0
Το καλάθι είναι άδειο

Ένα ταξίδι στον καφέ της Ρώμης

30/06/2017
από Admin Admin

Αναρωτιέστε ποιος είναι ο καλύτερος καφές?

Κανονικός καφές VS Ντεκαφεϊνέ

24/05/2017
από Admin Admin

O καφές ήταν είναι και θα είναι πάντα ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα του κόσμου. Τι συμβαίνει όμως με τους ανθρώπους εκείνους που πρέπει ή επιθυμούν να ελαττώσουν την πρόσληψη καφεΐνης αλλά ταυτόχρονα θέλουν να απολαμβάνουν έναν ''ελαφρύ'' καφέ?

Ο καφές θέλει...γερά στομάχια?

19/05/2017
από Admin Admin

Ας ξεκινήσουμε με την κλασική έκφραση ότι ο καφές υπάρχει καθημερινά στη ζωή μας. Μπορεί να το αναφέρω σε κάθε άρθρο, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και ο κυριότερος λόγος που αναρωτιόμαστε και καταθέτουμε απαντήσεις μέσω του blog μας για τους καφέδες.

Ο καφές και τα οφέλη του στην υγεία

03/05/2017
από Admin Admin

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα* όσοι πίνουμε πάνω από τρεις καφέδες την ημέρα, μειώνουμε τον κίνδυνο φραγμού των αρτηριών

Καφές και εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι

25/04/2017
από Admin Admin

Ο καφές συμβαδίζει με την καθημερινότητά μας  και  δίνει έναν τόνο απόλαυσης στη μέρα μας.

Ο τέλειος Espresso ΧΩΡΙΣ μηχανή

07/04/2017
από Admin Admin

Όλοι επιθυμούμε να έχουμε μια μηχανή espresso στο σπίτι μας αλλά είναι γεγονός ότι δεν είναι εφικτό για όλους. Παρόλα αυτά βρήκαμε τρόπο να απολαμβάνετε τον αγαπημένο σας καφέ με μια απλή καφετιέρα χειρός.

Η άλλη πλευρά του καφέ

04/04/2017
από Admin Admin

Περισσότερο από το 90% του πληθυσμού, χρησιμοποιεί καθημερινά τον καφέ στη ζωή του και το καταναλώνει με πάθος σε όλες του τις εκδοχές. Πόσες φορές αισθανθήκατε εξαρτημένοι και πόσοι από εσάς λένε πως δεν μπορούν να ξυπνήσουν χωρίς καφέ ενώ άλλοι δεν τα καταφέρνουν εάν δεν πιούν τουλάχιστον 2 ή 3 καφέδες την ημέρα; Μύθοι ή αλήθειες, είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε γύρω από το αγαπημένο μας ρόφημα.

 

  1. Για 700 χρόνια ο καφές χρησιμοποιείται ως ρόφημα.

  2. Καθημερινά παράγονται 7 τόνοι καφέ παγκοσμίως.

  3. Ο καφές είναι το δεύτερο σε κατανάλωση ρόφημα παγκοσμίως, μετά το νερό.

  4. Δύο φλυτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο του εγκεφαλικού.

  5. Στην αρχή ο καφές τρωγόταν, δεν πινόταν. Οι αφρικανικές φυλές ανακάτευαν τον καρπό με λιπαρά για να φτιάξουν ''ενεργειακές μπάλες''.

  6. Ο καφές μας κρατάει ξύπνιους πολύ λιγότερο απ'όσο αν φάμε ένα μήλο.

  7. Η καφεϊνη βελτιώνει κάποιες μορφές της μνήμης, ειδικά την ικανότητα να απομνηνονεύουμε λίστες λέξεων και άμεσες πληροφορίες.

  8. Το 70% του πληθυσμού που καταναλώνει καφέ, προτιμάει την ποικιλία ''Arabica'', η οποία είναι πιο γλυκειά και αρωματική. Το υπόλοιπο 30% προτιμάει την ποικιλία ''Robusta'' που είναι πιό πικρή και έχει 50% περισσότερη καφεϊνη.


