Spedizione GRATUITA per acquisti superiori 69 €
ORDINI TELEFONICI 210 88 10 717
0
Σελίδα 1 από 27
avanti   2 - 16

Αχλάδια Ποσέ Σε καφέ, εύκολα και εντυπωσιακά

23/11/2022
da coffees.gr

Xειμωνιάτικα φρούτα και καλός καφές σε έναν απολαυστικό συνδυασμό.

Τανζανία: καφές με ιστορία αιώνων

22/11/2022
da coffees.gr

Η καλλιέργεια του καφέ είναι πολύ παλιά υπόθεση στην Αφρικανική χώρα.

Κόκκοι - Ελέφαντες: Γνωρίζοντας την Ποικιλία Maragogype

10/11/2022
da coffees.gr

Oι μεγαλύτεροι κόκκοι καφέ στον κόσμο συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο νόστιμους και αρωματικούς.

Affogato Cocktail: από Ιταλικό επιδόρπιο, γευστικό ποτό

09/11/2022
da coffees.gr

Ένα cocktail που βασίζεται σε μια παραδοσιακή Ιταλική λιχουδιά, με την υπογραφή του Simon Difford.

Cascara, ένα ξεχωριστό ρόφημα από τον καρπό του καφέ

08/11/2022
da coffees.gr

Τέλος στο δίλλημα «καφές ή τσάι», με… τσάι από καφέ!

Όπως ξέρουμε, το αγαπημένο μας ρόφημα, ο καφές, χρειάζεται μια ιδιαίτερη διαδικασία για να φράσει στο φλιτζάνι μας. Οι κόκκοι του καρπού του καφέ συλλέγονται, καθαρίζονται και στεγνώνουν, κατόπιν καβουρδίζονται, και εν συνεχεία αλέθονται και εκχυλίζονται με διάφορους τρόπους, προκειμένου να προκύψει το δημοφιλέστερο ρόφημα  του κόσμου. Είναι όμως μόνο αυτό το ρόφημα που μπορεί να μας δώσει το καφεόδεντρο; Και όμως, όχι!

Σε πολλές περιοχές του πλανήτη και εδώ και πολλά πολλά χρόνια (περισσότερα, ενδεχομένως, από τα χρόνια που γνωρίζουμε τον καφέ) οι άνθρωποι απολαμβάνουν το Cascara, ένα ξεχωριστό ρόφημα από τον καρπό του καφέ που αν και σχετικά άγνωστο πριν μερικά χρόνια, αρχίζει να γίνεται όλο και γνωστότερο εξαιτίας όχι μόνο της γεύσης του αλλά και των ευεργετικών του για τον ανθρώπινο οργανισμό συστατικών.

Τι είναι το cascara και από που προέρχεται;

To cascara, που στα ισπανικά σημαίνει «κέλυφος», είναι ένα φυτικό ρόφημα που προκύπτει από τις αποξηραμένες φλούδες του καφέ, είτε περιέχουν κομμάτια της σάρκας του καρπού είτε όχι. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υποπροϊόν του καφέ, αφού αξιοποιεί τα υπολείμματα τις κατεργασίας του καφέ, μέσω της οποίας συλλέγονται οι κόκκοι.

Το cascara είναι δημοφιλές σε αρκετές διαφορετικές περιοχής του πλανήτη, όπως στη Νότια Αμερική (κυριότερα στη Βολιβία), στη Σομαλία (όπου ονομάζεται bun) και φυσικά στην Υεμένη, από όπου και κατάγεται, έχοντας το όνομα qishr. Όπως είναι φυσικό, οι παρασκευές διαφέρουν, αφού οι Άραβες προτιμούν να προσθέτουν ginger στο ρόφημα, ενώ στη Νότια Αμερική συνήθως απολαμβάνεται με λίγη κανέλα. Παρόλο που τα παρατσούκλια του είναι «ο καφές του φτωχού» και ενίοτε «ο καφές του φαντάρου», δεν είναι λίγοι οι ερευνητές που πιστεύουν ότι το cascara της Υεμένης ήταν το πρώτο ρόφημα με καφέ που παρασκευάστηκε στον κόσμο, πριν το καβούρδισμα, άλεσμα και βράσιμο των κόκκων του καφέ, όπως κάνουμε σήμερα.

Τι γεύση έχει το cascara και ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία;

Tο cascara περιέχει καφεΐνη, σημαντικά λιγότερη ωστόσο από την καφεΐνη που έχουν οι κόκκοι του καφέ. Τα ποσοστά καφεΐνης εξαρτώνται, όπως είναι φυσικό, από το είδος του καφεόδεντρου, καθώς και από το ποσοστό της σάρκας του φρούτου που μένει στο φλούδι μετά την επεξεργασία. Το ρόφημα είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες και γενικά, τα οφέλη της κατανάλωσης cascara για την υγεία είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα οφέλη του καφέ, χωρίς να υπάρχουν σχετικές αντενδείξεις.

Η γεύση του είναι πολύ διαφορετική από του καφέ, περισσότερο φρουτώδης και γλυκιά, θυμίζοντας τις περισσότερες φορές κεράσι. Αν και παράγεται από τη φλούδα του καρπού και όχι από τα φύλλα του, είναι πιο συγγενές με το τσάι παρά με τον καφέ, ενώ η γεύση του συχνά φέρνει στο μυαλό πραγματικά εκλεκτές ποικιλίες τσαγιού, όπως το Earl Grey.

Πως ετοιμάζεται το cascara;

Η παρασκευή ενός ροφήματος cascara είναι ιδιαίτερα απλή σαν διαδικασία, αφού ουσιαστικά χρειάζεται απλά μούλιασμα σε ζεστό νερό για μερικά λεπτά και σούρωμα. Για μια κούπα cascara χρειαζόμαστε  περίπου 5gr cascara ανά 200 ml ζεστού νερού, και ο χρόνος εκχύλισης μπορεί να είναι από τέσσερα ως και οκτώ λεπτά, αναλόγως με το πόσο έντονο θέλει κανείς το ρόφημα του.

Συνήθως, δεν προστίθεται ζάχαρη στο ρόφημα, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί και δεσμευτικό κανόνα, αφού τα πάντα είναι θέμα γούστου και προσωπικής γεύσης. Ωστόσο, για μια πιο εξωτική νότα, μπορούμε να προσθέσουμε κανέλα ή τζίντζερ, όπως στην Νότια Αμερική ή την Υεμένη.  

 

O καφές δε σταματά να μας εκπλήσσει – αφού εκτός από το κλασικό μας καφεδάκι, μπορούμε να απολαύσουμε και… τσάι από καφέ!

Σοκολατάκια - "Κόκκοι Καφέ" με Marzipan

03/11/2022
da coffees.gr

Eύκολα, γρήγορα αλλά νόστιμα κι εντυπωσιακά σπιτικά σοκολατάκια

Τσάι: ο πιο ευχάριστος τρόπος να θωρακίσετε την υγεία σας!

02/11/2022
da coffees.gr

Το τσάι για πολλούς ανθρώπους αποτελεί μια ευχάριστη εναλλακτική από τον καφέ – αν και οι περισσότεροι συνηθίζουν να συνδυάζουν τα δύο ροφήματα. Όσοι αγαπούν το τσάι, θα χαρούν ακόμα περισσότερο, αν μάθουν τα ευεργετικά του οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το τσάι, τόσο σαν φυτό όσο και σαν ρόφημα, προέρχεται από την Κίνα και οι ιδιότητες του ήταν γνωστές από τις απαρχές του, καθώς η πρώτη σχετική αναφορά εντοπίζεται σε ένα κινέζικο φαρμακευτικό εγχειρίδιο του 3ου αιώνα πΧ. Αν και στην Ευρώπη εισήχθη ήδη από τον 17ο αιώνα, η Δύση θα αργήσει λίγο να ανακαλύψει ξανά τις ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού – μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα, που τα οφέλη της κατανάλωσης τσαγιού στην ανθρώπινη υγεία είναι ευρέως γνωστά.

