0
Il carrello è vuoto

Τι καφέ πίνουμε τα Χριστούγεννα;

10/12/2019
da Admin Admin

Τα Χριστούγεννα δε θα είχαν τη μαγεία τους χωρίς τις ιδιαίτερες γεύσεις τους – και από αυτό το γευστικό πανηγύρι δε θα μπορούσε να απουσιάζει ο καφές. 

Ποιες όμως είναι οι καλύτερες προτάσεις για να δώσουμε στη Χριστουγεννιάτικη χαρά τις γεύσεις και τα αρώματα του καφέ που της ταιριάζουν περισσότερο; Συγκεντρώσαμε μερικές όμορφες προτάσεις, ξεκινώντας από το μαγικό πρωί των Χριστουγέννων, μαζί με το ξετύλιγμα των δώρων, περνώντας στο πλούσιο τραπέζι με τη γαλοπούλα και καταλήγοντας στο ράθυμο απόγευμα – χωρίς να ξεχνάμε φυσικά τους μικρούς μας φίλους!

 

Τι καφέ πίνουμε τα Χριστούγεννα;

 

 

Για το πρωινό: Καφές φίλτρου, με ή χωρίς μπαχαρικά

Αν και είμαστε δηλωμένοι λάτρεις του espresso, είναι φορές που ο καφές φίλτρου ταιριάζει γάντι, όπως όταν βρισκόμαστε σε ένα τραπέζι πρωϊνού. Ανοίγοντας τα δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τσιμπολογώντας κουλουράκια και μελομακάρονα και περιμένοντας τη γαλοπούλα να ψηθεί, την γιορτινή ατμόσφαιρα μπορεί να συνοδέψει ένας απολαυστικός και αρωματικός καφές φίλτρου.

Ο καφές φίλτρου έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να ετοιμαστεί εύκολα σε μεγάλες ποσότητες, ώστε να μην είμαστε συνεχώς πάνω από την καφετιέρα, ενώ μπορούμε να κάνουμε refill τις κούπες των καλεσμένων μας όσες φορές το θελήσουν – ζάχαρη και γάλα αφήνουμε να προσθέσει ο καθένας κατά βούληση. Αν επιθυμούμε κάτι πιο εντυπωσιακό, μπορούμε να μην ετοιμάσουμε τον καφέ μας σε μηχανή γαλλικού καφέ, αλλά σε γυάλινη καφετιέρα Pour Over, οπότε η ετοιμασία μπορεί να γίνει και πάνω στο τραπέζι του πρωινού, κλέβοντας τις εντυπώσεις.

Αν επιθυμούμε αρώματα που να ταιριάζουν με τα Χριστούγεννα, μπορούμε να έχουμε ήδη ετοιμάσει το δικό μας, χριστουγεννιάτικο blend με μπαχαρικά, ή να αναζητήσουμε ιδιαίτερες συνταγές, που διατηρούν τη φιλοσοφία του «μοιράσματος» που απαιτεί το πρωινό: ο Caffe De Olla από το Μεξικό θα κάνει το σπίτι μας να μοσχομυρίζει δυνατό καφέ και κανέλα και θα μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα ενός ανοιχτόκαρδου, μεξικάνικου σπιτικού στο σαλόνι μας, ενώ ο Caffe Noir θα γεμίσει το σπίτι μας με τα ιδιαίτερα αρώματα της πολύχρωμης Νέας Ορλεάνης.

 

Μετά το γεύμα: Φυσικά, Espresso!

 Το γεύμα των Χριστουγέννων είναι νόστιμο, comfort, γεμάτο θαλπωρή αλλά είναι και… βαρύ: γεμιστή γαλοπούλα, χοιρινό, αρνί, ό,τι κι αν επιλέξουμε, συνοδεύεται συνήθως από τυριά, αλλαντικά, πίτες, σαλάτες και αμέτρητα άλλα καλούδια. Ο καφές που θα επιλέξουμε για κλείσιμο πρέπει να είναι χωνευτικός, οπότε ανατρέχουμε στην Ιταλική κουλτούρα του καφέ και διαλέγουμε, χωρίς αμφιβολία, espresso.

Αν διαθέτουμε μηχανή espresso με κάψουλες, ίσως είναι καλή ιδέα να έχουμε διαφορετικές επιλογές που θα καλύψουν κάθε γούστο, αν όμως έχουμε μια κλασική μηχανή espresso, τότε διαλέγουμε ένα πραγματικά εκλεκτό χαρμάνι, όπως το Sant Eustachio ή τον New York Extra με Jamaica Blue Mountain, καθώς τα Χριστούγεννα απαιτούν λίγη πολυτέλεια, ακόμα και στον καφέ. Μπορούμε να κάνουμε τα εορταστικά εσπρεσάκια ακόμα πιο χωνευτικά και εύγευστα, με λίγο αλκοόλ, σερβίροντας παραδοσιακούς Ιταλικούς espresso corretto (με μια δόση grappa) ή έναν ισπανικό Carajillo με ρούμι ή ακόμα καλύτερα brandy.