 

 

 

Μια μικρή γεύση καφέ

17/03/2017
από Admin Admin

Η ιστορία του καφέ ξεκίνησε στην Αιθιοπία, όπου η καφέα η αραβική (Coffea arabica) μεγάλωνε ως θάμνος.

Jamaica Blue Mountain

09/11/2014
από Admin Admin

Ο καφές Jamaica Blue Mountain γεννήθηκε από την απόφαση του γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου XV το 18ο αι., ο οποίος το 1723 έστειλε 3 ρίζες καφέ στη γαλλική αποικία της Μαρτινίκας, ένα άλλο γόνιμο και πολυτελές νησί που βρίσκεται 1900 χλμ νοτιοδυτικά της Τζαμάικα. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1728, ο Sir Nicholas Lawes, κυβερνήτης της Τζαμάικα, έλαβε ως δώρο τη μία ρίζα καφέ από τον κυβερνήτη της Μαρτινίκας. 

Από εκείνη τη ρίζα την οποία φρόντισαν, γεννήθηκε ολόκληρη φυτεία. Ύστερα από 9 χρόνια, το 1737, έγινε η πρώτη εξαγωγή καφέ, όπως και η αρχή της βιομηχανίας του τζαμαϊκανού καφέ. Οι ποικλίες Arabica ευδοκιμούν στα εδάφη της Τζαμάικα που είναι πλούσια σε άζωτο και φώσφορο και βρίσκονται ακόμα καλύτερα στις απότομες ανηφόρες των Γαλάζιων Βουνών. Βόρεια του Kingston, στην ανατολική πλευρά του νησιού, τα Γαλάζια Βουνά αγγίζουν ύψος 2.350μ. και ο καφές που καλλιεργείται εδώ είναι κυρίως ποικιλίας Arabica. 

Το γόνιμο ηφαιστειακό έδαφος, βρεγμένο από συχνές βροχές μα κυρίως προστατευμένο απο τον ήλιο, βοηθά στην πλούσια ανάπτυξη του φυτού και του προσδίδει μία απίστευτη γλυκύτητα, άρωμα, πλούσια γεύση, έντονο σώμα και ελαφριά οξύτητα. 

 

 

Θεωρείται από πολλούς η ''Σαμπάνια του καφέ''. Όπως και για τη γαλλική σαμπάνια DOC, η προέλευση των σταφυλιών επιδέχεται αυστηρούς ελέγχους, έτσι και η περιοχή όπου πρέπει να καλλιεργηθεί ο καφές Jamaica Blue Mountain ελέγχεται με ιδιαίτερη φροντίδα. Η περιοχή αυτή είναι μικρή και η ετήσια εξαγόμενη παραγωγή είναι ανάμεσα στους 1000-1350 τόνους, περίπου δηλαδή 0,1% της παραγωγής της Κολομβίας. 

Είναι ο μοναδικός καφές που συσκευάζεται σε ξύλινα βαρέλια και όχι σε σάκους. Κάθε βαρέλι πρέπει να περάσει από τον έλεγχο ποιότητας του Coffee Industry Board, κατά τον οποίο ο πράσινος καφές ελέγχεται αυστηρά πριν την εξαγωγή. Αυτός ο έλεγχος μπορεί να πάρει χρόνο και να δημιουργεί καθυστερήσεις όμως η ποιότητα είναι πολύ σημαντική και ο σκοπός είναι να φεύγει από τη χώρα μόνο ο καλύτερος καφές. Επίσης η JCIB έχει αυστηρούς κανόνες για την καλλιέργεια, συγκομιδή, επεξεργασία και το εμπόριο του καφέ, έτσι ώστε να έχουμε ως αποτέλεσμα ένα εξαιρετικό φλυτζάνι καφέ. 

Σήμερα, η ετήσια παραγωγή του πράσινου καφέ Jamaica Blue Mountain παραμένει εξαιρετικά χαμηλή και το 85-90% εξάγεται στην Ιαπωνία, καθιστώντας την μία από τις πιο σπάνιες, πολυτελείς, εξεζητημένες και νόστιμες ποικιλίες στον κόσμο.