 

Πως οφελεί το τσάι τον οργανισμό μας;

Σχετικές μελέτες αναφέρουν πως το τσάι μειώνει σημαντικά των κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών, όπως επίσης και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Με τις καρδιαγγειακές παθήσεις να αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στο δυτικό κόσμο (ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον ανδρικό πληθυσμό), το τσάι καθίσταται σχεδόν απαραίτητο σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Εξίσου ευεργετικά είναι τα οφέλη που έχει το τσάι στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Το ρόφημα τσαγιού έχει φυσικές χωνευτικές ιδιότητες, βοηθά στον μεταβολισμό και έχει παρατηρηθεί ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην αντιμετώπιση φλεγμονών του στομάχου, αλλά και στην περίπτωση χρόνιων εντερικών ή στομαχικών κραμπών.

Φυσικά, δεν πρέπει να παραβλέπονται τα οφέλη του τσαγιού στην διανοητική υγεία. Το τσάι και τα σχετικά ροφήματα βοηθούν στην καταπολέμηση της αϋπνίας, στη βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών, όπως η μνήμη, αλλά και στην αντιμετώπιση του άγχους και του στρες.  

Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να παραγνωρίζονται και διάφορες άλλες, λιγότερες γνωστές ιδιότητες του τσαγιού, οι οποίες έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης από επιστήμονες, με ολοένα και πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα, όπως η συμβολή του τσαγιού στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η νόσος του πάρκινσον, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κοινό κρυολόγημα ή ακόμα και διάφορες μορφές καρκίνου.

 

Ποια είναι τα ευεργετικά συστατικά που περιέχει το τσάι;

Το οφέλη του τσαγιού για την ανθρώπινη υγεία οφείλονται στις χημικές ουσίες που περιέχονται στα φύλλα του φυτού, και οι οποίες εκχυλίζονται στην κούπα μας. Το τσάι είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, κατεχίνες και επικατεχίνες, ουσίες που ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια των αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά περιέχονται σε όλους τους τύπους τσαγιού που κυκλοφορούν, ενώ εντοπίζονται σε ελαφρά μεγαλύτερη συγκέντρωση στο πράσινο τσάι.

Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή και περιέχονται τόσο στο τσάι, όσο και στον καφέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ όλοι οι τύποι τσαγιού είναι ωφέλιμοι για την υγεία, τόσο το πράσινο, όσο και το λευκό ή το μαύρο τσάι εμφανίζουν διαφορετικές ιδιότητες, κατάλληλες για διαφορετικά προβλήματα υγείας.

Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέχουμε στην κατανάλωση τσαγιού;

Αν και η λελογισμένη κατανάλωση τσαγιού είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το τσάι (και ιδιαίτερα το μαύρο τσάι) περιέχει καφεΐνη, η οποία πρέπει να λαμβάνεται σε λογικές δόσεις ανά ημέρα, και οπωσδήποτε με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού κατά την περίοδο της γαλουχίας ή της εγκυμοσύνης. Ακόμα, είναι σημαντικά να γνωρίζουμε πως ενώ το τσάι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, σε καμμιά περίπτωση δεν υποκαθιστά την επίσκεψη σε γιατρό ή την ενδεδειγμένη, κάθε φορά, θεραπεία. Το σημαντικό είναι να εντάξουμε την κατανάλωση τσαγιού (αλλά και καφέ) σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, ώστε ο οργανισμός μας να ωφεληθεί συνολικά. Εξυπακούεται φυσικά, πως πρέπει να αποφεύγεται η προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών στο τσάι, καθώς ανεβάζουν κατακόρυφα τις θερμίδες του.

 

Ποτέ η προσπάθεια για σωστή υγεία δεν ήταν απολαυστικότερη. Ετοιμάστε το αγαπημένο σας ζεστό (ή και κρύο) τσάι, επιλέξτε μέσα από δεκάδες εξωτικές γεύσεις και αρώματα και ενώ θα γεύεστε μια ανατολίτικη παράδοση 2500 ετών, θα θωρακίζετε τον οργανισμό σας με τον πιο ευχάριστο τρόπο!

Πέντε comfort & cosy ροφήματα σε κάψουλες από την Ιταλική Gimoka

01/11/2022
da coffees.gr

Μπορεί το καλοκαίρι να κρατά στη χώρα μας λίγο παραπάνω, όμως αργά η γρήγορα η θερμοκρασία θα πέσει, θα σκοτεινιάζει όλο και πιο νωρίς και το «Last Christmas» θα αρχίσει δειλά δειλά να ακούγεται. Θα αρχίσουμε σιγά σιγά να επανεκτιμούμε τις σειρές που μας αρέσουν, τα βιβλία που αφήσαμε στην άκρη, και να βλέπουμε με άλλο μάτι τον κλασικό μας καναπέ. Και όλα αυτά, για να μην ξεχνιόμαστε, με μια κούπα στο χέρι.

Η Ιταλική Gimoka, ένα από τα καλύτερα και πιο αναγνωρίσιμα espresso brands του κόσμου, φρόντισε να γεμίσει τις κούπες μας με πέντε ξεχωριστά ροφήματα, που μοσχομυρίζουν χειμώνα – αρκεί να έχουμε μηχανή που να δέχεται κάψουλες Dolce Gusto.

 

Ποια είναι η Ιταλική εταιρεία Gimoka;

Με ιστορία 40 ετών, η Ιταλική Gimoka αποτελεί ένα μεγάλο όνομα στον χώρο του espresso, χάρη στην προσεκτική επιλογή των καλύτερων κόκκων καφέ από χώρες όπως η Κολομβία, η Ινδονησία και η Ονδούρα, αλλά και το επιδέξιο καβούρδισμα και την προσεκτική ανάμειξη, που έχουν ως αποτέλεσμα μοναδικά, ξεχωριστά χαρμάνια. Το σλόγκαν της εταιρείας είναι «το ένστικτο στον καφέ», το οποίο και αντανακλά πλήρως τη φιλοσοφία της και την αγάπη της για τον αυθεντικό espresso.

Η Gimoka, πέρα από ένα δημοφιλές espresso brand με σταθερή παρουσία σε χιλιάδες espresso bars σε όλη την Ιταλία, προσφέρει κάψουλες espresso για τις δημοφιλέστερες μηχανές καφέ, όπως οι μηχανές Nespresso και Dolce Gusto. Η συνεχής διάθεση για καινοτομία και η προσεκτική παρατήρηση των συνηθειών του καταναλωτικού κοινού οδήγησε την Gimoka στην τολμητή απόφαση να λανσάρει μοναδικά, νόστιμα ροφήματα σε κάψουλες συμβατές με μηχανές Dolce Gusto, που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας το χειμώνα που ξεκινά.

 

Πέντε ξεχωριστά ροφήματα της Gimoka σε κάψουλες για μηχανές Dolce Gusto!

Crème Brulee: Το κλασικό κι αγαπημένο γαλλικό επιδόρπιο, με την αφράτη κρέμα και την καραμελωμένη ζάχαρη, σε ένα απολαυστικό ρόφημα με υπέροχη υφή και πλούσια, γεμάτη γεύση. Καθώς δεν περιέχει καφέ, είναι κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους, για κάθε στιγμή της ημέρας, είτε για να συνοδεύσει το πρωινό, είτε για ένα ευχάριστο απογευματινό διάλλειμα.

Irish Coffee: Ο «Ιρλανδέζικος Καφές» είναι μια από τις πιο γνωστές συνταγές καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς ο συνδυασμός ζεστού καφέ, ιρλανδέζικου ουίσκι και κρέμας γάλακτος είναι πραγματικά ακατάμαχητος. To ρόφημα της Gimoka δεν περιέχει αλκοόλ, έχει όμως όλα τα αρώματα του Irish Coffee και το kick του δυνατού καφέ. Για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση, μη διστάσετε να προσθέσετε λίγη φρέσκια σαντιγί!

