ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Πώς μπορούμε να πετύχουμε το σωστό αφρόγαλα με απλά μέσα;

14/11/2018
από coffees.gr

Πολλά ροφήματα που βασίζονται στον εσπρέσο παίρνουν τον ιδιαίτερο τους χαρακτήρα από το αφρόγαλο, όπως ο cappuccino ή ο macchiato. Πόσο εύκολο είναι να ετοιμάσουμε ποιοτικό αφρόγαλο στο σπίτι;

Πέρα από την ποιότητα και την σωστή εκχύλιση του καφέ, αυτό που θα κάνει την διαφορά ανάμεσα σε δυο cappuccino ή ακόμα και ανάμεσα σε δύο freddo, είναι το σωστό αφρόγαλα. Συχνά αποτελεί πονοκέφαλο, τόσο για ερασιτέχνες όσο ακόμα και για επαγγελματίες του καφέ. Υπάρχουν τρόποι να επιτύχουμε σωστό αφρόγαλα στο σπίτι, κάνοντας τον καθημερινό μας καφέ λίγο πιο απολαυστικό; Υπάρχουν, αλλά απαιτούν εμπειρία, πειραματισμό και φυσικά, μεράκι για τον καφέ!

 

Τι ακριβώς είναι το αφρόγαλο;

Το αφρόγαλο δεν είναι τίποτε παραπάνω από συνηθισμένο γάλα το οποίο έχει «αφρατέψει» με την παγίδευση αέρα στο εσωτερικό του και την δημιουργία μικρών φυσαλίδων. Το πραγματικά καλό αφρόγαλο πρέπει να είναι αφράτο, γεμάτο μικρές φυσαλίδες αέρα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να κρατάει τη ρευστή του υφή. Η δημιουργία του σωστού αφρόγαλου είναι καθοριστική για την επιτυχία των ροφημάτων στα οποία προστίθεται, όπως ο cappuccino ή ο macchiato και αποτελεί πρόκληση ακόμα και για έμπειρους baristi, αφού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ποιότητα και η θερμοκρασία του γάλακτος, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε αλλά και το «χέρι» του barista, επαγγελματία ή ερασιτέχνη.  Οι επαγγελματικές ή ημιεπαγγελματικές μηχανές εσπρέσο διαθέτουν ακροφύσιο ατμού, το οποίο χρησιμεύει ακριβώς στην δημιουργία σωστού αφρόγαλου.

 

Τι γάλα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να πετύχουμε σωστό αφρόγαλο;

Κάθε επαγγελματίας αλλά και κάθε λάτρεις του καφέ τείνει να έχει τη δική του άποψη για το γάλα που «δίνει» το σωστότερο αφρόγαλο. Σε γενικές γραμμές, τα γάλατα με χαμηλά λιπαρά τείνουν να «φουσκώνουν» πιο εύκολα, όμως το αποτέλεσμα συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, τόσο σε γεύση όσο και σε υφή. Από την άλλη πλευρά, τα ολόπαχα γάλατα απαιτούν περισσότερη εμπειρία, όμως το αποτέλεσμα που δίνουν αν τα χειριστούμε σωστά είναι συνήθως πιο γευστικό και με σωστότερη υφή. Γάλατα από φυτικά συστατικά, όπως καρύδα, σόγια ή αμύγδαλο δίνουν συνήθως φτωχά αποτελέσματα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα επεξεργασμένα γάλατα, όπως αυτά που δεν έχουν λακτόζη.

Ένα ακόμα ζήτημα που απασχολεί όποιον έχει ασχοληθεί με τη δημιουργία αφρόγαλου, είναι η θερμοκρασία του γάλακτος. Αρκετοί υποστηρίζουν πως το γάλα πρέπει να είναι κρύο, ενώ υπάρχουν και αυτοί που συνιστούν το γάλα να είναι χλιαρό – σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ζεστό. Μια εμπειρική συμβουλή συνιστά ολόπαχο γάλα μακράς διαρκείας σε χαμηλή θερμοκρασία για τα βέλτιστα αποτελέσματα, αλλά όλα είναι θέμα πειραματισμού, εμπειρίας και ως ένα βαθμό, προσωπικού γούστου.

 

Πώς μπορούμε να ετοιμάσουμε αφρόγαλο αν η μηχανή μας δεν έχει ακροφύσιο ατμού;

Αν και αρκετές οικιακές εσπρεσομηχανές διαθέτουν ακροφύσιο ατμού, πολλά οικιακά μοντέλα, ιδιαίτερα τα πιο compact, δε διαθέτουν αυτή τη λειτουργία. Μπορούμε όμως να ετοιμάσουμε αφρόγαλα με μερικούς εναλλακτικούς τρόπους. Τα αποτελέσματα δεν θα είναι πάντοτε το ίδιο καλά, όμως με λίγη εξάσκηση μπορούμε να παράξουμε ποιοτικό αφρόγαλα και στο σπίτι, προκειμένου να απολαύσουμε τον cappuccino ή τον freddo μας.

