Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Βιετναμέζικος καφές : εντυπωσιάστε τους φίλους σας με τον ιδιαίτερο cà phê sữa đá !

02/07/2018
από coffees.gr

Η διάδοση των διαφορετικών τύπων καφέ στη χώρα μας είναι, χωρίς αμφιβολία,  εντονότερη από ποτέ. Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο περίεργοι, εξωτικοί καφέδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα. Ένα από αυτά τα ροφήματα είναι και ο γλυκός, αρωματικός βιετναμέζικος καφές, ή  cà phê sữa đá, όπως είναι γνωστός στην πατρίδα του. 

 

  • Τι διαφορά έχει ο Βιετναμέζικος καφές ; 

Η διαφορά του βιετναμέζικου καφέ έγκειται περισσότερο στη διαδικασία παρασκευής του, παρά στα ιδιαίτερα ή εξωτικά υλικά του. Πρόκειται για αργά εκχυλισμένο καφέ φίλτρου, ο οποίος προστίθεται σε μια βάση από συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα. Η αργή εκχύλιση δίνει στον καφέ ιδιαίτερο άρωμα, και ο συνδιασμός της έντονης γεύσης του καφέ με την κρεμώδη γλυκύτητα του γάλακτος δίνει ένα ρόφημα με ξεχωριστό χαρακτήρα.

 

  •  Πόσο εύκολο είναι να φτιάξουμε Βιετναμέζικο καφέ ; 

Για την αυθενική παρασκευή του βιετναμέζικου καφέ οι περισσότεροι ισχυρίζονται πως είναι απαραίτητο να διαθέτουμε τα ειδικά, μεταλλικά βιετναμέζικα φίλτρα καφέ ή ακόμα και εξειδικευμένες μάρκες καφέ από την Άπω Ανατολή. Αν το Βιετνάμ μας πέφτει μακριά ή αν δεν έχουμε κοντά μας κάποιο βιετναμέζικο εστιατόριο που να σερβίρει αυτό το ιδιαίτερο ρόφημα, μπορούμε να δοκιμάσουμε την σπιτική παρασκευή του, αντικαθιστώντας ό,τι δεν μπορούμε να βρούμε με απλούστερα υλικά, χωρίς υπερβολική διαφορά στο γευστικό αποτέλεσμα. 

Συστατικά : 

  • Συμπυκνωμένο, ζαχαρούχο γάλα
  • Βραστό νερό
  • 2-3 κουταλιές της σούπας καλά αλεσμένο γαλλικό καφέ
  • Ένα χάρτινο φίλτρο καφέ

 

 

 Διαδικασία :

 

  • Στον πάτο ενός διάφανου, γυάλινου ποτηριού, τοποθετούμε το ζαχαρούχο γάλα, ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Στερεώνουμε το χάρτινο φίλτρο στο ποτήρι μας. Πρέπει να είναι αρκετά σταθερό, καθώς η εκχύλιση θα γίνει απευθείας μέσα στο ποτήρι, και η πίεση του βραστού νερού μπορεί εύκολα να ρίξει το φίλτρο μας μέσα στο γάλα, καταστρέφοντας όλη την διαδικασία.
  • Τοποθετούμε τον καφέ μας μέσα στο φίλτρο, χωρίς να τον συμπιέσουμε. Πρέπει να είναι αφράτος, προκειμένου να εκχυλιστεί εύκολα.
  • Φέρνουμε το νερό σε θερμοκρασία βρασμού. Με προσεκτικές κινήσεις, ρίχνουμε περίπου τρεις με τέσσερις κουταλιές βραστού νερού στο φίλτρο, και περιμένουμε να απορροφηθεί – το στάδιο αυτό είναι απαραίτητο για την σωστή εκχύλιση. Μετά την πρώτη απορρόφηση, συμπληρώνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο βραστό νερό.
  • Αν έχουμε ακολοθήσει τα βήματα σωστά, η εκχύλιση θα γίνει αργά και θα διαρκέσει 4 - 5 λεπτά. Όταν εκχυλιστεί όλος ο καφές, αφαιρούμε το φίλτρο.
  • Μπορούμε να ανακατέψουμε τον καφέ μας, καταλήγοντας σε ένα ρόφημα που θυμίζει latte, η να αφήσουμε το ζαχαρούχο να διαλυθεί πιο αργά, με κάθε γουλιά καφέ που πίνουμε.
  • Αν θέλουμε παγωμένο βιετναμέζικο καφέ, ανακατεύουμε αμέσως και προσθέτουμε το ρόφημα σε ένα ποτήρι με τριμμένο πάγο.
     
 
 Συμβουλές για σωστό βιετναμέζικο καφέ :
 

  •  Η ποσότητα του ζαχαρούχου γάλακτος εξαρτάται από το πόσο γλυκό θέλουμε το ρόφημα μας : Ενώ μια κουταλιά της σούπας είναι η συνιστώμενη ποσότητα, με δύο κουταλιές θα έχουμε έναν γλυκύτερο καφέ, ενώ με πάνω από τρεις κουταλιές ζαχαρούχου γάλακτος, το ρόφημα μας θα αρχίσει να θυμίζει επιδόρπιο, τόσο σε γεύση, όσο και σε πυκνότητα.
  • Λόγω της παρουσίας του ζαχαρούχου γάλακτος, ο βιετναμέζικος καφές έχει την τάση να είναι υπερβολικά γλυκός. Για γευστική ισορροπία, διαλέγουμε έναν καφέ έντονα καβουρδισμένο (dark roast) ή ένα χαρμάνι με έντονη παρουσία Robusta – ας μη ξεχνάμε πως το Βιετνάμ είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή Robusta στο κόσμο. Για παράδειγμα, η δυνατή γεύση του Eduscho Premium Strong μπορεί να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες του βιετναμέζικου καφέ.
  • Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε κάποια μάρκα καφέ από την Άπω Ανατολή, αρκεί ο γαλλικός καφές που θα διαλέξουμε να είναι καλά αλεσμένος, ώστε η εκχύλιση να γίνει σωστά.
  • Για τη σωστή εκχύλιση, είναι καλύτερο να στερεώσουμε το φίλτρο μας λίγο ψηλότερα από το ποτήρι μας, ώστε το ποτήρι να γεμίσει σιγά σιγά από τον καφέ που στάζει – χρησιμοποιούμε την φαντασία μας για να φτιάξουμε το κατάλληλο στήριγμα.
  • Υπάρχει ένα ακόμα απλούστερο υποκατάστατο του βιετναμέζικου καφέ, που μπορεί να μας γλυτώσει από κόπο και χρόνο: μπορούμε να συμπληρώσουμε έτοιμο γαλλικό καφέ από την καφετιέρα μας στη βάση του ζαχαρούχου γάλακτος. Το γευστικό αποτέλεσμα θα διαφέρει, αλλά κυρίως θα χάσουμε την ιεροτελεστία του σερβιρίσματος, που είναι αυτή που δίνει στον βιετναμέζικο καφέ τον χαρακτήρα του.
  • Είναι συνηθισμένο να προστίθεται ένας κρόκος αυγού στο ζαχαρούχο γάλα, κάτι που δίνει παχύτερη υφή στον καφέ  - αν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για την φρεσκάδα και την ποιότητα του αυγού που θα χρησιμοποιήσουμε, είναι καλύτερο να αποφύγουμε την προσθήκη του κρόκου, καθώς η κατανάλωση μη παστεριωμένων, ωμών αυγών μπορεί να γίνει επικίνδυνη.