ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Περού: καφές από την καρδιά της αυτοκρατορίας των Ίνκας

07/05/2021
από coffees.gr

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής φημίζεται για τους φρουτώδεις, γλυκόπιοτους καφέδες της με τη ζωηρή οξύτητα.

Το Περού είναι σίγουρα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η πάλαι ποτέ κοιτίδα της Αυτοκρατορίας των Ίνκας, έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1824 και σήμερα είναι ένα πολιπολιτισμικό μωσαϊκό, με περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους, σπουδαία μνημεία, μεγάλο πλούτο παραδόσεων, αλλά και μια γαστρονομία που εξελίσσεται σε ένα από τα πιο δυνατά trends διεθνώς. Ωστόσο, το Περού είναι γνωστό, τουλάχιστον σε όσους αγαπούν τον καφέ, και για τους μοναδικής ποιότητας και γεύσης καφέδες που παράγει.

Αν και δεν ανήκει ανάμεσα στις πρώτες χώρες που σκέφτεται κανείς όταν ακούει για καφέ, το Περού είναι ένας πολύ δυνατός «παίκτης» στο χώρο του καφέ, και μια ανερχόμενη δύναμη που σίγουρα θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Ας το γνωρίσουμε καλύτερα.

 

Σύντομη ιστορία του Περουβιανού καφέ

Αν και η μαζική καλλιέργεια του καφέ στο Περού άργησε να γενικευτεί, η χώρα είναι ανάμεσα στα πρώτα λατινοαμερικάνικα εδάφη στα οποία εισήχθησαν καφεόδεντρα – κάτι που είναι αρκετά παράξενο, καθώς η χώρα απέχει από τα νησιά της Καραϊβικής, που κρατούσαν τα σκήπτρα στην παραγωγή καφέ στα μέσα του 18o αιώνα. Μέχρι ωστόσο το τέλος του 19ου αιώνα, η παραγωγή καφέ στο Περού ήταν προορισμένη για εσωτερική κατανάλωση, και οι εξαγωγές ήταν εξαιρετικά χαμηλές. Αυτό έμελλε να αλλάξει λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο μύκητας της «σκουριάς του καφέ» κατέστρεψε σχεδόν όλη την παραγωγή του Ασιατικού Καφέ, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε χώρες όπως η Ινδονησία και η Σρι Λάνκα. Καθώς ανέβηκαν οι τιμές και αυξήθηκε η ζήτηση για νέες καφεοπαραγωγούς χώρες, το Περού συστηματοποίησε την καλλιέργει του καφέ κι έκανε ένα σημαντικό «άνοιγμα» στον υπόλοιπο κόσμο.

Σήμερα, το Περού ανήκει σταθερά ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες καφεοπαραγωγούς χώρες του κόσμου, και ειδικά στον καφέ Arabica θεωρείται μια σημαντικά ανερχόμενη δύναμη, που αναμένετται να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της τα επόμενα χρόνια. Οι κύριες καφεοπαραγωγοί περιοχές είναι το Chanchamayo, η Amazonas και τo San Martin, όλες στις ανατολική πλευρά της οροσειράς των Άνδεων, που εγγυώνται το ιδανικό μικροκλίμα για την καλλιέργεια του καφέ. Το σύνολο σχεδόν της παραγωγής καφέ στο Περού αφορά Arabica, με το 70% να ανήκει στην ποικιλία Arabica Typica, το 20% στην ποικιλία Caturra και το υπόλοιπο 10% σε άλλες, λιγότερο γνωστές ποικιλίες.

Τι γεύση έχει ο Περουβιανός καφές;

Οι καφέδες που έρχονται από το Περού είναι φρουτώδεις, με ανθικές νότες, αλλά και δευτερεύουσες γευστικές νότες που φέρνουν στο μυαλό σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς. Καθώς η χώρα έχει φυτείες τόσο σε χαμηλό υψόμετρο, όσο και σε αρκετά υψηλό, είναι δυνατόν να υπάρχει αρκετά έντονη διαφοροποίηση στο γευστικό προφίλ διαφορετικών περουβιανών καφέδων. Οι κόκκοι από φυτείες υψηλού υψομέτρου τείνουν να έχουν πιο ζωηρή οξύτητα, κι εντονότερα λουλουδένα αρώματα, ενώ όσοι κόκκοι έρχονται από φυτείες χαμηλού υψομέτρου έχουν πιο γήινο χαρακτήρα, και η οξύτητα εμφανίζεται περισσότερο ισορροπημένη.

Σε γενικές γραμμές, οι καφέδες του Περού, με τον φρουτώδη τους χαρακτήρα, είναι απολαυστικοί, ιδανικοί για espresso, και είναι οι αγαπημένοι αρκετών blenders, καθώς ο ζωηρός τους χαρακτήρας τους κάνει ιδανικούς για ανάμειξη με άλλους, πιο ισορροπημένους καφέδες, όπως αρκετοί που έρχονται από την Βραζιλία, την Ασία ή την Κολομβία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, το Περού αρχίζει να εμφανίζεται δυναμικά και στην αγορά των μονοποικιλιακών καφέδων, αφού δεν είναι λίγοι οι λάτρες του καφέ που θέλουν να εξερευνήσουν το μοναδικό περουβιανό terroir και τους ιδιαίτερους καφέδες που δίνει.

Τρεις γευστικές προτάσεις για να γνωρίσουμε καλύτερα τον Περουβιανό καφέ

Organic Bio Puro: Ένα 100% Arabica χαρμάνι, που συνδιάζει κόκκους βιολογικής καλλιέργειας από το Περού και την Ονδούρα. Όλες οι φάρμες φέρουν πιστοποίηση Fair Trade, κάτι που εγγυάται αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και εισόδημα για τους παραγωγούς. Στο φλιτζάνι, χαρακτηρίζεται από φρουτώδεις νότες, σοκολατένια επίγευση και ευχάριστη οξύτητα εσπεριδοειδών.

Caffè Lab Peru Cipizu: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica υγρής επεξεργασίας και βιολογικής καλλιέργειας από το Περού, από την περιοχή Oxapampa, σε υψόμετρο 2000 μέτρων. Την φάρμα έχει αναλάβει μια κοινότητα ιθαγενών Yanesha, εξασφαλίζοντας έτσι μια καλή διαβίωση. Στο στόμα, κυριαρχούν οι νότες φρούτων, μαζί με δευτερόντα αρώματα από μελάσσα, ζαχαροκάλαμο και αμύγδαλο, ενώ τις εντυπώσεις κλέβει η κόντρα οξύτητας – γλυκύτητας.

O'Ccaffè 100% Arabica: Ένα 100% Arabica χαρμάνι από την Ιταλική O’Ccaffe, με κόκκους από την Βραζιλία, το Περού και την Αιθοποία. Χαρακτηρίζεται από φυσική γλυκύτητα, ζωηρή οξύτητα και πλούσια επίγευση γλυκόριζας.

 

Aν αγαπάτε τους γλυκόπιοτους, φρουτώδεις καφέδες και αναζητάτε έναν espresso που θα πίνεται εξαιρετικά ευχάριστα και σκέτος, ίσως μια επιλογή από το Περού να γίνει η νέα σας αγαπημένη συνήθεια!