 

 - Με μια αφρογαλιέρα: Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικές μηχανές, οι αφρογαλιέρες, που εξειδικεύονται στην παρασκευή ζεστού και κρύου αφρογάλακτος. Είναι αρκετά οικονομικές, μικρές σε μέγεθος και τα αποτελέσματά τους είναι σταθερά και ποιοτικά, όμως δεν επιτρέπουν μεγάλο έλεγχο της διαδικασίας και απαιτούν καθαρισμό μετά από κάθε χρήση. 

 - Με μία φραπεδιέρα: Χτυπώντας το γάλα μας με μία μικρή φραπεδιέρα χειρός, μπορούμε να του δώσουμε μια υφή η οποία να μοιάζει με το αφρόγαλα, αν και το αποτέλεσμα θα απέχει αρκετά από αυτό που θα δοκιμάζαμε σε μια καφετέρια. Λειτουργεί καλύτερα με κρύο γάλα, δίνοντας έναν αφρό που είναι μια εύκολη λύση για έναν freddo cappuccino.

 - Με χειροκίνητη αφρογαλιέρα: Οι χειροκίνητες αφρογαλιέρες λειτουργούν με την πίεση ενός εμβόλου και παράγουν αφρόγαλα σε 30 περίπου δευτερόλεπτα. Είναι συνήθως κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι, καθαρίζονται εύκολα, είναι μικρές και πρακτικές και αποδίδουν τα βέλτιστα αποτελέσματά τους με χλιαρό γάλα, παράγοντας αφρόγαλα κατάλληλο για ζεστά ροφήματα.

 - Με μία καφετιέρα French Press: Καθώς ο σχεδιασμός της French Press ακολουθεί τις ίδιες κατασκευαστικές αρχές με την χειροκίνητη αφρογαλιέρα, υπάρχουν αρκετοί λάτρεις του καφέ που την χρησιμοποιούν σαν εναλλακτική λύση, χτυπώντας το γάλα τους κατά αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, συχνά υπάρχει κίνδυνος διαρροής, ενώ το επιμελές καθάρισμα που απαιτείται είναι συχνά επίπονο, λόγω της φύσης της μηχανής. Μπορεί να είναι μια λύση ανάγκης για το εξοχικό μας ή της διακοπές μας, αλλά σίγουρα δεν υποκαθιστά την χειροκίνητη αφρογαλιέρα, της οποίας το κόστος είναι έτσι κι αλλιώς ιδιαίτερα χαμηλό.

 - Με ένα μπλέντερ / ραβδομπλέντερ / μίξερ: Αποτελεί επίσης μια λύση ανάγκης, δίνοντας ένα αποτέλεσμα που μοιάζει αρκετά με αφρόγαλο. Σίγουρα, απαιτείται ιδιαίτερος πειραματισμός στο είδος του γάλακτος που θα χρησιμοποιήσουμε, αλλά και στη θερμοκρασία του, προκειμένου να έχουμε ένα νόστιμο και ικανοποιητικό αποτέλεσμα στο φλυτζάνι μας. Χρειάζεται επίσης ιδιαίτερη προσοχή όταν χτυπάμε ζεστά υγρά, καθώς τα μπλέντερ πολλές φορές «εκρήγνυνται» και τα μίξερ μπορούν να πιτσιλίσουν το χώρο μας με σταγόνες γάλακτος, κάτι που απαιτεί επίπονο καθάρισμα.

 

Είναι δεδομένο πως όποια μέθοδο και αν επιλέξουμε, θα πρέπει να πειραματιστούμε και να αλλάξουμε πολλές φορές τις μεταβλητές μας (δηλαδή, το είδος του γάλακτος, την θερμοκρασία του, το χρόνο και τον τρόπο του χτυπήματος) για να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα μας ικανοποιεί. Αυτή η «ταλαιπωρία» όμως, είναι εν τέλει ένα από τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά του μαγικού κόσμου του καφέ: το αποτέλεσμα της εμπειρίας και του πειραματισμού στο φλιτζάνι μας δε συγκρίνεται με τίποτα!

 

Ανακαλύψτε μοναδικές συσκευές για εύκολο αφρόγαλα στο σπίτι!

Συσκευή για Αφρόγαλα Πράσινη Ariete 2878 Vintage Green: Οικιακή αφρογαλιέρα για ζεστό και κρύο αφρόγαλα με το πάτημα ενός κουμπιού, σε υπέροχο vintage σχεδιασμό και απαλό πράσινο χρώμα.