Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Χαρτογραφώντας τις ποικιλίες του Robusta με το World Coffee Research

10/05/2023
από coffees.gr

Οι εποχές που ο Robusta σήμαινε πικρό στιγμιαίο καφέ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Ο Robusta, ή αλλιώς Coffea Canephora όπως είναι το επιστημονικό όνομα του φυτού, είναι ένα είδος του καφέ που οι απαρχές του εντοπίζονται στη Δυτική Υποσαχάρια Αφρική. Ο Robusta αντιπροσωπεύει περίπου το 30-40% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ και πλέον καλλιεργείται σχεδόν σε όλη τη ζώνη του καφέ, από την Αφρική ως την Βραζιλία και την Νοτιοανατολική Ασία.

Ο Robusta δίνει πλουσιότερες σοδιές από τον καφέ Arabica, που είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία, περιέχει περισσότερη καφεϊνη και είναι περισσότερο ανθεκτικός σε παράσιτα και ασθένειες, όμως υπολείπεται γευστικά από τον «ξάδελφό» του. Έχοντας περισσότερο στιβαρή, πικρή και γήινη γεύση από τον πιο ντελικάτο και αρωματικό Arabica, ο Robusta χρησιμοποιείται κατά κόρον στα espresso blends προκειμένου να προσδώσει στα χαρμάνια σώμα κι ένταση αλλά και να «τιθασεύσει» ορισμένους ατίθασους γευστικά καφέδες.

Ωστόσο, η χρήση του Robusta στην βιομηχανία του στιγμιαίου καφέ και το γεγονός ότι επί σειρά ετών η παγκόσμια αγορά κατακλυζόταν με robusta χαμηλής ποιότητας λόγω της μαζικότητας της παραγωγής και των κακών συνθηκών καλλιέργειας ταύτισαν τον Robusta με κακό, υποδεέστερης ποιότητας και πικρό καφέ. Όμως, αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει, όχι μόνο γιατί πλέον βρίσκουμε διαθέσιμο εξαιρετικής ποιότητας Robusta, αλλά και γιατί και το καταναλωτικό κοινό τον αντιμετωπίζει πλέον πολύ διαφορετικά.

Δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της τάσης, από το γεγονός πως το World Coffee Research δημοσίευσε πρόσφατα τον πρώτο λεπτομερή κατάλογο επί μέρους ποικιλιών του Robusta, όπως κάνει εδώ και χρόνια με τον Arabica.

 

World Coffee Research: Χαρτογραφώντας τις ποικιλίες του Robusta

Ο εμβριθής κατάλογος του World Coffee Research χαρτογραφεί αναλυτικό τον μέχρι πρότινος ανεξερεύνητο Robusta, καλύπτοντας 47 ως τώρα διαφορετικές ποικιλίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται γνωστές και άγνωστες ποικιλίες από την Βραζιλία, την Ινδία , την Ινδονησία, το Μεξικό και φυσικά το Βιετνάμ, τον μεγαλύτερο άλλωστε παραγωγό Robusta του κόσμου.

Ο χάρτης παρέχει πληροφορίες για στοιχεία όπως η απόδοση, το μέγεθος του κόκκου, η ανθεκτικότητα σε παράσιτα και ασθένειες, καθώς ο σκοπός του δεν είναι να γνωρίσουν μόνο οι καταναλωτές και οι λάτρεις του καφέ τη μεγάλη οικογένεια του Robusta, αλλά σιγά σιγά να δημιουργηθεί ένα εργαλείο χρήσιμο σε παραγωγούς, καλλιεργητές και γενικότερα ανθρώπους της βιομηχανίας του καφέ.

Φυσικά, η χαρτογράφηση δεν είναι παρά μια καλή αρχή, καθώς πρόκειται για «work-in-progress». Καθώς Robusta παράγεται σε πάρα πολλές χώρες (με ορισμένες αφρικανικές χώρες όπως η Τανζανία να έχουν ακόμα άγρια καφεόδεντρα Robusta), είναι δεδομένο πως ο κατάλογος θα συνεχίσει να συμπληρώνεται για καιρό, όσο οι γνώσεις μας για το «κακό» παιδί του καφέ εμπλουτίζονται και ανανεώνονται.

 

Τέσσερις ξεχωριστοί Single Origin Robusta Καφέδες από τη συλλογή του Coffees.gr

Rhodigium India Kaapi Royale: Μονοποικιλιακός, 100% Robusta καφές από την Ινδία. Πρόκειται ίσως για τον καλύτερης ποιότητας Robusta που κυκλοφορεί, κάτι που δικαιολογεί την ονομασία "Βασιλικός Καφές". Χαρακτηρίζεται από έντονο αλλά ισορροπημένο σώμα και δυνατό άρωμα, ενώ η πλούσια γεύση του έχει νότες μπαχαρικών, αρωματικού ξύλου, ψημένου ψωμιού και μια υπέροχη επίγευση φουντουκιού που διαρκεί.

Caffè Lab Tanzania AB: Μονοποικιλιακός, 100% Robusta καφές από την περιοχή Bukoba στις όχθες του ποταμού Βικτώρια, την μόνη περιοχή της χώρας που παράγει Robusta. H καλλιέργεια υπό σκιά και η έντονη υγρασία προσφέρουν σε αυτό τον καφέ ένα βάθος και μια φυσική γλυκύτητα ασυνήθιστη για Robusta. Στο φλιτζάνι κυριαρχούν οι νότες κακάου και καραμέλας, ενώ το σώμα είναι δυνατό και η οξύτητα σχεδόν απούσα

New York Monorigini Camerun: 100% Robusta καφές από τo Kαμερούν, που καλλιεργείται σε φάρμες με εύφορο ηφαιστειακό έδαφος, στα 1000 μέτρα υψόμετρο. Στο φλιτζάνι εμφανίζει δυνατό αλλά ταυτόχρονο ντελικάτο και αρωματικό espresso, με έντονες νότες πικρής σοκολάτας και φουντουκιών και πλούσια βουτυράτη επίγευση.

Rhodigium Uganda Selected: Μονοποικιλιακός, 100% Robusta από την Ουγκάντα, μια από τις πιο σημαντικές καφεοπαραγωγούς χώρες της Αφρικής. Το έντονο σώμα και η πλούσια, πυκνόρευστη κρέμα κερδίζουν αμέσως τις εντυπώσεις, ενώ το άρωμα είναι έντονο και η γεύση χαρακτηρίζεται από νότες πικρής σοκολάτας, ξύλου και φουντουκένια επίγευση.

 

Το «κακό παιδί» του καφέ επιστρέφει – πιο ποιοτικό, ανανεωμένο και πιο δυνατό από ποτέ.