών. Υπάρχει άραγε τρόπος να συνδυάσουμε μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των παιδικών μας χρόνων, με μια ενήλικη απόλαυση; Φυσικά – φτιάχνοντας σπιτική «Μερέντα» με γεύση καφέ!

Το chocolate spread με γεύση καφέ είναι ιδιαίτερα εύκολο να φτιαχτεί, έχει πλούσια γεύση και μοναδικό άρωμα, που προικίζεται και από τον δυνατό στιγμιαίο καφέ που χρησιμοποιούμε. Διατηρείται εύκολα στο ψυγείο και υπόσχεται κολασμένα πρωινά, αν απλωθεί σε ζεστό, φρυγανισμένο ψωμάκι.

 

Τι χρειαζόμαστε για την «Μερέντα Καφέ»;

 • 50 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας
 • 75 ml νερό
 • 2 κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
 • 1 κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
 • 200g σκούρα σοκολάτα
 • 125 ml πλήρες γάλα

 

Πώς ετοιμάζουμε την «Μερέντα Καφέ»;

 • Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια
 • Σε κατσαρολάκι, βράζουμε σε μέτρια φωτιά το νερό, τη ζάχαρη, το απόσταγμα βανίλιας και τον καφέ. Μόλις πάρει βράσει, αποσύρουμε από τη φωτιά
 • Προσθέτουμε τη σοκολάτα κι ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει
 • Προσθέτουμε το γάλα και ομογενοποιούμε
 • Μεταφέρουμε σε βάζο και το αφήνουμε για 3-4 ώρες
 • Αποθηκεύουμε στο ψυγείο και σερβίρουμε πάντα σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Συμβουλές για απολαυστική  «Μερέντα Καφέ»;

 • Για να λιώσει αποτελεσματικά η σοκολάτα στο καυτό σιρόπι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ραβδομπλέντερ.
 • Αν δεν βρούμε απόσταγμα βανίλιας, το αντικαθιστούμε εύκολα με λίγο πετιμέζι ή ακόμα και μέλι.
 • Χρησιμοποιούμε μια σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο (ιδανικά, πάνω από 70%) για πιο πλούσια γεύση
 • Η ζάχαρη καρύδας έχει πιο «κολλώδη» υφή, και θα βοηθήσει στην υφή του spread μας. Αν δεν μπορούμε να βρούμε, χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας καστανή ζάχαρη και προσθέτουμε ελάχιστη μελάσα.
 • Κρατάμε την μερέντα μας μακριά από παιδιά, καθώς περιέχει στιγμιαίο καφέ, άρα και καφεΐνη. Αν αντικαταστήσουμε τον καφέ με λίγη πάστα ξηρών καρπών, φτιάχνουμε ένα απολαυστικό spread κατάλληλο και για παιδιά.
 • Διατηρείται στο ψυγείο ως και δύο εβδομάδες
 • Πριν το σερβίρισμα, καλό είναι να βγάλουμε το spread από το ψυγείο, προκειμένου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να αλείφεται εύκολα.

 

Δεν υπάρχει, λένε, σημαντικότερο γεύμα από το πρωινό – και απολαυστικότερο, θα συμπληρώναμε, με την σπιτική «Μερέντα Καφέ»!

 

Illy και Lavazza: δυο εταιρείες κολοσσοί του καφέ, που παραμένουν οικογενειακές επιχειρήσεις

05/08/2020
da coffees.gr

Όποιος αγαπά τον καφέ, είναι αδύνατο να μην έχει απολαύσει, κάποια στιγμή στη ζωή του, τα μοναδικά blends της Lavazza και της Illy, αφού οι δύο εταιρείες είναι ίσως τα δημοφιλέστερα brands espresso σε ολόκληρο τον κόσμο – λίγοι έχουν όμως αναρωτηθεί για το τι ακριβώς σημαίνει Illy και Lavazza! 

