Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Lavazza: η επιστροφή του Gran Caffe Paulista

19/04/2023
από coffees.gr

Ένα θρυλικό espresso blend επιστρέφει ύστερα από εξήντα ολόκληρα χρόνια.

Ο espresso έχει μια πλούσια ιστορία που αγγίζει τον ένα αιώνα συνεχούς παρουσίας στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτά τα χρόνια, έχει δημιουργήσει μια παράδοση, με τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά, που συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει – ωστόσο, κάποια στοιχεία από το παρελθόν αυτής της παράδοσης παραμένουν θελκτικά, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Δεν είναι λίγα τα χαρμάνια καφέ που άφησαν εποχή, αποκτώντας φανατικούς φίλους και δημιουργώντας τη δική τους ιστορία. Ένα από αυτά τα blends, που έχει την υπογραφή της Lavazza, είναι και ο Gran Caffe Paulista, με την γλυκιά γεύση, την πλούσια ιστορία και το πλατύ χαμόγελο του Paulo – που επιστρέφει στο φλιτζάνι μας, μετά από 60 χρόνια.

 

Πώς γεννήθηκε ο Gran Caffe Paulista;

Ο Gran Caffe Paulista αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας της Lavazza και του Εθνικού Ινστιτούτου Καφέ της Βραζιλίας. Το 1961, οι δύο κολοσσοί της βιομηχανίας του καφέ συνεργάστηκαν, προκειμένου να σχεδιάσουν ένα χαρμάνι espresso ειδικό για espresso bars, και το αποτέλεσμα ήταν ο Gran Caffe Paulista!

O Gran Caffe Paulista χαρακτηρίζεται από πολλά στοιχεία τα οποία είναι απολύτως ενδεικτικά της εποχής του, όπως η γραφιστική ταυτότητα της συσκευασίας, που βασίζεται στον, αρκετά διαδεδομένο εκείνη την εποχή, εξωτισμό, στα πλαίσια του οποίου επιστρατευόταν σομπρέρος, παπαγάλοι, εξωτικές καλλονές, ιθαγενείς και άλλα εξωτικά στοιχεία, για να τονίσουν την καταγωγή του καφέ. Ο Βραζιλιάνος Paulo, η «μασκότ» του Gran Caffe Paulista έχει πλατύ μουστάκι και ακόμα πλατύτερο χαμόγελο,  και αν με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να θεωρηθεί καρικατούρα, τη δεκαετία του ’60 τραβούσε την προσοχή του κοινού με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο – ας μη ξεχνάμε, πως είχε την έγκριση του μεγαλύτερου εθνικού οργανισμού καφέ της Βραζιλίας! Σήμερα, αποπνέει μια vintage αισθητική, απόλυτα ενδεικτική της ποιότητας του blend και της βαθιά ριζωμένης παράδοσής του.

Παράλληλα, ωστόσο, ο Gran Caffe Paulista συγκέντρωνε και αρκετές τολμηρές για την εποχή του καινοτομίες. Σε μια εποχή που ελάχιστοι ενδιαφέρονταν για την προέλευση του καφέ και η ιχνηλασιμότητα ήταν ακόμα ανύπαρκτος όρος, ο Gran Caffe Paulista αποτελούνταν αποκλειστικά από Βραζιλιάνικους Arabica κόκκους, δεκαετίες πριν οι μονοποικιλιακοί καφέδες κατακτήσουν το κοινό, όπως σήμερα.  

 

Τι έχει αλλάξει σήμερα στον Gran Caffe Paulista και τι έχε μείνει ίδιο;

Η επιστροφή του Gran Caffe Paulista μετά από έξι δεκαετίες γίνεται σε ένα τοπίο εντελώς διαφορετικό. Το κοινό του καφέ είναι πολύ πιο «εκπαιδευμένο» και απαιτητικό, έχοντας παράλληλα πληθώρα επιλογών και διαφορετικές συνήθειες. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι λογικό κάποια πράματα να έχουν αλλάξει, αλλά και κάποια να έχουν μείνει αναλλοίωτα, σε ό,τι αφορά τον Gran Caffe Paulista.

Το χαρμάνι αποτελείται ακόμη αποκλειστικά από Arabica κόκκους από την Βραζιλία, των εκλεκτότερων μάλιστα ποικιλιών, όπως είναι η Cereja Apassita. Ο καφές συνεχίζει να είναι πολύπλοκος γευστικά και γλυκόπιοτος, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα γούστου – εξάλλου, ο αρχικός σχεδιασμός του ήταν η κατανάλωση του σε espresso bars. Αναλλοίωτη παραμένει και η οπτική ταυτότητα του blend, με την συμπαθητική φιγούρα του Βραζιλιάνου Paulo.

Ωστόσο, ο νέος Paulista έχει κόκκους αποκλειστικά από φυτείες με πιστοποίηση Rainforest Alliance, καθώς η Lavazza είναι μια εταιρία που έχει αποδεδειγμένες στην πράξη περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Επίσης, το καβούρδισμά του γίνεται πλέον με υπερσύγχρονες τεχνικές, οι οποίες ωστόσο μιμούνται όσο πιο πιστά γίνεται ο αποτέλεσμα που είχαν οι manual μηχανές καβουρδίσματος της δεκαετίας του ’60, για ακόμα μεγαλύτερη αυθεντικότητα στο άρωμα και τη γεύση.

 

Αν θέλετε να γυρίσετε το ρολόι πίσω κατά εξήντα χρόνια, και μάλιστα με τον πιο γλυκό και ευωδιαστό τρόπο, ένα φλιτζάνι Gran Caffe Paulista της Lavazza είναι σίγουρα η καλύτερη λύση.