Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

El Miguel & La Cafferia, δυο ξεχωριστά espresso brands από το Varese.

05/04/2024
από coffees.gr

El Miguel & La Cafferia, δυο ξεχωριστά espresso brands από το Varese.

Η Ιταλία, και πιο συγκεκριμένα η παράδοση του espresso, είναι γεμάτες με μικρές αλλά όμορφες ιστορίες από ανθρώπους που μετέτρεψαν το πάθος τους και το μεράκι επιτυχημένες επιχειρήσεις. Μια από αυτές τις ιστορίες είναι και η ιστορία της El Miguel!

Όλα ξεκινούν στο Varese της Βόρειας Ιταλίας, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν ο Ferruccio Rizzi και η γυναίκα του αποφασίζουν να ανοίξουν ένα μικρό espresso bar, προσπαθώντας να μετουσιώσουν όλο τους το πάθος για τον Ιταλικό espresso σε πράξεις. Προμηθεύονται τον καλύτερο πράσινο καφέ από όλο τον κόσμο, τον καβουρδίζουν μόνοι τους, πειραματίζονται με διαφορετικά χαρμάνια και σύντομα, η φήμη τους ξεπερνά τα στενά όρια της πόλης τους. Άνθρωποι από όλη την Βόρεια Ιταλία έρχονται για να απολαύσουν espresso αλλά και για να προμηθευτούν καφέ για το σπίτι τους, «όπως τον έκαναν παλιά», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Από τότε, αυτό που έχει αλλάξει είναι ο κύκλος εργασιών, που έχει μεγαλώσει κατά πολύ (η El Miguel είναι ένα espresso brand με παρουσία όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου) και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις. Αυτό που έχει μείνει αναλλοίωτο είναι το άρωμα και η γεύση των χαρμανιών τους, και φυσικά η αγάπη για τον espresso, η κινητήρια δύναμη πίσω από όλα.

 

Roasting & Blending, τα «μυστικά» της El Miguel

Η El Miguel δίνει βάση σε δύο στοιχεία που καθορίζουν την φυσιογνωμία και την ιδιοπροσωπία του πραγματικού Ιταλικού espresso, στο καβούρδισμα και την ανάμειξη. Όπως λένε οι ίδιοι, το καβούρδισμα είναι «μια μορφή τέχνης», καθώς κάθε roaster οφείλει να αναπτύξει τις τεχνικές, παίζοντας με τις θερμοκρασίες, τους χρόνους και τον συνδυασμό τους, προκειμένου κάθε ποικιλία καφέ να βγάλει τα αρώματά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αντίστοιχα, το blending είναι και αυτό μια απαιτητική διαδικασία, αφού η αναζήτηση της ισορροπίας των αρωμάτων και τον γεύσεων δεν είναι ποτέ εύκολη και απαιτεί, εκτός από καλή πρώτη ύλη, και μεγάλη εμπειρία.

Το καβούρδισμα και η ανάμειξη, οι δυο διαδικασίες που θα ξεχωρίσουν ένα καλό από ένα άριστο blend, είναι τα δύο μυστικά που κρύβουν την επιτυχία και την διαχρονικότητα της El Miguel. Δεν είναι τυχαίο πως οι blenders και οι roasters της εταιρείας είναι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο δυναμικό της εδώ και χρόνια και πως παρόλο τον εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα, αυτές οι δυο διαδικασίες επιμένουν παραδοσιακά.

 

La Cafferia: η άλλη πλευρά της El Miguel

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, οι ιθύνοντες νόες της El Miguel δημιούργησαν ένα ακόμα blend, το οποίο στεγάζει διαφορετικής φιλοσοφίας χαρμάνια espresso – κι έτσι γεννήθηκε η La Cafferia, κάτω από την «ομπρέλα» της οποίας βρίσκουν στέγη premium χαρμάνια, καφές φίλτρου, αλλά και μονοποικιλιακές επιλογές. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία της El Miguel αποτέλεσε το απαραίτητο καύσιμο για την Cafferia, η οποία διανύει την δική της πορεία, έχοντας πλέον και espresso bars υπό την επωνυμία της σε όλη την Βόρεια Ιταλία. Όποιος βρεθεί στο Como ή στο Legnano μπορεί να απολαύσει αυθεντικό Ιταλικό espresso στην πιο ντελικάτη του μορφή, αν όμως οι λίμνες της Ιταλίας πέφτουν μακριά, τότε χαρμάνια όπως το Dolce Vita, το Portofino ή το Milano αρκούν για να φέρουν το πνεύμα της στο φλιτζάνι σας.

 

Το «Χαρμάνι το Ιδρυτή», το πιο αντιπροσωπευτικό blend της El Miguel

Κάθε εταιρία έχει ένα χαρμάνι που την αντιπροσωπεύει και λειτουργεί ως ο πρεσβευτής του πνεύματος της. Στην El Miguel, το χαρμάνι αυτό είναι, χωρίς αμφιβολία, το δημοφιλές Reserva do Fundador.

Πρόκειται για ένα «επετειακό» χαρμάνι, που ανασυστάθηκε με βάση σημειώσεις του ιδρυτή του brand, Ferruccio Rizzi, για να γιορταστούν τα 40 χρόνια παρουσίας της εταιρίας στο χώρο του espresso. Παντρεύοντας εκλεκτό Arabica από την Κολομβία, τη Βραζιλία και τη Γουατεμάλα με ένα μικρό ποσοστό Ινδικού Robusta, οι blenders της El Miguel δημιούργησαν ένα μοναδικό, premium blend, πολύ κοντά σε αυτό που οραματιζόταν ο ιδρυτής της εταιρίας, όταν ξεκίνησε αυτή την υπέροχη περιπέτεια που λέγεται El Miguel. H βράβευση του με το «Χρυσό Μετάλλιο Γεύσης» στο International Coffee Tasting του 2014 είναι μια αναγνώριση του ξεχωριστού χαρακτήρα αυτού του χαρμανιού, που διατίθεται τόσο σε κόκκους όσο και αλεσμένο, ώστε να μπορούν να το απολαύσουν όλοι, με την ίδια ευκολία.

 

Aν θέλετε να γευτείτε τον πραγματικό Ιταλικό espresso, ένα blend της El Miguel ή της La Cafferia είναι σίγουρα μια πολύ καλή ιδέα.