Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Δύο μοναδικές κρεατοφαγικές συνταγές με άρωμα καφέ!

26/02/2019
από coffees.gr

H Τσικνοπέμπτη αποτελεί μία από τις πιο ευχάριστες γιορτές όλου του χρόνου, αφού υπόσχεται μπόλικο κρέας και καλή παρέα. Πώς όμως μπορεί να κολλήσει ο καφές σε όλα αυτά;

Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται την Πέμπτη της εβδομάδας που αποκαλείται «Κρεατινή» και είναι από τα τελευταία γαστρονομικά ξεφαντώματα πριν την έλευση της σαρανταήμερης νηστείας της μεγάλης Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο, που σχετίζεται, εκτός από την θρησκεία, και με τον κύκλο ζωής και τα γεννήματα των ζώων. Τα τελευταία χρόνια, το έθιμο έχει αναζωπυρωθεί και δεν είναι λίγοι όσοι επιλέγουν να το γιορτάσουν όχι σε κάποιο μαγαζί, αλλά οργανώνοντας σπιτικά BBQ parties. Η παράδοση προστάζει άφθονο κρέας, καλή παρέα, ψησταριές και φυσικά τσίπουρο, κρασάκι ή μπύρες. Σαν λάτρεις του καφέ, πως μπορούμε να συνδυάσουμε την αγαπημένη μας γεύση με την κρεατοφαγία της Τσικνοπέμπτης;

Σίγουρα, μπορούμε να κλείσουμε τη γιορτή με έναν χωνευτικό εσπρέσο ή να φροντίσουμε για ένα δροσιστικό, ανάλαφρο επιδόρπιο με καφέ όπως ένα τιραμισού ή ένας espresso affogato. Μπορούμε όμως να πάμε την μαγειρική μας ένα βήμα παραπέρα και να ετοιμάσουμε πρωτότυπες κρεατοφαγικές συνταγές με άρωμα καφέ!

Παρουσιάζουμε δύο απλές κι εύκολες συνταγές που δίνουν στο κρέας ιδιαίτερη νοστιμιά βασιζόμενες στο μοναδικό άρωμα του καφέ. Το ψητό κατσαρόλας με σάλτσα καφέ είναι μια συνταγή που μπορεί να βρει τη θέση της σε κάθε χειμωνιάτικο κυριακάτικο τραπέζι αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ως μεζές για μια Τσικνοπέμπτη – μέχρι τουλάχιστον να βγουν τα λουκάνικα, οι μπριζόλες και τα κοντοσούβλια από την ψησταριά. Από την άλλη πλευρά, οι μαριναρισμένες σε καφέ μπριζόλες έχουν μια ιδιαίτερη αίσθηση καπνιστού που θα ενθουσιάσει και θα κλέψει την παράσταση!

 

 

Ψητό κατσαρόλας με σάλτσα καφέ

 

Συστατικά:

1 κιλό μοσχάρι, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ½ κούπα φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
1/3 κούπα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ½ κούπα καφέ φίλτρου
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι γλυκού σκόνη τσίλι
¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
¼ κούπας καλαμποκάλευρο
1/3 κούπας νερό

 

Εκτέλεση: 

 - Σε ένα βαθύ τηγάνι, σωτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδοκοκκινήσει από όλες τις πλευρές. Το αποσύρουμε από το τηγάνι και το βάζουμε σε ένα πιάτο.
 - Στο ίδιο λάδι, σωτάρουμε τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.
 - Όταν «γυαλίσουν», ρίχνουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε
 - Σβήνουμε με τον καφέ
 - Ρίχνουμε το μοσχάρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε το τηγάνι και το αφήνουμε να βράσει ώσπου το κρέας να είναι τρυφερό και μαλακό.
 - Ελέγχουμε τακτικά να χρειάζεται υγρά και συμπληρώνουμε νερό
 - Στο τέλος, ρίχνουμε το μέλι, ανακατεύουμε καλά και δένουμε τη σάλτσα με όσο καλαμποκάλευρο χρειαστεί.


  

Μπριζόλα μαριναρισμένη με μιξ μπαχαρικών και καφέ

 

Συστατικά: 

2 κουταλιές της σούπας σκόνη τσίλι
2 κουταλιές της σούπας καφέ εσπρέσο αλεσμένο
5 κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας καπνιστή πάπρικα
1 ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού ξερό κόλιανδρο σε σκόνη

 

 Εκτέλεση:

 - Ανακατεύουμε τα μπαχαρικά (εκτός από το αλάτι) και τον καφέ σε ένα μπολ, μέχρι να προκύψει ένα μείγμα μπαχαρικών
 - Επιλέγουμε μπριζόλες μοσχαρίσιες χωρίς κόκκαλο και τις αλατίζουμε προσεκτικά.
 - Βουτάμε τις μπριζόλες στο μιξ μπαχαρικών με τον καφέ, προσέχοντας να μείνει μπόλικο μείγμα και από τις δυο μεριές.
 - Τις αφήνουμε στο ψυγείο, επάνω σε μια σχαρίτσα, για τουλάχιστον 3 ώρες (ιδανικά για έξι ώρες)
 - Βγάζουμε τις μπριζόλες από το ψυγείο τουλάχιστον μία με μιάμιση ώρα πριν τις ψήσουμε, ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
 - Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.
 - Μόλις κάψει το λάδι, τοποθετούμε τις μπριζόλες στο τηγάνι
 - Ψήνουμε τις μπριζόλες γυρνώντας τες τακτικά, ανάλογα με το βαθμό ψησίματος που θέλουμε (rare, medium rare, medium well, well)
 - Αποσύρουμε από τη φωτιά και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν, για να μείνουν ζουμερές

 

Στο φετινό τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, είτε είμαστε οικοδεσπότες είτε καλεσμένοι που συνεισφέρουμε στους μεζέδες και στο φαγητό, έχουμε τον άσσο στο μανίκι μας που θα κλέψεις τις εντυπώσεις και θα κάνει τους συνδαιτημόνες μας να παραμιλούν: δύο μοναδικές συνταγές που παντρεύουν με ευφάνταστο τρόπο δύο διαχρονικές γαστρονομικές απολαύσεις: το κρέας και τον καφέ!