Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

White Coffee, ένας νέος τρόπος καβουρδίσματος του καφέ

12/04/2024
από coffees.gr

Ένα νέο trend υπόσχεται καφέ ελαφρύτερο σε γεύση και βαρύτερο σε καφεϊνη.

Στον κόσμο του καφέ, νέα trends ξεπετάγονται συνεχώς, καθώς ένα όλο και πιο απαιτητικό και ενημερωμένο κοινό αναζητά νέες συγκινήσεις, είτε αυτό αφορά τη γεύση και το άρωμα του καφέ, είτε τα οφέλη του προς την υγεία, είτε το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Πριν λίγα χρόνια, ο dewaxed coffee είχε κάνει αίσθηση στη βιομηχανία του καφέ, ως μια «γέφυρα» ανάμεσα στον κανονικό και στον αποκαφενοποιημένο καφέ. Εδώ και λίγους μήνες, το νέο trend ακούει στο όνομα White Coffee.

Δεν πρόκειται για κάποια ιδιαίτερη παρασκευή με πολύ αφρόγαλα, αλλά για καφέ που έχει καβουρδιστεί ελάχιστα, με αποτέλεσμα οι κόκκοι του να μην προλάβουν να σκουρύνουν καθόλου. Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα!

 

Τι είναι ο White Coffee;

Η βασική διαφορά του «White Coffee» σε σχέση με τους συμβατικούς καφέδες έγκειται στο καβούρδισμα του. Όπως γνωρίζουμε, ο πράσινος, ωμός καβουρδίζεται για σύντομο χρονικό διάστημα σε υψηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να πάρει τα χαρακτηριστικά του αρώματα και να είναι έτοιμος για κατανάλωση. Ανάλογα με το χρόνο του ψησίματος, το καβούρδισμα μπορεί να είναι ελαφρύ, μεσαίο ή σκούρο, με καθένα από αυτά τα προφίλ να έχει φανατικούς φίλους κι εχθρούς. Στον «λευκό» καφέ, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Ενώ ο καφές συνήθως καβουρδίζεται στους 200 – 250 βαθμούς κελσίου για μερικά λεπτά, ανάλογα με το βαθμό ψησίματος που θέλει να επιτύχει ο roaster, στον «λευκό» καφέ οι θερμοκρασίες καβουρδίσματος δεν ξεπερνούν τους 180 βαθμούς κελσίου. Ενώ ο παλιός, εμπειρικός κανόνας αναφέρει πως αν θέλουμε ελαφρύ καβούρδισμα, πρέπει να αποσύρουμε τους κόκκους από τη φωτιά μόλις ακουστεί το πρώτο «κρακ», στον White Coffee αυτή η απόσυρση γίνεται πριν καν το κρακ ακουστεί.

Το αποτέλεσμα είναι ένας καφές εντελώς διαφορετικός από τους συνηθισμένους, με το πιο ελαφρύ καβούρδισμα που μπορεί να φανταστεί κανείς, και με ένα υπόλευκο χρώμα, στο οποίο οφείλει άλλωστε και το όνομά του – όμως οι βασικές του διαφορές εντοπίζονται στη γεύση και το άρωμά του, αλλά και στην περιεκτικότητα του σε καφεΐνη.

 

Tι γεύση έχει ο White Coffee;

Αν και όπως είναι λογικό, η γεύση και το άρωμα του καφέ εξαρτώνται κατά μεγάλο βαθμό από την ποικιλία και το terroir του, το συγκεκριμένο προφίλ καβουρδίσματος δίνει στον καφέ ντελικάτο άρωμα, απαλό σώμα και τονίζει τα αρώματα ξηρών καρπών και λουλουδιών. Γενικά, δίνει έναν ελαφρύτερο καφέ, από τον οποίο απουσιάζει η πικράδα και τα συνηθισμένα έντονα αρώματα του καφέ. Τα φυσικά έλαια του καφέ διατηρούνται περισσότερο, δίνοντας «ξηροκαρπάτη» αίσθηση, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα σάκχαρα, με αποτέλεσμα ο καφές να είναι γλυκύτερος από τον συμβατικό.

Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως ο White Coffee είναι πιο υγιεινός από τον συμβατικό καφέ, καθώς το ιδιαίτερα ελαφρύ καβούρδισμα βοηθά στο να διατηρηθούν περισσότερα από τα αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως το χλωρεγενικό οξύ, που έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ συνδέεται επίσης και με την προστασία της καρδιάς και την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, καθώς οι κόκκοι του καφέ καβουρδίζονται για λιγότερο χρόνο και σε χαμηλότερη θερμοκρασία, είναι πιο σκληροί και πιο πυκνοί, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να είναι και πιο δύσκολο να αλεστούν. Αρκετοί, μάλιστα, υποστηρίζουν πως η άλεση White Coffee είναι πρακτικά αδύνατη σε οικιακό μύλο ή οικιακή μηχανή espresso, και προτιμούν να αγοράζουν τον White Coffee αλεσμένο – αυτός είναι και ο λόγος που ενώ πρόκειται για ένα ιδιαίτερο προϊόν, που αγγίζει τα όρια του specialty, συνήθως διατίθεται αλεσμένος, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των ανώτερων ποιοτικά καφέδων.

Είναι πιο ελαφρύς ο White Coffee από τον συμβατικό καφέ;

Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση, και η απάντησή της ίσως ξαφνιάσει αρκετούς. Αν με τον όρο «ελαφρύς καφές» εννοούμε τη γεύση και το άρωμα, τότε σίγουρα, ο «λευκός» καφές είναι κατά πολύ πιο ελαφρύς, γλυκόπιοτος και αρωματικός από οποιονδήποτε συμβατικό καφέ, σε σημείο που να αποτελεί εναλλακτική για ανθρώπους που αγαπούν τον καφέ αλλά δεν αντέχουν επουδενί την αίσθηση του πικρού. Από την άλλη πλευρά, να με τον όρο «δυνατός» καφές εννοούμε την περιεκτικότητα σε καφεΐνη, η αλήθεια είναι διαφορετική.

Παρά την διαδεδομένη αντίληψη, όσο περισσότερο καβουρδίζεται ο καφές, τόσο μειώνεται η περιεκτικότητα του σε καφεΐνη, με τα σκούρα καβουρδίσματα να είναι πιο ελαφριά από τα ελαφρά, αν και η διαφορά ανάμεσα σε ένα medium κι ένα dark ψήσιμο είναι πρακτικά αμελητέα και μη αντιληπτή. Ωστόσο, σε ένα τόσο ελαφρύ καβούρδισμα, όπως είναι του white coffee, η καφεΐνη είναι σημαντικά περισσότερη – οπότε έχουμε το παράδοξο να έχουμε έναν «ελαφρύ» σε γεύση καφέ, που ταυτόχρονα είναι «βαρύς» σε περιεκτικότητα καφεΐνης.

 

Αν και όσοι αγαπούν τον σκούρο, γλυκόπικρο espresso θα διαφωνήσουν, ο White Coffee αξίζει σίγουρα μια δοκιμή.