ΠΡΟΣΟΧΗ: Σας ενημερώνουμε ότι οι αποστολές μέσω εταιρειών courier παρουσιάζουν σοβαρές καθυστερήσεις, ειδικά για τις περιοχές εκτός Αττικής.
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Γνωρίζοντας τον ιδιαίτερο καφέ της Γουατεμάλας

16/10/2020
από coffees.gr

Ηφαιστειακά εδάφη, πλούσια βλάστηση και βροχοπτώσεις συνθέτουν μοναδικούς καφέδες. 

Η Γουατεμάλα είναι μια χώρα της Κεντρικής Αμερικής, κοιτίδα του πολιτισμού τον Μάγιας, στη γλώσσα άλλωστε των οποίων το όνομά της σημαίνει «Τόπος με πολλά δέντρα». Είναι η πολυπληθέστερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, και αποτελείται από ένα μωσαϊκό εθνοτήτων, αφού κατοικείται από απογόνους Ευρωπαίων, μιγάδες, αλλά και πολλές διαφορετικές φυλές Ιθαγενών. Είναι μια χώρα με πανέμορφα φυσικά τοπία μοναδικής ομορφιάς, πλούσια ιστορία και… μοναδικό καφέ!

Οι λάτρεις του καφέ είναι σίγουρο ότι έχουν δοκιμάσει καφέ από την Γουατεμάλα, καθώς ο χαρακτήρας του είναι τέτοιος, που είναι ιδανικός για blending και τον συναντάμε σε πολλά χαρμάνια γνωστών εταιρειών, ενώ τα τελευταία χρόνια κατακτά και το κοινό που αγαπά τους specialty καφέδες, σαν μονοποικιλιακή επιλογή.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον ξεχωριστό καφέ από την «Χώρα των πολλών δέντρων»!

 

Μικρή Ιστορία του Καφέ στη Γουατεμάλα

Η καλλιέργεια του καφέ στην Γουατεμάλα ξεκινήσε στα μέσα του 19ου αιώνα, με μερικές φυτείες στα νοτιοδυτικά της χώρας. Ωστόσο, η καλλιέργεια του καφέ άργησε να εδραιωθεί και κυρίως άργησε να γίνει αποδοτική, τόσο λόγω της έλλειψης τεχνογνωσίας γύρω από το αντικείμενο, όσο και λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της Κεντροαμερικάνικης χώρας. Καθώς οι περισσότεροι αγρότες ήταν πολύ φτωχοί για να αποκτήσουν γη και εξοπλισμό, η εκμετάλλευση του καφέ στη Γουατεμάλα ήταν αρχικά υπόθεση ξένων εταιριών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγιή ανάπτυξη του κλάδου.

Ωστόσο, ήδη από το 128 συστήθηκε το «Κεντρικό Γραφείο του Καφέ», ένας κυβερνητικός οργανισμός για την ρύθμιση και την προώθηση του γουατεμαλέζικου καφέ, το οποίο το 1960 έδωσε τη θέση στον “Anacafe”, τον «Εθνικό Οργανισμό του Καφέ», ο οποίος παραμένει υπεύθυνος μέχρι και σήμερα για ό,τι αφορά τον καφέ της Γουατεμάλας.

O Anacafe βελτίωσε το branding του καφέ της Γουατεμάλας, όρισε οκτώ περιοχές καλλιέργειας (Ακατενάνγκο, Αντίγκουα, Ατιτλάν, Κομπάν, Φραιχάνες, Χιούχιου, Οριέντε, Σαν Μάρκος), κάθε μία από τις οποίες δίνει, εξαιτίας του διαφορετικού terroir, καφέδες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι το περίφημο «Ουράνιο τόξο του Γουατεμαλέζικου Καφέ», σύμφωνα με τον οργανισμό. Παράλληλα, ο Anacafe τρέχει εκπαιδευτικά προγράμμα, εκδίδει περιοδικό, εκπροσωπεί την χώρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Καφέ, ενώ τα τελευταία χρόνια διοργανώνει ακόμα και φεστιβάλ και δραστηριότητες για παιδιά.

Σήμερα, η Γουατεμάλα είναι δέκατη μεγαλύτερη καφεοπαραγωγός χώρα του κόσμου, με 204.000 τόνους καφέ ετησίως, σχεδόν κατά αποκλειστικότητα Arabica. Μέχρι και πριν λίγα χρόνια, ήταν η μεγαλύτερη παραγωγός καφέ στην Κεντρική Αμερική, όμως πρόσφατα έχασε τα πρωτεία από την Ονδούρα, μια ανερχόμενη δύναμη στον χώρο του καφέ – αν και οι κακές γλώσσες λένε πως ένα κομμάτι από την παραγωγή της Ονδούρας, δεν είναι παρά λαθραίες εισαγωγές κόκκων από την Γουατεμάλα, που βαπτίζονται εγχώριοι.

