ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Tropicalia, ο καφές του Βραζιλιάνικου καλοκαιριού

13/07/2021
από coffees.gr

Ό,τι καλύτερο έχει η Βραζιλία σε ένα ποτήρι!

Όταν σκεφτόμαστε την Βραζιλία, οι περισσότεροι από εμάς σκέφτονται το ποδόσφαιρο, το Καρναβάλι, την Σάμπα και φυσικά... τον καφέ! Η Βραζιλία δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη καφεοπαραγωγός χώρα του κόσμου, αλλά και μια χώρα με βαθιά ριζωμένη την κουλτούρα του καφέ, κάτι που φαίνεται στις δεκάδες διαφορετικές συνταγές που μας έρχονται από τη μεγάλη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Με τον όρο Tropicalia ο περισσότερος κόσμος εννοεί ένα καλλιτεχνικό κίνημα που άνθησε στην Βραζιλία την δεκαετία του ’60, επηρεάζοντας κατά κύριο λόγο την μουσική, και δευτερεύοντως άλλες τέχνες, όπως η ζωγραφική, η ποίηση, το σινεμά και τα εικαστικά. Στόχος της Tropicalia ήταν η ανάδειξη του μωσαϊκού διαφορετικών πολιτισμών που αποτελούσε και αποτελεί η Βραζιλία, και η δημιουργία μιας συνεκτικής ταυτότητας, χαρούμενης, δημιουργικής και ανοιχτόκαρδης. Παρότι βραχύβιο, το κίνημα επηρέασε βαθιά τη Βραζιλιάνικη κουλτούρα και συζητιέται ακομα και σήμερα.

Για τους θαμώνες των δεκάδες καφέ του Rio De Janeiro, Tropicalia είναι κι ένας δροσερός, καλοκαιρινός καφές, που εκμεταλλεύεται δύο από τα πιο διαδεδομένα υλικά στην Βραζιλία: τον καλό καφέ και τις καρύδες! Παγωμένος και δροσιστικός, με αρώματα καρύδας και όλη την ένταση του espresso, ο Tropicalia είναι ό,τι χρειάζεται κάποιος για το το καυτό καλοκαίρι της Βραζιλίας – γιατί όχι, λοιπόν, και της Ελλάδας;

 

Τι χρειαζόμαστε για έναν Tropicalia;

  • Έναν μονό espresso (30 ml)
  • 150ml νερό καρύδας
  • Πάγο

Πως ετοιμάζουμε τον Tropicalia;

  • Εκχυλίζουμε τον Espresso
  • Τον βάζουμε σε σέικερ με τον πάγο και νερο καρύδας και χτυπάμε καλά
  • Σερβίρουμε σε χαμηλά ποτήρια

 

Συμβουλές για δροσιστικούς κι εξωτικούς Tropicalia

  • Χρησιμοποιούμε νερό και όχι γάλα καρύδας, το οποίο είναι αραιό και όχι πηχτό, με υπόγλυκη γεύση. Το βρίσκουμε φρέσκο ή σε κονσέρβα σε καταστήματα με ethnic προϊόντα.
  • Δεν χρησιμοποιούμε ζάχαρη, καθώς το νερό της καρύδας είναι σχετικά γλυκό από μόνο του.
  • Αρκετοί προσθέτουν κι ένα σφηνάκι ρούμι ή κασάσα, για μια πιο up-tempo εκδοχή – δεν είναι κακή ιδέα.
  • Αν και η αυθεντική συνταγή είναι εξαιρετικά λιτή, κυκλοφορούν εκδοχές που χρησιμοποιούν λάιμ, μάνγκο, ακόμα και τσάι μπανάνας. Με έναν τόσο απλό «καμβά» και με καλοκαιρινή διάθεση, το μόνο όριο είναι η φαντασία μας.
  • Επιλέγουμε έναν Βραζιλιάνικο καφέ, ιδανικά 100% Arabica, τόσο για extra αυθεντικότητα στη γεύση, όσο και για να μπλεχτούν τα ντελικάτα και πολύπλοκα αρώματα του με τα αρώματα της καρύδας.
  • Aν θέλουμε εντονότερη τη γεύση του καφέ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα διπλό espresso (60ml) και να μειώσουμε το νερό καρύδας σε 100 ml
  • Στην Βραζιλία πίνεται συνήθως χωρίς καλαμάκι, αλλά εμείς, συνηθισμένοι από τον «πατροπαράδοτο» freddo μας, μπορούμε να μην αλλάξουμε συνήθειες

 

BONUS: Τρεις Προτάσεις Καφέ με άρωμα από Βραζιλία

New York Monorigini  Brasile: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από την Βραζιλία. Οι νότες αποξηραμένων φρούτων και σοκολάτας που τον χαρακτηρίζουν, αλλά και η διακριτική οξύτητα, ταιριάζουν απόλυτα στον Tropicalia.

Jacobs Barista Edition Crema Brasile: 100% Arabica καφές από την Βραζιλία, με την εγγύηση της Jacobs. Ισορροπημένος και με νότες φουντουκιών και ξηρών καρπών, αποτελεί μια γήινη εναλλακτική για αυτή την εξωτική συνταγή.

Caffe Lab Alta Mogiana Franca: Μονοποικιλιακός 100% Arabica καφές από την Βραζιλία, από την περιοχή της Alta Mogiana. Η γεύση του ειναι πολύπλοκη, με νότες φρούτων, κακάου και μπισκότου, ενώ η φυσική του πικράδα ταιράζει εξαιρετικά στις κρύες παρασκευές.

 

Είτε στην Κόμπα Καμπάνα, είτε σε μια πανέμορφη ελληνική παραλία, δεν υπάρχει κάτι πιο αναζωογωνητικό από έναν καλό καφέ – γιατί όχι, από έναν Tropicalia!