Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Tiki Mugs, για να δώσουμε χρώμα στην καθημερινότητά μας.

19/04/2024
από coffees.gr

Από τον Νότιο Ειρηνικό στο σαλόνι μας, με τα πιο πρωτότυπα σχήματα και χρώματα.

Βρίσκεστε σε ένα μπαρ. Από τα ηχεία ακούγεται χαρούμενη μουσική με ukulele, οι μπάρμεν και οι μπαργούμεν φορούν κολιέ με ψεύτικα λουλούδια, στους τοίχους οι πυρσοί κάνουν τη βραδιά πιο ατμοσφαιρική. Και όταν έρχεται το Mai Tai που παραγγείλατε, σερβίρεται μέσα σε ένα Moai, στολισμένο με μια oμπρελίτσα… βρίσκεστε, λοιπόν, σε ένα Tiki Bar! Ας γνωρίσουμε αυτή τη μοναδική κι επιδραστική κουλτούρα, που ξεκίνησε πριν 100 σχεδόν χρόνια κι αναβίωσε πρόσφατα.

 

Σύντομη Ιστορία της Tiki Κουλτούρας

Η Tiki Culture είναι ένα αμερικάνικο κίνημα που σχετίζεται με την τέχνη, τη διακόσμηση, τη μουσική και την διασκέδαση παίρνοντας την έμπνευση του από διάφορες μορφές τέχνης που απαντώνται στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, όπως στην Πολυνησία, τη Μελανησία και την Μικρονησία, ενώ με την πάροδο του χρόνο εισήχθησαν διάφορες επιρροές 

Η αισθητική Tiki αρχικά ξεκίνησε σαν διακοσμητικό στοιχείο σε μπαρ και εστιατόρια, με τις απαρχές της να εντοπίζονται στην Καλιφόρνια της δεκαετίας του ’30.  Ουσιαστικά, πρόκειται μια χολυγουντιανή ματιά στην τελευταία «ανεξερεύνητη» γωνιά του πλανήτη, τον Νότιο Ειρηνικό. Φυσικά, η ματιά αυτή είναι εξ’ ορισμού απλοϊκή, καθώς συνδυάζει διακοσμητικά στοιχεία από δεκάδες πολιτισμούς και λαούς, σε ένα αμάλγαμα με διακοσμητικό χαρακτήρα – μάλιστα, στην ακμή της διάδοσης της Tiki Culture, είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η αισθητική παρέπεμπε στο Νότιο Ειρηνικό, τα σχετικά cocktails αλλά και τα φαγητά που σέρβιραν τα σχετικά μαγαζιά βασίζονταν (για λόγους ευκολίας) σε συνταγές και υλικά από την πολύ πιο κοντινή Καραϊβική.

Το ίδιο το όνομα του κινήματος είναι το όνομα του Πρώτου Ανθρώπου στην μυθολογία των Μαορί, ενώ με την ίδια λέξη περιγράφονται και τα ξύλινα ειδώλια του. Το πρώτο εστιατόριο που ονόμασε τον εαυτό του «Tiki Restaurant» άνοιξε με το τέλος της Ποτοαπαγόρευσης στην Καλιφόρνια, σερβίροντας κουβανέζικο ρούμι, κινέζικη κουζίνα και έχοντας σαν διακόσμηση αυτό που αργότερα ονομάστηκε «Tiki Culture»

Η παρακμή της Tiki κουλτούρας ήρθε με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Αμερικανοί στρατιώτες, μέσω της παρουσίας τους στο μέτωπο του Ειρηνικού, ήρθαν σε επαφή με την αληθινή κουλτούρα της περιοχής, διαλύοντας τις τελευταίες ρομαντικές ψευδαισθήσεις.

