Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ο,τι θα θέλατε να ρωτήσετε για τον καφέ Cold Brew!

01/06/2023
από coffees.gr

Ένας διαφορετικός κρύος καφές βρίσκει σιγά σιγά τη θέση του στις προτιμήσεις των καφελατρών: ο λόγος για τον καφέ ψυχρής εκχύλισης – τον ολοένα και πιο δημοφιλή Cold Brew!

Αν και ο Cold Brew δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα διαδεδομένος στην χώρα μας, έχει αρχίσει σιγά σιγά να κατακτά το δικό του, φανατικό κοινό. Ενώ είναι προς το παρόν συνδεδεμένος με hip καφετέριες αλλά και με μεγάλες αλυσίδες εστίασης, ο Cold Brew είναι εξαιρετικά εύκολο να ετοιμαστεί στο σπίτι, αρκεί να έχουμε σωστά αλεσμένο καφέ, ένα λεπτό φίλτρο, νερό και ένα ψυγείο.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά τις οδηγίες για να φτιάξετε Cold Brew, αλλά και ένα μικρό ιστορικό του, σε παλιότερο άρθρο του Coffees.gr – θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολη είναι η παρασκευή του! Στο παρόν άρθρο, προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε ορισμένες δημοφιλείς απορίες σχετικά με τον Cold Brew – ό,τι θα θέλατε να ρωτήσετε σχετικά με τον καφέ ψυχρής εκχύλισης βρίσκεται – ελπίζουμε – παρακάτω!

 

Ό,τι θα θέλατε να ρωτήσετε για τον καφέ Cold Brew!

 

Τι καφέ πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε Cold Brew;  

Αρχικά, έχει σημασία να τονίσουμε πως οποιοσδήποτε καφές, ανεξάρτητα από την σύνθεση του χαρμανιού και το προφίλ του καβουρδίσματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κρύα εκχύλιση, αν αλεστεί σωστά και αν ακολουθήσουμε την ενδεδειγμένη διαδικασία. Ωστόσο, είναι γεγονός πως ορισμένοι καφέδες δίνουν καλύτερα, γευστικότερα αποτελέσματα στην ψυχρή εκχύλιση.

Σε γενικές γραμμές, ο Cold Brew χαρακτηρίζεται από την απουσία πικράδας, την μειωμένη οξύτητα, την έντονη επίγευση (που ορισμένες φορές, μπορεί να θυμίζει αλκοολούχο ποτό) και την αρωματική του παλέτα. Για αυτό το λόγο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε αρωματικά, 100% Arabica χαρμάνια για την παρασκευή Cold Brew, που θα δώσουν ιδιαίτερα αρώματα στο ποτήρι μας. Ένα αρωματικό χαρμάνι, όπως ο Moka Efti 100% Arabica ή o Buondi Craft Arabica Pure ή ακόμα και μια κλασική γεύση όπως του καφέ Illy, θα δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε ψυχρή εκχύλιση.

Τα χαρμάνια με έντονη παρουσία Robusta, ενώ δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα σε άλλες κρύες παρασκευές, όπως ο Freddo Espresso, λόγω του έντονου σώματος και της πλούσιας κρέμας, δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο στον Cold Brew, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ακόμα, αρκετοί λάτρεις του καφέ προτιμούν μονοποικιλιακούς καφέδες για την παρασκευή Cold Brew, καθώς δίνουν πιο «ξεκάθαρη» γεύση και ιδιαίτερα πλούσια αρώματα. Ο Rhodigium Colombia Supremo ή ο Caffe Lab Etiopia Sidamo  αποτελούν πολύ καλές επιλογές για όποιον θέλει να πειραματιστεί με μονοποικιλιακό Cold Brew.  

 

Πώς πρέπει να αλέσουμε τον καφέ μας για να φτιάξω Cold Brew;

Η σωστή άλεση παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην σωστή παρασκευή του Cold Brew. Ο καφές πρέπει να είναι αλεσμένος μέτρια προς χοντρά, αντίστοιχος με την άλεση που χρησιμοποιούμε για τις καφετιέρες French Press. Η υφή του θα πρέπει να θυμίζει χοντρό θαλασσινό αλάτι. Αν ο καφές μας είναι αλεσμένος πιο χοντρά, θα υποεκχυλιστεί και δεν θα ξεδιπλώσει όλα του τα αρώματα, ενώ αν είναι αλεσμένος πιο ψιλά, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πικρό και το ρόφημα μας θολό και γεμάτο αιρούμενα σωματίδια.