Café Al Ginseng: Το ginseng είναι γνωστό από την αρχαιότητα, όχι μόνο για τις τονωτικές και διεγερτικές του ιδιότητες, μα και για το μεθυστικό του άρωμα. Όλη η γεύση του ginseng αλλά και ό,τι έχει να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό, έχουν κλειστεί στις κάψουλες Gimoka: ο καφές Al Ginseng θα γίνει ένας από τους πιο πολύτιμους συμμάχους σας τον φετινό χειμώνα.

Pistacchino: Αν ένας συνηθισμένος cappuccino σας φαίνεται απολαυστικός, περιμένετε μέχρι να δοκιμάσετε τον Pistacchino! Η αέρινη, ανάλαφρη αίσθηση ενός καλού cappuccino συνδυάζεται με υπέροχη, πλούσια γεύση φιστικιού, σε ένα ρόφημα καφέ που ξυπνά τις αισθήσεις και είναι ιδανικό για πρωινό.

Νοcciolino: Πώς θα σας φαινόταν, αν κάποιος έριχνε μια γενναία κουταλιά πραλίνας φουντουκιού στον cappuccino σας; Αυτή την αίσθηση δίνει ο Nocciolino, ο οποίος συνδυάζει τη γεύση του καφέ με τα αρώματα του φουντουκιού και την βελούδινη υφή του γάλακτος. O ιδανικός συνδυασμός για το πιο γευστικό coffee break και το πιο λιχούδικο πρωινό.

 

Αν κάτι χρειαζόμαστε τον χειμώνα, αυτό είναι μια κούπα γεμάτη με το αγαπημένο μας comfort & cozy ρόφημα και μια κουβερτούλα – και με τα μοναδικά και πρωτότυπα ροφήματα της Gimoka, είμαστε έτοιμοι για χουχούλιασμα μέχρι τελικής πτώσης.

O καφές σε κρίση: ιστορίες για τον καφέ από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

26/10/2022
da coffees.gr

Η «κρίση του Κορωνοϊού» έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «ο πόλεμος που δε ζήσαμε». Και παρόλο που οι καταστάσεις δεν μπορούν να συγκριθούν, είναι γεγονός πως είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα από τη δεκαετία του ’50 και μετά.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η πλέον αιματηρή σύρραξη της ανθρωπότητας, αφήνοντας πίσω της περίπου 80.000.000 νεκρούς και ένα μεγάλο κομμάτι του πλανήτη σε ερείπια. Ο πόλεμος όμως, πέρα από την καταστροφική του φύση, επηρεάζει με εξαιρετικά βίαιο τρόπο την καθημερινότητα και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πέρα από τις προφανείς επιπτώσεις του πολέμου, έχει ενδιαφέρον να σταθούμε στις μεταβολές που έφερε ο Μεγάλος Πόλεμος σε ένα αγαπημένο κομμάτι της ανθρώπινης καθημερινότητας: τον καφέ!

 

Καφές με δελτίο: η πραγματικότητα του πολέμου

Ο πόλεμος είναι μία από τις γρηγορότερες μεθόδους καταστροφής της οικονομίας. Οι παραγωγικές μονάδες στρέφονται στην κατασκευή πολεμικού ή και υγειονομικού υλικού, οι χώρες αποκόπτονται, οι μεταφορές δυσχεραίνονται, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές καταρρέουν. Ακόμα, τα μέσα μεταφοράς εμπορευμάτων, όπως τα τραίνα, τα πλοία ή και τα αεροπλάνα, συχνά επιτάσσονται για πολεμικούς σκοπούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα προϊόντα που μέχρι μια στιγμή θεωρούνται δεδομένα, να γίνουν δυσεύρετα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών των αγαθών είναι, μεταξύ άλλων, η ζάχαρη και ο καφές.

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, παρατηρήθηκε γρήγορα έλλειψη στα αποθέματα καφέ. Και ενώ κάποιες χώρες, ιδιαίτερα κατεχόμενες από τις δυνάμεις του Άξονα, είχαν πρόβλημα γενικευμένης επισιτιστικής κρίσης, όπως για παράδειγμα και η Ελλάδα, στις Ηνωμένες Πολιτείες το πρόβλημα ήταν πιο περιορισμένο, εστιασμένο σε αγαθά όπως ο καφές.

Έτσι, υιοθετήθηκε η πολιτική του «δελτίου» ή αλλιώς «rationing». Έκτακτοι νόμοι του κράτους όριζαν την ποσότητα καφέ που είχε δικαίωμα να προμηθευτεί κάθε κάτοικος, προκειμένου τα αποθέματα να φτάσουν για όλους, αλλά και να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και μαύρης αγοράς, ενώ ακόμα και οι καφετέριες περιόρισαν την ποσότητα που μπορούσαν να σερβίρουν σε κάθε πελάτη. Παράλληλα, οι εταιρείες καφές άρχισαν εκτεταμένες καμπάνιες σχετικά με την καθημερινή οικονομία του καφέ. Ανάμεσα στα άλλα, συνιστούσαν ο αλεσμένος καφές να στεγνώνεται και να χρησιμοποιείται ξανά, ως και τρεις ή τέσσερις φορές.

Η πολιτική του «δελτίου» είχε και έναν άλλο σκοπό: να διατεθούν σημαντικές ποσότητες καφέ στα στρατεύματα, τα οποία βρίσκονταν στο μέτωπο. Ο περιορισμός της κατανάλωσης καφές δεν ήταν πια μόνο αναγκαιότητα, μα και πατριωτικό καθήκον.  

 

Υποκατάστατα καφέ: η ανθρώπινη εφευρετικότητα σε συνθήκες κρίσης

Ο καφές παράγεται σε πολλές χώρες του κόσμου, οι οποίες ωστόσο έχουν ένα κοινό: βρίσκονται στην ζώνη του καφέ, σε περιοχές που αποκόπτονται εύκολα από τον υπόλοιπο κόσμο σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης. Έτσι, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο καφές άρχισε να βρίσκει όλο και πιο δύσκολα το δρόμο του για τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και τις ΗΠΑ.

Μπροστά στην έλλειψη του καφέ, ο κόσμος αντέδρασε με εφευρετικότητα,  αναζητώντας υποκατάστατα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα πολεμικά υποκατάστατα του καφέ δεν έχουν καφεΐνη και ίσως ούτε καν γεύση που να θυμίζει τον καφέ. Περισσότερο υποκαθιστούν την συνήθεια του καφέ, παρά το ίδιο το ρόφημα.  

Στην Ελλάδα της Κατοχής, το πιο συνηθισμένο υποκατάστατο του καφέ φτιαχνόταν από ρεβύθια, τα οποία αφού καβουρδίζονταν πολύ, αλέθονταν σε σκόνη και βραζόντουσαν όπως ο ελληνικός καφές. Σε άλλες χώρες, όπως στης ΗΠΑ ή την Μεγάλη Βρετανία, πωλούνταν «καφές» φτιαγμένος από καβουρδισμένα δημητριακά, αλλά και από chicory, τη ρίζα ενός ραδικιού, που χρησιμοποιείται στην Ινδία αλλά και ακόμα σε κάποιες περιοχές της Αμερικής.

 

Πως ο καφές επηρεάζει την Ιστορία: η κρίση του καφέ του 1977 και το Βιετνάμ

Ο καφές, όπως και κάθε γεωργικό προϊόν, έχει καλές και κακές χρονιές. Μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία του καφέ συνέβη το 1977, όταν καταστράφηκε σχεδόν η σοδειά της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα οι τιμές του καφέ παγκοσμίως να ανέβουν πολύ και απότομα. Χώρες με αδύναμο νόμισμα είδαν τα αποθέματα καφέ να μειώνονται κατακόρυφα. Σε αυτό το πλαίσιο η τότε Ανατολική Γερμανία, αποφάσισε να αναλάβει δράση.

