ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Tι προσέχουμε, επιλέγοντας ζυγαριά για καφέ;

28/04/2021
από coffees.gr

Συμβουλές για ένα από τα πιο απαραίτητα εργαλεία για κάθε home barista

Κάθε αρχάριος ή και προχωρημένος ακόμα barista, συχνά πελαγώνει μπροστά στον θαυμαστό κόσμο των αξεσουάρ καφέ – όμως, είναι γεγονός πως ενώ οι καλές συλλογές αξεσουάρ έρχονται με τα χρόνια, υπάρχουν εργαλεία που χωρίς αυτά είναι πραγματικά αδύνατο να κάνει κανείς τη δουλειά του αποτελεσματικά. Ένα από αυτά τα εργαλεία, είναι και η ζυγαριά καφέ.

Η ζυγαριά είναι ένα μικρό, συνηθισμένο και εντελώς απαραίτητο εργαλείο σε κάθε ερασιτέχνη ή και επαγγελματία barista που θέλει να προσέχει τις εκχυλίσεις τους, ανεξάρτητα από το αν πειραματίζεται με εκχυλίσεις φίλτρου, με espresso ή ακόμα και με ελληνικό. Όπως κάθε κομμάτι εξοπλισμού, έχει τις παγίδες του, όμως μπορούμε να διαλέξουμε μια ζυγαριά που θα μας συντροφεύει για καιρό, αν προσέξουμε λίγα πράγματα.

 

Πόσο απαραίτητη είναι η ζυγαριά σε έναν ερασιτέχνη barista;

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ζυγαριά καφέ είναι εάν από τα πλέον βασικά εργαλεία που χρειάζεται ένας ερασιτέχνης barista, προκειμένου να πάει το φλιτζάνι του ένα βήμα πιο μακριά. Στην περίπτωση που κάποιος καφελάτρης κάνει την μετάβαση από την υπεραυτόματη μηχανή espresso στην μηχανή που επιτρέπει έλεγχο της ποσότητας, ή στην περίπτωση που κάποιος ασχολείται με manual εκχυλίσεις και συσκευές, όπως τα drippers ή οι μηχανές Pour Over, τότε μια καλή ζυγαριά είναι πραγματικά κάτι εκ των ων ουκ άνευ.

Κάθε μέθοδος εκχύλισης απαιτεί διαφορετική ποσότητα καφέ, και συχνά μια μικρή διαφορά στην ποσότητα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη γεύση. Ο μόνος τρόπος να είμαστε σίγουροι για τον καφέ που χρησιμοποιούμε, είναι να έχουμε πάντα διαθέσιμη μια μικρή ζυγαριά καφέ.

Η ζυγαριά θα μας βοηθήσει τόσο να πειραματιστούμε, αυξομειώνοντας την ποσότητα του καφέ ανάλογα με τους υπόλοιπους παράγοντες (θερμοκρασία, χρόνος, χαρμάνι, κλπ) αλλά και να πετύχουμε την πολυπόθητη σταθερότητα, βρίσκοντας την αναλογία των παραγόντων που αποδίδει καλύτερα. Σταθερότητα σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να απολαύσουμε το μέγιστο δυνατό από κάθε χαρμάνι, κι αυτό είναι αδύνατο να επιτευχθεί χωρίς ζυγαριά.

Οι καλύτερες εκχυλίσεις πάντα ξεκινούν από έναν αποφασισμένο barista κι ένα καλό χαρμάνι, όμως απαιτείται πάντα μια καλή μηχανή, μια ζυγαριά, ένα σημειωματάριο και πείσμα.