 

Για αργά το απόγευμα: Παντρεύουμε τον καφέ με λίγο αλκοόλ ή με σοκολάτα

 

Αν υπάρχει μία μέρα στην οποία δε μετράμε τις θερμίδες, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η μέρα των Χριστουγέννων. Καθώς λοιπόν τα Χριστούγεννα συγχωρούν τις γευστικές υπερβολές, ο συνδυασμός του καφέ με την σοκολάτα ή με λίγο αλκοόλ είναι μια πολύ καλή ιδέα.

Μπορούμε να δοκιμάσουμε τον Café Bicerin, που παντρεύει τον espresso με τη σοκολάτα σύμφωνα με τις επιταγές της Ιταλικές παράδοσης, να δοκιμάσουμε τον «κινηματογραφικό» French Connection με κονιάκ, amaretto και αμύγδαλο, να τολμήσουμε έναν πληθωρικό Black Forest Mocha με ολόγλυκα κεράσια ή να απολαύσουμε έναν all time classic Irish Coffee με πλούσια κρέμα γάλακτος και δυνατό Ιρλανδέζικο ουίσκι. Τέλος, για το βράδυ της παραμονής ή και για αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, μια καλή ιδέα είναι τα Coffee Negronis, οι coffee twisted εκδοχές του αγαπημένου aperitif, με ένα έξτρα espresso kick.

 

Για τους μικρούς μας φίλους: ροφήματα σοκολάτας, αλλά και babyccino!

Ο πρωταγωνιστής των χριστουγεννιάτικων ημερών είναι, χωρίς αμφιβολία, τα παιδιά – αυτά φωτίζουν και δίνουν ιδιαίτερο νόημα στις όμορφες αυτές ημέρες. Φυσικά, οι μικροί συνδαιτημόνες είναι καλό να μείνουν μακριά από τον καφέ, όμως μπορούμε να τους ετοιμάσουμε διάφορα νόστιμα ροφήματα, προκειμένου να απολαύσουν κι αυτά την ημέρα όσο κι εμείς. Έτσι, μπορούμε εύκολα να τους σερβίρουμε έναν απολαυστικό babyccino, αλλά και μια σειρά από νόστιμα ροφήματα σοκολάτας – είπαμε, τα Χριστούγεννα ας μη μετρήσουμε τις θερμίδες!

 

Ό,τι καφέ κι αν ετοιμάσουμε, είναι σίγουρο πως δε θα είναι νόστιμος αν δεν έχουμε πλάι μας αυτούς που αγαπούμε – τα Χριστούγεννα είναι πάνω από όλα αγάπη. Καλές Γιορτές!

Αυγό, γάλα, ουίσκι και καφές: γνωρίστε το Coffee Eggnog!

09/12/2019
da Admin Admin

Η caffeinated εκδοχή του δημοφιλέστερου αμερικάνικου χριστουγεννιάτικου ροφήματος.

Αν και στην Ελλάδα είναι σχεδόν άγνωστο, το Eggnog έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια της Αμερικής και του Καναδά, όσο και στης Αγγλίας, από όπου και κατάγεται. Το όνομά του θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «αυγόμπυρα», αφού egg είναι φυσικά το αυγό και nog μια παμπάλαια αγγλική λέξη για την δυνατή μπύρα. Εξάλλου, το Eggnog με την κρεμώδη του υφή και τη δυνατή γεύση συνδυάζει αυγά και γάλα με μπαχαρικά και δυνατό αλκοόλ, όπως ρούμι, ουίσκι ή sherry.

Οι ρίζες του εντοπίζονται στους μοναχούς και τους αριστοκράτες της μεσαιωνικής Αγγλίας, που συνήθιζαν να απολαμβάνουν κατά τους χειμερινούς μήνες ένα ποτό με γάλα και αυγά, στο οποίο προσέθεταν και μια δόση δυνατού αλκοόλ. Με την δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι Ευρωπαίοι άποικοι μετέφεραν το έθιμο στη νέα τους πατρίδα, χρησιμοποιώντας αρχικά ρούμι, ενώ στη συνέχεια η συνταγή τυποποιήθηκε με της χρήση μπέρμπον, δηλαδή αμερικάνικου ουίσκι.

Σιγά σιγά, το νέο εορταστικό ποτό κατέκτησε όλη την Αμερικάνικη Ήπειρο, από τον Καναδά ως την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, ενώ λέγεται ότι ο ίδιος ο Τζωρτζ Ουάσιγκτον έπαιξε ρόλο στην καθιέρωσή του, σερβίροντάς το στους καλεσμένους του σαν ρόφημα κατά την εορταστική περίοδο. Σε κάθε χώρα, αλλά και σε κάθε πολιτεία της Αμερικής, συναντάμε παραλλαγές, αφού συχνά τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται ή το είδος του αλκοόλ που προστίθεται στο ρόφημα αλλάζουν, όμως η ουσία είναι ίδια: ένα παχύρρευστο, αρωματικό και comfort ποτό που θυμίζει Χριστούγεννα!

Η εκδοχή που παρουσιάζουμε είναι μία από τις πιο διαδεδομένες και αγαπητές, έχει όμως το απαραίτητο twist για τους λάτρεις το καφέ: την προσθήκη λίγου καφέ, προκειμένου να γίνει το eggnog το απόλυτο ρόφημα για το μαγικό πρωί των Χριστουγέννων.

