Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική : τι γεύση έχει ο καφές, ανάλογα με τη χώρα παραγωγής του ;

27/07/2018
από coffees.gr

Έχετε αποφασίσει να κάνετε το επόμενο βήμα στον κόσμο του καφέ αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε ; Δοκιμάστε να εξερευνήσετε τις γεύσεις και τα αρώματα που κουβαλά ο καφές, ανάλογα με την χώρα παραγωγής του !

Οι κλιματολογικές συνθήκες, το υψόμετρο, ο αριθμός των βροχοπτώσεων, η σύσταση του εδάφους, είναι παράμετροι που επηρεάζουν όχι μόνο την ποιότητα, αλλά και τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ. Οι λάτρεις του καφέ έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν μέσα από μια ευρεία γκάμα αρωμάτων και γεύσεων, που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε ιδιαίτερο γούστο. Διασκορπισμένες στην Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Νοτιοανατολική Ασία, οι κοιτίδες του καφέ παράγουν ποικιλίες με ξεχωριστά χαρακτηριστικά, που μπορούν να αρχικά να κατηγοριοποιηθούν με βάση την ήπειρο προέλευσής τους.

 

Κεντρική Αμερική (Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαδόρ, Καραϊβική, Μεξικό)

Οι καφέδες που παράγονται από την Κεντρική Αμερική χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές από ισορροπία στη γεύση και τα αρώματά τους. Η γεύση τους κυμαίνεται μεταξύ της απαλής γλυκύτητας και της φρουτώδους οξύτητας, ενώ το άρωμά τους μπορεί να χαρακτηριστεί «καθαρό».  Η αρωματική τους παλέτα περιλαμβάνει φρούτα, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά. Στην Κεντρική Αμερική παράγονται μερικές από τις πιο περιζήτητες ποικιλίες καφέ στον κόσμο, όπως ο καφές Gesha του Παναμά και ο Τζαμαϊκανός Blue Mountain, ενώ ιδιαίτερα γευστικοί είναι και οι καφέδες που παράγονται στο Μεξικό, όπως ο Altura της Cosmai Caffe.

 

Νότια Αμερική (Κολομβία, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Βολιβία)

Οι νοτιοαμερικάνικοι καφέδες μοιάζουν αρκετά με τους αντίστοιχους καφέδες της Κεντρικής Αμερικής : είναι σε γενικές γραμμές απαλοί και ελαφριοί, ενώ και τα αρώματά τους είναι παρόμοια. Όπως είναι φυσικό, δύο χώρες αξίζουν τη δική τους, ξεχωριστή αναφορά, η Βραζιλία και η Κολομβία. Οι βραζιλιάνικοι καφέδες έχουν έντονη επίγευση, είναι πιο κρεμώδεις και συνήθως εμφανίζουν νότες σοκολάτας, ενώ οι καφέδες από την Κολομβία είναι συνήθως γλυκύτεροι,  με χαμηλότερη οξύτητα.  Οι καφέδες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής είναι ίσως η δημοφιλέστερη επιλογή ανάμεσα στους λάτρεις του καφέ, καθώς έχουν σταθερή ποιότητα και ισορροπημένα αρώματα. Για τον ίδιο λόγο τους προτιμούν συχνά και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης, ως ποιοτικούς καφέδες για όλα τα γούστα, που έχουν εξίσου καλό αποτέλεσμα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους εκχύλισης. Μπορείτε να φέρετε την Λατινική Αμερική στο τραπέζι σας, δοκιμάζοντας τον καφέ Illy Monoarabica Brasil αποτελούμενο 100% από επιλεγμένους κόκκους Arabica από την Βραζιλία, ενώ ο Buena της Cosmai Caffe θα σας δώσει επίσης μια καλή εικόνα για τη γεύση του αυθεντικού Βραζιλιάνικου καφέ.

