Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Arabica ή Robusta ;

20/06/2018
από coffees.gr

Το κοινό στο οποίο απευθύνεται ο καφές γίνεται όλο και πιο ενημερωμένο - άρα και πιο απαιτητικό. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει όποιος κάνει τα πρώτα του βήματα στον μαγικό κόσμο του καφέ και αποφασίζει να εμβαθύνει λίγο περισσότερο στο αγαπημένο του ρόφημα, είναι η διαχρονική διαφορά μεταξύ των δύο βασικών ποικιλιών καφέ, της Αrabica και της Robusta.

Οι Arabica και η Robusta είναι οι δύο βασικές ποικιλίες καφέ που καλλιεργούνται ανά την υφήλιο, με τα ονόματά τους να αντιστοιχούν στις ποικιλίες του καφεόδεντρου Coffea Arabica και Coffea Canephora αντίστοιχα. Παρόλο που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, τα δύο φυτά, και κατ επέκταση οι δύο καφέδες που παράγονται, εμφανίζουν σημαντικές διαφορές.

 

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα σε Arabica και Robusta ;

  •  Γεύση : Η ποικιλία Arabica θεωρείται γευστικά ανώτερη από την Robusta. Σε γενικές γραμμές, χαρακτηρίζεται από πιο έντονη γλυκύτητα, αυξημένη οξύτητα κι ευρύτερο αρωματικό φάσμα που συχνά εμφανίζει νότες φρούτων, λουλουδιών και κακάο. Αντίθετα, η Robusta είναι συνήθως περισσότερο πικρή, φέρνοντας πολλές φορές στο στόμα αρώματα γης και ξηρών καρπών – ή ακόμα και καμμένου λάστιχου, όπως λένε οι φανατικοί επικριτές της.
  • Περιεκτικότητα σε καφεϊνη : Η Arabica έχει γενικότερα σημαντικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεϊνη από την Robusta, σε ποσοστά που μπορεί να φτάσουν ως και 25%.
  • Παραγωγή : το 75% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ αφορά σε καφέδες Arabica, με μεγαλύτερη παραγωγό χώρα την Βραζιλία. Το υπόλοιπο 25% της παραγωγής αφορά καφέ Robusta και παράγεται κυρίως στο Βιετνάμ.
  • Καλλιέργεια : Η Robusta είναι σημαντικά ανθεκτικότερη από την Arabica σε ασθένειες και παράσιτα και η καλλιέργεια της είναι λιγότερη επίπονη. Επίσης, η Robusta ευδοκιμεί και σε χαμηλότερα υψόμετρα, σε αντίθεση με την Arabica, γεγονός που επίσης καθιστά στην καλλιέργειά της ευκολότερη.
  • Τιμή: Λόγω των ποιοτικών της χαρακτηριστικών αλλά και των διαφορετικών συνθηκών καλλιέργειας,  η Arabica θεωρείται – και είναι – ακριβότερη από την Arabica.

Arabica vs Robusta : Οι διαφορές

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δύο ποικιλίες

  • Ενώ σε γενικές γραμμές ο καφές Arabica είναι ποιοτικότερoς από τον Robusta, η τελική ποιότητα του προϊόντος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την επιμέρους ποικιλία, τον τρόπο καλλιέργειας, την επεξεργασία του κά. Ένας καλός, σωστά επεξεργασμένος και ποιοτικός καφές Robusta δεν αποκλείεται να είναι καλύτερος από έναν Arabica που έχει παραχθεί χωρίς τις απαραίτητες ποιοτικές προδιαγραφές.
  • Το ότι ένας καφές είναι Arabica δεν εγγυάται αυτόματα την υπεροχή του σε ποιότητα – εξάλλου, το 70 – 75 % της παγκόσμιας παραγωγής ανήκει σε αυτή την ποικιλία.
  • Οι κόκκοι Robusta χρησιμοποιούνται ευρέως για την παραγωγή στιγμιαίου καφέ, τόσο λόγω της χαμηλότερης τιμής τους, όσο και λόγω της παχύτερης κρέμας τους.
  • Ο καφές Robusta μπορεί να παράξει εξαιρετικό εσπρέσο, με έντονο σώμα, δυναμισμό και απολαυστική κρέμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ποιοτικού χαρμανιού από 100% κόκκους Robusta είναι ο Vending Gusto Forte της Lavazza.
  • Οι ιδιαίτερες ιδιότητες των κόκκων Robusta τους καθιστούν απαραίτητο συμπλήρωμα σε πολλά χαρμάνια εσπρέσο, καθώς χαρίζουν ένταση στον καφέ και βελτιώνουν την κρέμα του. Η αναλογία ανάμειξης ποικίλλει, αλλά τις περισσότερες φορές κυμαίνεται περίπου στο 70/30 (70% Arabica και 30% Robusta). Χαρακτηριστικά παραδείγματα χαρμανιών που συνδιάζουν τα καλύτερα στοιχεία των δύο ποικιλιών είναι o Extra Bar της εταιρίας Portioli, και ο Prestige της εταιρίας Buondi, που υπόσχονται γευστικό εσπρέσο με πλούσια κρέμα. 
  • Τα πιο ποιοτικά χαρμάνια καφέ αποτελούνται σχεδόν κατ’αποκλειστικότητα από 100% κόκκους Arabica. Υπάρχουν πολλές επιλογές ποιοτικών Arabica χαρμανιών, όπως ο Sant Eustachio που έρχεται από την καρδιά της Ρώμης ή και ο Superior της Ναπολιτάνικης εταιρίας Kimbo.

 

H επιλογή του σωστού χαρμανιού εξαρτάται από προσωπικό μας γούστο και το ιδιαίτερο γευστικό αισθητήριό μας. Υπάρχουν λάτρεις του καφέ που προτιμούν πιο ελαφριά, αρωματικά χαρμάνια καφέ, ενώ άλλοι επιλέγουν καφέδες με ένταση και πικράδα. Αν ακόμα δεν έχετε καταλήξει, πειραματιστείτε και δοκιμάστε διαφορετικούς καφέδες – το γευστικό ταξίδι θα είναι ενδιαφέρον και συναρπαστικό. Αν έχετε απορίες, ζητήστε μας να σας κατευθύνουμε σχετικά με την επιλογή του χαρμανιού που θα δοκιμάσετε.