0
Το καλάθι είναι άδειο

Πώς μπορούμε να έχουμε καλύτερο καφέ με ένα Moka Pot;

08/05/2019
από γιωργοσ θανοσ

Αν και βρίσκεται  σε αρκετά σπίτια, αρκετοί καφελάτρες παραπονιούνται για την ποιότητα του καφέ που παράγει το Moka Pot τους. Υπάρχουν τρόποι να τον βελτιώσουμε;

Το Moka Pot (η αλλιώς, μπρίκι espresso) είναι μία δημοφιλής εναλλακτική όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη μηχανή espresso. Έχοντας τις ρίζες του στην Ιταλία του Μεσοπολέμου και όντας ένα ιδιαίτερα κομψό, design αντικείμενο, το μπρίκι espresso είναι μια εμβληματική συσκευή καφέ, που έχουμε όλοι, λίγο ή πολύ, χρησιμοποιήσει. Ωστόσο, όπως κάθε συσκευή καφέ, έχει τα μικρά της «μυστικά», όσο απλή και αν είναι η λειτουργία της. Με ποιους τρόπους μπορούμε να βελτιώσουμε τον καφέ που παράγει ένα moka pot;

Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο καφές που παράγεται με ένα Moka Pot δεν μπορεί να χαρακτηριστεί espresso. Ο επίσημος, Ιταλικός ορισμός του espresso ορίζει πως η πίεση που πρέπει να παραχθεί από τη μηχανή, προκειμένου ο καφές να εκχυλιστεί σωστά και να μπορεί να ονομαστεί espresso, είναι 9 bar, ενώ τα μπρίκια espresso δημιουργούν πίεση που δεν ξεπερνά το 1.5 bar. Η κύρια απώλεια, που γίνεται άμεσα αντιληπτή στο φλιτζάνι, αφορά την απουσία κρέμας, που είναι άλλωστε ένα από τα χαρακτηριστικά του espresso. Αν και υπάρχουν σύγχρονα μοντέλα Moka Pot που φέρουν ειδική βαλβίδα που μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πίεση, σε γενικές γραμμές ο καφές που παράγεται από ένα μπρίκι espresso θα απέχει πάντα σημαντικά από τον αυθεντικό espresso, που παράγεται από την σχετική μηχανή.

Ωστόσο, υπάρχουν εύκολοι τρόπο να βελτιώσουμε τη γεύση αλλά και την υφή του καφέ που ετοιμάζουμε σε ένα μπρίκι espresso. Ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο τις δυνατότητες που προσφέρει αυτή η απλή μηχανούλα, καταλήγοντας σε ένα καλύτερο φλιτζάνι καφέ!

 

Πώς μπορούμε να έχουμε καλύτερο καφέ με ένα Moka Pot;

 

Προσέχουμε το βαθμό άλεσης:  Ο καφές που θα χρησιμοποιήσουμε στο Moka Pot μας θα πρέπει να είναι λίγο πιο χοντρά αλεσμένος από την αντίστοιχη άλεση για μηχανές espresso, προκειμένου ο καφές να εκχυλιστεί σωστά. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι ο φρεσκοαλεσμένος καφές έχει πάντοτε καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα από τον αντίστοιχο συσκευασμένο καφέ. Καθώς διαφορετικά μπρίκια ίσως απαιτούν ελάχιστα διαφορετική άλεση, ο πειραματισμός είναι μονόδρομος προκειμένου να μάθουμε τη μηχανή μας. Για αυτούς τους λόγους, ένας μύλος άλεσης θα μας λύσει τα χέρια, προκειμένου να επιτύχουμε καλύτερο καφέ στο moka pot μας.

Χρησιμοποιούμε ζεστό νερό: Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε είναι καλό να είναι ζεστό, αν και πολλοί φίλοι του Moka Pot υποστηρίζουν το αντίθετο. Σε γενικές γραμμές, αν χρησιμοποιήσουμε κρύο νερό, το τελικό αποτέλεσμα θα αρχίσει να πικρίζει έντονα, ενώ το ζεστό νερό μειώνει το χρόνο παραμονής του καφέ στη μηχανή, καταλήγοντας σε καλύτερο αποτέλεσμα. Ιδανικά, δεν χρησιμοποιούμε βραστό νερό, αλλά φροντίζουμε το νερό μας να έχει θερμοκρασία 70-75 βαθμών κελσίου, πριν τοποθετήσουμε το μπρίκι μας στο μάτι της κουζίνας.

Μεριμνούμε για την καθαριότητα του μπρικιού μας: Ένας δημοφιλής αστικός μύθος υποστηρίζει πως τα Moka Pots παράγουν γευστικότερο καφέ με την πάροδο του χρόνου, καθώς και ότι οι Ιταλοί, παραδοσιακά, δεν τα καθαρίζουν ποτέ, προσθέτοντας  έτσι έξτρα γεύση στον καφέ τους. Φυσικά, το Moka Pot μας πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά μετά από κάθε χρήση, χρησιμοποιώντας νερό και σαπούνι, για να αποφύγουμε τα υπολείμματα καφέ που θα κάνουν το φλιτζάνι μας πικρό. Ακόμα, είναι καλό ανά περιόδους να αφαλατώνουμε το μπρίκι μας, καθώς όπως κάθε μεταλλική συσκευή που έρχεται σε επαφή με το νερό, έχει την τάση να συσσωρεύει άλατα.

Δίνουμε σημασία στην επιλογή του καφέ: Όπως έχουμε ήδη εξηγήσει, είναι αδύνατον να έχουμε τέλεια κρέμα χρησιμοποιώντας ένα Moka Pot, ωστόσο ο καφές που θα επιλέξουμε μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Τα χαρμάνια που είναι πλούσια σε Robusta παράγουν γενικότερα περισσότερη κρέμα από τα χαρμάνια στα οποία κυριαρχεί ο Arabica, οπότε επιλέγοντας ένα χαρμάνι με περιεκτικότητα από 60% και πάνω σε Robusta, είναι πιθανότερο να έχουμε κάποια δείγματα κρέμας στον espresso μας – αν και τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την μηχανή espresso σε αυτό τον τομέα.

Προσέχουμε το πως γεμίζουμε με καφέ το «καλαθάκι»: Αντίθετα με τις μηχανές espresso, στις οποίες το tamping, η συμπίεση δηλαδή του αλεσμένου καφέ είναι καθοριστικής σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα, δεν ισχύει το ίδιο και για τα Moka Pots! Προκειμένου ο καφές μας να εκχυλιστεί σωστά, πρέπει απλά να τον τοποθετήσουμε, ασκώντας απαλή πίεση και ισιώνοντάς τον με το δάχτυλο, προκειμένου να μην ξεχειλίζει. Περισσότερο tamping όχι απλά δε θα προσφέρει κάτι, αλλά αντίθετα θα επηρεάσει αρνητικά την εκχύλιση.

 

Τα «κόλπα» που μπορούμε να κάνουμε με ένα moka pot δε σταματούν εδώ: υπάρχουν online κοινότητες φανατικών του Moka Pot, που μοιράζονται μεταξύ τους διάφορα tips και συμβουλές προκειμένου ο καφές που βγαίνει από το μπρίκι να είναι πιο γευστικός ή πιο κοντά στον espresso – το moka pot μπορεί να γίνει ένα πολύ ενδιαφέρον hobby. Εξάλλου, όλα γίνονται για τον καλό καφέ!

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέα δημοσίευση