Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ωριμάζοντας Καφέ σε παλιά βαρέλια από αλκοόλ

29/05/2024
από coffees.gr

Το διαχρονικό δίλλημα "Καφές ή Ποτό" πάει σε άλλο επίπεδο.

H σχέση του καφέ με το αλκοόλ είναι πολύ παλιά, και υπήρξε πάντα αρμονική! Δεν είναι λίγα τα αλκοολούχα ποτά που ταιριάζουν εξαιρετικά με τον καφέ, τόσο σε ζεστές όσο και σε παγωμένες παρασκευές. Ζεστοί καφέδες με αλκοόλ, όπως ο Irish Coffee ή ο «Καφές του Φαρισαίου» έχουν δεκάδες χρόνια ιστορίας και θεωρούνται παραδοσιακές συνταγές για κάποιες χώρες. Από την άλλη πλευρά, τα Coffee Cocktails αποτέλεσαν ένα trend που γεννήθηκε τα τελευταία 20- 30 χρόνια, συνδυάζοντας παγωμένα καφέ με πιο ανάλαφρα, καλοκαιρινά ποτά. Ακόμα και σε αυτό το χώρο υπάρχουν πλέον classics, όπως το Espresso Martini, ενώ οι caffeinated παραλλαγές διάσημων cocktails (με την προσθήκη espresso ή πιο συχνά, Cold Brew) είναι πραγματικά αναρίθμητες.

Τι γίνεται όμως όταν το αλκοόλ δεν μπαίνει στο ποτήρι μας χάρη στην εφευρετικότητα του barman ή του barista, αλλά χάρη στην υπομονή και την τέχνη του παραγωγού καφέ;

 

Alcohol – Infused Coffee: δημιουργώντας ιδιαίτερα και delicatessen χαρμάνια

Όταν μιλάμε για alcohol – infused καφέ, εννοούμε καφέ που έχει ωριμάσει σε παλιά βαρέλια που περιείχαν αλκοόλ, απορροφώντας τα αρώματα και το χαρακτήρα του βαρελιού. Καθώς ο ωμός, πράσινος καφές δεν έρχεται σε άμεση επαφή με το αλκοόλ, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλκοολούχος, απορροφά όμως όλα τα αρώματα και τις γεύσεις του ποτέ που φιλοξενούσε το βαρέλι, τα οποία μάλιστα συνδυάζονται – ή και «κοντράρονται» - με τα οργανοληπτικά συστατικά του ίδιου του καφέ.

Είναι μια διαδικασία αρκετά χρονοβόρα, καθώς απαιτεί την πάροδο κάποιων μηνών για να γίνει αποτελεσματικά, ενώ ταυτόχρονα είναι και απαιτητική, καθώς απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, τεχνογνωσία και εμπειρία, ενώ υπάρχει πάντα το ρίσκο κάτι να μην πάει καλά ή τα αποτελέσματα να είναι απρόβλεπτα. Οι περισσότεροι παραγωγοί που καταπιάνονται με αυτού του είδους την επεξεργασία συνήθως χρησιμοποιούν single origin καφέ, για πιο ξεκάθαρο γευστικό προφίλ κι ευκολότερο έλεγχο. Τα βαρέλια που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι βαρέλια από ουίσκι ή ρούμι, χωρίς να αποκλείονται και πιο εξεζητημένες επιλογές, όπως το τζιν ή το γλυκό κρασί.

Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι εντελώς διαφορετικός καφές, με ξεχωριστή γεύση και πολύ πολύπλοκο γευστικό προφίλ, στο οποίο κυριαρχούν, φυσικά, οι νότες του αλκοολούχου ποτού και τα αρώματα του βαρελιού. Μπορεί να δούμε τέτοιους καφέδες να διατίθενται στην αγορά ως single origin, specialty επιλογές, ή ως συστατικά κάποιου blend, κάτι που τιθασεύει λίγο τον έντονο χαρακτήρα τους.