 

Τι κάνει τον καφέ στη Γουατεμάλα να ξεχωρίζει;

Ο καφές που καλλιεργείται στην Γουατεμάλα είναι σχεδόν κατά αποκλειστικότητα Arabica, όμως αυτό που τον κάνει ξεχωριστό, πέρα από την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και την φροντίδα σε κάθε στάδιο της παραγωγής, είναι οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της χώρας και τα μοναδικά της εδάφη – με δυο λόγια, αυτό που ονομάζεται terroir.

Η Γουατεμάλα χαρακτηρίζεται από μεγάλο υψόμετρο, πλούσια βλάστηση, έντονες βροχοπτώσεις και εύφορα εδάφη, που όλα μαζί ευνοούν ιδιαίτερα την παραγωγή του καφέ. Η θερμοκρασία είναι ιδανική, και οι υψομετρικές διαφορές δίνουν την δυνατότητα στην καλλιέργεια διαφορετικών ποικιλιών με διαφορετικά γευστικά προφίλ. Κάθε μία από τις οχτώ καφεοπαραγωγούς περιοχές προσφέρει ένα διαφορετικό terroir, άρα και καφέδες με διαφορετικό προφίλ. Πέντε από αυτές γειτονεύουν με ηφαίστεια, κάτι που σημαίνει εύφορα εδάφη πλούσια σε μεταλλικά και οργανικά στοιχεία, άλλες βρίσκονται στα όρια τροπικών δασών, εξασφαλίζοντας πλούσιες βροχοπτώσεις, ενώ μερικές βρίσκονται σε υψόμετρο που ξεπερνά ακόμα και τα 2.000 μέτρα.

Η εξαιρετική ποικιλομορφία στις κλιματολογικές συνθήκες, στις βροχοπτώσεις και τη θερμοκρασία, στα σύσταση του εδάφους και στα μικροκλίματα συνθέτουν καφέδες που έχουν μοναδική γεύση, αλλά και αξιοσημείωτη ποικιλία!

 

Τι γεύση έχει ο καφές της Γουατεμάλας;  

Παρά τις επιμέρους διαφορές τους, οι καφέδες που έρχονται από την Γουατεμάλα παρουσιάζουν ένα κοινό προφίλ, το οποίο χαρακτηρίζεται από ισορροπία. Οι καφέδες της Γουατεμάλας χαρακτηρίζονται από φυσική γλυκύτητα, μέτριο (προς δυνατό, ενίοτε) σώμα και ισορροπημένη οξύτητα, που δεν κυριαρχεί στο στόμα.

Οι γευστικές νότες που κυριαρχούν στο φλιτζάνι είναι οι νότες σοκολάτας, ακολουθούμενες από τις νότες καραμέλας, οι οποίες άλλωστε χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο εύρος καφέδων που παράγονται στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Λόγω του ισορροπημένου προφίλ τους, οι καφέδες της Γουατεμάλας είναι ιδανικοί για blending, αφού συνδυάζονται ιδανικά τόσο με τους ζωηρούς και γεμάτους οξύτητα καφέδες από την Αφρική, όσο και με τους γαιώδεις, δυνατούς και ξυλώδεις καφέδες της Ασίας, ενώ η ανάμειξη τους με κόκκους  Robusta ή άλλους λατινοαμερικάνικους καφέδες δίνει ευέλικτα χαρμάνια για ευρεία κατανάλωση. Ωστόσο, λόγω της άνθηση της βιομηχανίας καφέ τα τελευταία χρόνια, πολλοί αγρότες πλέον καλλιεργούν premium, πραγματικά ποιοτικούς καφέδες που διατίθενται στην αγορά σαν specialty, μονοποικιλιακός επιλογές.

O Jacobs Selezione παντρεύει καφέδες από την Βραζιλία, την Αιθιοπία, την Κολομβία και τα ηφαιστειογενή εδάφη της Γουατεμάλας, σε ένα χαρμάνι με ιδιαίτερη γευστική πολυπλοκότητα, ενώ η Ιταλική Covim συνηθίζει να εμπλουτίζει τα χαρμάνια της με ιδιαίτερους καφέδες από την Γουατεμάλα που τους προσθέτουν ξεχωριστό χαρακτήρα.

Ίσως η καλύτερη επιλογή για να γευτεί κάποιος τα ιδιαίτερα αρώματα του Γουατεμαλέζικου καφέ είναι η μονοποικιλιακή επιλογή της Illy, Illy Arabica Selection Guatemala, που ξεχειλίζει από νότες σοκολάτας και καραμέλας, με διακριτική επίγευση μελιού και εσπεριδοειδών.

 

Αν αναζητάτε έναν μεστό, ισορροπημένο καφέ για όλες τις ώρες, με πλούσια γεύση και αρώματα που θυμίζουν σοκολάτα και καραμέλα, οι καφέδες της Γουατεμάλας είναι ίσως η καλύτερη επιλογή.