Spedizione GRATUITA per acquisti superiori 59 €
ORDINI TELEFONICI 210 88 10 717
0

Ινδικός καφές φίλτρου: απλός, αλλά εντυπωσιακός

16/04/2021
da coffees.gr

Η Ινδία είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο του καφέ, μια χώρα που βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις πρώτες 10 καφεοπαραγωγούς χώρες του κόσμου. Τα νότια παράλια της Ινδίας είναι το πρώτο έδαφος, εκτός Αιθιοπίας και Αραβίας, στο οποίο καλλιεργήθηκε καφές, αλλά και ο σταθμός από τον οποίο τα καφεόδεντρα πρωτοδιαδόθηκαν στην Ινδονησία, την Καραϊβική και την Νότια Αμερική. Χάρη στους επτά σπόρους του sufi μοναχού Baba Budan, η Ινδία απέκτησε μια πλούσια, πολύχρονη παράδοση στον καφέ – και όπως είναι φυσικό, μια ξεχωριστή κουλτούρα γύρω από το ρόφημα.

Οι Ινδοί αγαπούν τον καφέ φίλτρου, με άφθονη ζάχαρη και γάλα. Ο καφές πίνεται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, πρωί, μεσημέρι, ακόμα και το βράδυ, και δεν είναι λίγοι οι πλανόδιοι που πωλούν καφέ φίλτρου σε κάθε σημείο των πόλεων. Μιας και οι αφράτη υφή είναι κάτι που εκτιμάται ιδίατερα από τους Ινδούς, οι πλανόδιοι πωλητές καταφεύγουν σε διάφορα «κόλπα» για να αφρατέψουν τον καφέ που σερβίρουν: συνήθως, ρίχνουν με γρήγορες κινήσεις τον καφέ από το ένα σκεύος στο άλλο, κάτι που δημιουργεί φυσαλίδες στον καφέ, αυξάνει τον όγκο του και του χαρίζει υπέροχη αίσθηση. Στις τουριστικές περιοχές της Ινδίας, δεν είναι λίγοι οι πλανόδιοι που έχουν γίνει τουριστική ατραξιόν, κάθως έχουν αναγάγει αυτές τις κινήσεις σε ένα πρωτότυπο σώου, που ξετρελαίνει τους επισκέπτες.

Ο Ινδικός καφές είναι σχετικά εύκολο να ετοιμαστεί στο σπίτι, αρκεί να προσέξουμε μερικές λεπτομέρειες που θα μετατρέψουν έναν απλό και συμβατικό καφέ φίλτρου με γάλα στον καφέ που απολαμβάνουν στα σοκάκια της Βομβάης και της Καρνατάκα εκατομμύρια Ινδοί!

 

Τι χρειαζόμαστε για τον Ινδικό καφέ φίλτρου;

  • 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο καφέ
  • ½ κούπα ζεστό νερό
  • ½ κούπα γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (ή, κατά βούληση)

 

Πως ετοιμάζουμε τον Ινδικό καφέ φίλτρου;

  • Ετοιμάζουμε τον καφέ, χρησιμοποιώντας ιδανικά μια καφετιέρα Pour Over με μεταλλικό φίλτρο
  • Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη
  • Σερβίρουμε τον καφέ στα ποτήρια, και συμπληρώνουμε με ζεστό γάλα
  • Ρίχνουμε μερικές φορές τον καφέ από το ποτήρι σε ένα άλλο σκεύος και πάλι πίσω, με σκοπό να «αφρατέψει» ο καφές μας
  • Σερβίρουμε με μερικά ινδικά γλυκάκια

 

Συμβουλές για εξαιρετικό Ινδικό καφέ φίλτρου

  • Στην Ινδία, οι ντόπιοι χρησιμοποιούν μια απλούστατοι καφετιέρα, που ουσιαστικά είναι ένα απλό μεταλλικό φίλτρο. Μπορούμε να εκχυλίσουμε τον καφέ μας σε καφετιέρα Pour Over με μεταλλικό φίλτρο ή αν δεν έχουμε, σε μία French Press.
  • Οι Ινδοί φημίζονται για το πόσο γλυκό πίνουν τον καφέ τους, σε σημείο υπερβολής. Ο αυθεντικός Ινδικός καφές θυμίζει σχεδόν... σιρόπι, όμως μπορούμε να ελλατώσουμε τη ζάχαρη (και τις θερμίδες) αν το επιθυμούμε.
  • Ο Ινδικός καφές φίλτρου έχει αφάτη αίσθηση, κάτι που επιτυγχάνεται με το συνεχές, επιδέξιο «πήγαινε – έλα» του καφέ στα μεταλλικά σκεύη. Αν δεν θέλουμε να κάνουμε αυτό το βήμα, μπορούμε απλά να χτυπήσουμε το γάλα ελαφρά σε αφρόγαλο.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζαχαρούχο γάλα (λίγο αραιωμένο) αντί για γάλα με ζάχαρη.
  • Παραδοσιακά, οι Ινδοί σερβίρουν τον καφέ τους σε μεταλλικά κύπελλα, όμως μπορούμε να τον σερβίρουμε και σε πορσελάνινα φλιτζάνια. Αν θέλουμε να κάνουμε το «κόλπο» του παραδοσιακού σερβιρίσματος, ένα ανοξείδωτο κύπελλο espresso είναι ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε.
  • Το παραδοσιακό σερβίρισμα απαιτεί τεχνική και θέλει προσοχή: υπάρχει κίνδυνος να γεμίσουμε τους τοίχους της κουζίνας μας με καφέ, αλλά και να καούμε από τα καυτά υγρά!

 

Bonus: Δύο γευστικές προτάσεις για αυθεντικό Ινδικό καφέ