Παρόλο που οι συγκεκριμένες εταιρείες είναι πραγματικά κολοσσοί στον τομέα τους, όντας οι δυο αναμφισβήτητοι ηγέτες στην αγορά του καφέ, είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως ακόμα και σήμερα, 100 και πλέον χρόνια από την ίδρυσή τους και με κύκλο εργασιών που εκτείνεται σε όλο τον κόσμο, παραμένουν ουσιαστικά οικογενειακές επιχειρήσεις, από τα ονόματα και τα λογότυπά τους, μέχρι (κυρίως) τη διοίκηση και το management.  Εξάλλου, τα ονόματά τους δεν είναι παρά τα επώνυμα των ιδρυτών τους.

Ρίχνουμε μια ματιά στην πορεία της Illy και της Lavazza, δύο εταιρειών που ξεκίνησαν από μικρά παντοπωλεία, και χάρη στο μεράκι και το όραμα δύο οικογενειών άλλαξαν για πάντα τον τρόπο που απολαμβάνουμε τον καφέ μας.

 

Illy: Ο Ούγγρος αξιωματικός που άλλαξε τον τρόπο που πίνουμε καφέ

Η Illy ιδρύθηκε το 1933 στην Τεργέστη της Ιταλίας, από τον Francesco Illy, έναν Ούγγρο στρατιωτικό από την Τιμισοάρα της Ρουμανίας, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Illy Ferenc. O Illy κατέληξε στο λιμάνι της Τεργέστης μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και αποφάσισε να εγκαταλείψει το στρατό και να γίνει έμπορος καφέ και κακάκου.

Ο καφές γρήγορα κέρδισε τον Francesco, ο οποίος γοητεύτηκε από τον espresso, ο οποίος έκανε τότε τα πρώτα του βήματα. H πορεία της Illy είναι συνυφασμένη με την καινοτομία, αφού συνέβαλε καταλυτικά στην εξέλιξη των εσπρεσομηχανών, αλλά και στην συσκευασία του καφέ με άζωτο, που επέτρεψε στον καφέ να ταξιδεύει σε μακρινές αποστάσεις χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση και το άρωμά του. Η τεχνολογική καινοτομία διατηρείται ως τις μέρες μας, με πιο πρόσφατες ανακαλύψεις που άλλαξαν τον κόσμο του καφέ τις χάρτινες ταμπλέτες ESE, που έγιναν γρήγορα διεθνές κατασκευαστικό πρότυπο, αλλά και τις κάψουλες Iperespresso.

Η Illy διαθέτει τον καφέ της σε ένα και μοναδικό 100% Arabica χαρμάνι, σε διαφορετικές βαθμίδες καβουρδίσματος, ενώ μερικές από τις επιμέρους ποικιλίες που συνθέτουν το θρυλικό blend κυκλοφορούν στο εμπόριο σαν μονοποικιλιακοί καφέδες, στην σειρά «Arabica Selection».

Σήμερα, η εταιρεία συνεχίζει να έχει τα κεντρικά της γραφεία στην Τεργέστη, έχει όμως παρουσία σε περισσότερες από 140 χώρες και απασχολεί πάνω 3000 υπαλλήλους, όντας ένας από τους πραγματικούς leader της αγοράς καφέ, ενώ το εκπαιδευτικό ίδρυμα Unicaffe εκπαιδεύει ανθρώπους σε 27 διαφορετικές χώρες.

Toν Francesco Illy διαδέχτηκε στο τιμόνι της εταιρείας ο γιος του, Ernesto, ενώ σήμερα τα αδέρφια Andrea, Anna, Ricardo και Francesco έχουν ακόμα τη διεύθυνση της εταιρείας, όντας η τρίτη γενιά ενός ονόματος που έχει συνδεθεί με τον καφέ.

