ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Café Chorreado: το μυστικό της Κόστα Ρίκα

03/06/2021
από coffees.gr

H χώρα των πλούσιων ακτών, εκτός από καλό καφέ έχει και μια ευφάνταστη συσκευή.

Κάθε χώρα του κόσμου έχει τη δική τους κουλτούρα καφέ, στην οποία αντανακλάται πολλές φορές η ιστορία, η καθημερινότητα και η  γαστρονομική παράδοσή της. Παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίο ένας λαός απολαμβάνει τον καφέ του, μπορούμε να καταλάβουμε περισσότερα για την ιδιοσυγκρασία του και την ιδιοπροσωπία του. Η Κόστα Ρίκα, η «Χώρα με τις Πλούσιες Ακτές» δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Η Κόστα Ρίκα είναι μια μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, που συνορεύει με τον Παναμά και την Νικαράγουα και βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό και την θάλασσα της Καραϊβικής. Η εισαγωγή καφεόδεντρων από την Αιθιοπία κατά τον 18ο αιώνα κατέστησε τον καφέ βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας της χώρας, ενώ σήμερα οι καφέδες από την Κόστα Ρίκα κερδίζουν συνεχώς έδαφος ανάμεσα στους «ψαγμένους» λάτρεις του καφέ, εξαιτίας της μοναδικής τους ποιότητας αλλά και των ξεχωριστών οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών.

Με τόσο πλούσια παράδοση στον καφέ, θα ήταν παράξενο η Κόστα Ρίκα να μην έχει αναπτύξει τις δικές της, μοναδικές συνταγές: ο «εθνικός» καφές της Κόστα Ρίκα δεν είναι άλλος από τον Café Chorreado!

 

Café Chorreado : o εθνικός καφές της Κόστα Ρίκα

Ο Café Chorreado πήρε το όνομά του από την συσκευή εκχύλισης που χρησιμοποιείται ευρέως στην Κόστα Ρίκα, η οποία ονομάζεται chorreador, μια λέξη που στα ισπανικά είναι αντίστοιχη με την λέξη dripper, κάτι που υποδηλώνει, εξάλλου, τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εκχύλιση.

Ο Chorreador  αποτελείται από ένα ξύλο, το οποίο συγκρατεί ένα βαμβακερό φίλτρο, που μοιάζει περισσότερο με μακρόστενη τσέπη. Το στόμιο του φίλτρου συγκρατείται από ένα μεταλλικό δακτύλιο, στον οποίο συνήθως βρίσκεται και το χερούλι. Στο κάτω μέρος της μηχανής, υπάρχει χώρος για την τοποθέτηση της κούπας, στην οποία συγκεντρώνεται ο εκχυλισμένος καφές. Η μηχανή είναι ιδιαίτερα απλή στη σύλληψη και την κατασκευή της, και παράγει καφέ φίλτρου με μέθοδο παρόμοια με αυτή που συναντάμε σε συσκευές όπως τα dripper ή οι γυάλινες μηχανές pour over.

To ζεστό νερό ρίχνεται με προσοχή και αργές κινήσεις στο βαμβακερό φίλτρο, και ο εκχυλισμένος καφές συγκεντρώνεται στην κούπα που βρίσκεται στο κάτω μέρος. Η διαδικασία δίνει στον καφελάτρη τον πλήρη έλεγχο της εκχύλισης (χρόνος, θερμοκρασία, άλεση κλπ), ενώ λόγω της φύσης της παράγει έναν «καθαρό» καφέ με πλούσιο άρωμα και τονισμένα τα φυσικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά – κάτι που ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά των καφέδων της Κόστα Ρίκα.

 

Τα μυστικά του Chorreador

Οι ντόπιοι αγαπούν πολύ την απλή αυτή συσκευή και υποστηρίζουν πως η επιτυχία της εκχύλισης οφείλεται στο φίλτρο. Παλαιότερα, τα φίλτρα ήταν ραμμένα στο χέρι από τις νοικοκυρές του σπιτιού, όμως σήμερα κυκλοφορούν και στο εμπόριο. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι όσοι επιλέγουν να προμηθεύονται τα φίλτρα τους (bolsita, δηλαδή «σακουλίτσες» στα ισπανικά) από εξειδικευμένους τεχνίτες – χειροτέχνες, υποστηρίζοντας πως η σωστή ποιότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με προσωπική εργασία.

