ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Πέντε Ισπανικοί καφέδες, για να νιώσουμε πραγματικοί locals

07/10/2021
από coffees.gr

Μια γρήγορη ματιά στην Ισπανική Κουλτούρα του Καφέ.

Ο πιο συνηθισμένος καφές στην Ισπανία είναι ο espresso, και τα ροφήματα που βασίζονται σε αυτόν. Οι Ισπανοί αγαπούν τον καφέ, ο οποίος αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς τους, και έχουν αναπτύξει τη δική τους, ξεχωριστή κουλτούρα του καφέ, που διαφέρει σε πολλά σημεία από τις κουλτούρες καφέ των υπόλοιπων χωρών.

Ένα από τα στοιχεία που έκαναν τον Ισπανικό καφέ πραγματικά ξεχωριστό, ήταν ο ιδιαίτερος τρόπος καβουρδίσματος, γνωστός ως torrefacto. Οι κόκκοι του καφέ καβουρδίζονταν πολύ έντονα, με την προσθήκη ζάχαρης, κάτι που οδηγούσε σε ένα πολύ σκούρο καβούρδισμα, με έντονες νότες καπνού, καραμέλας και κυριαρχία της πικρής γεύσης. Αν και σε μικρά καφεκοπτεία ή παραδοσιακά καφενεία μπορεί ακόμα να βρει κανείς torrefacto κόκκους, οι περισσότερες καφετέριες χρησιμοποιούν μεγάλες Ισπανικές μάρκες espresso ή ακόμα και μάρκες από το εξωτερικό, που καβουρδίζουν τους κόκκους σύμφωνα με τα σημερινά standards.

Αυτό που δεν αλλάζει στην Ισπανία είναι η κοινωνική διάσταση του καφέ. Ανοιχτόκαρδοι, κοινωνικοί και μεσογειακοί, οι Ισπανοί έχουν άρρηκτα συνδεδεμένο τον καφέ με την καθημερινότητά τους, τις φιλικές συναντήσεις και την ανεμελιά, όπως ακριβώς και στις περισσότερες χώρες. Τα καφενεία, οι καφετέριες και τα espresso bars είναι πανταχού παρόντα και οι Ισπανοί τα τιμούν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αφήνουμε στην άκρη τον Café Solo, τον απλό espresso δηλαδή, για να γνωρίσουμε πέντε καφέδες πλήρως αντιπροσωπευτικούς της Ισπανικής κουλτούρας του καφέ.

 

Πέντε Ισπανικοί καφέδες, για να νιώσουμε πραγματικοί locals

Café Con Leche: Το όνομά του μεταφρασμένο σημαίνει απλά «καφές με γάλα» και είναι ο Ισπανός ξάδερφος του Cappuccino – και κατ’ άλλους, του Latte. Πρόκειται για έναν μονό ή διπλό espresso που σερβίρεται σε χορταστική κούπα, με γενναία δόση γάλακτος, κατά προτίμηση σκέτος. Συνηθίζεται για πρωινό, αν και οι Ισπανοί δεν είναι τόσο αυστηροί όσο οι Ιταλοί με τον cappuccino τους και τον απολαμβάνουν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, με ή χωρίς τη συνοδεία σνακ. Για τον Café Con Leche συνήθως προτιμούνται δυνατά χαρμάνια, με έντονη παρουσία Robusta, που επιτρέπουν στην γεύση του καφέ να μην «καπελώνεται» από το γάλα.

Café Cortado: Cortado στα ισπανικά σημαίνει «κομμένος», και πρόκειται για έναν espresso που «κόβεται» με λίγο αφρόγάλα, όπως αντίστοιχα ο Ιταλικός macchiato «σημαδεύεται». Πιο ελαφρύς από τον σκέτο espresso, πιο βαρύς από τον Café Con Leche, ο Cortado πίνεται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, σε διαλείμματα από την δουλειά, σε συναντήσεις με φίλους ή ακόμα και μετά το γεύμα.

Café Con Hielo: Ο καλοκαιρινός καφές της Ισπανίας έχει κάτι το...χειροποίητο! Παραγγέλνοντας «καφέ με πάγο», ο σερβιτόρος συνήθως φέρνει έναν espresso κι ένα ποτήρι με παγάκια, ώστε ο πάγος στον καφέ να προστεθεί κατά βούληση. Παρόλα τα υγρά και θερμά καλοκαίρια της Ιβηρικής χερσονήσου, η Ισπανική κουλτούρα του καφέ δεν έχει βρει θέση για κάποιον καφέ αντίστοιχο με τον δικό μας Freddo Espresso, με τον Café Con Hielo να παραμένει η μοναδική παγωμένη εναλλακτική.

Café Bombon: Δεν είναι τόσο συνηθισμένος όσο οι υπόλοιποι καφέδες, είναι όμως μια τοπική σπεσιαλιτές της Βαλένθια που αξίζει τη δική της, ξεχωριστή αναφορά. Ο Café Bombon αποτελείται από espresso και πυκνό γάλα εβαπορέ, σε αναλογία 1:1. Σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι, ώστε να είναι ευδιάκριτες οι στρώσεις των δύο υλικών, και όταν ανακατευτεί παίρνει μια γεύση που θυμίζει καραμέλα – εξ’ ου και το όνομά του, που σημαίνει «καφές – ζαχαρωτό»

Carajillo:  Όπως οι Ιταλοί «διορθώνουν» τον espresso τους με ένα σφηνάκι γκράπα, καταλήγοντας στον Espresso Corretto, έτσι και οι Ισπανοί προσθέτουν λίγο brandy, ρούμι ή Licor 43 στον espresso τους, φτιάχνοντας έναν Carajillo. Η ιστορία του συγκεκριμένου καφέ χάνεται στο αποικιακό παρελθόν της Ισπανίας, καθώς φημολογείται ότι τον προτιμούσαν οι Ισπανοί στρατιώτες στις υπερπόντιες κτήσεις, για να πάρουν κουράγιο – coraje, στα ισπανικά.

 

Οι Ισπανοί αποφεύγουν να «τσουγκρίζουν» τα φλιτζάνια του καφέ, λέγοντας πως είναι μια κίνηση που φέρνει γρουσουζιά – όμως εμείς, γνωρίζοντας τους ξεχωριστούς καφέδες τους, θα πούμε σίγουρα «Salud!».