 

Τι χρειαζόμαστε για το Coffee Eggnog;

  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Λίγη τριμμένη κανέλα
  • Λίγη βανίλια
  • 4 κρόκους αυγών
  • 4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας ρούμι ή ουίσκι
  • Καφέ φίλτρου ή espresso

 

Πως ετοιμάζουμε το Coffee Eggnog;

  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και τα μπαχαρικά, χωρίς να τα αφήσουμε να πάρουν βράση
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε πολύ καλά τους τέσσερις κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη
  • Ρίχνουμε το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών αργά και προσεκτικά, ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε τα αυγά να μην «κόψουν»
  • Ρίχνουμε όλα το μείγμα στο κατσαρολάκι και βράζουμε για τρία περίπου λεπτά ώσπου το μείγμα να σφίξει ελαφρά.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει προσθέτουμε το αλκοόλ που προτιμάμε κι ανακατεύουμε
  • Προσθέτουμε τον καφέ, υπολογίζοντα πως τα 2/3 της κούπας μας θα πρέπει να έχουν eggnog και το 1/3 καφέ.
  • Σερβίρουμε με λίγη σαντιγί και τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Συμβουλές για ένα πετυχημένο Coffee Eggnog

  • Το γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι πλήρες και σε θερμοκρασία δωματίου. Πολλές παραλλαγές χρησιμοποιούν επιπλέον κρέμα γάλακτος, αλλά δεν είναι απαραίτητη.
  • Αν και παρόλη τη δημοφιλή αντίληψη, τα αυγά του ροφήματος δεν είναι ωμά, αλλά ελαφρά μαγειρεμένα, είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε όσο πιο φρέσκα αυγά γίνεται
  • Η ενσωμάτωση του μείγματος των αβγών στο ζεστό γάλα γίνεται με κινήσεις που θυμίζουν το αυγολέμονο, προκειμένου να μην «κόψει» το μείγμα
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρούμι, ουίσκι, κονιάκ ή μπράντυ, αλλά και κάποιο λικέρ. Αποφεύγουμε τις έντονες, «χτυπητές» γεύσιες, που θα αποπροσανατολίσουν το γευστικό σύνολο.
  • Προτιμάμε ένα 100% Arabica χαρμάνι, που θα προσθέσει πόντους στο γευστικό μας σύνολο – αν χρησιμοποιούμε espresso, ετοιμάζουμε ένα διπλό espresso (doppio)
  • Προσθέτουμε αλκοόλ κατά βούληση , αρκεί να μην το παρακάνουμε! Οι πρώτοι άποικοι προσέθεταν γενναίες δόσεις αλκοόλ, για να αντέχουν το κρύο, όμως εμείς δε θέλουμε ένα δυνατό ποτό, παρά μόνο τα γλυκά αρώματα του ουίσκι ή του ρουμιού που θα χρησιμοποιήσουμε.
  • Πάντα απολαμβάνουμε υπεύθυνα, όπως και κάθε αλκοολούχο ποτό.
  • Το Coffee Eggnog δεν είναι κατάλληλο για παιδιά, λόγω του αλκοόλ και της καφεΐνης. Κρατώντας τη «βάση» του ροφήματος, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κακάο ή λιωμένη σοκολάτα και να φτιάξουμε Virgin Choco Eggnog για τους μικρούς συνδαιτημόνες.

Τι θα ήταν τα Χριστούγεννα χωρίς τη γεύση τους; Φέτος, δίπλα στους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τις δίπλες, δίνουμε ένα διαφορετικό άρωμα στο πρωινό των Χριστουγέννων με ένα ρόφημα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ποια μηχανή espresso με κάψουλα να επιλέξω;

05/12/2019
da Admin Admin

Espresso με το πάτημα ενός κουμπιού, σε πολλές πολλές επιλογές! cut

 

H twisted εκδοχή ενός εμβληματικού κοκτέιλ: Old Fashioned Espresso

04/12/2019
da Admin Admin

Ποτέ το ουίσκι και ο καφές δε συνδυάστηκαν με μεγαλύτερη επιτυχία.

Το αλκοόλ ταιριάζει πολύ καλά με τον καφέ, είτε μιλάμε για καφέδες με μια μικρή δόση ποτού, είτε για κοκτέιλ που περιλαμβάνουν καφέ. Το Old Fashioned espresso είναι το γνωστό κι αγαπημένο Old Fashioned, με ένα μικρό twist καφεΐνης: με την προσθήκη ενός διπλού espresso, οι γεύσεις κοντράρονται ευχάριστα, και το ποτό γίνεται ιδανικά για το ξεκίνημα της βραδιάς.

Το Old Fashioned είναι ένα από τα παλαιότερα και διασημότερα κοκτέιλ του κόσμου και κατάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην αυθεντική του εκδοχή περιλαμβάνει ουίσκι με ζάχαρη, bitters και σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιο εσπεριδοειδές, όπως πορτοκάλι ή λεμόνι. Το Old Fashioned δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και η δημοφηλία του ήταν τόσο μεγάλη, που έχει βαφτίσει και το σχετικό ποτήρι, το Old Fashioned Glass.