Έτσι προσπάθησε να έρθει σε απευθείας συμφωνίες με χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, ιδιαίτερα δε με κομμουνιστικά κράτη. Το Βιετνάμ ήταν από τις χώρες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της DDR, και αύξησε κατακόρυφα την παραγωγή του, επενδύοντας μάλιστα στον φθηνό και ανθεκτικό Robusta, που έδινε γρήγορα ικανοποιητικές σοδειές. Ένα από τα αποτελέσματα αυτού του «πειράματος» ήταν το Βιετνάμ να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, αλλά και ο μεγαλύτερος παραγωγός Robusta που υπάρχει.

 

Ο καφές, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης καθημερινότητας, έχει κι αυτός περάσει «δια πυρός και σιδήρου» - κάθε φορά που απολαμβάνουμε έναν ζεστό καφέ, μπορούμε να νιώθουμε τυχεροί κι ευγνώμονες!

Γνωρίζοντας τον μοναδικό καφέ του Εκουαδόρ

25/10/2022
da coffees.gr

Φρουτώδης και γλυκόπιοτος, ένας καφές που αξίζει την προσοχή μας.

Gimoka: πάθος και ένστικτο για τον καλό espresso!

21/10/2022
da coffees.gr

Ο Espresso είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα, σημαντικά και αγαπημένα σύμβολα της Ιταλικής κουλτούρας. Πολλές εταιρείες, μικρότερες ή μεγαλύτερες, από κάθε γωνιά της Ιταλίας, ανταγωνίζονται για αυτό που τελικά έχει σημασία: για το πιο απολαυστικό φλιτζάνι espresso. Μια εταιρεία που έχει σίγουρα να προσφέρει πολλά σε κάθε espresso connoisseur, είναι η Gimoka!

 

Gimoka: Το ένστικτο για τον καλό espresso!

Γεννημένη μέσα στην ισχυρή παράδοση του espresso, η Gimoka Caffe έχει ως ξεκάθαρο στόχο τη μεταλαμπάδευση αυτών των αξιών του Ιταλικού καφέ: άρωμα, γεύση, ποιότητα και αυθεντικότητα. Ήδη, η Gimoka μετρά κοντά στα σαράντα χρόνια επιτυχημένης πορείας, από το πρώτες κινήσεις του οραματιστή Ivan Padelli μέχρι σήμερα, με κινήσεις συνεχούς ανάπτυξης και βελτίωσης των χαρμανιών της.

Η φροντίδα της Gimoka ξεκινά από τις φάρμες καφέ στην Νότια Αμερική, την Αφρική και την Νοτιοανατολική Ασία, όπου οι ειδικοί της εταιρείας ξεδιαλέγουν τους καλύτερους κόκκους Arabica και Robusta από χώρες όπως η Βραζιλία, η Κολομβία, η Ονδούρα, η Ουγκάντα, η Ινδία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία. Το καβούρδισμα και η ανάμειξη των χαρμανιών γίνονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Valtellina της Λομβαρδίας, από μια ομάδα που αποτελείται από παθιασμένους κι έμπειρους blenders και roasters, που δημιουργούν χαρμάνια espresso που καλύπτουν όλα τα γούστα. Το καβούρδισμα είναι ένας συνδυασμός παράδοσης και τεχνολογίας, αφού γίνεται από μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, αξιοποιώντας όμως τα μυστικά της εκατοντάχρονης παράδοσης του Ιταλικού Espresso! Το αποτέλεσμα φαίνεται στο φλιτζάνι, που είναι γεμάτο γεύση και άρωμα μέχρι την τελευταία του σταγόνα.

H επιμονή της Gimoka στη λεπτομέρεια φαίνεται από τις πιστοποιήσεις που έχει κατακτήσει στην πολύχρονη πορεία της. Τα χαρμάνια της Gimoka φέρουν πιστοποίηση BRC για ασφαλείς πρακτικές γεωργίας, πιστοποίηση IFS για τα υψηλά standards του συνόλου της εφοδιαστικής της αλυσίδας αλλά και τα σήματα UTZ, 4C και Fair Trade, που εγγυώνται την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τις αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες του παραγόμενου καφέ.

Το μότο της εταιρείας είναι «Το ένστικτο του καφέ»: αυτός ο συνδυασμός εμπειρίας, γνώσης και πάθους, που κάνει την Gimoka να αναζητεί, σε όλα τα στάδια της παραγωγής, τα υψηλότερα ποιοτικά standards, τις καλύτερες λύσεις και τους πιο ποιοτικούς κόκκους καφέ προκειμένου αυτό που θα καταλήξει στο φλιτζάνι μας να αξίζει να ονομάζεται espresso!

 

Γνωρίστε τα χαρμάνια της Gimoka!

 

Τα δυνατά: Για τους λάτρεις του δυνατού espresso, η Gimoka έχει ετοιμάσει δύο χαρμάνια που αποτελούνται από 100% κόκκους Robusta από την Αφρική και την Ασία. Ο Gimoka Corpo και ο Gimoka Dulcis Vitae υπόσχονται έντονο σώμα και πλούσια κρέμα, χωρίς υποχωρήσεις στη γεύση και το άρωμα, αφού οι κόκκοι του καφέ είναι προσεκτικά διαλεγμένοι και το καβούρδισμα γίνεται με εξαιρετική μαεστρία.

Τα πολυτελή: Τα καλύτερα χαρμάνια της Gimoka, espresso blends που δίκαια ονομάστηκαν χρυσά, πλατινένια και πέντε αστέρων! Ο Gimoka Aurum έχει νότες κακάο και μπαχαρικών, ο Gimoka Platinum φέρνει στο μυαλό ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, ενώ ο Cinque Stelle χαρακτηρίζεται από αρώματα φουντουκιού κι ευχάριστη οξύτητα.

Τα δημοφιλή: Η μεγάλη δημοφηλία της Gimoka οφείλεται στα πιο «εμπορικά» χαρμάνια της, που κυριαρχούν στην αγορά της Ιταλίας, τόσο σε ό,τι αφορά στην οικιακή κατανάλωση, όσο και στην εστίαση, αλλά και στους αυτόματους πωλητές καφέ. Τα espresso blends της Gimoka, χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ισορροπία στην αναλογία του Robusta και του Arabica και του Robusta που χρησιμοποιείται, από δυνατό άρωμα, υπέροχη γεύση και επίμονη κρέμα που διαρκεί – από ό,τι δηλαδή κάνει τη διαφορά στον αυθεντικό Ιταλικό espresso. Ο Gimoka Bianco, o Gimoka Gran Gala με τις σοκολατένιες νότες, ο Gran Bar (ιδιαίτερα δημοφιλής στα Ιταλικά espresso bars) και ο διαχρονικός Gran Festa θα ενθουσιάσουν όποιον αγαπά τον καλό espresso.

 

Τα εκλεκτά χαρμάνια της Gimoka σε κάψουλες espresso για μηχανές Nespresso και Dolce Gusto!

Η φιλοσοφία της Gimoka επιτάσσει πως ο καλός espresso πρέπει να είναι πάντα και παντού εύκολα προσιτός. Έτσι, η Gimoka, εκτός από τον καφέ espresso σε κόκκους και τις συσκευασίες αλεσμένου καφέ, δραστηριοποιείται  και στην παραγωγή καψουλών συμβατών για μηχανές Nespresso, ενώ παράγει και κάψουλες συμβατές με μηχανές Dolce Gusto! Οι κάψουλες περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία espresso blends για κάθε γούστο, από τον 100% Arabica Vellutato με την απαλή γεύση μέχρι τον δυνατό και έντονο Deciso, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε την αυθεντικότητα, τη γεύση και το άρωμα της Gimoka, όποια και αν είναι η μηχανή espresso μας!

 

Ο espresso δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται πείρα, γνώση, κόπο και… ένστικτο! Και φυσικά, η Gimoka διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται ώστε ο espresso που θα καταλήξει στο φλιτζάνι μας να είναι ο καφές που μας αξίζει. 