 

Ποια είναι η σωστή αναλογία καφέ / νερού για την παρασκευή Cold Brew;

Η αναλογία καφέ – νερού είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που θα καθορίσει τη γεύση του ροφήματός μας, καθώς και το πόσο έντονο είναι. Η βασική αναλογία είναι 1:6, οπότε έχοντας αυτό τον λόγο ως χρυσή τομή, μπορούμε να πειραματιστούμε, χρησιμοποιώντας λιγότερο ή περισσότερο καφέ για πιο δυνατό ή για πιο ελαφρύ καφέ. Πολλές συνταγές αναφέρουν αναλογίες όπως 1:2 ή 1:3, που παράγουν το λεγόμενο Cold Brew Concentrate, το οποίο είναι εξαιρετικά δυνατό, έχει πάρα πολύ καφεΐνη  και πρέπει να αραιωθεί οπωσδήποτε με νερό πριν καταναλωθεί. Είναι καλύτερο να ετοιμάσουμε απευθείας τον καφέ μας, όσο δυνατό ή ελαφρύ τον προτιμούμε και αν αποφύγουμε την λύση του concentrate.

 

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία του νερού για καφέ Cold Brew;

Στο θέμα της θερμοκρασίας του νερού, υπάρχουν διάφορες απόψεις, που σε γενικές γραμμές εξαρτώνται από την προσωπική εμπειρία του κάθε barista, καθώς άλλοι υποστηρίζουν ότι το νερό (και η εκχύλιση) πρέπει να γίνονται σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ άλλοι υποστηρίζουν τη χρήση παγωμένου νερού. Μια ασφαλής μέθοδος είναι να γεμίσουμε το σκεύος που χρησιμοποιούμε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν να τοποθετήσουμε το σκεύος στο ψυγείο για 12-24 ώρες.

 

Σε τι σκεύος μπορούμε να εκχυλίσουμε τον Cold Brew;

O Cold Brew μπορεί να εκχυλιστεί σε οποιοδήποτε γυάλινο μπουκάλι που κλείνει καλά ή ακόμα και σε μια σφραγισμένη τσαγιέρα, αρκεί να έχουμε το κατάλληλο φίλτρο για τον φιλτράρουμε πριν την αποθήκευση του. Το φίλτρο που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι πάνινο, χάρτινο ή ένα πολύ λεπτό μεταλλικό φίλτρο. Μια καλή λύση είναι η χρήση Γυάλινης Καφετιέρας Pour Over, η οποία είναι κατασκευασμένη από γυαλί που δεν αποφορά μυρωδιές και συνοδεύεται από ειδικό μεταλλικό φίλτρο. Σε αυτή την περίπτωση, τοποθετούμε την καφετιέρα στο ψυγείο, καλύπτοντας το στόμιό της με μεμβράνη, ώστε να μην επηρεαστεί από τις μυρωδιές του ψυγείου, και φιλτράρουμε τον έτοιμο καφέ μας σε μπουκάλι με το μεταλλικό φίλτρο.

 

Πως μπορούμε να αποθηκεύσουμε τον Cold Brew;

Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τον έτοιμο Cold Brew στο ψυγείο για περίπου 15-20 μέρες. Αν επιθυμούμε να παρατείνουμε ελαφρά τον χρόνο ζωής του, δεν αποθηκεύουμε όλη την ποσότητα που ετοιμάσαμε σε ένα μπουκάλι, αλλά τον μοιράζουμε σε μικρότερα, αποστειρωμένα μπουκαλάκια. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως δεν αποθηκεύουμε ποτέ αφιλτράριστο Cold Brew! Η παρουσία αλεσμένου καφέ στο ρόφημα σημαίνει ότι ο καφές μας συνεχίζει να εκχυλίζεται, οπότε και θα καταλήξει πικρός μετά από μερικές ημέρες. Ο καφές πρέπει να είναι διαυγής και καθαρός, χωρίς αιωρούμενα σωματίδια.

 

Πως σερβίρεται ο καφές Cold Brew;

Ο καφές Cold Brew σερβίρεται συνήθως σε χαμηλό ποτήρι, με λίγο πάγο και προαιρετικά, με μια λεπτή φέτα πορτοκαλιού, που ταιριάζει υπέροχα με την ιδιαίτερη γεύση του. Συνήθως δεν χρειάζεται ζάχαρη, λόγω της φυσικής του γλυκύτητας, ενώ αρκετοί συνηθίζουν να τον απολαμβάνουν με γάλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον Cold Brew ως βάση για διάφορα καλοκαιρινά ροφήματα, όπως ο Cold Brew Tonic, ο Mazagran (καφές με λεμόνι) αλλά και για διάφορα cocktails: υπάρχουν εξαιρετικά αλκοολούχα cocktails με βάση τον Cold Brew, αλλά και ιδιαίτερες επιλογές σε cocktail χωρίς αλκοόλ.  

Αν αγαπάτε τους κρύους καφέδες, αν σας αρέσει ο καφές φίλτρου, αν αναζητάτε μια διαφορετική γεύση ή αν έχετε δοκιμάσει Cold Brew σε κάποια καφετέρια και σας άρεσε, τώρα ξέρετε πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι δροσερό και γεμάτο καφέ – καφέ ψυχρής εκχύλισης, φτιαγμένο από τα χεράκια σας!