Όταν, στα χρόνια που ακολούθησαν, άρχισαν να προστίθενται στα κοκτέιλ πιο εξεζητημένα συστατικά, όπως διάφορα λικέρ ή αψέντι, οι οπαδοί των πιο απλών κοκτέιλ συνήθιζαν να ζητούν το ποτό τους από τους μπαρ-μεν ως old fashioned, δίνοντας το όνομα στο διαχρονικό αυτό κοκτέιλ.

Ο Old Fashioned Espresso πατάει στις ρίζες της παράδοσης των cocktails και φέρνει ένα μικρό αέρα ανανέωσης παντρεύοντας, κατά κάποιο τρόπο, την αμερικάνικη παράδοση των cocktails με την ιταλική φινέτσα του espresso – με εκρηκτικά γευστικά αποτελέσματα!

 

Τι χρειαζόμαστε για έναν Old Fashioned Espresso ;

  • 1 διπλό espresso (60 ml) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 30 ml ουίσκι ή μπέρμπον
  • 8 ml απλό σιρόπι ζάχαρης
  • Μια μεζούρα angostura bitters
  • Μια φλούδα λεμονιού

Πως ετοιμάζουμε τον Old Fashioned Espresso;

  • Σε ένα σέικερ με σίτα, ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από τη φλούδα λεμονιού) και γεμίζουμε με πάγο
  • Χτυπάμε για περίπου 30 δευτερόλεπτα
  • Σουρώνουμε σε ένα ποτήρι Old Fashioned, στο οποίο έχουμε βάλει πάγο
  • Τρίβουμε τη φλούδα του λεμονιού στα χείλη του ποτηριού και κατόπιν την πετάμε

 

Συμβουλές για απολαυστικούς Old Fashioned Espressos

  • Χρησιμοποιούμε 100% Arabica χαρμάνι για τον espresso μας, καθώς η λεπτή και πολύπλοκη γεύση του θα προικίσει περισσότερο τη γεύση του κοκτέιλ μας
  • Η αυθεντική εκδοχή περιλαμβάνει αμερικάνικο ουίσκι (μπέρμπον), όμως μπορούμε να το ετοιμάσουμε με όποιο ουίσκι προτιμάμε.
  • Φυσικά, δεν ξεχνάμε πως το ποτό μας περιέχει αλκοόλ, οπότε καταναλώνουμε υπεύθυνα και δεν οδηγούμε μετά την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Μπορούμε, αντί για λεμόνι, να χρησιμοποιήσουμε πορτοκάλι, που επίσης ταιριάζει υπέροχα τόσο με τον καφέ όσο και με το ουίσκι.
  • Το angostura bitters είναι ένα από τα παλαιότερα και ιστορικότερα bitters για κοκτέιλ, ωστόσο μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορα Cocktail Bitters για διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη αντί για απλό σιρόπι – αρκετοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η αυθεντική old fashioned συνταγή χρησιμοποιούσε κύβους ζάχαρης, αντί για σιρόπι.

Αν αγαπάτε το ουίσκι αλλά και τον καφέ, ίσως βρήκατε το ποτό που θα ξεκινάει από εδώ και πέρα τα βράδια σας. Με ένα Old Fashioned Espresso, οι βραδιές προβλέπονται συναρπαστικές!

Από τα χρυσά κύπελα των Αζτέκων, στα φλιτζάνια όλου του πλανήτη: η ιστορία της σοκολάτας.

03/12/2019
da Admin Admin

Η σοκολάτα δεν έχει μόνο υπέροχη γεύση, αλλά και μια συναρπαστική ιστορία. 

Espresso Peanut Butter Smoothie: το ιδανικό smoothie για ένα απολαυστικό πρωινό

29/11/2019
da Admin Admin

Όλο το αμερικάνικο πρωινό σε ένα μόνο ρόφημα! 

Η αμερικάνικη γαστρονομία για πολλούς συνοψίζεται στο ψητό κρέας, στα hamburgers και στα hot dogs και στις μεγάλες μερίδες, όμως έχει και άλλη μία αγαπημένη πτυχή : το πρωινό. Τα αμερικάνικα πρωινά είναι πλούσια και πληθωρικά, γεμάτα γεύση, με μερικά ιδιαίτερα αγαπημένα υλικά, όπως τα αυγά, οι τηγανίτες, το σιρόπι σφενδάμου, και φυσικά, το φιστικοβούτυρο!

To φιστικοβούτυρο, ο πολτός από καβουρδισμένα φιστίκια, είναι μία από τις δημοφιλέστερες γεύσεις του αμερικάνικου πρωινού. Αν και όχι ιδιαίτερα γνωστό στην Ευρώπη μέχρι σχετικά πρόσφατα, το φιστικοβούτυρο αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους Αμερικάνου, οι οποίοι το καταναλώνουν είτε απλώς αλειμμένο σε φέτες, είτε ως συστατικά ευφάνταστων σάντουιτς, όπως το Peanut Butter & Jelly, με φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα είτε τα περίφημα σάντουιτς με φιστικοβούτυρο και μπανάνα, τα αγαπημένα άλλωστε του Elvis Presley.

Συνδυασμός διάφορων αγαπημένων γεύσεων του αμερικάνικου πρωινού, όπως του φυστικοβούτυρου, της μπανάνας, του maple syrup και φυσικά, του καφέ, το Espresso Peanut Butter Smoothie, είναι ένα εξαιρετικό ρόφημα για να ξεκινήσει κανείς την ημέρα του, αφού συνδυάζει την τονωτική δράση του espresso, την ενέργεια και τις θρεπτικές ουσίες του φυστικοβούτυρου αλλά και υλικά που ούτως ή άλλως πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα ισορροπημένο πρωινό, όπως οι μπανάνας και το γάλα.

