ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ 210 88 10 717
0

Καφέδες από τέσσερις μοναδικές γωνιές του πλανήτη.

21/09/2020
από coffees.gr

Καφέδες για... εξερευνητές!

Η χώρα προέλευσης είναι από τα βασικά στοιχεία που δίνουν σε κάθε καφέ την χαρακτηριστική του γεύση και το ιδιαίτερό του άρωμα. Οι γνώστες του καφέ συνηθίζουν σιγά σιγά να ξεχωρίζουν τους ξυλώδεις και πικάντικους καφέδες της Ασίας, από τους ζωηρούς και γεμάτους οξύτητα καφέδες της Αφρικής και τους πιο «στρογγυλεμένους» της Νότιας Αμερικής. Αν και η χώρα καταγωγής ενός καφέ δεν είναι δείγμα της ποιότητάς του, είναι εντούτοις ένα σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας του.

Σήμερα, θυμόμαστε τέσσερις γνωστούς, αλλά και ξεχασμένους καφέδες, από τέσσερις ξεχωριστές γωνιές του πλανήτη: την Υεμένη, την πάλαι ποτέ κοιτίδα του καφέ, την Κούβα, που από κραταιά δύναμη του καφέ κατέληξε φτωχός συγγενής, αλλά και την Τζαμάικα και την Χαβάη, που ξετρελαίνουν τους καφελάτρες όλου του πλανήτη.

Καλό ταξίδι!

 

Τέσσερις καφέδες από τέσσερις μοναδικές γωνιές του πλανήτη.

 

Υεμένη: Ο θρυλικότερος καφές του κόσμου

Ο καφές της μικρής Αραβικής χώρας πέρασε κυριολεκτικά από σαράντα κύματα. Όταν η Ευρώπη ανακάλυψε για πρώτη φορά τον καφέ, οι Άραβες κατείχαν το απόλυτο μονοπώλιο στον καφέ: όλοι οι κόκκοι που κατέληγαν στην Ευρώπη ερχόντουσαν από την περιοχή της Υεμένης. Όταν οι Ολλανδοί αποικιοκράτες έσπασαν αυτό το μονοπώλιο, δημιουργήθηκε και το πρώτο χαρμάνι, το Mocha – Java, από κόκκους Υεμένης και Ινδονησίας, ώσπου η εξάπλωση του καφέ σε διάφορες χώρες, μέσω των αποικιών, παραγκώνισε τον αραβικό καφέ.

Σήμερα, ο Arabica της Υεμένης, είναι η λεγόμενη Moka, μια ποικιλία που κυνηγούν μετά μανίας οι γευσιγνώστες του καφέ. Λόγω του υψηλού κόστους, των ενόπλων συγκρούσεων, της πολιτικής αστάθειας και της επί χρόνια χαμηλής ζήτησης, ο Υεμενίτικος καφές έγινε από κυρίαρχος του κόσμου μια σπάνια και ιδιαίτερα ακριβή λιχουδιά που αφορά λίγους.

Το γευστικό προφίλ του Arabica από την Υεμένη φέρνει στο μυαλό αρώματα μήλου και εσπεριδοειδών, αλλά και βανίλιας και μπαχαρικών, όμως κυρίαρχες είναι οι νότες σοκολάτας. Η μοναδική γεύση οφείλεται τόσο στην ποικιλία, όσο και στο ιδιαίτερο υψόμετρο της περιοχής, αλλά και στην μοναδική επεξεργασία των κόκκων. Αρκετοί υποστηρίζουν πως γευστικά, ο Υεμενίτικος καφές θυμίζει ορισμένες ποικιλίες από την Αιθιοπία, τις οποίες αρκετοί blenders αξιοποιούν καταλλήλως, για να ανακατασκευάσουν το θρυλικό Mocha – Java.

 

Kούβα: ένας από τους σπανιότερους καφέδες της Καραϊβικής

Αν και μέχρι την Κουβανική Επανάσταση του 1959, ο καφές ήταν ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα του νησιού, η καλλιέργειά του οδηγήθηκε σε σταδιακή παρακμή από την άνοδο του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία και μετά. Αρχικά, η διάλυση των μεγάλων φυτειών επέδρασσε αρνητικά ως προς την ποιότητα του καφέ, ενώ η πλήρης απουσία ελέγχου οδήγησε πολλούς στη νοθεία του προϊόντος, που σταδιακά έχασε την αξιοπιστία του. Ωστόσο, κυριότερους ανασταλτικός παράγοντας ήταν το πολυετές αμερικάνικο εμπάργκο, που στραγγάλισε το νησί και οδήγηση το εμπόριο του καφέ σε αδιέξοδο.