 

Lavazza: To μυστικό κρύβεται στην ανάμειξη

Η Lavazza ιδρύθηκε το 1895 από τον Luigi Lavazza, αρχικά σαν μικρό παντοπωλείο στο Τορίνο, γρήγορα όμως ο Luigi αποφάσισε να επενδύσει αποκλειστικά στον καφέ. Ο Luigi γοητεύτηκε από την τέχνη της ανάμειξης του καφέ, και καβουρδίζοντας σε διαφορετικό βαθμό τις διάφορες ποικιλίες καφέ του μαγαζιού του και ανακατεύοντας τες, έφτιαχνε χαρμάνια κατά παραγγελία των πελατών του. Οι συνταγές των πρώτων χαρμανιών τυποποιήθηκαν από τους γιους του Luigi και οδήγησαν στην εμπορική επιτυχία.

Το motto της Lavazza είναι «ο αγαπημένος καφές της Ιταλίας» και, πέρα από την αναμφισβήτητη ποιότητα των χαρμανιών της και τη θέση της στην αγορά, η Lavazza έχει συμβάλει με ποικίλους τρόπους στην διάδοση του πραγματικού Ιταλικού espresso, ενώ προϊόντα όπως οι κάψουλες Lavazza Blue, A Modo Mio και Point την θέτουν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Η Lavazza διαθέτει τα προϊόντα της σε πολλά διαφορετικά χαρμάνια, τόσο για οικιακή όσο και για HoReCa χρήση – εξάλλου, η εταιρεία υποστηρίζει ότι το blending του καφέ (και ιδιαίτερα του espresso) είναι μια επινόηση του Luigi Lavazza, όμως κι αυτό να μην ευσταθεί, είναι γεγονός πως η Lavazza έπαιξε καταλυτικό ρόλο ως προς την εδραίωση του blending ως χαρακτηριστικό του καφέ, αλλά και του espresso ιδιαίτερα. Εξάλλου, η εταιρεία έχει ιδρύσει το «Κέντρο Luigi Lavazza για την έρευνα και την εξέλιξη του espressο», που εκπαιδεύει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο στον αυθεντικό Ιταλικό espresso.

Σήμερα, η Lavazza διοικείται από την τέταρτη γενιά της οικογένειας, κατέχει το 40% σχεδόν της Ιταλικής Αγοράς και έχει παρουσία σε όλο τον πλανήτη, απασχολώντας περισσότερους από 3500 υπαλλήλους σε έξι σημεία παραγωγής, στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

Το μικρό μπακάλικο στην Via San Tommaso του Τορίνο υπάρχει ακόμα, ανήκει ακόμα στην οικογένεια Lavazza και είναι ένας πραγματικός «τόπος προσκυνήματος» για κάθε λάτρη του καφέ.

 

Είτε επιλέξουμε illy είτε Lavazza, το μόνο σίγουρο είναι πως θα επιλέξουμε καλό, ποιοτικό espresso, που έχει οικογενειακή φροντίδα για 100 και πλέον χρόνια!

Ginger Ale Latte, η ιδανική επιλογή για τον καύσωνα!

30/07/2020
da coffees.gr

Στους πιο πολλούς, η λέξη «Τζιτζιμπύρα» θυμίζει παλιές ταινίες με την Ρένα Βλαχοπούλου στην Κέρκυρα – όμως, η παρεξηγημένη τζιτζιμπύρα μπορεί να μας δώσει ένα παγωμένο, απολαυστικό καφέ!

Η Ginger Ale, ή επί το ελληνικότερον, Τζιτζιμπύρα, είναι ένα μη αλκοολούχο ανθρακούχο ποτό, που αρωματίζεται με ginger και άλλα μπαχαρικά. Η πρώτη του εμφάνιση εντοπίζεται στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας στα μέσα του 19ου αιώνα, όμως από τότε έχουν εμφανιστεί διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του ποτού και την χώρα προέλευσης του. Αν και αρχικά το Ginger Ale χρησιμοποιούνταν σαν ήπιο φάρμακο για την ναυτία και τις στομαχικές παθήσεις, σήμερα είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής βάση για cocktails, ενώ δεν είναι λίγοι και όσοι το καταναλώνουν σκέτο, χάρη στην ξεδιψαστική του γεύση.  

