ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ο παγωμένος καφές γίνεται πιο απολαυστικός, με παγάκια φτιαγμένα από καφέ.

03/06/2019
από coffees.gr

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τον παγωμένο καφέ… όμως ο παγωμένος καφές έχει ένα συνηθισμένο πρόβλημα. Πώς αποφεύγουμε την αραίωσή του; Με εύκολα παγάκια από καφέ!

Στην Ελλάδα αγαπάμε τους παγωμένους καφέδες λίγο περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες, τόσο λόγω την κλιματολογικών μας συνθηκών, όσο και ενδεχομένως λόγω της ιδιοσυγκρασίας μας. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι για χρόνια η ελληνική κουλτούρα του καφέ περιστρεφόταν γύρω από τον φραπέ, ενώ τα τελευταία χρόνια τα καλοκαίρια μονοπωλεί μια ακόμα καλοκαιρινή «εφεύρεση», ο Freddo Espresso, ενώ και ο Cold Brew αρχίζει να δημιουργεί το δικό του κοινό στην χώρα μας. Το πρόβλημα με κάθε παγωμένο καφέ είναι το ίδιο: η αραίωση που προκύπτει από την προσθήκη πάγου!

Κάθε παγωμένος καφές χρειάζεται παγάκια, προκειμένου να διατηρήσει τη θερμοκρασία του. Καθώς ο πάγος λειώνει, ο καφές μας αραιώνει και η γεύση του αλλοιώνεται, καθώς γίνεται πιο αδύναμος κι ελαφρύς. Δεν είναι σπάνιο, οι καλοκαιρινοί, παγωμένοι καφέδες να καταλήγουν νερωμένοι κι άγευστοι, μετά από μερικά λεπτά της ώρας, ειδικά σε μια ζεστή, καλοκαιρινή ημέρα.

Η λύση είναι σχετικά απλή και έρχεται από μια απλή «πατέντα»: τα παγάκια φτιαγμένα από καφέ! Μια ιδέα που ξεκίνησε στις καφετέριες των Ηνωμένων Πολιτειών και διαδόθηκε αστραπιαία σε όλο τον κόσμο, εγγυάται παγωμένο καφέ με γεμάτη, αναλλοίωτη γεύση, εύκολα, γρήγορα και οικονομικά!

 

Τι καφέ χρησιμοποιούμε για τα παγάκια καφέ;

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε είδος καφέ για να φτιάξουμε παγάκια από καφέ, ωστόσο αυτό εξαρτάται κυρίως από το τι καφέ συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε παγωμένο. Ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε τον παγωμένο μας καφέ γευστικό, χωρίς να αραιώνεται από το λιώσιμο του πάγου και χωρίς να φθίνει η γεύση του όσο περνά η ώρα. Τα παγάκια καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε είναι καλό να είναι φτιαγμένα από τον ίδιο καφέ που πίνουμε, ώστε να μην έχουμε αλλοιώσεις στη γεύση. Όταν λέμε ίδιο καφέ, εννοούμε οπωσδήποτε ίδιο χαρμάνι και – αν είναι δυνατόν – και ίδιο τρόπο εκχύλισης. Αν για παράδειγμα συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε τον Freddo μας βασισμένοι σε ένα συγκεκριμένο χαρμάνι της Lavazza ή της Illy, είναι καλό να «θυσιάσουμε» μια ποσότητα κόκκων, προκειμένου να ετοιμάσουμε τα παγάκια μας. Σε καμία περίπτωση δε χρησιμοποιούμε υποδεέστερα, «φθηνά» χαρμάνια καφέ για τα παγάκια μας, καθώς κάτι τέτοιο θα επηρεάσει τη γεύση του καφέ μας αισθητά.

Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά την εκχύλιση. Αν προτιμάμε τον Cold Brew, είναι καλό τα παγάκια μας να είναι φτιαγμένα από Cold Brew, ενώ για όποιον συνεχίζει να προτιμά τον στιγμιαίο καφέ, τα παγάκια από στιγμιαίο καφέ είναι καλή λύση. Στην περίπτωση του Freddo, μπορούμε να φτιάξουμε παγάκια από απλό καφέ φίλτρου, αρκεί να έχουμε εκχυλίσει το ίδιο χαρμάνι, ώστε να μην μπλέκονται οι γεύσεις – αν και είναι καλύτερο να κρατήσουμε μερικούς espresso για τα παγάκια μας.