Απλό στην παρασκευή, χωρίς να απαιτεί εξειδικευμένα υλικά ή ιδιαίτερη δεξιοτεχνία, το Peanut Butter Espresso Smoothie μπορεί να γίνει ένα πρώτης τάξης πρωινό ή απογευματινό σνακ για τις μέρες που είμαστε βιαστικοί – αλλά μπορεί, σερβιρισμένο σε μια μεγάλη κανάτα, να γίνει ο πρωταγωνιστής σε ένα τραπέζι πρωινού με φίλους. Όπως κι αν σκοπεύετε να το απολαύσετε, το σίγουρο είναι πως αξίζει μια δοκιμή!

 

Τι χρειαζόμαστε για το Espresso Peanut Butter Smoothie;

  • 1 παγωμένη μπανάνα
  • ¼ κούπας φιστικοβούτυρο (ανάλατο)
  • 1 διπλό espresso
  • 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου
  • ¼ κούπας κρύο γάλα

Πως ετοιμάζουμε το Espresso Peanut Butter Smoothie;

  • Αφήνουμε τον διπλό espresso να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
  • Χτυπάμε όλα τα υλικά στο blender
  • Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι με φαρδύ καλαμάκι

 

Συμβουλές για το πιο επιτυχημένο Espresso Peanut Butter Smoothie

  • Είναι καλό να έχουμε παγώσει εκ των προτέρων την μπανάνα στην κατάψυξη, καθώς αυτό θα δώσει στο smoothie μας μια υφή που θυμίζει milkshake
  • Διαλέγουμε οπωσδήποτε ανάλατο φιστικοβούτυρο με λεία υφή (χωρίς διακριτά κομμάτια φιστικιού)
  • Αν δεν έχουμε σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με λίγο πετιμέζι ή χαρουπόμελο
  • Για μια χορτοφαγική εκδοχή του smoothie, αντικαθιστούμε το γάλα με γάλα αμυγδάλου
  • Αντί για espresso μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στιγμιαίο καφέ, όμως το αποτέλεσμα θα είναι λιγότερο αρωματικό και πιο «βαρύ» γευστικά
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι χαρμάνι espresso θέλουμε – λίγος πειραματισμός θα μας οδηγήσει στο χαρμάνι που ταιριάζει καλύτερα στα προσωπικά μας γούστα
  • Δεν προσθέτουμε ζάχαρη, καθώς λόγω των συστατικών του το smoothie μας είναι ιδαίτερα γλυκό
  • Το φιστικοβούτυρο είναι νόστιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό, όμως έχει αρκετές θερμίδες. Καταναλώνουμε το smoothie μας με μέτρο, ειδικά να βρισκόμαστε σε δίαιτα.

 

Αν χρειάζεστε ένα τονωτικό πρωινό ρόφημα, που να συνδυάζει τον καφέ με αγαπημένες και πληθωρικές γεύσεις πρωινού, ρίξτε μια ματιά στις αμερικάνικες συταγές! Το Espresso Peanut Butter Smoothie είναι μάλλον αυτό που ζητάτε!

Η ιστορία του καφέ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού: η ιστορία του καφέ στην Αμερική

25/11/2019
da Admin Admin

Η διάδοση του καφέ είναι μια περιπετειώδης διαδικασία, καθώς ο καφές πέρασε κυριολεκτικά από σαράντα κύματα μέχρι να καθιερωθεί ως το πιο δημοφιλές ρόφημα του κόσμου. Από την εποχή του Αραβικού μονοπωλίου του καφέ μέχρι τις hipster καφετέριες των αμερικάνικων μεγαλουπόλεων, πολύ νερό (ή… πολύς καφές) έχει κυλήσει στο αυλάκι. Εξερευνούμε μια από τις πιο επιδραστικές και ταυτόχρονα πιο παραγνωρισμένες κουλτούρες καφέ του πλανήτη: την Αμερικανική!

 

Πότε πρωτοδοκίμασαν καφέ οι Αμερικάνοι;-CUT-->

Αν και ο καφές είναι στενά συνδεδεμένος με την αμερικάνικη κουλτούρα, είναι γεγονός πως εισήχθη στις ΗΠΑ με σχετική καθυστέρηση σε σχέση με τη Γηραιά Ήπειρο. Ακόμα, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός πως ενώ στις μέρες μας η Λατινική Αμερική είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του μεγαλύτερου μέρους του καφέ που καταναλώνουμε διεθνώς, οι πρώτοι άποικοι των ΗΠΑ έπιναν καφέ που είχε εισαχθεί από ευρωπαϊκό έδαφος, αφού η καλλιέργεια του καφέ δεν είχε ακόμα εδραιωθεί στην Νότια και την Κεντρική Αμερική. Ο καφές σε γενικές γραμμές εισάγεται στις ΗΠΑ στα τέλη του 17ου αιώνα, αντιμετωπίζει όμως τη δυσπιστία των Αμερικάνων, που συνεχίζουν να απολαμβάνουν το τσάι τους, με αποτέλεσμα η δημοφηλία του καφέ να παραμείνει περιορισμένη.

