ΠΡΟΣΟΧΗ: Σας ενημερώνουμε ότι οι αποστολές μέσω εταιρειών courier παρουσιάζουν σοβαρές καθυστερήσεις, ειδικά για τις περιοχές εκτός Αττικής.
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Βοηθά πραγματικά ο καφές όταν έχουμε hangover;

01/10/2020
από coffees.gr

Η πρώτη σκέψη όταν ξυπνάμε με βαρύ κεφάλι, είναι ο καφές.

Το κεφάλι πονά, νιώθουμε υπνηλία και της αρθρώσεις μας βαριές, το στομάχι ανακατεύεται, το στόμα μας είναι ξερό και ζαλιζόμαστε λίγο (ή και πολύ): μάλλον ήπιαμε λίγο παραπάνω χθες το βράδυ. Έχει συμβεί σε όλους!

Από την εποχή που ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης περιέγραφε το συναίσθημα του «επόμενου πρωινού» ως «καρηβαρία» μέχρι τις μέρες, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καταπονεί πολύ τον οργανισμό, με αποτέλεσμα μια σειρά ιδιαίτερα ενοχλητικών συμπτωμάτων το επόμενο πρωινό. Συνήθως, η πρώτη κίνηση κάποιου που υποφέρει από hangover είναι να φτιάξει έναν καφέ… κατά πόσο όμως ο καφές βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του hangover;

Είναι γεγονός ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του hangover είναι η πρόληψη, δηλαδή η λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ καλής ποιότητας, συνοδεία άφθονου νερού, και με γεμάτο στομάχι. Ωστόσο, αν υπερβήκαμε τα όρια ή αν ήπιαμε κάπως άτσαλα, μπορούμε να δούμε πως θα μας βοηθήσει ο αγαπημένος μας καφές.

 

Βοηθά πραγματικά ο καφές όταν έχουμε hangover;

 

Ο καφές δε βοηθά στη νηφαλιότητα

Είναι γεγονός πως αρκετοί καταφεύγουν στον καφέ ως ένα μέσο για να «ξεμεθύσουν» γρήγορα, πιστεύοντας πως η κατανάλωση καφέ, είτε αμέσως μετά το αλκοόλ είτε το επόμενο πρωί, θα βοηθήσει στην ανάκτηση της νηφαλιότητάς τους. Ωστόσο, αυτό δεν είναι παρά ένας μύθος – ο οποίος, μάλιστα, μπορεί να γίνει και πολύ επικίνδυνος.

Η κατανάλωση καφέ δεν έχει καμία αλληλεπίδραση με το αλκοόλ, είτε μιλάμε για ταυτόχρονη κατανάλωση είτε για θεραπεία από το hangover. Τα συστατικά του καφέ όντως προκαλούν εγρήγορση, όμως δεν επιδρούν στους ίδιους υποδοχείς με το αλκοόλ, οπότε δεν μειώνουν ούτε αλλάζουν τις επιδράσεις του. Η κατανάλωση καφέ μπορεί να μας κρατήσει ξύπνιους και σε εγρήγορση, όμως δε θα μας κάνει περισσότερο νηφάλιους.

Συμπερασματικά, ένας καφές το πρωί μετά από μια γερή οινοποσία ίσως μας βοηθήσει να ξυπνήσουμε, όμως δε θα περιορίσει τη ζαλάδα μας. Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, είναι πως η κατανάλωση καφέ μαζί με αλκοόλ ΔΕΝ μας κάνει περισσότερο νηφάλιους, οπότε το τιμόνι και οι συναφείς δραστηριότητες πρέπει να μένουν υποχρεωτικά στην άκρη.

 

Αν πίνετε καφέ, πιείτε και στο hangover

Παρόλο που η καφεΐνη δεν είναι εθιστική ουσία, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ καθημερινά, μπορεί να παρουσιάσουν ήπια στερητικά συμπτώματα αν μείνουν μακριά από το αγαπημένο τους ρόφημα. Σε περίπτωση που ξυπνήσουμε με τα συμπτώματα του hangover, η αποχή από τον καφέ θα κάνει τα συμπτώματα αυτά ακόμη πιο έντονα.

 

Αν το hangover συνοδεύεται από πονοκέφαλο, ο καφές μπορεί να τον χειροτερέψει

Η καφεΐνη αυξάνει ελαφρά την πίεση, συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Σε κανονικές συνθήκες, αυτό δεν έχει την παραμικρή επίδραση στον οργανισμό μας, όμως στην περίπτωση που είμαστε καταπονημένοι από το αλκοόλ, η επίδραση αυτή πολλαπλασιάζεται. Αν ανάμεσα στα συμπτώματα του hangover περιλαμβάνεται ο πονοκέφαλος, τότε ενδεχομένως και να χειροτερέψει ελαφρώς με την υπερκατανάλωση καφέ, αν και κάθε οργανισμός λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο.

 

Ο καφές ενυδατώνει – αλλά με μέτρο!

Πέρα από τις τοξικές ιδιότητες του αλκοόλ και τα στομαχικά προβλήματα που δημιουργεί η υπερκατανάλωσή του, ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους αισθανόμαστε δυσφορία κατά τη διάρκεια ενός hangover, είναι η αφυδάτωση. Αν και ο καλύτερος τρόπος να την αποφύγουμε είναι η πρόληψη, πίνοντας αλκοόλ με μέτρο και οπωσδήποτε συνοδεία άφθονου νερού, η λήψη υγρών μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του hangover, δεδομένου πως ο καφές είναι, στο μεγαλύτερο ποσοστό του, νερό.

Ωστόσο, ο καφές έχει διουρητική δράση, και η αυξημένη κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια υγρών, οπότε συνίσταται η κατανάλωση του καφέ να γίνεται πάντα σε συνδυασμό με γενναίες δόσεις νερού. Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρόλη την διουρητική δράση, ο καφές δε βοηθά στην αποβολή του αλκοόλ από τον οργανισμό, όπως λέει μια αρκετά διαδεδομένη αντίληψη.

 

Αν ξυπνήσαμε με… καρηβαρία, ένα καφεδάκι δε θα μας σώσει, αλλά θα μας κάνει σίγουρα να αισθανθούμε καλύτερα. Απολαμβάνουμε το ποτό μας υπεύθυνα, μένουμε μακριά από το τιμόνι και θυμόμαστε ότι «παν μέτρον άριστον», για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.