Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Κόκκοι καφέ 170 ετών αλλάζουν την ιστορία του καφέ στην Αυστραλία

19/07/2022
από coffees.gr

Ένα αναπάντεχο εύρημα δείχνει ότι η αυστραλιανή κουλτούρα του καφέ είναι παλαιότερη από όσο πίστευαν οι ειδικοί.

Συνήθως, όταν ακούμε για κάποιο πολύτιμο αρχαιολογικό εύρημα, το μυαλό μας πηγαίνει σε χρυσά κοσμήματα, περίτεχνα αγάλματα, αρχιτεκτονικά μέλη χαμένων ναών… σίγουρα, το τελευταίο που θα σκεφτούμε είναι μια χούφτα καβουρδισμένων κόκκων καφέ. Kι όμως, αυτό ακριβώς είναι το εύρημα που αναμένεται να αλλάξει την ιστορία του καφέ στην Αυστραλία!

Oι Αυστραλοί αγαπούν πολύ τον καφέ, και έχουν αναπτύξει μια πλούσια κουλτούρα καφέ, η οποία όμως χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Αν και τα τελευταία χρόνια ο καφές της Αυστραλίας ακούγεται σε όλο τον κόσμο, χάρη και στον Flat White, που επινοήθηκε στο νησί, ο καφές άργησε να κατακτήσει τις καρδιές των Αυστραλών σε σχέση με τις άλλες γωνιές του πλανήτη.

Ή μήπως όχι; Μια χούφτα αιωνόβιων κόκκων καφέ λένε την ιστορία λίγο διαφορετικά!

 

Πώς ανακαλύφθηκαν οι αιωνόβιοι κόκκοι καφέ;

Οι πολύτιμοι κόκκοι βρέθηκαν στα πλαίσια σωστικής ανασκαφής που διενεργούσαν αρχαιολόγοι σε έργα που αφορούσαν το μετρό της Μελβούρνης. Η σωστική ανασκαφή έφερε στο φως τα απομεινάρια ενός μπακάλικου που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά κατά την εποχή του «πυρετού του χρυσού», στα μέσα του 19ου αιώνα και ένα συνεχεία θάφτηκε στο χώμα. Τα ευρήματα δεν αφορούσαν μόνο κόκκους καφέ, αλλά και άλλα προϊόντα που είχαν εισαχθεί από την Αγγλία, όπως μπισκότα, τσάι, φρούτα κλπ.

Ο διευθυντής της ανασκαφής, Meg Goulding, επισήμανε πως αυτό που κάνει τα ευρήματα τόσο ιδιαίτερα δεν είναι μόνο η φύση τους, μα και το πόσο καλά διατηρημένα είναι. H πυρκαγιά στο μπακάλικο σε συνδυασμό με το άμεσο θάψιμο στη γη των υπολειμμάτων του καταστήματος δημιούργησε συνθήκες παρόμοιες με αυτές που επέτρεψαν στα αρχαιολογικά ευρήματα από την πόλη της Πομπηίας να διατηρηθούν για χιλιάδες χρόνια.

 

Γιατί είναι σημαντικό αυτό το εύρημα;

Οι αρχαιολόγοι σχολιάζουν πως χάρη στα συγκεκριμένα ευρήματα, μπορούν να εξαγάγουν σημαντικά συμπεράσματα για την καθημερινότητα και τη ζωή των ανθρώπων στην Αυστραλία τον 19ο αιώνα. Η εποχή της ανακάλυψης χρυσού στην απομακρυσμένη ήπειρο ήταν επίσης μια εποχή μετανάστευσης και αθρόων μετακινήσεων πληθυσμών, κάθε ένας από τους οποίους έφερνε μαζί του τη γλώσσα του, τα ήθη και τα έθιμά του, τις συνήθειες του και φυσικά… την κουζίνα και τον καφέ του!

Aν και είναι καταγεγραμμένο πως ο καφές έφτασε πρώτη φορά στην Αυστραλία το 1788, για πολλά χρόνια αντιμετωπιζόταν σαν κάτι παράξενο, ακριβό κι εξωτικό και δεν είχε ενταχθεί πλήρως στην καθημερινότητα των Αυστραλών. Συχνά, ήταν νοθευμένος με chicory και οι συνταγές παρασκευής του ήταν ιδιαίτερα παράξενες, αφού σώζεται συνταγή για καφέ με μουστάρδα, αυγό και… μπαρούτι. Η κατάσταση αυτή θεωρείται πως διατηρήθηκε έτσι μέχρι την αρχή του 20 αιώνα σχεδόν, οπότε και άρχισε να δημιουργείται η αυστραλιανή κουλτούρα του καφέ.

Ωστόσο, το γεγονός πως βρέθηκαν κόκκοι καφέ ανάμεσα στα αγαθά ενός συνηθισμένου, μικρού συνοικιακού μπακάλικου, μάλλον αλλάζει δραστικά την εικόνα που έχουν οι Αυστραλοί ιστορικοί για τον καφέ στη χώρα τους, αποδεικνύοντας πως ο καφές ήταν κομμάτι της καθημερινότητας για πολλούς ανθρώπους, ενδεχόμενως για συγκεκριμένες κοινότητες μεταναστών, ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα.

 

Ο καφές είναι γεμάτος εκπλήξεις – και να, που γίνεται και αντικείμενο… αρχαιολογικής έρευνας