 

Μια εξέγερση που άλλαξε τις συνήθειες ενός λαού και γέννησε ένα έθνος

Οι σχέσεις των Αμερικανών αποίκων με τον καφέ θα αλλάξουν δραματικά το 1773. Οι άποικοι εδώ και καιρό διαμαρτύρονται για τους υπέρογκους φόρους της μαμάς Βρετανίας, όμως η υπερφορολόγηση του τσαγιού γίνεται η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Στις 16 Δεκεμβρίου, εξαγριωμένοι κάτοικοι στο λιμάνι στις Βοστώνης πετάνε στη θάλασσα κιβώτια με υπερφορολογημένο τσάι που είχε έρθει από την Μεγάλη Βρετανία, διαμορφώνοντας το κίνημα που έμεινε στην ιστορία ως «Κόμμα του Τσαγιού», δηλαδή «The Tea Party». Η δυσαρέσκεια απέναντι στο φόρο του τσαγιού έβαλε τη σπίθα για την Αμερικάνικη Επανάσταση και εν τέλει για την Αμερικάνικη Ανεξαρτησία. Παράλληλα όμως, καθώς το νέο έθνος ήθελε να περιορίσει τις βρετανικές επιρροές στην καθημερινότητά του και να διαμορφώσει μια νέα, αμερικάνικη ταυτότητα και κουλτούρα, στράφηκε οριστικά προς τον καφέ. Το νέο αγαπημένο ποτό των Αμερικάνων είναι πλήρως συνδεδεμένο με την γέννηση του έθνους τους.

 

Η συμβολή της Αμερικής στη διάδοση του καφέ

Με την υιοθέτηση του καφέ από τις ΗΠΑ, μια νέα, ολοένα αναπτυσσόμενη αγορά γεννήθηκε για τον καφέ. Σε συνδυασμό με την αποικιοκρατία, το αποτέλεσμα ήταν η ταχύτατη εξάπλωση της καλλιέργειας του καφέ σε ολόκληρο τον πλανήτη, στη λεγόμενη ζώνη του καφέ. Ο καφές αρχίζει να καλλιεργείται στην Ασία και στην Λατινική Αμερική και όπου υπάρχουν οι κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, με αποτέλεσμα μέσα σε 100 μόλις χρόνια να έχει γίνει ένα από τα πλέον εμπορεύσιμα και πολύτιμα προϊόντα διεθνώς.

Η ραγδαία επέκταση του αχανούς κράτους των ΗΠΑ δημιουργεί ευκαιρίες σε πολυμήχανους εμπόρους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις νέες πόλεις που δημιουργούνται φέρνοντας πρώτοι περιζήτητα αγαθά και δημιουργώντας επί της ουσίας τους εμπορικούς δρόμους των ΗΠΑ. Σε αυτή την εξάπλωση του εμπορίου, ο καφές παίζει σημαντικό ρόλο. Οι χονδρέμποροι καφέ είναι από τους πρώτους εμπόρους που καταφτάνουν σε μια υπό δημιουργία πόλη – η εξάπλωση του καφέ σε ολόκληρη τη χώρα είναι γεγονός.

 

Η αμερικάνικη κουλτούρα του καφέ

Η κουλτούρα του καφέ στην Αμερικάνικη Ήπειρο μπορεί να περιγραφεί μέσω του σχήματος των «Τριών Κυμάτων του Καφέ». Σύμφωνα με αυτή την ερμηνευτική προσέγγιση, το πρώτο κύμα του καφέ χρονολογείται στις αρχές του 20 αιώνα, όταν ο καφές σταμάτησε να είναι διαθέσιμος μόνο στις καφετέριες και τα καταστήματα εστίασης κι άρχισε να πωλείται στους καταναλωτές σε μορφή καβουρδισμένων κόκκων και αλεσμένου καφέ. Κυριότερα, οι Αμερικάνοι καταναλώνουν καφέ φίλτρου, ενώ στην ίδια εποχή εντάσσεται και η ανακάλυψη του στιγμιαίου καφέ.

Το δεύτερο κύμα του καφέ χτυπάει την Αμερική μετά τον πόλεμο, και αφορά την διάδοση στον Νέο Κόσμο του ήδη εξαιρετικά δημοφιλή στην Ευρώπη espresso. Ο espresso κατακτά την Αμερική με γοργούς ρυθμούς, τόσο στην αυθεντική του μορφή όσο και σε διάφορες παραλλαγές. Τέλος, το τρίτο κύμα του καφέ γεννιέται στα τέλη του 20ου αιώνα κι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του καφέ περισσότερο ως γαστρονομικής απόλαυσης και λιγότερο ως καθημερινής συνήθειας: μονοποικιλακοί καφέδες, εξεζητημένες εκχυλίσεις, gourmet απολαύσεις διαμορφώνουν τις νέες συνήθειες του Αμερικάνου καταναλωτή στην αυγή του 21ο αιώνα.