Ο Κουβανέζικος καφές είναι ποικιλίας Arabica, από πολύ παλιές ρίζες που έφτασαν στην Καραϊβική τον 18ο αιώνα. Είναι αρωματικός και πολύπλοκος, όμως ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από ένταση – αυτός είναι και ένας λόγος που ο παραδοσιακός κουβανέζικος espresso, φτιαγμένος πάντα σε Moka Pot, σερβίρεται πάντα γλυκός.

Σήμερα, κουβανέζικο Arabica μπορεί κανείς να απολαύσει σε μικρές limited editions ή σε εκλεκτά, gourmet χαρμάνια, ωστόσο ο καφές από άλλες χώρες της Καραϊβικής μπορούν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατα αυτού του σπάνιου καφέ.

 

Τζαμάικα: Ο θησαυρός των Γαλάζιων Βουνών

Ίσως ο πιο φημισμένος ανάμεσα στους λάτρεις του καφέ, ο Jamaica Blue Mountain αποτελεί το «Άγιο Δισκοπότηρο» όσων αγαπούν τον καφέ. Από την εποχή που ο πρώην πειρατής Nicholas Lawes έφερε στην εύφορη Jamaica καφεόδεντρα από την Μαρτινίκα, η παραγωγή καφέ στο νησί ήταν περιορισμένη, μα εξαιρετικά ποιοτική.

Κορωνίδα της παραγωγής καφές του μικρού νησιού είναι ο καφές που παράγεται σε υψηλό υψόμετρο, στην οροσειρά των Γαλάζιων Βουνών, ο οποίος υπόκειται σε εξαντλητικούς ελέγχους και φέρει συγκεκριμένες προδιαγραφές, προκειμένου να μπορεί να ονομάζεται Blue Mountain. Συσκευάζεται αποκλειστικά σε ξύλινα βαρέλια, εξάγεται σε μεγάλο του ποσοστό στην Ιαπωνία και η γεύση του, φρουτώδης, πολύπλοκη και με ζωηρή οξύτητα, τον καθιστά περιζήτητο σε όλο τον κόσμο, ενώ η τιμή του είναι πραγματικό… χρηματιστήριο.

Ο Jamaica Blue Mountain διατίθεται τόσο σαν μονοποικιλακός καφές, αλλά και σαν προσθήκη σε πολυτελή blends, όπως της New York ή της Passalaqua, που είναι πρώτης τάξης ευκαιρία για να απολαύσει κανείς χαρμάνια με Jamaica Blue Mountain.

Χαβάη: το αντίπαλο δέος στον Jamaica Blue Mountain

Αν και οι ΗΠΑ αγαπούν ιδιαίτερα τον καφέ και εν πολλοίς οδηγούν τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά του, ο καφές δε φύεται σε αμερικάνικο έδαφος – με την εξαίρεση της Χαβάης. Η νησιωτική περιοχή, που αποτελεί μια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι απλά παράγει καφέ, αλλά μία από τις ποικιλίες της, ο περίφημος Kona, είναι μια από τις ακριβότερες ποικιλίες του κόσμου.

Τα καφεόδεντρα Arabica έφτασαν στο νησί τον 19οι αιώνα από την Βραζιλία, ενώ οι Ιάπωνες της Χαβάης έδρασαν για χρόνια καταλυτικά στην καλλιέργεια του καφέ. Σε μια μικρή, ηφαιστειογενή ζώνη, σε υψηλό υψόμετρο, παράγεται ο Kona, ένας ιδιαίτερα πολύπλοκος καφές, με ζωηρή οξύτητα που θυμίζει κρασί και ολοκληρωτική απουσία κάθε πικρής γεύσης. Η παραγωγή του είναι περιορισμένη, όπως εξάλλου και όλη η καφεοπαραγωγή της Χαβάης.

Ο Κona Coffee, και γενικά  ο χαβανέζικος καφέ, συναντάται σε single origin επιλογές αλλά και σε πολυτελή blends, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εξαπάτησης, αφού η πολύ μικρή παραγωγή δεν καλύπτει επαρκώς τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.

 

Mια μικρή γωνία της Αραβίας, μια εξωτική πολιτεία των ΗΠΑ, δυο μαγευτικά νησιά της Καραϊβικής – ο καφές μας κάνει να γνωρίζουμε τα πιο παράξενα μέρη του κόσμου!