Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύουμε τον καφέ μας στο ψυγείο;

06/08/2019
από coffees.gr

Οι περισσότεροι καφελάτρεις το γνωρίζουν, ωστόσο η αποθήκευση του καφέ παραμένει ένας από τους πιο ανθεκτικούς μύθους του αγαπημένου μας ροφήματος.

Ένα από τα ζητήματα που βασανίζει κάθε φανατικό του καφέ, είναι και η σωστή αποθήκευση των κόκκων που αγοράζουμε. Καθώς η φρεσκάδα του καφέ έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γεύση του, είναι σημαντικό να διατηρούμε τον καφέ που αγοράζουμε σε καλή κατάσταση, ώστε η γεύση και το άρωμα του να παραμένουν αναλλοίωτα μέχρι το τελευταίο φλυτζάνι μας. Έχουμε στο παρελθόν αναλύσει τα βήματα που πρέπει να κάνει κάθε λάτρης του καφέ προκειμένου να παρατείνει τη φρεσκάδα των πολύτιμων κόκκων του, ωστόσο είναι σημαντικό να καταρρίψουμε οριστικά ένα σημαντικό μύθο που κυκλοφορεί σχετικά με την αποθήκευση του καφέ: την αποθήκευσή του στο ψυγείο.

Σε γενικές γραμμές, η αποθήκευση του καφέ απαιτεί ξηρό και δροσερό περιβάλλον, απαλλαγμένο από υγρασία και έντονες οσμές. Τα πράγματα γίνονται καλύτερα, όταν αποθηκεύουμε καφέ σε κόκκους αντί για αλεσμένο, και φυσικά, όταν χρησιμοποιούμε αεροστεγή δοχεία. Μία και μόνο ματιά σε αυτές τις βασικές αρχές υποδεικνύει τους λόγους για τους οποίους το ψυγείο είναι ακατάλληλος χώρος για αποθήκευση καφέ, ωστόσο μπορούνε να αναλύσουμε το ζήτημα ακόμα περισσότερο.

Είναι εντυπωσιακό πώς ο συγκεκριμένος μύθος κυκλοφορεί ευρύτατα, και πως δεν είναι λίγοι οι λάτρεις του καφέ που επιλέγουν το ψυγείο για την αποθήκευση των κόκκων τους ή του αλεσμένου καφέ τους. Όμως, η μέθοδος αποθήκευσης στο ψυγείο όχι μόνο δεν έχει αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να αλλοιώσει σημαντικά τη γεύση και τα αρώματα που καφέ. Ακολουθούν μερικοί βασικοί λόγοι για τους οποίους ο καφές μας θα πρέπει να μένει μακριά από το ψυγείο μας.

 

Γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύουμε τον καφέ μας στο ψυγείο;  

 

  • Το περιβάλλον του ψυγείου έχει έντονη υγρασία

Η υγρασία είναι ένας από τους βασικούς «εχθρούς» του καφέ. Ένα περιβάλλον με έντονη υγρασία μπορεί να χαλάσει τους κόκκους μας αρκετά γρήγορα, φιμώνοντας τη γεύση τους και αλλοιώνοντας σημαντικά το άρωμά τους. Πέρα από το γεγονός ότι το εσωτερικό του ψυγείου εκ φύσεως έχει υγρασία, το ανεβοκατέβασμα της θερμοκρασίας που δημιουργείται από το άνοιγμα και το κλείσιμο της πόρτας του δημιουργεί αρκετές φορές σταγονίδια, τα οποία μπορεί να μην επηρεάζουν άλλες τροφές, όμως μπορεί αποβούν καταστρεπτικά για τη γεύση και το άρωμα του καφέ. Ο μηχανισμός πίσω από αυτό το φαινόμενο εξηγείται από το γεγονός ότι ο κόκκος του καφέ, λόγω του καβουρδίσματος του, είναι ουσιαστικά αφυδατωμένος, άρα έχει την τάση να απορροφά υγρασία από το περιβάλλον του. Απορροφώντας όμως υγρασία, τα συστατικά του αλλοιώνονται, κι έτσι κατά την εκχύλισή του η γεύση του θα είναι λιγότερο έντονη και πολύπλοκη.

 

  • Οι αλλαγές θερμοκρασίας αλλοιώνουν τη γεύση του καφέ

Ακόμα χειρότερα γίνονται τα πράγματα όταν βάζουμε και βγάζουμε συχνά τον καφέ από το ψυγείο: οι απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας μπορούν να χαλάσουν τη γεύση του καφέ μόλις σε μερικές ημέρες. Αυτό συμβαίνει γιατί το σκαμπανέβασμα της θερμοκρασίας από τους 4ο C του ψυγείου στους 25ο C του δωματίου καταστρέφει σιγά σιγά τα έλαια των κόκκων του καφέ, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη γεύση και το άρωμά του.

 

  • Ο καφές είναι υπερβολικά ευαίσθητος σε μυρωδιές

Ο καφές έχει την τάση να απορροφά τις μυρωδιές του περιβάλλοντός του. Ακόμα και όταν τον αποθηκεύουμε σε ράφι ή ντουλάπι, είναι καλό να είμαστε σίγουροι πως βρίσκεται σε καλά σφραγισμένο δοχείο ή σακούλα, μακριά από έντονες οσμές. Ωστόσο, το εσωτερικό του ψυγείου είναι σίγουρα χώρος με έντονες μυρωδιές: φρούτα, λαχανικά, αλλαντικά, τυριά, έτοιμο φαγητό έχουν συνήθως έντονες οσμές, που πολλαπλασιάζονται από το μικρό χώρο του ψυγείου. Αν δεν επιθυμούμε ο καφές μας να μυρίζει μετά από μερικές ημέρες γεμιστά, φέτα ή σέλινο, είναι καλό να τον κρατήσουμε μακριά από το ψυγείο.

 

Ωστόσο, υπάρχει μία περίπτωση στην οποία ο καφές μπορεί να αποθηκευτεί σε χαμηλές θερμοκρασίες: η βαθιά κατάψυξη. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, χρειάζεται επαγγελματικός καταψύκτης που δεν ανοίγει συχνά (σε αντίθεση με την οικιακή κατάψυξη) και πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένο «πρωτόκολλο» κατάψυξης, το οποίο έχει να κάνει με το σωστό σφράγισμα των συσκευασιών, την προσεκτική απόψυξη του καταψύκτη κλπ. Γενικά, η μέθοδος αυτή συνίσταται για όσους αγοράζουν πολύ μεγάλες ποσότητες καφέ και όχι για τους συνηθισμένους οικιακούς καταναλωτές.

Σε γενικές γραμμές, η σωστή αποθήκευση του καφέ δεν πρέπει να μας τρομάζει: ακολουθούμε μερικές απλές συμβουλές ή προμηθευόμαστε ειδικά δοχεία αποθήκευσης, εξειδικευμένα για καφέ, και κρατάμε τους πολύτιμους κόκκους μας μακριά από τον ψυγείο. Έτσι, είναι σίγουρο πως θα απολαμβάνουμε πάντοτε τον καφέ που μας αξίζει!