Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Brown Sugar Espresso: Πειραματισμός ή κίνδυνος για τη μηχανή;

17/05/2023
από coffees.gr

Ένα TikTok trend προσπαθεί να αναβιώσει τη γεύση του Espresso Cubano.

Όσοι λάτρεις του espresso συχνάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι σίγουρο πως έχουν δει πολλά μικρά βίντεο με συμβουλές, πειραματισμούς και εντυπωσιακές εκχυλίσεις. Λόγω της φύσης των Social Media, με αυτό τον τρόπο διαμορφώνονται τα trends, που διαδίδονται ιογενώς και αλλάζουν τις συνήθειες κοινού κι επαγγελματιών.

Ένα από τα τελευταία trends που συζητιούνται έντονα στο χώρο του καφέ, είναι η μέθοδος «Brown Sugar Espresso», όπως χαρακτηρίζεται από αρκετούς, δηλαδή η τοποθέτηση καστανής ζάχαρης στο κλείστρο πριν την εκχύλιση – ας τη γνωρίσουμε καλύτερα.

 

Τι είναι η μέθοδος Brown Sugar Espresso;

Σύμφωνα με την Brown Sugar Espresso, γεμίζουμε το κλείστρο της μηχανής μας με αλεσμένο καφέ, και αφού ισοκατανέμουμε τον καφέ μας, προχωράμε στο tamping ως συνήθως. Κατόπιν, προσθέτουμε πάνω στον πρεσαρισμένο καφέ δέκα γραμμάρια καστανής ζάχαρης και εφαρμόζουμε εκ νέου πίεση με το πατητήρι και είμαστε έτοιμοι για εκχύλιση. Σε αυτό το σημείο, αρκετοί θεωρούν απαραίτητη τη χρήση ενός φίλτρου κλείστρου, το οποίο θα προστατέψει την μηχανή από τυχόν σωματίδια που θα ξεφύγουν κατά την εκχύλιση.

Σύμφωνα με τους φανατικούς της μεθόδου, ο espresso που προκύπτει είναι φυσικά γλυκύτερος του συμβατικού, αλλά το γευστικό αποτέλεσμα είναι αρκετά διαφορετικό από τον καφέ στον οποίον έχει προστεθεί εκ των υστέρων ζάχαρη. Συχνά, στα video των εκχυλίσεων αυτών ο καφές αναφέρεται ως Cubano ή Cortadito, καθώς υποτίθεται πως προσομοιάζει παραδοσιακούς τρόπους εκχύλισης του καφέ από την Κούβα και γενικά την Λατινική Αμερική.

 

Τι είναι στην πραγματικότητα ο Espresso Cubano;

Ο Espresso Cubano, αλλά και οι σχετικές συνταγές που χρησιμοποιούν είτε υπερβολική ζάχαρη είτε ζαχαρόνερο για την εκχύλιση του καφέ αντανακλούν εποχές στερήσεων και δυσκολιών, που οδήγησαν τους λαούς της Λατινικής Αμερικής στην εφευρετικότητα, προκειμένου να βελτιώσουν την καθημερινότητα τους.

Στον Espresso Cubano, οι πρώτες γουλιές του καφέ που εκχυλίζεται σε ένα Moka Pot χτυπιούνται δυνατά με μπόλικη ζάχαρη, προκειμένου να δημιουργηθεί μια κρέμα που θυμίζει έντονα espresso – μια τεχνική στην οποία κατέφυγαν οι Κουβανοί για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη μηχανών espresso, αλλά και την μέτρια ποιότητα του νοθευμένου καφέ που προμηθεύονταν με δελτίο. Αντίστοιχα, η εκχύλιση του καφέ με ζαχαρόνερο σε χώρες όπως η Βραζιλία ή η Κολομβία ήταν ο τρόπος των φτωχών ντόπιων να νοστιμίσουν λίγο τον χαμηλής ποιότητας Robusta στον οποίο είχαν πρόσβαση, καθώς ο ακριβός Arabica συνήθως δεσμευόταν για εξαγωγή. Όπως συμβαίνει συχνά στο χώρο της γαστρονομίας, οι ανάγκες του χθες διαμορφώνουν τα trends το σήμερα.

 

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της μεθόδου Brown Sugar Espresso;

Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι παρά μια ευφάνταστη «πατέντα» από λάτρεις του espresso, η οποία εφαρμόζεται σε μηχανές οι οποίες δεν είναι σχεδιασμένες για τέτοιου είδους χρήση. Έτσι, αρχικά είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αν κάποιος αποφασίσει να την εφαρμόσει, θα πρέπει να καθαρίσει σχολαστικά τη μηχανή του μετά από κάθε brown sugar shot, κάνοντας 1-2 «κενά» shots μόνο με νερό. Ακόμα, η μακροχρόνια εφαρμογή της μεθόδου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά εξαρτήματα της μηχανής τα οποία είναι δύσκολα επισκευάσιμα, ενώ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες η εταιρεία κατασκευής των μηχανών χαρακτήρισε τη μέθοδο «κακοχρησία» και αρνήθηκε να προβεί στην ενεργοποίηση της σχετικής εγγύησης.

Τέλος, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η brown sugar espresso μέθοδος δεν είναι παρά ένα φωτογενές social media trend, από αυτά που ανθίζουν σωρηδόν στην εποχή του TikTok, αναφέροντας ότι το καραμέλωμα της ζάχαρης χρειάζεται θερμοκρασία τουλάχιστον 160 βαθμών κελσίου για μερικά λεπτά, ενώ η εκχύλιση του espresso γίνεται σε θερμοκρασία 90 – 95 βαθμών κελσίου για μερικά δευτερόλεπτα.

 

Oι πιο ριψοκίνδυνοι θα το τολμήσουν, τραβώντας ίσως κι ένα βιντεάκι για το Instagram τους – οι υπόλοιποι, μπορούν να προσθέσουν όση ζάχαρη επιθυμούν στον espresso τους, χωρίς κόλπα και πειράματα.