Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Χριστούγεννα στις χώρες του καφέ: Αιθιοπία, Κένυα και Κόστα Ρίκα

24/11/2023
από coffees.gr

Ιδιαίτερα έθιμα, νόστιμο φαγητό και πολύς καφές

Τα Χριστούγεννα είναι όντως «the most wonderful time of the year», μια γιορτή αγάπης, συμφιλίωσης, οικογενειακών επανενώσεων που δημιουργεί σε όλους τις πιο όμορφες αναμνήσεις. Κάθε λαός έχει τις δικές του μοναδικές παραδόσεις, που σκοπό έχουν να κάνουν τα Χριστούγεννα ακόμα πιο όμορφα: ξεχωριστά φαγητά, ιδιαίτεροι στολισμοί, παράξενα έθιμα αντικατοπτρίζουν την κουλτούρα κάθε λάου, την ιδιαίτερη συμπεριφορά του, το θρησκευτικό του συναίσθημα αλλά και τον γενικότερο τρόπο ζωής του.

Εκτός από κανονικά ταξίδια, μπορούμε πάντα να κάνουμε και νοερά ταξίδια, όπου θέλουμε! Πάμε να γνωρίσουμε πως γιορτάζουν τα Χριστούγεννα τους τρεις μακρινές χώρες, που τις γνωρίζουμε για τον μοναδικό τους καφέ!

 

Χριστούγεννα στις χώρες του καφέ: Αιθιοπία, Κένυα και Κόστα Ρίκα

 

Αιθιοπία: Λευκά ρούχα, φαγητό που μοιράζεται και τελετουργικός καφές.

Η Αιθιοπία είναι κατά πλειοψηφία Χριστιανική χώρα, και η εκκλησία της είναι μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές εκκλησίες του κόσμου. Ακολουθώντας το Ιουλιανό ημερολόγιο, οι Αιθίοπες Χριστιανοί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα (ή αλλιώς, «Γκάνα» στην αχμαρική γλώσσα, στις 7/1. Οι χριστουγεννιάτικες παραδόσεις είναι αναμενόμενες για έναν λαό που αγαπά την κοινωνικότητα, το μοίρασμα, το καλό φαγητό και την «έξω καρδιά» αντιμετώπιση της ζωής. Η σαρανταήμερη νηστεία σπάζει για ένα παραδοσιακό γεύμα μετά τη Θεία Λειτουργεία, που περιλαμβάνει πλήθος εορταστικών φαγητών αλλά και το παραδοσιακό, ξινό αιθιοπικό ψωμί, το Injera. Το γεύμα είναι έτσι δομημένο ώστε το φαγητό να μοιράζεται ανάμεσα σε πολλούς ανθρώπους, ως δείγμα αγάπης και εκτίμησης, ενώ τα άσπρα ρούχα είναι σχεδόν «υποχρεωτικά», καθώς τονίζουν το χαρμόσυνο μήνυμα των Χριστουγέννων.

Το γεύμα κλείνει με έναν παραδοσιακό αιθιοπικό καφέ, με την ιδιαίτερη τελετουργία, ενδεικτική της σημασίας  που δίνουν οι Αιθίοπες στον καφέ τους, αλλά και με ένα… παιχνίδι που θυμίζει χόκει και ονομάζεται απλά «Χριστούγεννα».

Δοκιμάστε μονοποικιλιακό καφέ από την Αθιοποία με τον Magic Drum Ethiopia Sidamo , τον  Ingagi Ethiopia Guji και τον New York Monorigini Etiopia, όλα σε συσκευασίες 250 γραμμαρίων, σε κόκκους.

 

Κένυα: Ο Αη – Βασίλης έρχεται με… καμήλες κι όλη η χώρα ταξιδεύει

Για τους Χριστιανούς της Κένυας, η οικογενειακή επανένωση είναι ίσως ό,τι σημαντικότερο για τα Χριστούγεννα. Καθώς οι οικογένειες είναι πολυμελείς και η χώρα μεγάλη, τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλη η χώρα βρίσκεται στο δρόμο, προκειμένου να συναντηθούν όλοι οι συγγενείς στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Ορισμένα από τα έθιμα των Κενυατών είναι παρόμοια με τα ευρωπαϊκά, αλλά προσαρμοσμένα στην δική τους πραγματικότητα: αντί για έλατο, οι ντόπιοι στολίζουν κυπαρίσσια, που αφθονούν στα αστικά κέντρα, ενώ τα παιδιά περιμένουν όπως και οπουδήποτε αλλού τον Άγιο Βασίλη, ο οποίος όμως φτάνει στα σπίτια με… καμήλα.  

Η λειτουργία γίνεται το βράδυ της παραμονής, και περιλαμβάνει ψαλμούς, ποιήματα, κάλαντα, τραγούδια αλλά και πολύ χορό, ενώ μετά το τέλος της μικροί και μεγάλοι τρώνε και συνεχίζουν το γλέντι των «Krismasi» μέχρι το πρωί. Αν υπάρξει κούραση, ένα γερό πρωινό με δυνατό κενυάτικο καφέ είναι ό,τι πρέπει!

Δοκιμάστε μονοποικιλιακό καφέ από την Κένυια με τον Caffe Lab Kenya AA και τον Paradiso Keny Gachatha αμφότερους σε συσκευασίες των 250 γραμμαρίων, σε κόκκους.

 

Κόστα Ρίκα: Φάτνες, φαγητό στο σπίτι, ρούμι και coffee berries

Τα Χριστούγεννα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Costa Rica: η παραμονή των Χριστουγέννων λέγεται «Noche Buena», δηλαδή απλά «η όμορφη νύχτα». Το εορταστικό δείπνο περιλαμβάνει χοιρινό και ταμάλες, ενώ το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο ποτό είναι το eggnog, ενισχυμένο λόγω της ημέρας με μπόλικο ρούμι.

Ο Άη – Βασίλης ονομάται «Colacho» και φέρνει δώρα στα παιδιά, τα οποία αφήνει κάτω από στολισμένα κλαδιά κυπαρισσιών. Τα κλαδιά τους, οι ντόπιοι τα στολίζουν με…. καρπούς καφέ, που διατηρούν ξεχωριστά από τον καιρό της συγκομιδής για αυτό ακριβώς το σκοπό! Τα «κεράσια» του καφέ, λόγω του χρώματος και του σχήματός τους, προφανώς θυμίζουν αρκετά το ευρωπαϊκό κι αμερικάνικο έθιμο του γκι, που φυσικά δεν ευδοκιμεί στο τροπικό κλίμα της Κόστα Ρίκα. Ωστόσο, η παράδοση επιτάσσει το στολισμό φάτνης και όχι δέντρου, και δεν είναι λίγες οι οικογένειες που συναγωνίζονται για την πιο όμορφη φάτνη.

Δοκιμάστε μονοποικιλιακό καφέ από την Κόστα Ρίκα  με τον Magic Drum Costa Rica και τον Rhodigium Costa Rica Tournon, αμφότερους σε συσκευασίες των 250 γραμμαρίων, σε κόκκους.

 

Τα Χριστούγεννα είναι πρώτα από όλα θέμα καρδιάς. Ετοιμάζουμε έναν καλό καφέ, κλείνουμε τα μάτια και να ταξιδεύουμε σε χώρες μακρινές, όπου άνθρωποι όλων των φυλών, των χρωμάτων και τον πολιτισμών γιορτάζουν ένα μήνυμα ελπίδας. Καλές γιορτές!