0
Il carrello è vuoto

Ποια είναι τα συνηθέστερα λάθη που κάνει ένας αρχάριος Home Barista;

18/06/2019
da Admin Admin

Το ταξίδι προς τον πραγματικά καλό espresso δεν είναι εύκολο, ειδικά για τους αρχάριους εραστές του καφέ!

Kopi Jahe, εξωτικός καφές με τζίντζερ από την μακρινή Ινδονησία!

14/06/2019
da Admin Admin

H ιδιαίτερη κουλτούρα του καφέ που έχει αναπτυχθεί στην Νοτιοανατολική Ασία κρύβει ενδιαφέροντα μυστικά!

Πέντε προτάσεις που θα δώσουν ένα γευστικό twist στον καλοκαιρινό μας καφέ!

12/06/2019
da Admin Admin

Το καλοκαίρι, είτε επιλέγουμε ζεστό είτε παγωμένο καφέ, είναι η εποχή μου μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας μας μικρές γευστικές παρασπονδίες.

Arabusta: ένα σπάνιο υβρίδιο καφέ από την μακρινή Ακτή του Ελεφαντοστού.

10/06/2019
da Admin Admin

Μια «χαμένη», υβριδική ποικιλία καφέ που ίσως μας απασχολήσει στο μέλλον: ο αφρικανικός Arabusta!

Όποιον καφέ και αν προτιμούμε και από όποια (μακρινή) γωνιά του κόσμου και αν ξεκινά για να φτάσει στο φλιτζάνι μας, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ανήκει σε μια από τις δύο ποικιλίες που αποτελούν το 98% της παγκόσμιας παραγωγής, καθώς θα είναι είτε Arabica είτε Robusta. Έχουμε στο παρελθόν εξετάσει μια σπάνια, αγνοημένη αφρικανική ποικιλία καφέ, την Liberica, ήρθε όμως να γνωρίσουμε και μια υβριδική ποικιλία καφέ που όπως φανερώνει το όνομά της, αποτελεί διασταύρωση του Arabica και του Robusta, που κρύβει τη δική της, ενδιαφέρουσα ιστορία: την Arabusta. 

 

 Πώς γεννήθηκε ο Arabusta;

Η γέννηση του Arabusta εντοπίζεται στο νησί Timor της Ινδονησίας, και οφείλεται στην εξάπλωση ενός μύκητα που ονομάζεται Coffee Rust, δηλαδή «σκουριά του καφέ». Ο συγκεκριμένος μύκητας προσβάλει τα καφεόδεντρα της ποικιλίας Arabica, τα οποία εμφανίζουν μειωμένη ανθεκτικότητα σε παράσιτα, ασθένειες και ζιζάνια. Ο Coffee Rust εμφανίζεται κατά καιρούς σε όλη την «ζώνη του καφέ», δηλαδή σε όλες σχεδόν τις καφεοπαραγωγούς χώρες, με καταστρεπτικά πολλές φορές αποτελέσματα, που έχουν ως συνέπεια την καταστροφή της σοδειάς και την αύξηση των τιμών του καφέ διεθνώς. Η πιο καταστροφική επίδραση του μύκητα εντοπίζεται στην Ασία, όπου κατέστρεψε ολοκληρωτικά όλα τα καφεόδεντρα της Κεϋλάνης – κάτι που έπαιξε σημαντικά ρόλο ώστε οι ντόπιοι να υιοθετήσουν το τσάι ως κύριο εξαγώγιμο προϊόν αλλά και τους Βρετανούς να το αναγάγουν σε εθνικό τους ρόφημα.

Οι παραγωγοί καφέ στο νησί του Τιμόρ αναζητούσαν τρόπο να προστατέψουν τα πολύτιμα καφεόδεντρά τους από την επέλαση του μύκητα, παρατηρώντας ταυτόχρονα πως η (υποδεέστερη σε γεύση) ποικιλία Robusta εμφάνιζε σημαντικά μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες. Έτσι, προχώρησαν στο «ζευγάρωμα» των δύο ποικιλιών, και το αποτέλεσμα ήταν ένα υβρίδιο, που συνδύαζε τη γεύση του Arabica με την ανθεκτικότητα του Robusta. Η νέα ποικιλία καφέ ονομάστηκε «Υβρίδιο του Τιμόρ» ή όπως την λένε οι ντόποι, «Tim Tim» ή «Bor Bor».

Η εξάπλωση του Arabusta στη Δυτική Αφρική

Από την Νοτιοανατολική Ασία η ιδέα του ζευγαρώματος μεταξύ Arabica και Robusta πέρασε στην Δυτική Αφρική, σε μια χώρα που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς Robusta σε ολόκληρο τον κόσμο. Για την Ακτή του Ελεφαντοστού, ο καφές (μαζί με το κακάο) είναι το κύριο εξαγώγιμο προϊόν και ένας από τους βασικούς στυλοβάτες της εθνικής οικονομίας. Όντας πρώην Γαλλική αποικία, η ακτή του Ελεφαντοστού κέρδισε την ανεξαρτησία της κατά την δεκαετία του 1960 και στράφηκε εντατικά στην καλλιέργεια και εξαγωγή του καφέ.