Τα φίλτρα πλένονται με νερό και στεγνώνονται μετά από κάθε χρήση, ενώ μια φορά το μήνα μουλιάζουν σε αλατόνερο και ξεπλένονται καλά, προκειμένου να συντηρηθούν. Όλοι οι Κοσταρικανοί είναι κατηγορηματικοί: δεν πλένουν ποτέ με σαπούνι τα bolsita τους, καθώς καταστρέφεται η γεύση του καφέ. Τα φίλτρα έχουν σχετικά περιορισμένη διάρκεια ζωής, που φτάνει τους 5-6 μήνες.

Ακόμα, οι Κοσταρικανοί αποφεύγουν να χρησιμοποιούν υπερβολικά ζεστό νερό, καθώς υποστηρίζουν ότι «καίει» τα λεπτά αρώματα του ντόπιου καφέ και δεν τα αφήνει να αναδειχθούν – κάτι που δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα, καθώς η εκχύλιση σε dripper απαιτεί νερό στους 90-92 βαθμούς κελσίου και μέτρια προς χοντρή άλεση για να αποδώσει ικανοποιητικά.

 

Μπορούμε να ετοιμάσουμε Café Chorreado  στο σπίτι μας;

Στη χώρα μας, αλλά και γενικά στην Ευρώπη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε ένα Chorreador, ενώ ακόμα και τα πάνινα φίλτρα δεν είναι συνηθισμένα. Μερικά εξειδικευμένα καταστήματα ενδεχομένως να έχουν σχετικά ήδη, αλλά τις περισσότερες φορές είναι ακριβά για τον μέσο καταναλωτή.

Χρησιμοποιοώντας ωστόσο μια γυάλινη pour over καφετιέρα με μεταλλικό φίλτρο και τηρώντας τις συμβουλές εκχύλισης, μπορούμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα πολύ κοντινό στον Café Chorreado. Το μεταλλικό φίλτρο δεν παράγει το ίδιο αποτέλεσμα με το πάνινο φίλτρο, ωστόσο συγκριτικά είναι αρκετά πιο κοντά σε αυτό από ό,τι το συνηθισμένο χάρτινο φίλτρο. Φυσικά, δεν ξεχνάμενα χρησιμοποιοήσουμε έναν καφέ από την Κόστα Ρίκα, για μια έξτρα δόση αυθεντικότητας.

 

Δύο προτάσεις γεμάτες γεύση από την Κόστα Ρίκα για αυθεντικό Café Chorreado

New York Monorigini Costa Rica 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από την Κόστα Ρίκα, με την εγγύηση της Ιταλικής New York. Το σώμα είναι ισορροπημένο, το άρωμα δυνατό και στη γεύση κυριαρχούν οι νότες εσπεριδοειδών με μια ιδέα από κακάο και μπαχαρικά. Η ανεβαστική οξύτητα είναι χαρακτηριστική του terroir της Κόστα Ρίκα.

Caffè Lab Costa Rica Tournon SHB 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από την Κόστα Ρίκα, με την εγγύηση της Ιταλικής Caffe Lab, που ειδικεύεται σε μονοποικιλακούς καφέδες σπάνιας προέλευσης. Προέρχεται από φυτείες υψηλού υψομέτρου και ηφαιστειακού εδάφους στην περιοχή Tournon και χαρακτηρίζεται από φρουτώσεις νότες με αρώματα μήλου και μούρων, ενώ ισορροπεί απολαυστικά μεταξύ οξύτητας και γλυκύτητας.

 

Αν σας έλειψαν τα ταξίδια, με ένα απλό φίλτρο κι έναν καλό καφέ, θα μεταφερθείτε μέσα σε λίγα λεπτά στην μαγευτική Κόστα Ρίκα, στην καρδιά της Κεντρικής Αμερικής.

πηγή φωτογραφίας: https://www.okrehome.com/