 

 

Σπιτικές κι εύκολες Πραλίνες Espresso

20/10/2022
da coffees.gr

Πολύ πριν τα reality μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, τα fancy ζαχαροπλαστεία και τα περίτεχνα γλυκά που μονοπωλούν το Instagram και το TikTok, τα πράγματα ήταν πιο απλά και πιο… σπιτικά! Τα «κεράσματα» των παιδικών μας χρόνων μπορεί να ήταν απλά σοκολατάκια με αμύγδαλα και κουβερτούρα, «τρουφάκια» με σπασμένα μπισκότα, κακάο και βούτυρο, δαμάσκηνα γεμιστά με καρύδι κι ένα σωρό άλλα τέτοια εύκολα αλλά πεντανόστιμα γλυκάκια, που έβγαζαν την οικοδέσποινα ασπροπρόσωπη όταν  οι επισκέψεις ήταν απροειδοποίητες.

Σε αυτή τη νοσταλγική λογική πατά η συνταγή για «Πραλίνες Espresso»: ένα γλυκάκι εύκολο και νόστιμο, με λίγα υλικά, που δεν απαιτεί γνώσεις ζαχαροπλαστικής και εξεζητημένη τεχνική, και που «βγάζει» πολλά ατομικά κερασματάκια. Δεν πρόκειται φυσικά για «πραλίνες» με την τεχνική έννοια του όρου, αλλά για νόστιμα, κρεμώδη και απολαυστικά γλυκά, που δε θα χορταίνετε ούτε εσείς ούτε οι καλεσμένοι σας!

 

Τι χρειαζόμαστε για τις Πραλίνες Espresso;

  • 300 γραμμάρια κουβερτούρα
  • 150ml κρέμα γάλακτος
  • 5 κουταλιές της σούπας espresso
  • 75 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 5 κουταλιές της σούπας λικέρ καφέ
  • Σκόνη κακάο

 

Πως ετοιμάζουμε τις Πραλίνες Espresso;

  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την αποσύρουμε από τη φωτιά
  • Ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει
  • Προσθέτουμε τον espresso και αφήνουμε λίγο να κρυώσει
  • Αφρατεύουμε λίγο το βούτυρο στο μίξερ, και προσθέτουμε το μείγμα σοκολάτας
  • Προσθέτουμε το λικέρ
  • Με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικές, γεμίζουμε μικρά χαρτάκια ζαχαροπλαστικής
  • Αφήνουμε λίγο να σταθούν και πασπαλίζουμε με κακάο, πριν σερβίρουμε.

 

Συμβουλές για απολαυστικές Πραλίνες Espresso

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι καφέ θέλουμε, ακόμα και στιγμίαιο
  • Αν θέλουμε εντονότερη γεύση καφέ, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο στιγμιαίο καφέ στην ίδια ποσότητα υγρού, παρά περισσότερο καφέ espresso.
  • Είναι καλό να μην παραλείψουμε το λικέρ καφέ, καθώς προσθέτει και στην υφή του γλυκίσματος μας και όχι μόνο στη ζάχαρη.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι σοκολάτα θέλουμε, αλλά μια σκούρα κουβερτούρα ταιριάζει καλύτερα στο γευστικό αποτέλεσμα.
  • Το γλυκό μας δεν είναι κατάλληλο για παιδιά, καθώς περιέχει και καφέ και λίγο αλκοόλ!
  • Είναι καλό τα γλυκά να καταναλωθούν εντός της ημέρας, καθώς δεν διατηρούνται εύκολα και στο ψυγείο ίσως σφίξουν υπερβολικά.
  • Οι ποσότητες της συνταγής δίνουν περίπου 40 – 45 τεμάχια

 

Την επόμενη φορά που έχετε καλεσμένους, ξεχάστε το ζαχαροπλαστείο – 20 λεπτάκια στην κουζίνα, ένας καλός καφές και λίγη σοκολάτα και το κέρασμα θα μείνει σε όλους αξέχαστο.

5 + 1 τάσεις στον καφέ που θα μας απασχολήσουν αυτή τη σεζόν

18/10/2022
da coffees.gr

Τι γεύση θα έχει ο καφές του φετεινού χειμώνα; 

Ο καφές έχει εδώ και πολλά χρόνια πάψει να είναι «ένα καφεδάκι», αντίθετα, κρύβει πίσω του μια ολόκληρη κουλτούρα, η οποία εκφράζεται με πολλούς τρόπους και ακουμπά πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής. Έτσι, είναι λογικό να επηρεάζεται από το γενικότερο πνεύμα κάθε εποχής, αλλά και να το επηρεάζει, με τη σειρά της.

Ερευνήσαμε τις διεθνείς τάσεις, και καταλήξαμε σε πέντε trends που θα απασχολήσουν τόσο τους λάτρεις του καφέ, όσο και τους επαγγελματίες του χώρου τη φετινή σεζόν, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2023, από τις healthy επιλογές και τον καφε – τουρισμό μέχρι το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας στην βιομηχανία του καφέ.

 

5 + 1 τάσεις στον καφέ που θα μας απασχολήσουν αυτή τη σεζόν

O καφές γίνεται πιο υγιεινός: Εδώ και μερικά χρόνια, παρατηρούμε μια στροφή τόσο των καταναλωτών όσο και των μεγάλων εταιρειών προς τα υγιεινά προϊόντα διατροφής, και αυτό φυσικά αγγίζει και τη βιομηχανία του καφέ. Βιολογικοί καφέδες, καφέδες που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία όπως η αποκεροποίηση (dewaxed), blends με σπόρους ή άνθη κάνναβης, αλλά και προϊόντα ο πράσινος καφές ή ο καφές με γανόδερμα αναμένεται να μας απασχολήσουν ακόμα περισσότερο τη χρονιά που έρχεται.

Snapchill, ο νέος παγωμένος καφές: Στην Ελλάδα δεν τον έχουμε καν ακουστά, όμως στην Αμερική κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ο Snapchilled καφές είναι κανονικά εκχυλισμένος, ζεστός καφές, που παγώνει σε δευτερόλεπτα μέσω μιας ειδικής τεχνικής. Παρασκευάζεται εύκολα, δεν απαιτεί την προσθήκη πάγου, βολεύει αρκετά τις επιχειρήσεις εστίασης και οι φίλοι του υποστηρίζουν πως η γεύση του είναι ανώτερη του Cold Brew. Είναι εξαιρετικά πιθανό να τον συναντήσουμε και στη χώρα μας, εντός της χρονιάς.

Τα φυτικά γάλατα κερδίζουν έδαφος: Στα πλαίσια της «οικολογικής στροφής» που παρατηρείται διεθνώς και στην επικράτηση των χορτοφαγικών εναλλακτικών, τα φυτικά γάλατα αναμένεται να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Από αμύγδαλο, από σόγια, από ρύζι ή από καρύδα, κάθε φυτικό γάλα έχει τα δικά του, μοναδικά χαρακτηριστικά και τους δικούς του φανατικούς φίλους, που καθώς φαίνεται ολοένα και αυξάνονται.

Ο καφές θα γίνει πιο ακριβός: Δεν είναι όλες οι τάσεις ευχάριστες, δυστυχώς, και η βασική πρόβλεψη για τη νέα σεζόν αφορά στην αύξηση των τιμών του καφέ, τόσο σε ό,τι αφορά την πρώτη ύλη, όσο και το έτοιμο, σερβιρισμένο προϊόν. Η κλιματική αλλαγή και τα lockdowns των περασμένων ετών επηρέασαν αρνητικά τις καλλιέργειες και μείωσαν τα παγκόσμια αποθέματα, κι εν συνεχεία τη σκυτάλη πήρε ο πόλεμος και η συνεπακόλουθη ενεργειακή κρίση. Αυτό το τεταμένο τοπίο έφερε αύξηση τιμών, και οι συνέπειες είναι δύσκολο να προβλεφθούν: αύξηση της οικιακής κατανάλωσης, λουκέτα στην εστίαση, εδραίωση του έτοιμου, εμφιαλωμένου καφέ είναι μερικά μόνο από τα σενάρια που συζητιούνται.

