Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Γιορτάζοντας το Πάσχα με Espresso Babka

30/03/2023
από coffees.gr

Από τους Εβραίους της Πολωνίας στους φούρνους της Νέας Υόρκης και από εκεί στο πιάτο μας.

Η Babka είναι ένα γλυκό ψωμί, αρκετά παρόμοιο με το τσουρέκι, που έχει τις ρίζες του στις παραδόσεις και την γαστρονομία των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ανατολικής Ευρώπης. Πλεγμένος σε πλεξούδες, συνήθως γεμίζεται με διάφορα υλικά, όπως σοκολάτα, κανελοζάχαρη, ξερά φρούτα και τυρί κρέμα. Το όνομά του σημαίνει «γιαγιά» στα Πολωνικά και τα Ουκρανικά, και οι παλαιότερες μαρτυρίες για το ζύμωμα αυτού του ιδιαίτερου ψωμιού, ιδιαίτερα κατά τις ημέρες του Εβραϊκού Πάσχα ανάγονται στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η διάδοση της Babka στη σύγχρονη εποχή ξεκινά από εβραϊκούς φούρνους της Νέας Υόρκης, που την ανασταίνουν από τη λήθη και την ξανακάνουν γνωστή, με τη βοήθεια μάλιστα των κοινωνικών δικτύων. Έτσι, σε ολόκληρο τον κόσμο η Babka αρχίζει και διαδίδεται ευρύτατα, και μάλιστα καθιερώνεται σαν παραδοσιακό πασχαλινό κέρασμα, πλάι στο πιο παραδοσιακό και κλασικό τσουρέκι.

Δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη στην παρασκευή της, αφού έχει τα ιδιαίτερα κόλπα της προκειμένου να αποκτήσει την επιθυμητή υφή, όμως είναι εξαιρετική για το Πάσχα, κι ας θέλει λίγο χρόνο παραπάνω η ετοιμασία της. Η Babka που παρουσιάζουμε φυσικά, έχει «ενισχυθεί» με άρωμα καφέ.

 

Τι χρειαζόμαστε για την Espresso Babka;

  • 125 γραμμάρια χλιαρό γάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας ξερή μαγιά
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 45 γραμμάρια αλεύρι σίκαλης
  • 240 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 175 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα
  • 75 γραμμάρια βούτυρο κρύο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο espresso’
  • 60 γραμμάρια ζάχαρη άχνη.

 

https://www.coffees.gr/images/companies/1/blog/babka.jpg?1680160698240Πως ετοιμάζουμε την Espresso Babka;

  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά και αφήνουμε στην άκρη 10-15 λεπτά μέχρι να δημιουργηθούν φυσαλίδες.
  • Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε τα αλεύρια, το μισό αλάτι, 2 κουταλιές ζάχαρη, τα αυγά και το μείγμα της μαγιάς. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με γάντζο για 2-3, μέχρι να αρχίσει να ομογενοποιείται.
  • Χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και απαλή.
  • Χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε, λίγα λίγα, τα 75 γραμμάρια βούτυρο
  • Μόλις προσθέσουμε όλο το βούτυρο, δυναμώνουμε ξανά ταχύτητα και χτυπάμε για άλλα πέντε λεπτά.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3-5 ώρες, μέχρι να φουσκώσει.
  • Σε μπεν μαρί, λιώνουμε τα 75 γραμμάρια βούτυρο μαζί με τη σοκολάτα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον καφέ και τη ζάχαρη άχνη και το άλλο μισό αλάτι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Λαδώνουμε μια φόρμα κέικ και στρώνουμε με λαδόκολλα
  • Σε αλευρωμένη, άνετη επιφάνεια, δημιουργούμε με τη ζύμη ένα παραλληλόγραμμο
  • Απλώνουμε καλά τη γέμιση με μια μαρίζ
  • Τυλίγουμε σε ένα σχετικά σφιχτό κύλινδρο
  • Κόβουμε το κύλινδρο στη μέση, και γυρνάμε τα κομμάτια, έτσι ώστε να φαίνεται η γέμιση
  • Πλέκουμε σε πλεξούδα τα δύο κομμάτια μας, όσο καλύτερα μπορούμε.
  • Βάζουμε την babka στη φόρμα, και την αφήνουμε για λίγο να φουσκώσει
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για 40-45 λεπτά
  • Αφήνουμε να σταθεί για μερικά λεπτά και ξεφορμάρουμε προσεκτικά.

 

Συμβουλές για εντυπωσιακή Espresso Babka

  • Στην αρχή του ζυμώματος, η ζύμη μας μπορεί να φαίνεται λίγο στεγνή, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν προσθέτουμε υγρά, θα πάρει τη σωστή υφή με το χτύπημα στο μίξερ.
  • Είναι σημαντικό να τηρήσουμε τις ποσότητες και να είναι όλα τα υλικά μας στη θερμοκρασία που πρέπει, γιατί στο ζύμωμα κάθε παράγοντας παίζει το δικό του ρόλο.
  • Μπορούμε να σιροπιάσουμε τη babka με ένα απλό σιρόπι όσο είναι ζεστή, αλλά και να πασπαλίσουμε με ξηρούς καρπούς ή με κοπανισμένους κόκκους καφέ.
  • Το τύλιγμα σε ρολό, το κόψιμο στη μέση και το πλέξιμο θέλουν κάποια επιδεξιότητα, αλλά με λίγες φορές πρακτική είναι σίγουρο πως μπορούμε να τα καταφέρουμε σωστά.
  • Μπορούμε να διαφοροποιήσουμε το χρόνο ψησίματος ανάλογα με το φούρνο μας.
  • Αν θέλουμε μια πιο kid-friendly εκδοχή του γλυκού, απλά παραλείπουμε τον καφέ.
  • Διατηρείται, καλυμμένη με μεμβράνη για αρκετές ημέρες και στο ψυγείο για ακόμα περισσότερες.

 

Φέτος το Πάσχα πάλι στα κουλουράκια και το τσουρέκι, αφήστε χώρο για μια λαχταριστή Espresso Babka!