Προσπαθώντας να βελτιώσουν την ποιότητα του παραγόμενου καφέ, οι αγρότες της Ακτής του Ελεφαντοστού, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης, στράφηκαν στην καλλιέργεια Arabica, ωστόσο οι προσπάθειες ήταν ανεπιτυχής, καθώς ο καφές Arabica απαιτεί υψηλό υψόμετρο, κάτι που δεν συναντάται στην αφρικανική χώρα. Έτσι, οι γεωπόνοι, εμπνεόμενοι από το υβρίδιο του Τιμόρ, ζευγάρωσαν εκ νέου τις δύο ποικιλίες, καταλήγοντας στον Arabusta. Το αποτέλεσμα ήταν μια ποικιλία καφέ που έφερε τα γευστικά χαρακτηριστικά του αφρικανικού Arabica, σε συνδυασμό με την ένταση, αλλά και την ανθεκτικότητα του Robusta, που μπορούσε να ευδοκιμήσει στις κλιματολογικές συνθήκες και το μορφολογικό ανάγλυφο της Ακτής του Ελεφαντοστού. Παράλληλα με την εξαγωγή Robusta, η αφρικανική χώρα εξήγαγε για χρόνια Arabusta, πετυχαίνοντας μάλιστα καλύτερες τιμές.

Ποιο είναι το μέλλον του Arabusta;

Η πορεία της καλλιέργειας καφέ στην Ακτή του Ελεφαντοστού ακολούθησε την ίδια ταραχώδη πορεία με την ιστορία της χώρας. Λόγω των συνεχών εμφυλίων πολέμων, οι καλλιέργειες εγκαταλείφθηκαν, η ποιότητα του καφέ έπεσε κατακόρυφα και η χώρα έπαψε να θεωρείται υπολογίσιμη δύναμη στον χώρο του καφέ. Μαζί με την γενικότερη παρακμή της βιομηχανίας του καφέ στην Ακτή του Ελεφαντοστού, η καλλιέργεια του υβριδίου συρρικνώθηκε τόσο πολύ, ώστε έχει φτάσει στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια προσπάθεια αναγέννησης της καλλιέργειας του καφέ στην χώρα με τη βιομηχανία του καφέ να δείχνει να σταθεροποιείται αριθμητικά και να  βελτιώνεται συνεχώς από άποψη ποιότητας. Σε αυτή την αναγέννηση της καλλιέργειας του καφέ στην δυτικοαφρικανική χώρα, είναι σίγουρο πως η «ανάσταση» του Arabusta θα παίξει τον δικό της, ιδιαίτερο ρόλο.

 

Ο κόσμος του καφέ δε σταματά να εκπλήσσει ακόμα και όσους νομίζουν πως τον ξέρουν καλά! Ίσως σε λίγα χρόνια να έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε τρεις ποικιλίες καφέ, εκτός από τον Arabica, τον Robusta και τα χαρμάνια τους. Ο Αφρικανικός Arabusta ίσως επιστρέψει για να κατακτήσει τις κούπες μας.

Iced Golden Latte: ένας παγωμένος καφές με μπαχαρικά για όσους προσέχουν τη διατροφή τους

06/06/2019
da Admin Admin

Ο καφές συνηθίζει να επηρεάζεται από τα διάφορα διατροφικά trends που επικρατούν, αλλά και να τα επηρεάζει με τη σειρά του. Δε θα μπορούσε λοιπόν να μείνει ανεπηρέαστος από τις μόδες της υγιεινής διατροφής.

Ο,τι θα θέλατε να ρωτήσετε για τον καφέ Cold Brew!

05/06/2019
da Admin Admin

Ένας διαφορετικός κρύος καφές βρίσκει σιγά σιγά τη θέση του στις προτιμήσεις των καφελατρών: ο λόγος για τον καφέ ψυχρής εκχύλισης – τον ολοένα και πιο δημοφιλή Cold Brew!

Ο παγωμένος καφές γίνεται πιο απολαυστικός, με παγάκια φτιαγμένα από καφέ.

03/06/2019
da Admin Admin

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τον παγωμένο καφέ… όμως ο παγωμένος καφές έχει ένα συνηθισμένο πρόβλημα. Πώς αποφεύγουμε την αραίωσή του; Με εύκολα παγάκια από καφέ!

Δυο σπεσιαλιτέ που συνδυάζουν καφέ και τυρί από δυο μακρινές γωνιές του κόσμου

30/05/2019
da Admin Admin

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που συναντά κανείς στον κόσμο του καφέ, είναι οι δεκάδες διαφορετικοί τρόποι σερβιρίσματος του ανά τον κόσμο. Ποιος θα φανταζόταν ότι υπάρχουν κουλτούρες καφέ που αγαπούν να τον απολαμβάνουν με… τυρί;

Καλοκαιρινός, χορταστικός, με απολαυστική παγωμένη υφή: ο Frappuccino είναι εδώ!

28/05/2019
da Admin Admin

Για πολλούς λάτρεις του καφέ, είναι το ρόφημα που προσωποποιεί τη «νόθευση» του καφέ και την απομάκρυνση από την αυθεντική του γεύση, για άλλους είναι μια ένοχη απόλαυση, για τους περισσότερους όμως είναι ένα ρόφημα ξεδιψαστικό, αναζωογονητικό και  χορταστικό, με γεμάτη γεύση και υπέροχη υφή: ο λόγος για τον Frappuccino! cut

Πρέπει τα παιδιά και οι έφηβοι να αποφεύγουν τον καφέ;

27/05/2019
da Admin Admin

Ο καφές είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα σε ολόκληρο τον κόσμο – όμως για πολλούς λόγους είναι και πρέπει να παραμείνει ένα «ενήλικο» ρόφημα.