Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Άζωτο, το μυστικό της φρεσκάδας του καφέ

05/02/2024
από coffees.gr

Ένα απλό trick για φρεσκότερο κι αρωματικότερο καφέ.

Ο καφές είναι φυσικό προϊόν και όπως όλα τα προϊόντα της κατηγορίας τους, έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής και ως εκ τούτου, συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Καθώς ο καφές δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σαν προϊόν, η ημερομηνία λήξης αφορά περισσότερο το διάστημα κατά το οποίο ο καφές θα διατηρεί στο full τα αρώματα και τη γεύση του και σχεδόν καθόλου το ενδεχόμενο να είναι ακατάλληλος για κατανάλωση. Έτσι, κάθε εταιρεία ορίζει ένα διάστημα (συνήθως, ένα ή δύο χρόνια μετά το καβούρδισμα) κατά το οποίο θεωρεί πως ο καταναλωτής θα απολαύσει στο έπακρο τον καφέ της όπως και την πρώτη του μέρα, με όλη την γκάμα των γεύσεων και των αρωμάτων του.

Mε τις σύγχρονες συνθήκες επεξεργασίας και καβουρδίσματος του καφέ, αλλά και με τα σύγχρονα υλικά και τεχνικές συσκευασίας, όχι μόνο έχει επιμηκυνθεί σημαντικά το shelf life του καφέ (είτε είναι αλεσμένος, είτε φυσικά σε κόκκους) αλλά κυρίως έχει βελτιωθεί σημαντικά η διατήρηση της φρεσκάδας του καφέ για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ένας κρυμμένος άσος στο μανίκι πολλών εταιρειών, που χρησιμοποιείται για να κρατά τον καφέ ακόμα πιο φρέσκο, είναι το άζωτο – και η χρήση του στη βιομηχανία του καφέ μπορεί πραγματικά να μας εκπλήξει.

 

Πως χρησιμοποιείται το άζωτο στις συσκευασίες του καφέ;

Ο καφές χάνει τη φρεσκάδα του (δηλαδή, κατά βάση τα αρώματα και τη γεύση του) από την επαφή του με το οξυγόνο, το οποίο αλληλοεπιδρά με τα έλαια του καφέ, αλλάζοντας τους την μορφή, αδυνατίζοντάς τα και αδυνατίζοντας τη γεύση και το άρωμα του καφέ. Η διαδικασία γίνεται πιο γρήγορη και πιο έντονη στον αλεσμένο καφέ από ό,τι στον καφέ σε κόκκους και φυσικά ακόμα γρηγορότερη, αν αφήσουμε τον καφέ μας ανοιχτό κι ακάλυπτο. Ακόμα όμως και μέσα στη συσκευασία του καφέ, υπάρχει οξυγόνο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του καφέ.

H λύση που βρέθηκε στην βιομηχανία του καφέ, αφορά στην χρήση αζώτου κατά τη συσκευασία του καφέ. Μόλις ο καφές συσκευαστεί, το οξυγόνο της συσκευασίας αντικαθίσταται με άζωτο και η συσκευασία σφραγίζεται ερμητικά. Το άζωτο έχει το πλεονέκτημα πως είναι εύκολο στον χειρισμό του, εντελώς άοσμο και άγευστο, χωρίς να μεταβάλει σε τίποτα την φυσική γεύση του καφέ. Αντικαθιστώντας όμως το οξυγόνο από την συσκευασία, σταματά την οξείδωση των κόκκων, αφού σε αντίθεση με αυτό, το άζωτο δεν αλληλεπιδρά με τα μόρια των ελαίων του καφέ, διατηρώντας τον αναλλοίωτο, όπως ήταν την πρώτη στιγμή της συσκευασίας του. Παράλληλα, το άζωτο αφαιρεί εντελώς την έστω κι ελάχιστη υγρασία που μπορεί να έχει παγιδευτεί στη συσκευασία του καφέ, κάτι που επίσης βοηθά στη διατήρηση της φρεσκάδας του.

Η συσκευασία τροφίμων με άζωτο χρησιμοποιείτε και σε άλλα τρόφιμα στα οποία η παρουσία οξυγόνου και υγρασίας μπορεί να αποδεχτεί προβληματική (όπως λόγου χάρη, τα τσιπς πατάτας), ενώ στον τομέα του καφέ δεν είναι λίγοι οι λάτρεις του καφέ που προμηθεύονται μόνοι τους αέριο άζωτο και τον σχετικό εξοπλισμό, συσκευάζοντας οι ίδιοι τον καφέ τους. Η όλη διαδικασία είναι απολύτως ασφαλής και χωρίς καμία παρενέργεια – το μόνο που πρέπει να προσέξει κανείς είναι να προμηθευτεί άζωτο που είναι ειδικό για χρήση σε τρόφιμα.

 

Illy: το πιο αγαπημένο espresso blend πάντοτε φρέσκο, χάρη στο άζωτο

Η Iταλική Illy συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα της αγοράς του καφέ για πολλούς λόγους. Πέρα από την αναμφισβήτητη ποιότητά της και την σταθερή γεύση του αγαπημένου, 100% Arabica Illy χαρμανιού, η Illy έχει κατορθώσει να διατηρήσει την ηγετική της θέση στον κόσμο του espresso και χάρη στην συνεχή της καινοτομία.

Η Illy αρχίζει να συσκευάζει τα προϊόντα της υπό πίεση ήδη από το 1934, κατορθώνοντας να διατηρήσει την φρεσκάδα της σημαντικά περισσότερο από τους ανταγωνιστές και κάνοντας το χαρμάνι της ακόμα πιο ξεχωριστό. Σήμερα, το άζωτο υπό πίεση χρησιμοποιείται σαν εγγύηση φρεσκάδας σε πολλές από τις συσκευασίες της κραταιάς εταιρείας. Από τις συσκευασίες αλεσμένου καφέ 250 γραμμαριών, που συνδυάζουν την υψηλή ποιότητα με την πρακτικότητα, μέχρι την επαγγελματική συσκευασία Illy Pro Box των τριών κιλών, το άζωτο εγγυάται ότι το μοναδικό άρωμα της Illy φτάνει στο φλιτζάνι όπως ακριβώς την πρώτη μέρα που καβουρδίστηκε.  

 

Ο καφές, όπως ξέρουμε, είναι επιστήμη – και χάρη ακριβώς σε αυτή την επιστήμη, μπορούμε να απολαμβάνουμε πάντοτε τον espresso που μας αξίζει!