Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Τι χαρμάνια μπορούμε να επιλέξουμε για Lungo, Ristretto και Cappuccino;

25/02/2020
από coffees.gr

Kάθε παρασκευή espresso θέλει το σωστό της χαρμάνι.

Σαν λάτρεις του espresso, είναι δυνατόν πολλές φορές να προβληματιστούμε από την πληθώρα των χαρμανιών : διαφορετικές συστάσεις, διαφορετικές προελεύσεις, διαφορετικές αναλογίες ανάμεσα σε Arabica και Robusta. Το χαρμάνι με το οποίο θα «κολλήσει» κάθε φανατικός του espresso είναι φυσικά θέμα του προσωπικού του γούστου και γευστικού αισθητηρίου – ωστόσο, κάποια χαρμάνια είναι καταλληλότερα για κάποιες παρασκευές από κάποια άλλα.

Παρουσιάζουμε τα χαρμάνια που πιστεύουμε πως ταιριάζουν περισσότερο σε τρεις γνωστές κι αγαπημένες παρασκευές: τον Lungo, τον Espresso αλλά και τα ροφήματα με γάλα, όπως είναι ο cappuccino, o Flat White και ο Latte, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι κάθε φορά, το αποτέλεσμα στην κούπα μας είναι το καλύτερο δυνατό. Καλή απόλαυση!

  

Τι χαρμάνια μπορούμε να επιλέξουμε για Lungo, Ristretto και Cappuccino; 

 

Lungo

Ο Lungo (στα Ιταλικά σημαίνει «μακρύς») δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τον κανονικό espresso, αν εξαιρέσει κανείς το χρόνο εκχύλισης και το μέγεθος του. Σχεδόν διπλάσιος σε μέγεθος, αφού αγγίζει τα 100ml έναντι των 60ml του συνηθισμένου espresso, εκχυλίζεται σε διπλάσιο χρόνο από τον κανονικό espresso, χωρίς να χρειάζεται επιπλέον δόση καφέ.

Τα βασικά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όταν ετοιμάζουμε ένα Lungo είναι αφενός η αίσθηση «νερουλιάσματος» που πολλές φορές έχει κι αφετέρου η ελαφρά εντονότερη πικράδα του. Το «νερούλιασμα» οφείλεται στα περισσότερα ml νερού που διαπερνούν τον αλεσμένο καφέ, και η πικράδα μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της υπερεκχύλισης, καθώς όσο περισσότερο εκτίθεται ο καφές στο ζεστό νερό τόσο υπάρχει πιθανότητα να επικρατήσουν τα πικρά χαρακτηριστικά του.

Τι χαρμάνι χρησιμοποιούμε: Για απολαυστικούς Lungo, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε ένα χαρμάνι με δυνατό σώμα, ώστε ο καφές να κρατάει το χαρακτήρα του και την δύναμή του, οπότε είναι καλό να έχουμε μια σχετικά μεγάλη περιεκτικότητα σε Robusta. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική παρουσία Robusta ενδέχεται να τονίσει την πικράδα που μπορεί να εμφανιστεί, οπότε ένα ισορροπημένο χαρμάνι με αναλόγια Arabica – Robusta που κινείται περίπου στο 70/30 είναι μια καλή επιλογή.

Προτεινόμενα Χαρμάνια: Gimoka Aurum, Gimoka Platinum, Bristot Miscela SpecialeSegafredo Mild

 

Ristretto

Στον αντίποδα του Lungo βρίσκεται ο Ristretto (που στα ιταλικά σημαίνει περιορισμένος): εκχυλίζεται στον μισό χρόνο, τα ml του δεν ξεπερνάνε τα 25, η γεύση του όμως είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένη και τα αρώματα ξεδιπλώνονται πολύ έντονα.

O Ristretto μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα χορταστικός, αφού πίνεται σε μόλις μερικές γουλιές, ωστόσο είναι ιδιαίτερα αρωματικός και πλούσιος γευστικά, αφού όλα τα αρώματα του καφέ συμπυκνώνονται σε μόλις μερικά ml, ενώ και η κρέμα του είναι συνήθως ιδιαίτερα πυκνή και ευχάριστη.

Τι χαρμάνι χρησιμοποιούμε: Λόγω της φύσης της εκχύλισης, τα 100% Arabica χαρμάνια ξεδιπλώνουν όλα τους τα αρώματα με ιδιαίτερα γευστικά αποτελέσματα, ενώ δεν υστερούν καθόλου στην δημιουργία κρέμας. Ακόμα, καθώς τονίζονται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, οι εκχυλίσεις Ristretto είναι μια καλή ευκαιρία να πειραματιστούμε με μονοποικιλιακούς, ιδιαίτερους καφέδες.

 

Προτεινόμενα Χαρμάνια: Buondi Craft Single Origin Honduras, Lavazza Tierra Bio Organic, Danesi GoldPassalacqua Mekico

 

Cappuccino – Flat White – Latte

Αν και διαφέρουν αρκετά μεταξύ του, αυτό που έχουν ως κοινό ο Flat White, o Cappuccino και ο Latte είναι η έντονη παρουσία γάλακτος, που τους χαρίζει την ιδιαίτερη υφή και την γεύση τους. Στον Latte, το γάλα υπερισχύει του epspresso, στον cappuccino το ζεστό αφρόγαλα δημιουργεί απολαυστική κρέμα ενώ στον Flat White espresso και γάλα αναμειγνύονται αρμονικά, με αποτέλεσμα ένα καφέ με πλούσια γεύση και το γνωστό και δημοφιλές Latte Art.

Ένα βασικό πρόβλημα σε αυτά τα ροφήματα, είναι πως αρκετές φορές η γεύση του καφέ «καπελώνεται» από το γάλα, με αποτέλεσμα έναν καφέ με λίγη ένταση και αδύναμο σώμα. Ακόμα, κάποια χαρακτηριστικά των 100% Arabica χαρμανιών, όπως η οξύτητα ή τα ανθικά / φρουτώδη αρώματα, δε δένουνε πάντα αρμονικά με το γάλα, με αποτέλεσμα καφέδες με «περίεργη» γεύση. Ένα χαρμάνι πλούσιο σε Robusta θα κρατήσει τη γεύση του καφέ, ενώ θα προσφέρει επίσης πυκνή κρέμα, που θα αναμειχθεί πολύ καλά με το γάλα και το αφρόγαλα – οι πιο τολμηροί μπορούν να επιλέξουν και χαρμάνια 100% Robusta, όπου η ένταση συναντά την βαθιά γεύση και το δυνατό σώμα.

Προτεινόμενα Χαρμάνια: Garibaldi Versilia, Covim Orocrema, Gimoka Bianco

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το χαρμάνι που ταιριάζει σε κάθε ουρανίσκο είναι κατά κύριο λόγο θέμα προσωπικού γούστου – και πως οι συνδιασμοί που μπορούν να γίνουν είναι πραγματικά αμέτρητοι. Οι προτάσεις μας έχουν σκοπό να βοηθήσουν όποιον θέλει να περιπλανηθεί στον μαγευτικό κόσμο του espresso, χωρίς να είναι ποτέ περιοριστικές και δεσμευτικές. Σημασία έχει άλλωστε πάντα ο καλός καφές – ο καφές που μας αξίζει.