Αν και στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλές, το Ginger Ale μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε κάθε κάβα, ενώ δεν είναι λίγα και τα bar που σερβίρουν cocktail βασισμένα στην τζιτζιμπύρα. Όταν όμως συνδυαστεί με δυνατό espresso, μας δίνει έναν από τους πιο απολαυστικούς καλοκαιρινούς καφέδες που μπορεί κανείς να φανταστεί.

 

Τι χρειαζόμαστε για τον Ginger Ale Latte;

 • Έναν διπλό espresso (60 ml)
 • 150 ml κρύο γάλα
 • 80 ml Ginger Ale
 • Ζάχαρη, κατά βούληση
 • Πάγο

Πως ετοιμάζουμε τον Gingel Ale Latte;

 • Ετοιμάζουμε τον espresso, και τον χτυπάμε σε σέικερ με πάγο
 • Στο ίδιο σέικερ, προσθέτουμε το γάλα και το ginger ale και χτυπάμε καλά
 • Σουρώνουμε σε γυάλινο ποτήρι, και προσθέτουμε έξτρα πάγο
 • Σερβίρουμε!

 

Συμβουλές για δροσιστικούς Ginger Ale Latte:

 • Ο συγκεκριμένος καφές δεν χρειάζεται ζάχαρη, καθώς σκοπός είναι να τονιστούν τα αρώματα του καφέ και τoυ ginger. Αν όμως τον επιθυμούμε περισσότερο γλυκό, προσθέτουμε τη ζάχαρη στον γλυκό καφέ, πριν το χτύπημα.
 • Ανάλογα με το πόσο έντονη επιθυμούμε τη γεύση του ginger, μπορούμε να αυξομειώσουμε τις αναλογίες γάλακτος και ginger ale.
 • Χτυπάμε τον καφέ μας σε ένα ανοξείδωτο μεταλλικό shaker, που θα μεταδώσει ομοιόμορφα την θερμοκρασία, για τέλειο χτύπημα.
 • Χρησιμοποιούμε ένα γλυκόπιοτο, 100% Arabica χαρμάνι, που θα κοντραριστεί ευχάριστα με την σπιρτάδα του ginger. Ο Hausbrandt Gourmet Columbus, o Illy Arabica Selection Ethiopia και ο Hausbrandt Murano είναι ιδανικές επιλογές
 • Μπορούμε να βρούμε Ginger Ale σε ενημερωμένες κάβες ή σε μεγάλα σούπερμαρκετ.
 • Προσέχουμε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τις θερμίδες του Ginger Ale που θα επιλέξουμε, για να μην καταλήξουμε σε θερμιδική βόμβα.
 • Καλό θα είναι να έχουμε τα Ginger Ale μας στο ψυγείο πριν το χτύπημα, ώστε να πετύχουμε τη σωστή θερμοκρασία στο ρόφημά μας.
 • Αντικαθιστώντας τον espresso με Cold Brew, μπορούμε να ετοιμάσουμε τον Ginger Ale Latte σε κανάτα και να σε σερβίρουμε κατόπιν σε ποτήρια, κάτι που είναι ιδανικό για μεγάλες παρέες. Συνταγή για Cold Brew μπορούμε να βρούμε εδώ.

 

Αν αγαπάτε την σπιρτάδα του Ginger και αναζητάτε έναν πρωτότυπο, ξεδιψαστικό παγωμένο καφέ, ο Ginger Ale Latte θα γίνει ο αγαπημένος σας για αυτό το καλοκαίρι!

Σελίδα 1 από 17
avanti   2 - 16