Καφές και Αμερική: Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Οι Αμερικανοί βρίσκονται ιδιαίτερα ψηλά στην κατά κεφαλή κατανάλωση καφέ, καθώς σχεδόν το 70% των Αμερικανών καταναλώνουν περισσότερες από δύο κούπες καφέ ημερησίως. Ο καφές φίλτρου συνεχίζει να απολαμβάνει ιδιαίτερη δημοφηλία, ενώ ο espresso και τα ροφήματα που βασίζονται σε αυτόν είναι επίσης ιδιαίτερα δημοφιλή, χάρη και στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης που ξεκίνησαν την δεκαετία του 1970.

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες, ξεχωριστές σπεσιαλιτέ στον καφέ που να έχουν γεννηθεί στην Αμερική – εξάλλου, ο Americano, η διάσημη παραλλαγή του espresso, γεννήθηκε στην Ευρώπη πριν περάσει στην Αμερική. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στο έδαφος της Αμερικής δεν παράγεται καφές, με την εξαίρεση της πολιτείας της Χαβάης, που παράγει μερικές σπάνιες και περιζήτητες ποικιλίες καφέ, όπως τον περίφημο καφέ Kona.

Η εικόνα του αμερικάνικου καφέ συνοψίζεται στην αντανάκλασή του στην pop κουλτούρα, ιδιαίτερα μέσω του σινεμά και της τηλεόρασης: γενναίες δόσεις καφέ φίλτρου, σε εστιατόρια, fast foods, καφετέριες, motels και breakfast spots, που ανανεώνονται μάλιστα χωρίς χρέωση. Αυτή είναι όντως μια πραγματική πτυχή της αμερικάνικης κουλτούρας του καφέ, χωρίς ωστόσο να είναι η μοναδική ούτε καν η κυρίαρχη, πλέον.

 

Η κουλτούρα του καφέ είναι κάτι πολύ περισσότερο από μερικές συνταγές: είναι η επιτομή της καθημερινότητας κάθε λαού: γνωρίζοντας την αμερικάνικη κουλτούρα του καφέ, μαθαίνουμε καλύτερα τις συνήθειες ενός ολόκληρου έθνους.

 

Café Bombon: ένας «ασιατικός» καφές από την Ισπανία.

21/11/2019
da Admin Admin

Ο καφές ταιριάζει πολύ καλά με το γάλα  - αυτό το παραδέχονται ακόμα και οι φανατικοί του σκέτου καφέ. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για έναν πεντανόστιμο Café Bombon!

Cold Brew Concentrate: ένας διαφορετικός τρόπος να απολαμβάνουμε τον καφέ ψυχρής εκχύλισης

19/11/2019
da Admin Admin

O Cold Brew, ο παγωμένος καφές ψυχρής εκχύλισης, γνωρίζει ολοένα αυξανόμενη δημοφιλία ανάμεσα στο ελληνικό κοινό του καφέ τα τελευταία χρόνια. Όσοι συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε τον Cold Brew μας στο σε καφετέριες (αν και είναι πολύ εύκολο να τον φτιάξουμε στο σπίτι) μπορεί να έχουμε παρατηρήσει τον barista να αραιώνει ένα πολύ σκούρο υγρό που φυλά στο ψυγείο, πριν μας σερβίρει τον Cold Brew μας. Όχι, ο barista δεν «κλέβει» ούτε «νοθεύει» τον καφέ μας – απλά, χρησιμοποιεί Cold Brew Concentrate!

Το Cold Brew Concentrate είναι ουσιαστικά συμπυκνωμένος καφές ψυχρής εκχύλισης, ο οποίος αραιώνεται με νερό ή γάλα πριν την κατανάλωσή του. Παρά το «επιστημονικό» του όνομα είναι εξαιρετικά εύκολος στην παραγωγή του – και είναι ιδιαίτερα νόστιμος, αφού μπορεί να γίνει η «βάση» για πολλές νόστιμες παρασκευές.

 

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον Cold Brew και στο Cold Brew Concentrate;

O Cold Brew, ο καφές ψυχρής εχκύλισης, παράγεται από την εκχύλιση χοντροαλεσμένου καφέ σε κρύο νερό. Συνήθως καταναλώνεται όπως είναι, ή με την προσθήκη λίγου γάλακτος. Το «Συμπύκνωμα Καφέ Ψυχρής Εκχύλισης» ή διαφορετικά Cold Brew Concentrate, ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία εκχύλισης, με τη διαφορά πως η αναλογία καφέ προς νερό είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Έτσι, το εκχύλισμα που προκύπτει είναι δυνατότερο και πρέπει να αραιωθεί με νερό ή γάλα πριν την κατανάλωση του.

Αν ο Cold Brew εκχυλιστεί σωστά, το χρώμα του είναι ανοιχτό καφέ και διαυγές και η γεύση του είναι ήπια, με φυσική γλυκύτητα και ευχάριστες φρουτώδεις νότες – ανάλογα βέβαια και με την ποικιλία καφέ που έχουμε επιλέξει. To Cold Brew Concentrate είναι πιο σκουρόχρωμο, με περισσότερο έντονη γεύση καφέ και αναμειγνύεται καλύτερα με γάλα δίχως να χάνει το σώμα του. Ειδικά σε έναν κρύο Cold Brew Latte, το Concentrate έχει γεύση που, τηρουμένων των αναλογιών, μπορεί να φέρει στο μυαλό ως και δυνατό espresso.

