ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ 210 88 10 717
0

Προκαλεί ο καφές αφυδάτωση;

26/06/2020
από coffees.gr

Ένας γνωστός μύθος του καφέ καταρρίπτεται!

Κατά τους θερινούς μήνες, το ανθρώπινο σώμα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν και της αυξημένης παραγωγής ιδρώτα, έχει αυξημένες ανάγκες σε νερό και γενικότερα σε ενυδάτωση, σχετικά με τον υπόλοιπο χρόνο, καθώς χάνει τα απαραίτητα υγρά με γρηγορότερο ρυθμό.

Ο ανθρώπινος οργανισμός πρέπει να είναι σωστά ενυδατωμένος για να λειτουργήσει σωστά και η μη αναπλήρωση των υγρών που χάνονται, μπορεί να οδηγήσει, ιδιαίτερα κατά την περίοδο του καλοκαιριού, σε αφυδάτωση. Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης μπορεί να είναι ήπια, όπως κόπωση, ζάλη και ξηροστομία, όμως μπορούν να επιδεινωθούν πολύ γρήγορα με πυρετό, ξηρή επιδερμίδα και απουσία ούρων και ιδρώτα, ενώ πολλές φορές απαιτείται και η νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Πώς εμπλέκεται ο καφές με όλα αυτά; Ένας από τους διαδεδομένους μύθους για τον καφέ, αναφέρει πως η κατανάλωση καφέ προκαλεί αφυδάτωση, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

 

Προκαλεί ο καφές αφυδάτωση;

Ο κόκκος αλήθειας που δημιούργησε το μύθο περί της σχέσης καφέ και αφυδάτωσης, κρύβεται την διουρητική φύση του καφέ. Είναι γεγονός πως ο καφές έχει διουρητική δράση, γεγονός που οφείλεται στην καφεΐνη. Η καφεΐνη προκαλεί αύξηση της ροής του αίματος προς τα νεφρά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή ούρων σε σχέση με το φυσιολογικό. Παρόμοια δράση έχει και το τσάι, αλλά και αρκετά αναψυκτικά.

Φυσικά, όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη έχει ένα ρόφημα, τόσο εντονότερες είναι οι διουρητικές του ιδιότητες. Αν αυτό συνδυαστεί με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τείνουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες καφέ (ιδιαίτερα παγωμένου), αντιλαμβανόμαστε πως όντως ο καφές που πίνουμε μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ούρων, άρα και την απώλεια υγρών.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η απώλεια υγρών από την κατανάλωση καφέ κινείται στα όρια του φυσιολογικού. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε τα υγρά που λαμβάνει ο οργανισμός μας λόγω της κατανάλωσης καφέ, τότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αφυδάτωσης από την κατανάλωση καφέ.

 

Πότε μπορεί να παρουσιαστεί κίνδυνος;

Ο κίνδυνος μπορεί να παρουσιαστεί αν καταναλώνουμε υπερβολικά πολύ καφέ (περισσότερες από έξι κούπες την ημέρα), και ιδιαίτερα αν δεν καταναλώνουμε ταυτόχρονα άλλα υγρά, όπως νερό ή χυμούς φρούτων. Ακόμα, μια υπερκατανάλωση καφέ σε συνδυασμό με μια πολύ ζεστή μέρα ή με υπερβολική σωματική άσκηση, μπορεί επίσης να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα στον οργανισμό μας.  Ωστόσο, οι περιπτώσεις αυτές δεν οφείλονται στην κατανάλωση καφέ αυτή καθ’ αυτή, αλλά περισσότερο στην κατάχρηση και στο συνδυασμό με άλλους παράγοντες.

Είναι φυσικά σημαντικό να τονίσουμε ότι άνθρωποι με βεβαρυμμένη υγεία ή με υπάρχονται προβλήματα, ειδικά στο κυκλοφορικό ή στο ουροποιητικό σύστημά ή ακόμα και με ιστορικό αφυδατώσεων, πρέπει πάντα να συμβουλεύονται το γιατρό τους και να ακολουθούν σχολαστικά τις οδηγίες του, προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις.

 

Πώς μπορούμε να είμαστε δροσεροί και ενυδατωμένοι;

Δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε, πόσο μάλλον να κόψουμε, τον καφέ για να είμαστε υγιείς, δροσεροί και ενυδατωμένοι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Το βασικότερο είναι να μην το παρακάνουμε, και να φροντίζουμε να καταναλώνουμε άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, που κρατάνε το σώμα μας ενυδατωμένο. Αποφεύγουμε φυσικά τα ποτά που συνδυαστικά αυξάνουν την καφεΐνη (όπως το παγωμένο τσάι ή τα αναψυκτικά cola) και περιορίζουμε την κατανάλωση των αναψυκτικών που περιέχουν πολύ ζάχαρη, καθώς είναι γενικά ανθυγιεινά για τον οργανισμό μας.

Φυσικά, δεν παραλείπουμε να συμβουλευτούμε έναν ειδικό με τα πρώτα συμπτώματα αφυδάτωσης, προτού θέσουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο. Όμως μέχρι τότε, ένα – δυο παγωμένα καφεδάκια μάλλον μας κρατούν δροσερούς, παρά μας αφυδατώνουν.

 

Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας, και αν μέχρι τώρα είναι δροσερό, οι ζέστες δε θα αργήσουν να εμφανιστούν. Ένας Freddo Espresso θα μας κάνει καλό – αρκεί να προσέχουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας και να μην κάνουμε υπερβολές.