 

Πως ετοιμάζουμε τα παγάκια καφέ;

Η συνταγή για τα παγάκια καφέ δε θα μπορούσε να είναι περισσότερο απλή, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι να ετοιμάσουμε τον αγαπημένο μας καφέ και, αφού τον αφήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, να γεμίσουμε τις παγοθήκες μας και να τις τοποθετήσουμε στην κατάψυξη. Μετά από μερικές ώρες, θα έχουμε έτοιμα παγάκια καφέ, εύκολα και απλά.

Ένας τομέας που χρειάζεται προσοχή, είναι το πόσο καφέ χρησιμοποιούμε. Η όλη φιλοσοφία γύρω από τη χρήση καφέ σε παγάκια είναι η διατήρηση της γεύσης του παγωμένου μας καφέ για όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι χρησιμοποιώντας πολλά παγάκια φτιαγμένα από δυνατό καφέ, η γεύση θα αλλοιωθεί επίσης, καθώς ο καφές μας θα γίνει σημαντικά πιο δυνατός, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθεί σημαντικά και η περιεκτικότητα του σε καφεΐνη.

Υπάρχει τρόπος να ρυθμίσουμε αυτή την παράμετρο, είτε προσέχοντας πόσα παγάκια χρησιμοποιούμε είτε αραιώνοντας τον καφέ που θα χρησιμοποιήσουμε για τα παγάκια μας. Φυσικά, αυτό απαιτεί έναν σχετικό πειραματισμό, τόσο με την αραίωση του καφέ όσο και με την ποσότητα του πάγου που θα χρησιμοποιήσουμε για κάθε ρόφημά μας, όμως μετά από μερικές δοκιμές, είναι σίγουρο πως θα απολαμβάνουμε τον πιο νόστιμο παγωμένο καφέ που έχουμε δοκιμάσει.

 

 

Extra συμβουλές για ένα δροσερό καλοκαίρι με παγάκια καφέ

 

  • Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε εύκαμπτες θήκες σιλικόνης για να ετοιμάσουμε τα παγάκια καφέ μας. Εκτός από το ότι είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον, καθώς είναι επαναχρησιμοποιούμενες, γεμίζουν πολύ πιο εύκολα από τις παγοθήκες μιας χρήσης, χωρίς να σπαταλάμε καφέ.
  • Δεν βάζουμε καυτό καφέ στην κατάψυξη, καθώς η μεγάλη διαφορά της θερμοκρασίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κατάψυξη μας. Περιμένουμε πάντοτε να έρθει ο καφές σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Αν τα παγάκια ξεκολλάνε δύσκολα, μπορούμε να βρέξουμε ελαφρά το κάτω μέρος της παγοθήκης μας με χλιαρό ή ζεστό νερό.
  • Η συχνή χρήση των παγοθηκών για παγάκια καφέ είναι πιθανό να αφήσει υπολείμματα γεύσης στο πλαστικό. Είναι καλό να καθαρίζουμε την παγοθήκη σχολαστικά μετά την χρήση με ζεστό νερό και σαπούνι, ή ακόμα και να χρησιμοποιούμε μερικές από τις παγοθήκες μας αποκλειστικά για παγάκια καφέ
  • Αν σκοπεύουμε να φτιάξουμε αλκοολούχα κοκτέιλ με καφέ για κάποιο πάρτυ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ευφάνταστες παγοθήκες που δίνουν παγάκια σε διάφορα πρωτότυπα σχήματα.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τα παγάκια καφέ που μας έχει περισσέψει, αρκεί να μην μπλέξουμε τα χαρμάνια και τους τρόπους εκχύλισης, κάτι που θα αλλοιώσει σημαντικά τη γεύση στον ποτήρι μας.
  • Μπορούμε να πρωτοτυπήσουμε, προσθέτοντας στα παγάκια καφέ που θα φτιάξουμε ζάχαρη, γάλα (κανονικό ή ζαχαρούχο), σιρόπι κλπ. Δεν ξεχνάμε ότι όλες αυτές οι προσθήκες αλλάζουν την τελική γεύση και προσέχουμε τις θερμίδες.

 

Αυτό το καλοκαίρι, ο νερωμένος Freddo Espresso, ο άγευστος Cold Brew ή ο ακόμα και ο αραιός φραπές μπορούν να γίνουν παρελθόν – αρκεί να έχουμε πάντα στην κατάψυξή μας παγάκια καφέ!