Ένας οδικός χάρτης για απολαυστικούς Freddo Espresso & Freddo Cappuccino, για κάθε γούστο.
Eίναι σίγουρα ο δημοφιλέστερος κρύος καφές στην Ελλάδα, η συνήθεια που θυμόμαστε αμέσως μόλις ο καιρός γλυκάνει: ο λόγος φυσικά για τον Freddo Espresso, αλλά και τον ξάδερφό του, τον Freddo Cappuccino. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για τον «εθνικό» μας καφέ, που γνωρίζει απίστευτη δημοφιλία, τόσο στην εστίαση όσο και στην κατοίκον κατανάλωση, κατά τους ανοιξιάτικους και τους θερινούς μήνες.
Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις όσων αγαπούν τον καφέ, είναι «Ποιος καφές είναι κατάλληλος για Freddo»; Φυσικά, δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς το θέμα του προσωπικού γούστου είναι ιδιαίτερα σημαντικό – ωστόσο, καταρτίσαμε έναν «οδικό χάρτη» χωρίζοντας τα blends σε «δυνατά» και σε «φρουτώδη» και καλύπτοντας σχεδόν όλα τα γούστα, τόσο για όσους αγαπούν τον Freddo τους με δυνατό σώμα και γεύση που διατηρείται αναλλοίωτη, όσο και όσους δεν αποχωρίζονται τα μεθυστικά αρώματα του Arabica ούτε το καλοκαίρι.
Ποια χαρμάνια espresso είναι κατάλληλα για Freddo;
Τα «δυνατά», για Freddo Espresso που δεν χάνει το σώμα του
Ένας από τους μεγαλύτερους «εχθρούς» του Freddo Espresso, είναι η αίσθηση του «νερουλιάσματος», καθώς ο πάγος λιώνει και αραιώνει τον καφέ μας. Καθώς ο καφές πίνεται κατά βάση ζεστός, δεν είναι πάντα εύκολο να ανακαλύψουμε καφέδες που να κρατούν το σώμα, τη γεύση και το άρωμά τους στις κρύες παρασκευές. Δεν είναι λίγοι οι λάτρες του καφέ που προτιμούν χαρμάνια με σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε Robusta για τον Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino του, καθώς ο Robusta προσφέρει ένταση και σώμα στο χαρμάνι, κρατώντας τη γεύση και την αίσθηση του καφέ αναλλοίωτη. Ακόμα και όσοι δε συμπαθούν ιδιαίτερα το «κακό παιδί» του καφέ, τον Robusta, θα αλλάξουν γνώμη δοκιμάζοντας έναν λαχταριστό freddo από ένα χαρμάνι με περιεκτικότητα 30-40% σε Robusta.
Bazzara Aromamore: Ένα blend πολύπλοκο κι αρωματικό, αλλά ταυτόχρονα γεμάτο ένταση και ζωντάνια. Πλούσεις νότες σοκολάτας, καραμέλας και ξηρών καρπών, στον πιο ντελικάτο freddo που έχετε δοκιμάσει ποτε.
Parana Espresso: Γλυκόπιοτος και στρογγυλός, αφήνει στο στόμα μια πραγματική έκρηξη γεύσης, με νότες βανίλιας, μελιού και φρούτων, αλλά και ξεχωριστή επίγευση με νότες μπαχαρικών, ξηρών καρπών και κακάου. Ένας ιδιαίτερος, εξωτικός καφές που συναρπάζει.
Biancaffe Classica: Το δημοφιλέστερο blend της Biancaffe αποτελείται από κόκκους Arabica και Robusta σε ισορροπημένη αναλογία. Χαρακτηρίζεται από έντονο άρωμα, πλούσια γεύση κι επίμονη κρέμα που κάνει κάθε γουλιά ακόμα πιο απολαυστική.
Αντίθετα με όσους απολαμβάνουν την ένταση του Robusta στην παγωμένη εκδοχή του espresso, υπάρχουν φυσικά και οι «αμετανόητοι»: οι ακραιφνείς λάτρεις του Arabica που επιμένουν να απολαμβάνουν τα ιδιαίτερα, πολύπλοκα αρώματά του και σε έναν Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino. Στον καφέ δεν υπάρχει «σωστό και λάθος», καθώς σημασία έχει να απολαμβάνουμε καφέδες που ταιριάζουν στο δικό μας, προσωπικό γευστικό αισθητήριο. Ένα χαρμάνι αρωματικού Arabica μπορεί φυσικά, στα χέρια ενός έμπειρου barista ή home barista, να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε κρύες παρασκευές – απλά απαιτείται, ενδεχομένως λίγη περισσότερη προσοχή.
Moka Efti 100% Arabica: Ένα χαρμάνι espresso από τους καλύτερους Arabica κόκκους από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, αλλά και την Αιθιοπία. Απολαυστικό άρωμα, φυσική γλυκύτητα κι επίμονη επίγευση αλλά και μια βαθιά γεύση που θυμίζει κακάο με νύξεις εσπεριδοειδών κάνουν αυτό το blend της Moka Efti ακαταμάχητο.
Εl Miguel Reserva Do Fundador: To "χαρμάνι του ιδρυτή" της El Miguel αποτελείται από 90% Arabica, με τον Robusta να συμπληρώνει διακριτικά. Δημοφιλές και αγαπημένο, δίνει εξαιρετικούς Freddo εκτός από παραδοσιακούς espresso.
Massimo President: Ένα χαρμάνι espresso που αποτελείται από κόκκους Arabica υγρής επεξεργασίας από τη Βραζιλία, την Κολομβία, τη Νικαράγουα, την Αιθοπία και την Ονδούρα. Το μεσαίο καβούρδισμα τονίζει το χαρακτήρα του καφέ με τον καλύτερο τρόπο, κι έτσι στο φλιτζάνι εμφανίζεται ισορροπημένος, αρωματικός και με ευχάριστη οξύτητα.
Το καλοκαίρι είναι εδώ, και λαχταριστοί Freddo Espresso και Freddo Cappuccino γεμίζουν τα ποτήρια μας – ας επιλέξουμε τα καλύτερα χαρμάνια, γιατί σημασία έχει μόνο ο καλός καφές. Ο καφές που μας αξίζει!