O καφε – Τουρισμός εδραιώνεται: Στον αντίποδα, μπορεί η ενεργειακή κρίση να έχει αυξήσει κατά πολύ το κόστος των ταξιδιών, όμως η διετία του κορονοϊού και η απομόνωση της, αναμένεται να φέρει ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, όπως φάνηκε και από το καλοκαίρι που μας πέρασε. Καθώς οι tailor made ταξιδιωτικές εμπειρίες κερδίζουν έδαφος, ο «καφε – τουρισμός» είναι μια σαφής τάση: επισκέψεις σε φάρμες, γευσιγνωσίες καφέ, coffee tours σε μεγάλες πόλεις είναι μερικά μόνο από όσα μπορεί να απολαύσει ένας λάτρης του καφέ και των ταξιδιών.  

Aυξημένη Ζήτηση για Specialty καφέ: Τα τελευταία χρόνια, χάρη και στο διαδίκτυο, ο specialty καφές έχει διεισδύσει σε σαφώς μεγαλύτερο κοινό, το οποίο επί πλέον είναι ενημερωμένο και ιδιαίτερα απαιτητικό. Σε αυτό το πλαίσιο (και συνυπολογίζοντας ότι συχνά, σε περιόδους ποικιλότροπων κρίσεων, η ζήτηση για πολυτελή αγαθά δεν επηρεάζεται) το ενδιαφέρον για specialty και delicatessen καφέδες αναμένεται να είναι αυξημένο: σπάνιες προελεύσεις, micro-lot παρτίδες, ιδιαίτεροι τρόποι επεξεργασίας θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των φανατικών του καφέ λίγο παραπάνω.

 

Όσες μόδες και τάσεις και να έρθουν, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως και αυτή τη χρονιά θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τον καφέ μας – τον καφέ που μας αξίζει!

Πέντε λόγοι για να επιλέξουμε κομμένο κλείστρο

12/10/2022
da coffees.gr

Όποιος ασχολείται έστω και λίγο με τον espresso και έχει αρχίζει να «ψάχνεται» με gourmet χαρμάνια, μονοποικιλιακούς καφέδες και εξειδικευμένα barista tools, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει συναντήσει τον όρο naked portafilter, όρο που στα ελληνικά αποδίδεται ως «κομμένο κλείστρο».

Τι ακριβώς είναι όμως το naked portafilter και πώς μπορεί να μας βοηθήσει να πίνουμε τον espresso που ονειρευόμαστε;

Τι είναι το κομμένο κλείστρο;

Η αγγλική ορολογία «naked portafilter» (που μερικές φορές απαντάται και ως «bottomless portafilter») στα ελληνικά αποδίδεται ως «γυμνό» ή «κομμένο» κλείστρο. Πρόκειται για ένα κλείστρο, μέσα στο οποίο υπάρχει καλαθάκι για να τοποθετηθεί ο αλεσμένος καφές και να μπει στην μηχανή espresso, όμως δεν υπάρχουν στόμια στην κάτω πλευρά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο καφές που εκχυλίζεται ρέει από τις τρύπες του καλαθιού και όχι από ένα ή δύο στόμια, όπως γίνεται συνήθως.

Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό – δεν είναι τυχαίο πως τα περισσότερα video εκχύλισης espresso που συναντάμε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram και το TikTok απεικονίζουν εκχυλίσεις σε κομμένα κλείστρα. Πέρα όμως από την εντυπωσιακή εκχύλιση, υπάρχουν σημαντικοί πρακτικοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν έναν αρχάριο ή προχωρημένο barista να αναζητήσει ένα naked portafilter.

 

Πέντε λόγοι για να επιλέξουμε κομμένο κλείστρο

Ευκολότερη παρατήρηση & διόρθωση λαθών: Το βασικό πλεονέκτημα των γυμνών κλείστρων είναι ότι επιτρέπουν στον barista να παρατηρήσει με λεπτομέρεια και εύκολα την εκχύλιση, και φυσικά να διορθώσει τυχόν λάθη. Εκχύλιση που «γέρνει» προς τη μία πλευρά σημαίνει συνήθως κακό tamping, ενώ ροή από το κάτω μέρος εξηγείται με λανθασμένη κατανομή. Με λίγη εμπειρία, η παρατήρηση της ροής από ένα κομμένο κλείστρο μπορεί να διορθώσει τα περισσότερα λάθη που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της εκχύλισης.

Σταθερότητα στην εκχύλιση: Καθώς το «κομμένο» κλείστρο κάνει πιο εύκολη την παρατήρηση τυχόν αδυναμιών και προβλημάτων κατά την εκχύλιση, γίνεται αντίστοιχα πιο εύκολο το να έχουμε σταθερά αποτελέσματα στις εκχυλίσεις μας και να απολαμβάνουμε πάντα τον espresso μας όπως ακριβώς τον θέλουμε.

Ακόμα καλύτερη κρέμα: Αν και η κρέμα στον espresso εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ημερομηνία καβουρδίσματος του καφέ και το ποσοστό robusta που έχει το blend μας, ένα κομμένο κλείστρο στα χέρια ενός έμπειρου barista μπορεί να αυξήσει την κρέμα ως και 50%. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μικροσκοπικές φυσαλίδες που δημιουργούν την κρέμα δεν έρχονται σε επαφή με άλλες επιφάνειες πριν φτάσουν στο ποτήρι, επομένως είναι περισσότερες σε αριθμό, καλύτερες σε ποιότητα και διαρκούν περισσότερο.

Ακόμα καλύτερη γεύση: Ο espresso είναι πιο απολαυστικός, αφενός χάρη στην καλύτερη κρέμα που διαθέτει και αφετέρου χάρη στο γεγονός ότι ένα κομμένο κλείστρο καθαρίζεται πολύ πιο εύκολα, ακόμα και έπειτα από κάθε εκχύλιση, σε σχέση με ένα συμβατικό κλείστρο. Το αποτέλεσμα φαίνεται, φυσικά, στο φλιτζάνι.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις: Παρατηρώντας την εκχύλιση μέσα από ένα κομμένο κλείστρο, ένας αρχάριος barista μπορεί να μάθει πολλά πράγματα για το tamping, το βαθμό άλεσης, την σωστή ισοκατανομή και ένα σωρό ακόμα παράγοντες που θα διαφοροποιήσουν έναν καλό espresso από μια πραγματικά άψογη εκχύλιση.

 

Ένα Value For Money Κομμένο Κλείστρο για οικιακές μηχανές από την Feggrini!

Κλείστρο Κομμένο 51 mm Plastic Feggrini: Με λαβή από μαύρο πλαστικό και διάμετρο 51mm, είναι σχεδιασμένο για να ταιριάζει στα περισσότερα και πιο δημοφιλή μοντέλα οικιακών μηχανών, όπως είναι η Delonghi Dedica. Περιλαμβάνει καλαθάκι διπλής δόσης και είναι εξαιρετικά εργονομικό, κατάλληλο για όποιον θέλει να κάνει τα πρώτα του βήματα προς τον espresso που του αξίζει. 

O καλός espresso είναι επιστήμη – και ένα από τα πολυτιμότερα «εργαλεία» μας για τον κατανοήσουμε είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα γυμνό κλείστρο!

Αρωματικός & Comfort Masala Coffee, για το φθινόπωρο

06/10/2022
da coffees.gr

Παντρεύοντας τον δυνατό καφέ με τα μοναδικά αρώματα της Ινδικής κουζίνας.

Sidra, η Gesha του Εκουαδόρ

05/10/2022
da coffees.gr

Μια νέα ποικιλία Arabica δημιουργεί ένα νέο specialty καφέ στο Εκουδόρ.

Όσοι ξεψαχνίζουν τον καφέ τους λίγο παραπάνω, γνωρίζουν ότι στον χώρο του specialty καφέ οι εκπλήξεις δε σταματούν ποτέ: καφέδες από μικρές χώρες, νέες μέθοδοι επεξεργασίας, παλιές ξεχασμένες ποικιλίες ή νέα υβρίδια είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που απασχολούν τους connoisseurs του καφέ.