 

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε ζυγαριά για καφέ;

Ακρίβεια: Οι ποσότητες που καλούμαστε να μετρήσουμε ετοιμάζοντας μια κούπα καφέ είναι πραγματικά μικρές, και μισό ή ένα γραμμάριο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ένας espresso που έχει εκχυλιστεί με 8.5 αντί για 7.5 γραμμάρια καφέ έχει διαφορά που γίνεται εύκολα αισθητή στο φλιτζάνι. Η δυνατότητα μιας ζυγαριάς να ζυγίζει με ακρίβεια είναι καθοριστική για την επιτυχία των εκχυλίσεων μας. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε μια εξειδικευμένη για αυτό το σκοπό ζυγαριά (η οποία θα μας χρησιμέψει άλλωστε και σε άλλα ζυγίσματα που απαιτούν ακρίβεια, όπως η ζαχαροπλαστική), καθώς μια απλή ζυγαριά κουζίνας δεν είναι ποτέ όσο ακριβής χρειαζόμαστε.

Εργονομία: Η ζυγαριά που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι εργονομική κι εύκολη στη χρήση. Πρόκειται για ένα αξεσουάρ που θα χρησιμοποιούμε συνέχεια, δύο και τρεις φορές τη μέρα, όχι για κάτι που θα στολίσουμε σε ένα ψηλό ράφι της κουζίνας μας. Η ζυγαριά μας θα γίνει προέκταση του χεριού και του ματιού μας – πρέπει να είναι ελαφριά, άνετη στη χρήση και εργονομική, για να επιτελεί σωστά το σκοπό για τον οποίο την επιλέξαμε.

Ανθεκτικότητα: Η κουζίνα είναι ένας χώρος εκτεθειμένος σε υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες, μυρωδιές και λεκέδες κάθε είδους. Η ζυγαριά μας θα έρχεται σε άμεση επαφή με νερό, αλεσμένο καφέ, εκχυλισμένο καφέ, ζάχαρη και γάλα. Θα πρέπει λοιπόν να είναι ανθεκτική, να καθαρίζεται με ευκολία και να αντέχει στις αντίξοες συνθήκες της… κουζίνας και της μπάρας.

 

Μερικές ακόμα συμβουλές για την επιλογή της σωστής ζυγαριάς.

  • Ο εξειδικευμένος, ακριβός εξοπλισμός και η μεγάλη συλλογή με αξεσουάρ έρχεται με τον καιρό. Αν είμαστε αρχάριοι, είναι καλύτερο να αποκτήσουμε πρακτικά αλλά αξιόπιστα αξεσουάρ, και όταν κατακτήσουμε τον χειρισμό τους, να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο.
  • Προσέχουμε την κλίμακα την οποία χρησιμοποιεί η ζυγαριά μας. Αν παραγγείλουμε από το εξωτερικό, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χρησιμοποιεί μια μονάδα μέτρησης που δε γνωρίζουμε και να μας δημιουργήσει προβλήματα. Καλύτερα να επιλέξουμε μια ζυγαριά από την εγχώρια αγορά, που θα ζυγίζει σε γραμμάρια.
  • Φροντίζουμε να μετρά με ακρίβεια, καθώς όπως εξηγήσαμε, η διαφορά μισού γραμμαρίου είναι καθοριστική για έναν επιτυχημένο espresso.
  • Διαβάζουμε αναλυτικά τις λειτουργίες της και εν ανάγκη, ρωτάμε το κατάστημα για περισσότερες πληροφορίες.
  • Δεν θαμπωνόμαστε από την εμφάνιση της ζυγαριάς, αλλά αναζητούμε ένα αξιόπιστο και ανθεκτικό μηχάνημα που θα μας λύσει τα χέρια.
  • Ενημερωνόμαστε για τη λειτουργία της (μπαταρία, φόρτιση) ενδεχόμενως πριν την αγορά, ώστε να ξέρουμε.
  • Φροντίζουμε να έχουμε πάντα μπαταρίες, ώστε να μην ψάχνουμε τελευταία στιγμή.

 

Τα καλύτερα φλιτζάνια είναι αυτά που δεν έχουμε πιει ακόμη – και αυτά που θα κάνουμε καλύτερα, ζυγίζοντας προσεκτικά τον καφέ μας.