Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Τέσσερα καφέ που λειτουργούν περισσότερο από 240 χρόνια !

13/06/2018
από coffees.gr

Παλαιότερα, το καφενείο, εκτός από χώρος απόλαυσης του καφέ, αποτελούσε και σημείο συνάντησης, πλήρως ενταγμένο στη ζωή και την καθημερινότητα της πόλης. Πολυτελή, πρωτοποριακά, στέκια λογοτεχνών ή πολιτικών ή απλά φτωχικά καφενεία των καθημερινών ανθρώπων, τα παλαία καφενεία της Ευρώπης είναι φορείς πολιτισμού και ιστορίας.

Παρακάτω βρίσκονται τέσσερα ευρωπαϊκά καφενεία που λειτουργούν πάνω από 240 χρόνια – το ένα μάλιστα έχει ελληνικό άρωμα, ενώ το άλλο βρίσκεται στην Ελλάδα !

Cafe Des Procopes

Το Café Le Procope είναι χωρίς αμφιβολία το αρχαιότερο σε λειτουργία καφέ του Παρισιού, ενώ αρκετοί υποστηρίζουν ότι ταυτόχρονα είναι και το παλαιότερο καφενείο της Ευρώπης, ισχυρισμός δικαιολογημένος, αφού το Procope λειτουργεί από το 1686.  Λίγα άλλωστε καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να περηφανεύονται πως φιλοξένησαν στα τραπέζια και τους πάγκους τους προσωπικότητες όπως ο Μολιέρος, ο Ναπολέων (ο οποίος άφηνε συχνά ενέχυρο το καπέλο του, όταν δεν μπορούσε να πληρώσει τον καφέ του) και ο Ρουσώ. Το Café Procope αφού συνδέθηκε με σημαντικά γεγονότα της γαλλικής Ιστορίας, όπως τη Γαλλική Επανάσταση, ανακαινίστηκε πρόσφατα διατηρώντας την αισθητική του 19ου αιώνα και συνεχίζει ακάθεκτο να σερβίρει Παριζιάνους και τουρίστες.

Από τα αρχαιότερα καφενεία της Ευρώπης είναι και το Caffè Florian της Βενετίας, στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου, αφού λειτουργεί αδιάλλειπτα από το 1720. Η πολυτελής και «βαριά» διακόσμηση του ανάγεται στον 19ο αιώνα, ενώ έχει περάσει στις σελίδες πολλών λογοτεχνημάτων, αλλά και σε πολλούς πίνακες ζωγραφικής. Στον καιρό που πρωτοάνοιξε, ήταν ένα από τα ελάχιστα καφενεία που συγκέντρωνε και γυναικείο πλυθησμό, αφού ως τότε τα καφενεία ήταν αποκλειστικά αντρική υπόθεση.

 

Λίγο μεταγενέστερο είναι το Caffe Greco της Ρώμης, αφού βρίσκεται στην Piazza di Spagna από το 1760, ενώ, όπως μαρτυρά και το όνομά του, ο εμπνευστής του ήταν ελληνικής καταγωγής. Είναι αδύνατον να απαριθμήσει κανείς όλους τους ονομαστούς θαμώνες του Caffee Greco, αλλά αξίζει να σταθεί στον θρυλικό εραστή Καζανόβα, αλλά και στον Λουδοβίκο, πατέρα του Όθωνα, του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, που λέγεται ότι ακριβώς σε εκείνο το περιβάλλον ανέπτυξε το φιλελληνισμό του. Το Caffe Greco είναι βάσει νόμου ανακηρυγμένο ως εθνικό μνημείο.

Από τους βαρύτιμους πολυελαίους και τους βελούδινους καναπέδες, στις απλές ψάθινες καρέκλες, την απλή ξυλόσομπα και το λουλάκι : το καφενείο του Φορλίδα στο χωριό Λάυκος του Πηλίου μπορεί να μη διεκδικεί δάφνες για την διακόσμησή και την πολυτέλειά του, παραμένει ωστόσο συνομήλικο των άλλων τριών, αφού οι ιστορίες αναφέρουν ότι πρωτοάνοιξε, ως χάνι, το 1785. Συνεχίζει ως σήμερα, ανήκοντας μάλιστα στην ίδια οικογένεια εδώ και επτά γενεές.

Αν τα τέσσερα ιστορικά καφέ σας πέφτουν μακριά, μη στεναχωριέστε. Φτιάξτε ένα φλυτζάνι εσπρέσο στο σπίτι, ανοίξτε τους χάρτες και κανονίστε το επόμενο ταξίδι σας. Η αναζήτηση του καφέ μπορεί να σας βγάλει στις πλατείες της Βενετίας, στους δρόμους του Παρσιού ή ακόμα και σε ένα γραφικό πηλιορήτικο χωριό.