Μια τέτοια νέα ποικιλία Arabica, που εμφανίστηκε τα τελευταία 3 χρόνια και αναμένεται να κερδίσει ακόμα περισσότερο έδαφος στη σκηνή των εκλεκτών, μονοποικιλιακών καφέδων είναι και η Sidra από το Εκουαδόρ – ας την γνωρίσουμε καλύτερα! 

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Sidra;

Η Sidra εντοπίζεται στην Κεντρική Αμερική και σε συγκεκριμένες περιοχές της Νότιας Αμερικής, και κυριότερα στο Εκουαδόρ και σε ορισμένες φυτείες της Κολομβίας. Τα καφεόδεντρα Sidra ανήκουν στην οικογένεια Arabica, είναι πυκνόφυλλα, με σκούρο πράσινο φύλλωμα και μεγαλώνουν καλύτερα υπό σκιά (ιδανικά, σε περιοχές πυκνού δάσους) σε υψόμετρο από 1600 – 1800 μέτρα. Τα «κεράσια» της Sidra είναι μεγαλύτερα από τα συνηθισμένα, ελαφρά οβάλ, θυμίζοντας ελιές, ενώ οι κόκκοι του καφέ είναι μεγαλύτεροι και πιο λεπτοί από τις υπόλοιπες Arabica ποικιλίες. Παρουσιάζει σχετική ανθεκτικότητα σε παράσιτα και ασθένειες, με την εξαίρεση του μύκητα της «σκουριάς του καφέ».

Ο χαρακτήρας του καφέ Sidra είναι έντονα φρουτώδης, με νότες από λευκόσαρκα φρούτα όπως το ροδάκινο, το νεκταρίνι και το βερίκοκο, ενώ η διακριτική οξύτητα πότε θυμίζει ανθό και φλούδα εσπεριδοειδών και πότε λευκό κρασί. Με την κατάλληλη επεξεργασία και τη σωστή εκχύλιση, κρυμμένες νότες βοτάνων αλλά και πολύπλοκα αρώματα μελιού και  βύνης μπορούν να τονιστούν κατά βούληση.

 

Από που προέρχεται η Sidra;

Αν και γεωγραφικά, η προέλευση της ποικιλίας εντοπίζεται στην επαρχία Pichincha του Ecuador και οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο ότι αποτελεί ένα υβρίδιο μεταξύ των ποικιλιών καφέ, εκ των οποίων η μία είναι σίγουρα Bourbon, οι συνθήκες δημιουργίας της αποτελούν μυστήριο. Αρκετοί υποστηρίζουν πως δημιουργήθηκε εργαστηριακά σε υποδομές της Nestle στην περιοχή, από ζευγάρωμα Αιθιοπικού και Νοτιοαμερικανικού καφέ, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως αποτελεί συνδυασμό Bourbon και Typica.

Το γευστικό της προφίλ σίγουρα φανερώνει στοιχεία αφρικανικού καφέ, κάτι που κάνει την εκδοχή η Sidra να αποτελεί ένα «ακυκλοφόρητο» πείραμα της Nestle που διέφυγε στη φύση να έχει φανατικούς οπαδούς, αν και δεν έχει αποδειχθεί επίσημα.

 

Ποιο είναι το μέλλον της ποικιλίας;

Μετά το breakthrough που έκανε στην βιομηχανία του καφέ η ποικιλία Gesha από τον Παναμά, ο χώρος των specialty καφέδων είναι δεδομένο πως αναζητά νέες, ιντριγκαδόρικες ποικιλίες με ποιοτικά χαρακτηριστικά, και από αυτή την άποψη, η Sidra φαίνεται να έχει αρκετές προοπτικές. H Sidra έκανε την εμφάνισή της σε παγκόσμιους διαγωνισμούς το 2019, αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια και βάζοντας τις βάσεις για το μέλλον.

Προς το παρόν, η Sidra καλλιεργείται σε συγκεκριμένες φυτείες του Εκουαδόρ και της Κολομβίας, με ιδιαίτερη φροντίδα και ιδανικές συνθήκες, ενώ οι καλλιεργητές της πειραματίζονται ιδιαίτερα προκειμένου να βρουν την μέθοδο επεξεργασίας που αναδεικνύει περισσότερο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, με τη μέθοδο της αναερόβιας ζύμωσης να φαίνεται ιδανική.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η Sidra (όπως και η συγγενής ποικιλία Mejorada) θα μπορούσαν να γίνουν για το Εκουαδόρ ότι είναι η Gesha για τον Παναμά: ένα delicatessen, ποιοτικό προϊόν, το οποίο θα αναβαθμίσει συνολικά την βιομηχανία καφέ της χώρας.

 

Ο καφές είναι πράγματι μαγεία – εκεί που νομίζεις πως τα έχεις δοκιμάσει όλα, μια καινούρια ποικιλία από μια μακρινή χώρα έρχεται να ταράξει τα νερά.

Τέσσερα συστατικά του καφέ που βοηθούν στη θωράκιση του ανοσοποιητικού  

28/09/2022
da coffees.gr

O καφές δεν είναι μόνο απολαυστικός, μα και πολύτιμος σύμμαχος απέναντι στις λοιμώξεις.

Frothy Black Russian, μια σύγχρονη παραλλαγή ενός κλασικού cocktail

26/09/2022
da coffees.gr

Μια ευφάνταστη συνταγή παντρεύει ένα κλασικό cocktail με ένα διαδικτυακό trend

To Black Russian, αν και δεν περιέχει καφέ, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή coffee cocktails σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με την παραδοσιακή του συνταγή, αποτελείται από βότκα και  λικέρ καφέ (συνήθως καλούα), σερβιρισμένα σε πάγο, σε ποτήρι old fashioned – για πραγματικά old school σερβίρισμα, είναι απαραίτητο κι ένα κερασάκι Maraschino! Δημιουργημένο το 1949 στο Hotel Metropol των Βρυξελλών από τον Gustave Tops, το Black Russian γνώρισε πολλές παραλλαγές στα χρόνια που ακολούθησαν, με γνωστότερο το White Russian, που δεν είναι παρά ένα Black Russian με την προσθήκη χτυπημένης κρέμας γάλακτος, που του δίνει πυκνότερη, απολαυστική υφή. Ωστόσο, υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο εκδοχές του «Ρώσσου» με αναψυκτικό κόλα,  λεμόνι, μαύρη μπύρα, σοκολάτα, μέχρι και με ανθρακούχο νερό. Γιατί όχι και μια εκδοχή με ακόμα εντονότερη γεύση καφέ;

H συνταγή που παρουσιάζουμε εμπνέεται από τον Dalgona, τον καφέ διαδικτυακό σταρ της καραντίνας του κορωνοϊού, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των κοινωνικών δικτύων την άνοιξη του 2020. Η πλούσια κρέμα του Dalgona συνδιάζεται αρμονικά με το δυνατό αλκοόλ της βότκας και τα αρώματα του Καλούα, σε ένα ποτό με fun χαρακτήρα και εντυπωσιακό σερβίρισμα!

 

Tι χρειαζόμαστε για τον Frothy Black Russian;

  • Δυο κουταλιές της σούπας στιγμιαίο καφέ
  • Δύο κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
  • Δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 50 ml βόκτα
  • 20 ml λικέρ καφέ
  • 50 ml γάλα

Πως ετοιμάζουμε τον Frothy Black Russian;

  • Χτυπάμε τον καφε, τη ζάχαρη και το νερό σε μίξερ, στη χαμηλή ταχύτητα για 3-4 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια πυκνή, αφράτη κρέμα
  • Σε ένα χαμηλό ποτήρι, συνδυάζουμε τη βότκα, το λικέρ καφέ και αναδεύουμε
  • Προσθέτουμε πάγο
  • Προσθέτουμε γάλα
  • Ολοκληρώνουμε, βάζοντας από πάνω την κρέμα καφέ που έχουμε φτιάξει
  • Σερβίρουμε!

