Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ένα... πρωθυπουργικό χαρμάνι στα καφεκοπτεία του Τελ Αβίβ

13/06/2023
από coffees.gr

Ο αγαπημένος καφές της θρυλικής Golda Meir τραβά ακόμα το ενδιαφέρον των καφελατρών.

Aνάμεσα στα πολλά χαρμάνια καφέ που θα συναντήσει κανείς στο καφεκοπτείο Atlas στην κεντρική Αγορά του Τελ Αβίβ, της πρωτεύουσας του Ισραήλ, θα βρει κι ένα με όνομα εξαιρετικά οικείο στου Ισραηλινούς αλλά ίσως όχι και τόσο γνωστό στους επισκέπτες της πόλης. Το «Golda Blend» δεν είναι κάποιο «χρυσό» χαρμάνι, αλλά έχει πάρει το όνομα του από την πρώτη (και μέχρι στιγμή, μοναδική) γυναίκα πρωθυπουργό του Ισραήλ, την Golda Meir – και όχι τυχαία, καθώς ήταν το χαρμάνι που έπινε η ίδια και που όρισε κατά κάποιον τρόπο μια ολόκληρη εποχή για τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

 

Το αγαπημένο χαρμάνι της πρωθυπουργού

Η Golda Meir, η «Σιδηρά Κυρία του Ισραήλ», διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από το 1969 ως το 1974, έχοντας μια ταραγμένη θητεία, που σημαδεύτηκε από γεγονότα όπως η σφαγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου αλλά και ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ.

Η Golda Meir ψώνιζε τον καφέ της από ένα μικρό οικογενειακό καφεκοπτείο, το οποίο έτρεχαν ο Aaron και η Mura Cohen, οι οποίοι, μετά από συζήτηση με την πολιτικό, είχαν ανακαλύψει ακριβώς τι επιθυμούσε από τον καφέ της και της ετοίμαζαν ένα custom made χαρμάνι, ειδικά για αυτή. Οι συνήθειες της Meir δεν άλλαξαν ούτε όταν έγινε πρωθυπουργός. Οι καφεκόπτες συνέχισαν να φτιάχνουν το special αυτό χαρμάνι μέχρι τα βαθιά τους γεράματα, κι όταν πλέον ήρθε η ώρα να κλείσουν, εμπιστεύθηκαν τη συνταγή και το όνομά στο Atlas Coffee Shop, το οποίο το ετοιμάζει ακόμα και σήμερα. «Είναι ένας πολύ δυνατός καφές, πικρός, αλλά πολύ αρωματικός» σημειώνουν οι ιδιοκτήτες του Atlas, «σα την ίδια», συμπληρώνουν με νόημα. Υπάρχουν ακόμα Ισραηλινοί, όχι μόνο από την γειτονιά του καφεκοπτείου αλλά και από ολόκληρο το Τελ Αβίβ, που φτάνουν στο κατάστημα αναζητώντας το Golda Blend.

 

Ο καφές ως εργαλείο της πολιτικής

Είναι συνηθισμένο το πρώτο briefing μιας κυβέρνησης να ονομάζεται «πρωινός καφές», όμως στην περίπτωση της Golda Meir, αυτή η ονομασία πήρε κυριολεκτικές διαστάσεις. Η πρωθυπουργός και το στενό υπουργικό της συμβούλιο συνεδρίαζαν κάθε Κυριακή (την πρώτη δηλαδή μέρα της εβραϊκής εβδομάδας) στην… κουζίνα της πρωθυπουργικής κατοικίας, όπου έβραζαν συνεχώς δυο κανάτες με καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Ήταν μια συνήθεια που απέκτησε από την εποχή που ήταν υπουργός, και την κράτησε και όταν αναρριχήθηκε στην πρωθυπουργία. Το να περιλαμβάνεται κανείς στο «συμβούλιο της κουζίνας» ήταν μια ξεχωριστή τιμή, που η Meir επιφύλασσε μόνο στους πολύ έμπιστους της. «Δε φτάνει ο καφές για όλους» ήταν η απάντηση που έδινε η Σιδηρά Κυρία όταν κάποιοι της έλεγαν ότι η μυστικοπάθεια των «συναντήσεων την κουζίνας» την έκανε να δημιουργεί εχθρούς.

Καθώς λένε, η ίδια έπινε πάνω από δώδεκα κούπες καφέ την ημέρα, τις οποία συνόδευε με τρία πακέτα άφιλτρα Chestefield, συνήθειες που διατήρησε ως το τέλος της ζωής της. Ο γιος της υποστηρίζει ότι η πιο έντονη ανάμνηση που έχει σαν παιδί από τη μητέρα του είναι «στο τραπέζι της κουζίνας, με απλωμένα μπροστά της έγγραφα, διαγράμματα, χάρτες, σημειώματα, τουλάχιστον δυο τρεις κούπες καφέ, ένα τσιγάρο στο χέρι κι ένα ολόκληρο πακέτο δίπλα της, για να νιώθει σιγουριά.»

 

Καφές και πολιτική: μια ιστορία αιώνων

Φυσικά, η Golda Meir δεν είναι η μοναδική πολιτικός που το… παράκανε στον καφέ. Φαίνεται πως το άγχος και οι γρήγοροι ρυθμοί που συνοδεύουν μια πολιτική καριέρα, δεν αφήνουν περιθώρια να μην εκτιμά κανείς τον τονωτικό χαρακτήρα του καφέ. 

O μαχητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Martin Luther King λάτρευε τον καφέ, και φρόντιζε να τονίζει στις ομιλίες του ότι η καταγωγή του έρχεται από τους «ταπεινούς του κόσμου», τους υποαμοιβόμενους εργάτες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ένας από τους χαρακτηριζόμενους ως «Founding Fathers» της Αμερικής, όχι μόνο ήταν καφελάτρης, αλλά σπαταλούσε αρκετή ώρα στα coffee shops της εποχής του, αναζητώντας διαφορετικές ποικιλίες και χαρμάνια, πριν καταλήξει να αγοράζει τους κόκκους του απευθείας από παραγωγούς καφέ, ενώ στον Μέγα Ναπολέοντα χρεώνεται η ρήση «Προτιμώ να υποφέρω με καφέ από το να μη νιώθω τίποτα».

 

Αν ποτέ βρείτε στο Τελ Αβίβ και θέλετε να νιώσετε… πρωθυπουργοί, μια επίσκεψη από το καφεκοπτείο Atlas για ένα Golda Blend, επιβάλλεται!