 

H απρόσμενη αναβίωση του Tiki Κινήματος

Αν και η Tiki Culture έχει μείνει περισσότερο συνδεδεμένη με τα ευφάνταστα cocktails και την εξωτική διακόσμηση, το Tiki υπήρξε ένα πολυποίκιλο «κίνημα» που επηρέασε τη μόδα, τη μουσική, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, τα κινούμενα σχέδια και σχεδόν κάθε πτυχή της ποπ κουλτούρας για χρόνια. Καθώς αυτές οι μορφές έκφρασής συνήθως κάνουν κύκλους, η επιστροφή του Tiki ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Ενώ η γενιά των Baby Boomers απέρριψε την Tiki Κουλτούρα ως παρωχημένη, τα παιδιά τους, γοητευμένα από την Retro αισθητική και τα memorabilia άλλων εποχών, ανακάλυψαν έναν πολύχρωμο κόσμο με εξαιρετικό ενδιαφέρον στα Tiki διακοσμητικά. Μάλιστα, η επιστροφή της Tiki κουλτούρας βρήκε το ίδιο το κίνημα πιο απενοχοποιημένο, με τονισμένο το στοιχείο του fun, μακριά από τις αποικιοκρατικές λογικές και το cultural appropriation για το οποίο είχε κατηγορηθεί. Το Tiki του 21ου αιώνα γνωρίζει ότι αποτελεί έναν γοητευτικό «αχταρμά», που έχει ως στόχο τη διασκέδαση, το χρώμα, και την αναβίωση ρομαντικότερων εποχών, χωρίς τα στερεότυπα που αυτές κουβαλούσαν.

Το Tiki Revival ωστόσο εστίασε κυρίως στην διασκέδαση, με τα Tiki Bars να ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο, παλιές συνταγές για εξωτικά cocktails να βγαίνουν από την αφάνεια, Tiki Parties να ανεβάζουν το κέφι και τη διάθεση και φυσικά, τα ποτήρια Tiki να γίνονται ανάρπαστα.

 

Ποτήρια Tiki: ο πιο εύκολος τρόπος να δώσουμε εξωτικό αέρα στην καθημερινότητά μας

Παρόλο που τα ποτήρια Tiki είναι ίσως τα αντικείμενα που είναι περισσότερο συνδεδεμένα τη σχετική κουλτούρα, στα πρώτα βήματα του κινήματος δεν υπήρχαν. Η αρχή έγινε από μερικά καλιφορνέζικα Tiki Bars, τα οποία όχι μόνο άρχισαν να σερβίρουν τα cocktails τους σε ευφάνταστα κεραμικά ποτήρια, μα άρχισαν και να αφήνουν τους πελάτες τους να τα κρατούν, με μια επιπλέον χρέωση. Έτσι, τα Tiki Mugs απέκτησαν συλλεκτικό χαρακτήρα και φανατικούς οπαδούς, και όταν ήρθε η στιγμή της αναβίωησης, επέστρεψαν για τα καλά!

Συνήθως, τα ποτήρια Tiki είναι κατασκευασμένα από κεραμικό και μπορεί να είναι από σχετικά μικρά (για δυνατά ποτά) μέχρι αρκετά μεγάλα, κατάλληλα για long drinks. Έρχονται σε έντονα χρώματα και ασυνήθιστα σχήματα, ενώ οι θεματικές τους ποικίλουν: Moai από το νησί του Πάσχα, πολυνησιακές θεότητες, ειδώλια από τα νησιά του ειρηνικού συνδυάζονται με φιγούρες που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από ταινίες τρόμου και με χαρακτήρες από την Άπω Ανατολή. Με κοινό παρονομαστή τον εξωτισμό και μια γκροτέσκα αίσθηση, τα ποτήρια Tiki είναι ο πιο εύκολος τρόπος να δώσουμε μια χαρούμενη, εξωτική νότα στην καθημερινότητα μας.

Η Feggrini φέρνει στην Ελλάδα μια σειρά από τα πιο ευφάνταστα Tiki Mugs σε δεκάδες σχέδια και χρώματα για να σερβίρετε τα πιο απολαυστικά, παγωμένα και εξωτικά cocktails, μεταφέροντας εσάς και τους καλεσμένους σας σε εξωτικές παραλίες, τροπικές ζούγκλες ή απλά, στην φιλόξενη μπάρα ενός όμορφου tiki bar.

 

Αν θέλετε να δώσετε χρώμα στις στιγμές με τους φίλους σας, χαρίστε τους ένα ταξίδι στην… Πολυνησία. Δε θα χρειαστείτε κρουζιερόπλοιο, παρά μόνο μερικά πρωτότυπα και όμορφα ποτήρια Tiki!