 

Μπορούμε να δημιουργήσουμε τον δικό μας alcohol infused καφέ στο σπίτι;

Όσο κι αν μοιάζει εύκολη, η δημιουργία ενός alcohol infused καφέ δεν είναι απλή. Αρχικά, το βασικό μας εμπόδιο είναι πως η ωρίμαση του καφέ γίνεται με πράσινους, ακαβούρδιστους κόκκους, και όχι με καβουρδισμένους, που συνήθως έχουμε στη διάθεσή μας. Ακόμα όμως κι αν υποθέσουμε πως έχουμε ωμό πράσινο καφέ (και την δυνατότητα να τον καβουρδίσουμε), η διαδικασία της ωρίμανσης είναι δύσκολο να γίνει οικιακά. Οι κόκκοι δεν ωριμάζουν μέσα σε αλκοόλ, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε άδεια βαρέλια τα οποία περιείχαν παλαιότερα αλκοόλ. Ακόμα και να είχαμε διαθέσιμο ένα βαρέλι από ουίσκι, μπράντυ ή οτιδήποτε σχετικό, θα έπρεπε να έχουμε διαθέσιμη μια μεγάλη ποσότητα πράσινων κόκκων (όσο περίπου χωρά ένα βαρέλι) προκειμένου να μπορέσουμε να επαναλάβουμε το πείραμα.

Υπάρχει εναλλακτική; Φυσικά – μπορούμε να πειραματιστούμε βυθίζοντας καβουρδισμένους κόκκους σε ποτά της αρεσκείας μας, όπως για παράδειγμα ρούμι, ουίσκι ή ακόμα και ένα γλυκό κρασί, για λιγότερες φυσικά ημέρες. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε πως η διαδικασία αυτή δεν έχει καμία σχέση με την ωρίμανση που περνούν οι σχετικοί καφέδες που κυκλοφορούν στην αγορά, και πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αναγκαστούμε να πετάξουμε και τον καφέ που χρησιμοποιήσαμε και το ποτό, καθώς παράγοντες όπως η υγρασία, η θερμοκρασία κλπ μπορούν να καταστρέψουν εντελώς τη γεύση στην οποία επιθυμούμε να φτάσουμε.

 

Τρεις επιλογές Καφέ που έχει ωριμάσει σε βαρέλια αλκοόλ από τη συλλογή του Coffees.gr

Lavazza Qualita Oro Gran Riserva: Ένα χαρμάνι από 100% εκλεκτούς κόκκους Arabica, που κρύβει ένα μυστικό: το 5% των κόκκων του έχουν ωριμάσει σε παλιά βαρέλια ουίσκι, κάτι που προικίζει το χαρμάνι με μοναδικό άρωμα και ανεπανάληπτη γεύση.

Caffe Lab Rum Barrique: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από την περιοχή Caldas της Κολομβίας, από την φυτεία Finca San Jose. Οι κόκκοι του καφέ, αφού συλλεχθούν στο χέρι και καθαριστούν, ωριμάζουν για τρεις μήνες μέσα σε άδεια βαρέλια από κολομβιανό ρούμι, προκειμένου να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα αρώματα και γεύσεις.

Caffe Lab Old Tom: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από την περιοχή Alta Mogiana της Βραζιλίας, που ωριμάζει για 60 ημέρες μέσα σε παλιά βαρέλια από Old Tom Gin. Πρόκειται για έναν καφέ περιορισμένης παραγωγής, καρπό της συνεργασίας του Caffe Lab με το αποστακτήριο Winestillery, που παράγεται σε μικρά batches, με κάθε συσκευασία αριθμημένη στο χέρι.

 

Tην επόμενη φορά που θα προβληματιστείτε για το αν θέλετε καφέ ή αλκοόλ, ένας alcohol infused espresso ίσως σας έχει τη λύση στο ποτήρι.