Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Καφές και εγκυμοσύνη : μην τον κόψεις, περιόρισέ τον !

25/04/2017
από coffees.gr

Είναι δεδομένο πως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η μέλλουσα μητέρα μπαίνει σε μια πρωτοφανή διαδικασία αλλαγής της καθημερινότητάς της. Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στην καθημερινότητα μιας εγκύου αφορά και στην καθημερινή διατροφή της, με την προσθήκη υγιεινότερων τροφών από τη μία, και την αποφυγή συγκεκριμένων φαγητών και ουσιών από την άλλη. Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι έγκυες δεν είναι υποχρεωμένες να στερηθούν εντελώς μια αγαπημένη καθημερινή απόλαυση, τον καφέ, αλλά, αντίθετα απλά να της βάλουν μέτρο.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης του καφέ οφείλεται φυσικά κατά κύριο λόγο στην δραστική του ουσία, την καφεϊνη. Η καφεϊνη αποτελεί ένα φυσικό διεγερτικό, που μπορεί να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση της εγκύου, ενώ είναι επιβεβαιωμένο πως περνά στο έμβρυο μέσω του πλακούντα προκαλώντας του, σε αυξημένες δόσεις, υπερδιέγερση. Το κλειδί για την ασφαλή κατανάλωση καφέ κατά την εγκυμοσύνη (αλλά και κατά την λοχεία και τον  θηλασμό) είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης καφεϊνης.

Αν και γενικά το αποδεκτό όριο κατανάλωσης καφεϊνης κατά την εγκυμοσύνη αγγίζει τα 300mg ημερησίως, οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν η κατανάλωση να μην ξεπερνά, ιδανικά, τα 200mg, κάτι που μεταφράζεται σε μια κούπα γαλλικού καφέ ανά ημέρα. Φυσικά, υπάρχουν τύποι καφέ με ακόμα χαμηλότερη περιεκτικότητα, όπως ο ελληνικός ή ο εσπρέσσο (40mg καφεϊνης ανά μερίδα), ενώ υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα επιλογής ντεκαφεινέ ροφημάτων, των οποίων η περιεκτικότητα σε καφεϊνη δεν ξεπερνά, ανά περίπτωση, τα 2-3 mg  ανά μερίδα.

Ένα σημείο που απαιτεί προσοχή είναι ο εντοπισμός των τροφών που περιέχουν καφεϊνη. Ενώ η δραστική ουσία έχει κατεξοχήν συνδεθεί με τον καφέ, υπάρχει πληθώρα άλλων τροφών που περιέχουν καφεϊνη σε μεγάλες ποσότητες, όπως είναι το πράσινο και το μαύρο τσάι, τα αναψυκτικά τύπου cola, αλλά και οι σοκολάτες. Για μια έγκυο που έχει αποφασίσει να διατηρήσει την απόλαυση του καφέ κατά την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να μην συνδιάζει τον καθημερινό καφέ με τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεϊνη, προκειμένου η συνολική ποσότητα που προσλαμβάνεται να μην υπερβαίνει την συνιστώμενη ημερήσια δόση. Μια μελέτη των σχετικών δεικτών μπορεί να προκαλέσει έκπληξη, καθώς ένα δυνατό μαύρο τσάι μπορεί να περιέχει περισσότερη καφεϊνη από έναν ελαφρύ ελληνικό καφέ – χωρίς να υπολογίζουμε καθόλου τα ντεκαφεϊνε ροφήματα.

Όπως είναι φυσικό, κάθε γυναίκα και κάθε εγκυμοσύνη είναι εξορισμού διαφορετικές. Παρόλους τους γενικούς κανόνες που δεν απαγορεύουν τον καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο θεράπων γυναικολόγος είναι αυτός που θα έχει τον τελευταίο λόγο, καθώς γνωρίζει σε βάθος όλα τα δεδομένα και το ιστορικό της εγγύου και μπορεί να κρίνει αν συντρέχει λόγος περαιτέρω περιορισμού της κατανάλωσης καφέ.

Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες περιόδους στη ζωή κάθε γυναίκας και, παράλληλα με την προσοχή και την υπευθυνότητα που απαιτείται, δεν πρέπει να συνδέεται με υπέρμετρες και αυστηρές απαγορεύσεις, που θα έχουν εν τέλει αρνητικές επιπτώσεις στην ίδια την ψυχολογία της εγγύου. Ο καφές, εξάλλου, αν και διεγερτικός, δεν είναι για τους περισσότερους παρά μια ακόμα χαλαρωτική συνήθεια, απαραίτητη στην καθημερινότητα – το ίδιο και για τις μέλλουσες μαμάδες.

 

Καφές και θηλασμός - τι ισχύει τελικά ; 

Όπως είναι φυσικό, περιορισμοί στην κατανάλωση καφεΐνης υπάρχουν και κατά την περίοδο του θηλασμού. Ο βρεφικός οργανισμός (ιδιαίτερα σε βρέφη μικρότερα των τριών μηνών) δεν είναι σε θέση να μεταβολίσει την καφεΐνη όπως ο οργανισμός ενός ενήλικα, οπότε οι παρενέργειες της καφεΐνης που λαμβάνει ένα βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος πολλαπλασιάζονται. Μια μητέρα που καταναλώνει καφέ κατά την διάρκεια της περιόδου του θηλασμού πρέπει να παρατηρεί προσεκτικά την συμπεριφορά του μωρού της, προκειμένου να διακρίνει σημάδια υπερδιέγερσης ή αυπνίας, που θα φανερώσουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζουμε πως η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης κατά την γαλουχία έχει ενοχοποιήθει από ιατρικές μελέτης για την μειωμένη πρόσληψη σιδήρου από τα βρέφη.

Όπως και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, έτσι και κατά το θηλασμό, η πρόσληψη καφεΐνης δεν είναι εξοβελισμένη, αλλά πρέπει να κρατιέται στα χαμηλά επίπεδα που περιγράψαμε παραπάνω. Πίνοντας καφέ αμέσως μετά το θηλασμό του μωρού, μειώνουμε την πρόσληψη καφεΐνης από τον οργανισμό του (αφού μεγάλη ποσότητά της θα έχει μεταβολιστεί μέχρι τον επόμενο θηλασμό), ενώ απαιτείται προσοχή στο συνδυασμό των τροφών που θα επιβαρύνουν τον οργανισμό με καφεΐνη (τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά τύπου cola).

 

Πηγή φωτογραφίας : https://bit.ly/2l4s7iz