Συμβουλές για ακαταμάχητους Frothy Black Russians!

  • Χρησιμοποιούμε ό,τι λικέρ καφέ θέλουμε, αρκεί να έχει έντονη γεύση καφέ και να μην είναι υπερβολικά γλυκό.
  • Η κρέμα καφέ ακούγεται εύκολη δουλειά, αλλά θέλει αρκετό χτύπημα για να βγει όπως πρέπει. Αν το κάνουμε σωστά, θα καταλήξουμε με μια πηχτή κρέμα που θα εμπλουτίζει σιγά σιγά το ποτό μας με γεύση καφέ και θα αποζημιωθούμε για την κούραση!
  • Μπορούμε να προσθέσουμε κανονικό ή φυτικό γάλα, και φυσικά μπορούμε να προσθέσουμε και λιγότερο από 50ml (μια-δυο κουταλιές της σούπας ίσως είναι αρκετές)
  • Σφαιρικά παγάκια (όπως από αυτή εδώ την παγοθήκη) θα απογειώσουν την εμφάνιση του ποτού μας.
  • Καταναλώνουμε υπεύθυνα και αφήνουμε το τιμόνι στην άκρη: το γεγονός ό,τι έχει καφέ, δεν αναιρεί το γεγονός ότι το cocktail μας είναι αλκοολούχο!
  • Ανεβάστε το αποτέλεσμα στο αγαπημένο σας κοινωνικό δίκτυο (προαιρετικό – αλλά προσθέτει πόντους στο fun της υπόθεσης)

 

Την επόμενη φορά που θα έρθουν φίλοι στο σπίτι, ξέρετε τι θα ετοιμάσετε – ένας Frothy Black Russian θα κερδίσει σίγουρα τις εντυπώσεις!

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε γαλατιέρα;

22/09/2022
da coffees.gr

Τα ροφήματα espresso με γάλα, όπως ο Cappuccino, o Flat White ή ο Latte, οφείλουν εν πολλοίς την επιτυχία τους, πέρα από τον καλό καφέ, και στο πετυχημένο αφρόγαλα. Το σωστό αφρόγαλα, σε υφή, όγκο και θερμοκρασία, είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, που συχνά γίνεται ο εφιάλτης του κάθε barista, αλλά και η ανταμοιβή του, όταν γίνει σωστά. Για να ξεκινήσουμε τους πειραματισμούς μας με το αφρόγαλα, το πρώτο βήμα είναι η επιλογή της σωστής γαλατιέρας.

Όπως και με κάθε αξεσουάρ barista, η επιλογή της σωστής γαλατιέρας είναι ένα αίνιγμα που προβληματίζει όχι μόνο τους ερασιτέχνες, αλλά ακόμα και τους πιο πεπειραμένους baristi. Σε γενικές γραμμές, όταν επιλέγουμε εξοπλισμό, πρέπει να έχουμε γνώμονα τις πραγματικές μας ανάγκες, το προσωπικό μας γούστο και να μην παρασυρόμαστε από πολυτελείς, ακριβές ή εξειδικευμένες επιλογές.

Οι συμβουλές που ακολουθούν έχουν σκοπό να βοηθήσουν όσους σκέφτονται να αγοράσουν την πρώτη τους γαλατιέρα, αλλά και (γιατί όχι;) όσους έχουν πρόβλημα με τι γαλατιέρα τους και σκέφτονται να την αλλάξουν.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε γαλατιέρα;

 

Μέγεθος

Το μέγεθος της γαλατιέρας που θα επιλέξουμε εξαρτάται από τις ανάγκες μας και την χρήση για την οποία την προορίζουμε. Το πόσο αφρόγαλα χρειαζόμαστε κάθε φορά που ετοιμάζουμε καφέ, θα μας κατευθύνει ως προς το μέγεθος γαλατιέρας που θα μας εξυπηρετήσει καλύτερα. Οι περισσότερες γαλατιέρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο αρχίζουν από 350ml και φτάνουν μέχρι το λίτρο, με ενδιάμεσα μεγέθη τα 590ml, τα 600 ml κλπ. Εξυπακούεται πως ένας επαγγελματίας barista, που θα πρέπει να ετοιμάσει άμεσα 6-7 καφέδες, έχει πολύ διαφορετικές ανάγκες από έναν ερασιτέχνη που κάθε φορά ετοιμάζει 1-2 καφέδες.

Ένα σημαντικό tip που πρέπει να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας, είναι το γεγονός πως η χωρητικότητα της γαλατιέρας υπολογίζεται πάντοτε σε full capacity, όμως  συνήθως οι γαλατιέρες γεμίζουν με γάλα μέχρι περίπου τη μέση, ώστε να είναι ευκολότερη και αποδοτικότερη η δημιουργία του αφρογάλακτος. Αυτό ουσιαστικά μειώνει κατά μεγάλο ποσοστό την αναγραφόμενη χωρητικότητα και πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπόψιν, όταν υπολογίζουμε τις ανάγκες μας.

Σχήμα κι εργονομία

Το σχήμα της γαλατιέρας είναι πάντοτε ελαφρά κωνικό, αλλά τα βασικά «μυστικά» για την εργονομία της κρύβονται σε δύο χαρακτηριστικά της: στο χερούλι και το στόμιο.

Το στόμιο της γαλατιέρας κάνει την παρασκευή καφέ σημαντικά ευκολότερη, ενώ είναι πάρα πολύ δύσκολο να δημιουργήσει κάποιος Latte Art από γαλατιέρα χωρίς στόμιο. Η επιλογή του κατάλληλου στομίου εξαρτάται τόσο από την εμπειρία κάθε barista, όσο και από την χρήση για την οποία προορίζει τη γαλατιέρα του. Αν και οι πολύ έμπειροι baristi μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ευκολία σχεδόν οποιαδήποτε γαλατιέρα, για τους λιγότερο έμπειρούς ή και τους home baristi, ενδείκνυται για γαλατιέρα με ρύγχος που να τους διευκολύνει τη ζωή, αντί να τη δυσκολεύει.

Αν και υπάρχουν αρκετοί baristi που υποστηρίζουν ότι οι γαλατιέρες χωρίς χερούλι προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία, οι περισσότερες σε γενικές γραμμές έχουν χερούλι, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή εργονομία. Εν τέλει, το θέμα του χερουλιού έγκειται στο πώς είναι συνηθισμένος να δουλεύει ο καθένας, στην εκπαίδευσή του και φυσικά στο πως πρόκειται να χειριστεί το αφρόγαλά του.

Υλικό κατασκευής και επιφάνεια

Σχεδόν όλες οι αξιόπιστες γαλατιέρες είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι, που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της θερμότητας από το ακροφύσιο ατμού, καθαρίζεται εύκολα και δεν οξειδώνεται και βοηθά το γάλα να δεσμεύσει τον ατμό.

Σε σχέση με την επιφάνεια της γαλατιέρας, η επιλογή είναι θέμα προσωπικού γούστου κι αισθητικής του κάθε barista. Οι γαλατιέρες του εμπορίου διατίθενται με ματ και γυαλιστερό τελείωμα, σε πληθώρα χρωμάτων, ενώ δεν λείπουν κι αυτές που είναι επενδυμένες  με θερμομονωτικά υλικά, όπως πλαστικό ή τεφλόν, για καλύτερο κι ευκολότερο κράτημα από τον barista.  

 

Το σωστό αφρόγαλα, ειδικά για έναν ερασιτέχνη barista, δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτεί εμπειρία, τεχνική, καλή πρώτη ύλη κι εξοπλισμό.  Η επιλογή της σωστής γαλατιέρας είναι ένα σημαντικό και καθοριστικό πρώτο βήμα!

Πέντε Μπαχαρικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στον πρωινό μας καφέ

21/09/2022
da coffees.gr

Κάνοντας τον πρώτο καφέ της ημέρας πιο υγειινό και αρωματικό.

Σελίδα 1 από 27
avanti   2 - 16