Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Πώς θα επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη την βιομηχανία του καφέ;

05/09/2023
από coffees.gr

Η είσοδος της AI στην καθημερινότητα μας δε θα αφήσει ανεπηρέαστη την βιομηχανία του καφέ.

Χωρίς αμφιβολία, η καταιγιστική είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα μας, μέσω δεκάδων εφαρμογών, είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς που διανύουμε. Αν και η τεχνητή νοημοσύνη ουσιαστική βρίσκεται πολύ καιρό στις ζωές μας και αποτελεί αντικείμενο μελέτης για πολλά χρόνια, η μεγάλη δημοφιλία διαδικτυακών εφαρμογών όπως του Chat GTP και το Midjourney δείχνουν να αλλάζουν το τοπίο και εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για τη θέση που θα λάβει το ΑΙ στις ζωές μας, στο άμεσο μέλλον.

Φυσικά, όταν λέμε ότι καμία πτυχή της καθημερινότητας δε πρόκειται να μείνει απρόσβλητη από την τεχνητή νοημοσύνη, το εννοούμε! Έτσι ο καφές, το δημοφιλέστερο ρόφημα του κόσμου, είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί από την ΑΙ – εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι όταν μιλάμε για καφέ μιλάμε για μια τεράστια βιομηχανία που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η δουλειά των οποίων θα βελτιωθεί (ή και σε ορισμένες περιπτώσεις, θα απειληθεί) από την τεχνητή νοημοσύνη.

 

Τρεις τομείς που βρίσκει εφαρμογή η ΑΙ στην Βιομηχανία του Καφέ

 

Καλλιέργεια του καφέ: Εξειδικευμένες συσκευές όπως το Agri-Pad μπορούν σε δευτερόλεπτα να αναλύσουν και να συγκρίνουν ένα πλήθος πολύπλοκων παραγόντων (PH, σύσταση χώματος, κυκλοφορία αέρα, υψόμετρο, θερμοκρασία κλπ) ώστε να υποδείξουν στους παραγωγούς τα καλύτερα σημεία για την φύτεψη των καφεόδεντρων. Ακόμα, στη Βραζιλία αναπτύσσονται εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που θα αναγνωρίζουν έγκαιρα τα παράσιτα, τα έντομα και τους μύκητες που προσβάλλουν της καλλιέργειας, μειώνοντας της ζημιές ως και 45%, και αυτή αναμένεται να είναι μόνο η αρχή.

Καβούρδισμα του καφέ: Η διαδικασία του καβουρδίσματος του καφέ απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία, καθώς το παραμικρό λάθος στο χρόνο, τη θερμοκρασία ή οποιοδήποτε άλλο παράγοντα μπορεί να αλλάξει εντελώς το προφίλ που επιθυμούμε να δώσουμε στους κόκκους μας. Όπως είναι φυσικό, η τεχνητή νοημοσύνη είναι σαφώς λιγότερο επιρρεπής σε σφάλματα από τον άνθρωπο, κι έτσι με την απλή εισαγωγή ενός «roasting algorithm» στο μηχάνημα, το καβούρδισμα μπορεί να γίνει με ακρίβεια και με ελαχιστοποίηση των σφαλμάτων. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, πειραματικές εφαρμογές αποφασίζουν οι ίδιες το καβούρδισμα που χρειάζονται οι κόκκοι, βασιζόμενες σε μια πληθώρα δεδομένων που έχουν συλλέξει κατά την «εκπαίδευση» τους.

Γευστικές Δοκιμές: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει φτάσει σε σημείο να… δοκιμάζει καφέ, όμως δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε reports για καφέδες γραμμένα από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Τα οργανοληπτική συστατικά του καφέ (οξύτητα, γευστικές νότες, αίσθηση γλυκού ή πικρού κλπ) εξαρτώνται από τα χημικά χαρακτηριστικά κάθε κόκκου. Ένα μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να «διαβάσει» τα συστατικά αυτά και κατόπιν να τα εκφράσει στη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι γευσιγνώστες του καφέ, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Φυσικά, δεν είναι λίγοι όσοι ισχυρίζονται πως τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει έναν πραγματικά έμπειρο γευσιγνώστη σε αυτό το επίπεδο, καθώς η καλλιέργεια της αισθητικής και του γούστου ακόμα δεν εμπίπτουν στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Ποιες είναι οι προκλήσεις από την είσοδο της AI στην βιομηχανία του καφέ;

Όπως είναι φυσικό, η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στην καφεβιομηχανία δεν έχε μόνο θετικά, αλλά και αρκετές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και δίκαια. Αρχικά, όπως και σε ένα ευρύτατο φάσμα της αγοράς εργασίας, αρκετές δουλειές θα αντικατασταθούν. Στην βιομηχανία του καφέ, αυτό μπορεί να αφορά copyrighters, σχεδιαστές και marketeers, τουλάχιστον στην ευρεία εμπορική κλίμακα, καθώς οι artisanal επιχειρήσεις πιθανώς θα συνεχίσουν να βασίζονται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Ακόμα, καθώς ένα κομμάτι της καλλιέργειας του καφέ «τρέχει» από μικροπαραγωγούς και συναιτερισμούς, που βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, εγείρονται ερωτήματα για το αν οι εφαρμογές που θα βελτιώσουν την καλλιέργεια του καφέ θα είναι πραγματικά προσβάσιμες από τους καλλιεργητές αυτής της κλίμακας. Δεδομένου του ανταγωνισμού που υφίστανται από τις καλλιέργειες μεγάλης κλίμακας και τα μικρά μεροκάματα που ούτως ή άλλως εξασφαλίζουν, θα πρέπει να εξασφαλιστεί πως η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τους μικρό – καλλιεργητές να ανταγωνιστούν στην αγορά επί ίσοις όροις, αντί να τους «χαντακώσει».

 

Όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι ένας «Νέος, Γενναίος Κόσμος» εκεί έξω – αλλά είτε ετοιμάζεται από AI App είτε από barista, είναι σίγουρο πως θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε πάντα τον καφέ μας.