Ακόμα, το Cold Brew Concentrate έχει σχετικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωή στο ψυγείο – ενώ ο κανονικός Cold Brew καφές επιβιώνει συνήθως 4-5 μέρες, το συμπύκνωμα καφές ψυχρής εκχύλισης μπορεί να αποθηκευτεί ως και 10-12 ημέρες στο ψυγείο, χωρίς πρόβλημα.

 

Πως ετοιμάζουμε Cold Brew Concentrate;

Η διαδικασία ετοιμασίας του Cold Brew Concentrate είναι ουσιαστικά ίδια με την διαδικασία που γνωρίζουμε για τον κανονικό Cold Brew, ενώ αυτό που αλλάζει δραστικά είναι οι αναλογίες. Χρειαζόμαστε χοντροαλεσμένο καφέ, νερό σε θερμοκρασία δωματίου, ένα γυάλινο σκεύος (μπουκάλι, βάζο, κανάτα κλπ) και ένα πολύ λεπτό φίλτρο.

Ο καφές μας θα πρέπει να είναι αλεσμένος σε βαθμό που να θυμίζει χοντρό θαλασσινό αλάτι, διαφορετικά το συμπύκνωμά μας θα είναι θαμπό, θολό και με αιωρούμενα σωματίδια, ενώ σταδιακά θα αρχίσει να πικρίζει λόγω της υπερεκχύλισης. Τοποθετούμε τον καφέ μας στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε, προσθέτουμε το νερό σε θερμοκρασία δωματίου και τοποθετούμε στο ψυγείο για 12-24 ώρες, ανάλογα με το πόσο δυνατό επιθυμούμε το εκχύλισμα που θα προκύψει. Για Cold Brew Concentrate, 18 ώρες είναι ένα καλό διάστημα, ωστόσο αυτό εξαρτάται και από την ποικιλία που θα χρησιμοποιήσουμε, οπότε λίγος πειραματισμός είναι ευπρόσδεκτος. Μετά το πέρας της εκχύλισης, φιλτράρουμε τον καφέ μας προσεκτικά με ένα πολύ λεπτό φίλτρο από πανί ή με ειδικό μεταλλικό φίλτρο, προκειμένου να προκύψει ένα διαυγές, χωρίς σωματίδια εκχύλισμα. Ποτέ δεν αποθηκεύουμε αφιλτράριστο εκχύλισμα, γιατί η εκχύλισης θα συνεχίζεται συνεχώς, κάνοντας το εξαιρετικά πικρό.

Αναζητώντας αναλογίες για να ξεκινήσουμε την εκχύλιση Cold Brew Concentrate, μπορούμε να ορίσουμε σαν αρχική αναλογία τον κανόνα 4:1. Ιδανικά, χρησιμοποιούμε 280 γραμμάρια χοντροαλεσμένου καφέ για κάθε λίτρο νερού.

 

Πως χρησιμοποιούμε το Cold Brew Concentrate;

Το εκχύλισμα μας πρέπει να αραιωθεί πριν την κατανάλωσή του, είτε με νερό είτε με γάλα. Οι αναλογίες μπορεί να ποικίλουν, από 1:2 ως 1:3, δηλαδή ένα μέρος εκχυλίσματος σε δύο μέρη νερό ή 1 μέρος εκχυλίσματος σε τρία μέρη νερό, ανάλογα με το προσωπικό μας γούστο.

Οι ακριβείς αναλογίες αραίωσης ποικίλουν ανάλογα με το γευστικό μας αισθητήριο, το πόσο δυνατό επιθυμούμε τον καφέ μας, την ποικιλία καφέ που χρησιμοποιήσαμε αλλά και το αν αραιώνουμε τον καφέ μας με γάλα ή νερό. Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ το Cold Brew Concentrate δίνει καλύτερα αποτελέσματα με κρύο νερό ή κρύο γάλα, μπορεί κάλλιστα να αραιωθεί και με ζεστό νερό ή ζεστό γάλα, με αρκετά ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Ακόμα, τα Cold Brew Concentrate χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές που χρησιμοποιούν καφέ Cold Brew, όπως διάφορα Cocktails, με ή χωρίς αλκοόλ, ειδικά σε όσες συνταγές έρχονται από τις ΗΠΑ. Σε γενικές γραμμές, όταν διαβάζουμε τέτοιες συνταγές, είναι καλό να προσέχουμε αν χρησιμοποιούν κανονικό καφέ ψυχρής εκχύλισης ή συμπύκνωμα, προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό γευστικό αποτέλεσμα.

 

Είτε Cold Brew, είτε Cold Brew Concentrate,  ο καφές ψυχρής εχκύλισης αποδεικνύει σιγά σιγά πως δεν είναι μια παροδική μόδα, όπως πολλοί φαντάστηκαν, αλλά αντίθετα, ήρθε για να μείνει. Αν είστε ακόμα δύσπιστοι, δοκιμάστε να τον ετοιμάσετε στο σπίτι – μια δοκιμή θα σας πείσει!  

 

 

Πόσους διαφορετικούς espresso μπορούμε να φτιάξουμε;

15/11/2019
da Admin Admin

Οκτώ παραλλαγές του αγαπημένους μας καφέ, βασισμένες στην Ιταλική παράδοση. cut