Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

15 πληροφορίες που ίσως να μην γνωρίζεις για τον ελληνικό καφέ !

27/02/2024
από coffees.gr

Ένα κομμάτι παράδοσης, γλυκό ως την τελευταία του γουλιά.

Μέχρι τα μεταπολεμικά χρόνια, ήταν ο πρώτος σε κατανάλωση καφές στην Ελλάδα, πριν επισκιαστεί από τον φραπέ και σήμερα από την επέλαση του καπουτσίνο και του εσπρέσο. Ο ελληνικός καφές, συνδυασμένος για πολλούς με αναμνήσεις παλαιότερων χρόνων, παραμένει ακόμα δημοφιλής, ακόμα και ανάμεσα στις νεότερες ηλικίες.

Δύσκολος στην παρασκευή του, αν θέλουμε να τον απολαύσουμε σωστά, αλλά αρωματικός και νόστιμος αν τον πετύχουμε, ο ελληνικός καφές είναι ένα κομμάτι της ελληνικής καθημερινότητας που αν και παραγκωνισμένο, φαίνεται να ξανακερδίζει έδαφος, τόσο ανάμεσα τους τουρίστες που δοκιμάζουν έναν καφέ διαφορετικό από αυτούς που έχουν συνηθίσει, όσο και ανάμεσα στους νεότερους, που ανακαλύπτουν ξανά τη γεύση που είχε ο καφές του παππού τους. 

Ακολουθούν 15 πληροφορίες για τον αγαπημένο μας ελληνικό καφέ, ένα ταξίδι που ξεκινά από τις μεσανατολικές ερήμους, περνά στους οθωμανούς σουλτάνους και στα μεγάλα καφενεία της Κωνσταντινούπολης, διασχίζει τα Βαλκάνια, συναντά μάγισσες και «ταμπήδες», για να καταλήξει στην Τσεχία !

 

15 πράγματα που ίσως να μην γνωρίζεις για τον ελληνικό καφέ!

  

  • Η κύρια διαφορά του ελληνικού με τις υπόλοιπες παρασκευές καφέδων είναι η απουσία φιλτραρίσματος: οι αλεσμένοι κόκκοι μένουν στο φλυτζάνι, στο «κατακάθι».
  • Το σερβίρισμα του ελληνικού καφέ με ένα ποτήρι κρύο νερό και λουκούμι, είναι μια παράδοση εκατοντάδων χρόνων. Eυρωπαίοι περιηγητές το αναφέρουν στα βιβλία τους από τον 18ο αιώνα.
  • Παλαιότερα, οι παραγγελίες του ελληνικού καφέ ήταν πολλές και είχαν να κάνουν κυρίως με την ποσότητα της ζάχαρης και με το καϊμάκι, αλλά και με το μέγεθος του φλυτζανιού. Σημειώνονται 48 διαφορετικές παρασκευές του ελληνικού καφέ!
  • Το τελετουργικό για έναν καφέ με σωστό καϊμάκι ήταν χρονοβόρο: ο καφές έπρεπε να βγει από τη φωτιά και να ξαναμπεί 8 φορές, με κάθε φορά να διαρκεί λίγο λιγότερο από την προηγούμεν. Ο ελληνικός έκανε περίπου 20 – 25 λεπτά για να ετοιμαστεί.
  • Τον χρόνο ενέτεινε και η ιδιαίτερη προετοιμασία του καφέ, αφού το μπρίκι δεν έβραζε σε φωτιά, αλλά μισοκαλυμένο με ζεστή άμμο ή με χόβολη.
  • Ο barista της εποχής ονομαζόταν «ταμπής» και έπρεπε να είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος. 
  • Πολλές χώρες ερίζουν για την καταγωγή του ελληνικού καφέ, με αποτέλεσμα να τον συναντάμε με διάφορα ονόματα στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή : Ελληνικός, Τούρκικος, Αλβανικός, Βοσνιακός, Κυπριακός, Αραβικός, Αρμένικος και ούτω καθ’ εξής.
  • Το βορειότερο σημείο που συναντάμε έναν καφέ ανάλογο με τον ελληνικό είναι η Τσεχία και η Σλοβακία, όπου ονομάζεται turek.
  • Η καταγωγή του είναι σίγουρα αραβική και χρεώνεται στους βεδουίνους της Μέσης Ανατολής. Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πέρασε μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου και από εκεί σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
  • Σχεδόν σε κάθε χώρα, η παρασκευή του ελληνικού καφέ έχει μικροδιαφορές, τόσο στο καβούρδισμα των κόκκων, όσο και στα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται.
  • Στις αραβικές χώρες η γεύση του καφέ εμπλουτίζεται συχνά με κάρδαμο.
  • Είναι ο μοναδικός καφές παγκοσμίως που θεωρείται ότι έχει μαντικές ιδιότητες
  • Στην Ελλάδα ήταν γνωστός ως «Τούρκικος Καφές» μέχρι τα μεταπολεμικά χρόνια,  όταν οι τεταμένες σχέσεις με τη γειτονική χώρα καθιέρωσαν το όνομα «Ελληνικός Καφές».
  • Ο ελληνικός καφές είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για την υγεία καθώς λόγω της παρασκευής του είναι πλουσιότερος σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.
  • Η προετοιμασία και το εθιμοτυπικό του τούρκικου καφέ θεωρείται πολιτιστική κληρονομιά της γειτονικής χώρας από το 2013.
  • Ο ελληνικός καφές είναι ένα πρόχειρο και γρήγορο γιατροσόφι για την διάρροια : σε ένα κουταλάκι ωμό ελληνικό καφέ, στάξτε μερικές σταγόνες λεμόνι.

 

Ο ελληνικός καφές, εκτός από νόστιμος, υγιεινός και συχνά νοσταλγικός, είναι κι ένα κομμάτι ιστορίας από μόνος του.