Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Monsooned, ο Ινδικός καφές των Ανέμων

25/04/2024
από coffees.gr

Πίνοντας καφέ σαν Ευρωπαίος του 19ου αιώνα.

Οι ποιο πολλοί λάτρες του καφέ γνωρίζουν την «υγρή» και την «φυσική» επεξεργασία του καφέ, που είναι και το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει το… ταξίδι του καφέ από το δέντρο προς το φλιτζάνι μας. Ωστόσο στο μαγικό σύμπαν του καφέ, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι επεξεργασίας με ιδιαίτερα αποτελέσματα: καφέδες ωριμασμένοι σε βαρέλια ποτών, καφέδες που προέρχονται από ζώα και καφέδες που ωριμάζουν στους… τροπικούς ανέμους!

Ο λόγος για τον Monsooned καφέ, μια ξεχωριστή μέθοδο επεξεργασίας από μία από τις αρχαιότερες «κοιτίδες του καφέ», την Ινδία, που αξίζει πραγματικά να γνωρίσουμε.

 

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι ένας καφές είναι Monsooned;

Monsoon σημαίνει μουσώνας, που δεν είναι τίποτε άλλο από τον θερμό και υγρό άνεμο που εντοπίζεται στην Ασιατική Ήπειρο και καθορίζει εν πολλοίς τις εποχές και το κλίμα της. Όταν μιλάμε για Monsooned καφέ, μιλάμε για ωμό, ακατέργαστο, «πράσινο» καφέ, που έχει εκτεθεί στους μουσώνες για μια περίοδο τριών – τεσσάρων μηνών. Οι κόκκοι μεγαλώνουν σε μέγεθος, χάνουν την οξύτητά τους και αποκτούν ένα χαρακτηριστικό υποκίτρινο χρώμα. Στο φλιτζάνι, ο Monsooned καφές είναι δυνατός, με έντονο σώμα, πικάντικο χαρακτήρα και νότες σοκολάτας.

H μέθοδος επεξεργασίας του καφέ Monsooned εφαρμόζεται στην παραλιακή περιοχή Karnataka της Ινδίας, και ειδικά στην ακτή του Malabar, και πιο περιορισμένα στα βουνά του Tamil Nadu, στα νότια της χώρας. Ο Monsooned καφές θεωρείται προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) στην Ινδία και προστατεύεται με διάφορες διατάξεις. Η μέθοδος εφαρμόζεται τόσο σε Arabica όσο και σε Robusta καφέδες, κι αν παλαιότερα ήταν μια αναγκαστική πρακτική λόγω των συνθηκών αποθήκευσης στα Ινδικά λιμάνια, σήμερα βρίσκει κανείς στο εμπόριο μονοποικιλιακούς Monsooned καφέδες από την Ινδία, εξαιρετικής ποιότητας και με προσοχή στη λεπτομέρεια.

 

Ποια είναι η ιστορία του Monsoon Καφές

Οι ρίζες αυτής της ιδιαίτερης διαδικασίας εντοπίζονται στην εποχή της Βρετανικής Αποικιοκρατίας, όταν ο πράσινος καφές μεταφερόταν από τις Αγγλικές κτήσεις στην Ευρώπη μέσω πλοίων, εκτεθειμένος στους ανέμους και την υγρασία. Καθώς το ταξίδι από την Ινδία στην Ευρώπη μπορούσε να διαρκέσει ως κι έξι μήνες και περιλάμβανε τον περίπλου της Αφρικής, οι ζεστοί και υγροί άνεμοι, οι μουσώνες, ωρίμαζαν τον καφέ, ο οποίος άλλαζε σε χρώμα, σχήμα, υφή αλλά κατά κύριο λόγο, σε γεύση.

Γενικότερα, ο καφές που έφτανε στην Ευρώπη εκείνη την εποχή ήταν αυτό που θα ονομάζαμε σήμερα «παλαιωμένος», καθώς τα ταξίδια ήταν χρονοβόρα και οι συνθήκες συσκευασίας πλημμελείς. Σήμερα, που ο χρόνος μεταφοράς του καφέ έχει σημαντικά μειωθεί και το προϊόν συσκευάζεται πολύ καλύτερα, ο καφές φτάνει στο roastery σχεδόν όπως έφυγε από τη φάρμα – κάτι που όμως τον στερεί από ένα πλήθος αρωμάτων και χαρακτηριστικών που είχε ο καφές του παρελθόντος. Το «Τρίτο Κύμα του Καφέ», που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ένταξη του καφέ στον γαστρονομικό χάρτη, επανεκτίμησε τον Ινδικό Καφέ, βρίσκοντας στους monsooned κόκκους χαρακτηριστικά που δεν μπορούσαν να βρεθούν αλλού. Σήμερα, ο Monsooned καφές έχει απωλέσει τη στάμπα του «μπαγιάτικου» που είχε ίσως παλαιότερα και θεωρείται ένα delicatessen προϊόν, που έχει μικρή αλλά φανατική βάση οπαδών που ολοένα διευρύνεται.

 

Τρεις προτάσεις για αυθεντικό, Ινδικό Monsooned καφέ από την συλλογή του Coffees.gr

India Roen Malabar Monsoon: Μονοποιλιακός, 100% Arabica καφές από την Ινδία, από την παραλιακή επαρχία του Malabar. Χαρακτηρίζεται από έντονες νότες μπαχαρικών, δημητριακών και ξηρών καρπών, πλούσια κρέμα και βελούδινη αίσθηση. Ένας πικάντικος, εξωτικός καφές, για γνώστες του είδους.

Caffè Lab India Monsooned Karnataka: Μονοποικιλιακός, 100% Robusta καφές από την παραλιακή περιοχή της Καρνατάκα στην Νότια Ινδία. Χαρακτηρίζεται από έντονες νότες ξύλου και σκούρας καραμέλας, έντονο σώμα και ευχάριστη αίσθηση του πικρού. Όσοι αγαπούν τον δυνατό Ιταλικό espresso, στο ναπολιτάνικο στυλ, εδώ θα τον απολαύσουν στην πιο gourmet κι εκλεπτυσμένη εκδοχή του.

New York Monorigini India Monsooned: Ο Νew York Monorigini India Monsooned είναι 100% Arabica καφές από τις παραλιακές περιοχές της Ινδίας. Χαρακτηρίζεται από  στιβαρό σώμα, πικάντικο χαρακτήρα και διακριτικά αρώματα σοκολάτας και ξηρών καρπών.

 

Αν θέλετε να πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ σαν Ευρωπαίος του 19ου αιώνα, ένα Monsooned καφές από τα παράλια της Ινδίας είναι η καλύτερη λύση.