ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Τι βούρτσες καθαρισμού χρειαζόμαστε για ολοκληρωμένη προστασία της μηχανής μας;

14/04/2021
από coffees.gr

Ένας μικρός οδηγός για κάθε ερασιτέχνη ή επαγγελματία barista.

Όταν κάποιος αρχίζει να φτιάχνει τη δική του, προσωπική συλλογή με εργαλεία barista, είναι γεγονός πως οι πολλές επιλογές και οι ιδιαίτερες ανάγκες μπορούν να μπερδέψουν και να αποπροσανατολίσουν. Το φαινόμενο αυτό δε συμβαίνει μόνο σε ερασιτέχνες λάτρες του καφέ, μα ακόμα και σε επαγγελματίες baristi.

Αρχίζοντας να φτιάχνουμε τη συλλογή μας, ένα από τα πρώτα θέματα για τα οποία θα πρέπει να μεριμνήσουμε, είναι η καθαριότητα της μηχανής μας, διαλέγοντας τα κατάλληλα εργαλεία. Οι βούρτσες καθαρισμού είναι ένα από τα βασικά εφόδια που πρέπει να έχει στη συλλογή του κάθε ερασιτέχνης ή επαγγελματίας barista, προκειμένου να εργάζεται με καθαρό εξοπλισμό και να απολαμβάνει, εν τέλει, καλύτερο καφέ.

Φτιάξαμε έναν μικρό «οδικό χάρτη» για τις βασικότερες βούτρσες καθαρισμού που χρειάζεται κάθε barista, καθώς και τις τεχνικές τους προδιαγραφές – γιατί αυτό που μετράει, πάνω από όλα, είναι ο καλός καφές.

 

Τι βούρτσες καθαρισμού χρειαζόμαστε για ολοκληρωμένη προστασία της μηχανής μας;

Βούρτσα Καθαρισμού Μύλου Άλεσης: Είτε χρησιμοποιούμε μύλο άλεσης, είτε η μηχανή μας έχει ενσωματωμένο μύλο, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως ο συχνός καθαρισμός είναι απαραίτητος. Στις λεπίδες του μύλου, αλλά και στα τριγύρω σημεία, συσσωρεύονται υπολείμματα αλεσμένου καφέ, που καλό είνα να απομακρύονται και να μην παραμένουν στο μύλο μας επί μακρόν. Σε περίπτωση επαγγελματικής μηχανής, συνίσταται ένας καθαρισμός την ημέρα, ενώ σε περίπτωση οικιακής μηχανής (που η χρήση δεν είναι τόσο έντονη) μπορούμε να κάνουμε την ίδια διαδικασία λιγότερο συχνά. Η βούρτσα που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να έχει απαλή τρίχα, προκειμένου να απομακρύνει τα υπολείματα χωρίς να βλάψει ή να χαράψει τις λεπίδες του μύλου, και εργονομικό σχεδιασμό, ώστε να προσφέρει άνετο κράτημα, που θα μας επιτρέψει να φτάσουμε και στα πιο δύσκολα σημεία.

Ενδεικτικές Βούρτσες: Feggrini A6, Feggrini A62, Feggrini A63 (με ειδικό σχεδιασμό που επιτρέπει αποτελεσματικότερο και πιο άνετο καθάρισμα)

 

Βούρτσα Καθαρισμού Γκρουπ: Το γκρουπ της μηχανής είναι ένα από τα σημεία της που πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά και πολύ συχνά. Ένα βρώμικο γκρουπ, γεμάτο υπολείμματα καφέ, όχι μόνο θα μειώσει τη διάρκεια ζωής της μηχανής μας, μα θα έχει και άμεση επίπτωση στην ποιότητα του καφέ μας, χαλώντας την γεύση του. Οι βούρτσες που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό του γκρουπ έχουν σκληρή τρίχα, κάτι που επιτρέπει την απομάκρυνση των σωματιδίων με επιτυχία. O εργονομικός σχεδιασμός είναι απαραίτητος κι εδώ, προκειμένου το καθάρισμα να γίνει με επιτυχία και να μην δύσκολο σαν διαδικασία.

Οι βούρτσες καθαρισμού γκρουπ ακολουθούν, σε γενικές γραμμές, δύο αρχές σχεδιασμού. Στην πρώτη αρχή, δεν διαφέρουν από οποιαδήποτε βούτρσα, με τη διαφορά ότι η κεφαλή τους φέρει κλίση, προκειμένου να προσεγγίζει καλύτερα το γκρουπ. Στην δεύτερη, οι βούρτσες είναι κυκλικές και εφαρμόζουν στο γκρουπ όπως και το κλείστρο, προσφέροντας ευκολότερη πρόσβαση στα δυσκολότερα σημεία.

Ενδεικτικές Βούρτσες: Feggrini J43, Feggrini A38, Feggrini A38-1

 

Βούρτσα Καθαρισμού Πάγκου: Πέρα από την μηχανή, πρέπει να θεωρούμε δεδομένου πως ο πάγκος εργασίας μας λερώνεται εύκολα, είτε σε επαγγελματικό χώρο, είτε ακόμα και στο σπίτι μας. Υπολείμματα αλεσμένου καφέ, νερό, γάλα, ζάχαρη, καφές δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα που πρέπει να καθαρίζεται άμεσα, ιδανικά μετά από κάθε χρήση της μηχανής μας, αν είμαστε σπίτι, και πολλές, πολλές φορές την ημέρα, όποτε παραστεί ανάγκη, αν μιλάμε για πάγκο εργασίας επαγγελματία barista. Χρειαζόμαστε μια βούρτσα με σκληρή τρίχα (προκειμένου να μαζεύει εύκολα τα στερεά υπολείματα), ένα μικρό φαράσι για την εύκολη απόρριψή τους, και ένα πανάκι ή μια σπογγώδη επιφάνεια, για τα υγρά υπολείμματα.

Ενδεικτικές Βούρτσες: Feggrini J55 (με δύο άκρες, για πάγκο εργασίας και μύλο άλεσης), Feggrini G50 (με ενσωματωμένο φαρασάκι και δύο υποδοχές, για στερεά και υγρά υπολείμματα).

 

Η καθαριότητα δεν είναι μόνο η μισή αρχοντιά, μα και κάτι πολύ σημαντικό για την ποιότητα του καφέ που πίνουμε και για την συντήρηση της μηχανής μας. Μια συλλογή από σωστές βούρτσες είναι τα πρώτα όπλα στη φαρέτρα μας για αυτό το σκοπό.