 

Αφρική (Αιθιοπία, Κένυα, Ουγκάντα, Τανζανία)

Η Αφρική, και πιο συγκεκριμένα η Αιθιοπία, είναι η πατρίδα του καφέ, και πολλοί καφελάτρες χαρακτηρίζουν τους αφρικανικούς καφέδες ως την πιο «αγνή» μορφή καφέ, ενώ για πολλές αφρικανικές χώρες, ο καφές είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας τους. Υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στους αφρικανικούς καφέδες, ανάλογα με την χώρα παραγωγής,  αλλά σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζονται ως πολύπλοκοι, φρουτώδεις και με αρώματα λουλουδιών. Συνήθως είναι δυνατότεροι από τους αντίστοιχους λατινοαμερικάνικους, με έντονο σώμα, ενώ το εύρος των αρωμάτων τους είναι μεγαλύτερο, καθώς εμφανίζουν ίχνη από βατόμουρα, τομάτα, νότες μπαχαρικών, τροπικά φρούτα και εσπεριδοειδή. Η έντονη διαφοροποίηση των αφρικανικών καφέδων οφείλεται, εκτός από τις κλιματικές συνθήκες, στις δεκάδες άγριες ποικιλίες καφέ που επιβιώνουν ακόμα σε ολόκληρη την ήπειρο, αλλά και στους διαφορετικούς τρόπους επεξεργασίας των καρπών του καφέ : σε γενικές γραμμές,  η «στεγνή» μέθοδος επεξεργασίας τονίζει τα φρουτώδη αρώματα, ενώ η «υγρή» τονίζει τις νότες εσπεριδοειδών. Μπορείτε να μεταφερθείτε στις γεύσεις και τις μυρωδιές της Αφρικής δοκιμάζοντας τον μονοποικιλιακό καφέ Cosmai Dodoma από την Τανζανία, ενώ ο επίσης μονοποικιλιακός Contego Pura Energia Rwanda θα σας ταξιδέψει στην καρδιά της Αφρικανικής Ηπείρου.

Ασία (Ινδονήσια, Ινδία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Παπούα)

Οι ποικιλίες καφέ από την Ασία σε γενικές γραμμές δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στον δυτικό κόσμο, αν και υπάρχουν καφελάτρεις φανατικοί με τον «καφέ του ειρηνικού». Οι ασιατικοί καφέδες τείνουν να θεωρούνται, σε γενικές γραμμές, υποδεέστερης ποιότητας από τους αφρικανικούς και τους νοτιοαμερικάνικους, τα αρώματά τους είναι πιο γήινα, εμφανίζουν λιγότερη οξύτητα, αυξημένη πικράδα και πολλές φορές μια αλμυρή επίγευση, ενώ οι λάτρεις τους εντοπίζουν αρώματα μελάσας και σιροπιού.  Οι καφέδες της Νοτιοανατολικής Ασίας διχάζουν τους φανατικούς του καφέ, καθώς εκτός από φανατικούς φίλους, έχουν επίσης και ορκισμένους εχθρούς. Δοκιμάζοντας το χαρμάνι Cosmai Raja θα πάρετε μια καλή γεύση ασιατικού καφέ, αφού αποτελείται από επιλεγμένους κόκκους Robusta από την Ινδία, που κουβαλούν ιδιαίτερο άρωμα και την χαρακτηριστική δύναμη του Ινδικού Robusta.  

 

Φυσικά, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός πως οι γευστικές ιδιότητες του καφέ διαφοροποιούνται ακόμα περισσότερο από χώρα σε χώρα, ενώ ακόμα και για καφέδες της ίδιας περιοχής, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι επίσης καθοριστικοί τόσο για την γεύση τους, όσο και για την ποιότητά τους. Ακόμα, πολλές εταιρίες δημιουργούν χαρμάνια (blends), συνδυάζοντας ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει κάθε ποικιλία καφέ και δημιουργώντας μοναδικούς, ξεχωριστούς καφέδες. Η αναζήτηση του καφέ που ταιριάζει στο δικό μας, προσωπικό γούστο είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία, ένα ταξίδι σε μακρινές, εξωτικές χώρες, από τρεις διαφορετικές ηπείρους