ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά του Μεξικάνικου Καφέ

08/01/2021
από coffees.gr

To ταξίδι στις χώρες του καφέ συνεχίζεται.

Η εξερεύνηση των αρωμάτων, των γεύσεων και των μυστικών του καφέ είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι που δε σταματά ποτέ. Μετά την Γουατεμάλα, την Ονδούρα και την Κολομβία, σειρά σήμερα παίρνει το Μεξικό.

Ας γνωρίσουμε την πλούσια παραγωγή και την ξεχωριστή ιστορία της μεγαλύτερης κεντροαμερικάνικης χώρας λίγο καλύτερα. Vica Mexico!

 

Σύντομη ιστορία του καφέ στο Μεξικό

Το Μεξικό ανήκει σταθερά στις δέκα πρώτες καφεοπαραγωγούς χώρες του κόσμου, κατακτώντας, ανάλογα με την χρονιά και τη σοδειά, την όγδοη ή τη δέκατη θέση, με παραγωγή που αγγίζει συνήθως τα 4.000.000 σακιά, ενώ είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές της Αμερικής σε καφέ, ενώ οι κόκκοι του καφέ είναι ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της μεξικάνικης οικονομίας αλλά κι ένας κύριος μοχλός για την ανάπτυξή της: το 5% του Μεξικάνικου ΑΕΠ εξαρτάται από τον καφέ, ενώ περίπου ένας στους πέντε αγρότες της χώρας ασχολείται με την καλλιέργεια καφεόδεντρων.

Ο καφές εισήχθη στην χώρα σαν καλλιέργεια από τα νησιά της Καραϊβικής στα τέλη του 18ου αιώνα, με τις πρώτες φυτείες εντοπίζονται στην περιοχή της Βερακρούζ, όμως χρειάστηκαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, σχεδόν 100 χρόνια ώσπου η καλλιέργεια του να αξιοποιηθεί εμπορικά. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, ο κλάδος του καφέ άρχισε να εξελίσσεται, και η παραγωγή άρχισε να μεταφέρεται και σε άλλες πολιτείες. Σήμερα, ο καφές καλλιεργείται σε 12 πολιτείες του Μεξικού, με τα πρωτεία να ανήκουν στην Τσιάπας, στα σύνορα με την (επίσης καφεοπαραγωγό) Γουατεμάλα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Καφέ (ΙNMECAFE) είχε για χρόνια τον έλεγχο σημαντικών παραγόντων της αγοράς του καφέ, όπως την επίβλεψη των εξαγωγών, τη διασφάλιση της ποιότητας, την τεχνική βοήθεια στους αγρότες, τη σταθεροποίηση των τιμών, ακόμα και τον ορισμό των εδαφών που προορίζονταν για φυτείες καφέ (οι βασικές περιοχές, με βάση αυτό το σχεδιασμό, περιλάμβαναν εκτός από την Βερακρούζ και την Τσιάπας, και την Οαχάκα). Ο οργανισμός διαλύθηκε μόλις το 1989, όταν πλέον προτάθηκε η αυτορρύθμιση της αγοράς και κρίθηκε πως έχει επιτελέσει το έργο του – αν και η διάλυση του πυροδότησε την «Κρίση του καφέ» που ταλάνησε τη χώρα για χρόνια, με σοβαρέ οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, αλλά και συνέπειες στην ποιότητα του καφέ, που έπεσε αρκετά προς χάριν της μαζικότερης παραγωγής, προβλήματα που τα τελευταία χρόνια έχουν διορθωθεί.

 

Τι γεύση έχει ο Μεξικάνικος καφές;

Ο καφές που παράγεται στο Μεξικό είναι σχεδόν κατά αποκλειστικότητα Arabica, με την παραγωγή Robusta να είναι πολύ περιορισμένη. Το γευστικό προφίλ του μεξικάνικου Arabica δε διαφέρει ιδιαίτερα από τα αντίστοιχα των υπόλοιπων καφέδων της Κεντρικής Αμερικής, καθώς κυριαρχούν οι νότες καραμέλας, ξηρών καρπών και σοκολάτας. Η γευστική παλέτα γενική είναι γήινη, χαρακτηρίζεται από ισορροπία, χωρίς εξάρσεις στην οξύτητα και χωρίς εξεζητημένες γευστικές νότες.

Λόγω αυτού του χαρακτήρας τους, οι μεξικάνικοι κόκκοι καφέ χρησιμοποιούνται ευρέως σε χαρμάνια, καθώς μπορούν να αναμειχθούν με ευκολία με ένα πλήθος διαφορετικών καφέδων από πολλές προελεύσεις. Ακόμα, το προφίλ του μεξικάνικου καφέ «αντέχει» και αποδίδει καλά ακόμα και σε πολύ σκούρα καβουρδίσματα, που είναι εξάλλου ιδιαίτερα αγαπητά στο κοινό των ΗΠΑ. Εξάλλου, αρκετοί ονομάζουν, όχι τυχαία το πολύ σκούρο καβούρδισμα, «Mexican Roast», δηλαδή «Μεξικάνικο Καβούρδισμα».

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, έχουν κάνει την εμφάνισή τους εξαιρετικοί μονοποικιλιακοί καφέδες από το Μεξικό, τόσο από την Ζαπατιστικές κοινότητες της πολιτείας Τσιάπας όσο και από άλλες περιοχές. Οι single origin αυτοί καφέδες είναι συνήθως ποιοτικοί και αποτελούν τον καλύτερο πρεσβευτή του Μεξικάνικου καφέ.

Τρεις προτάσεις για ένα αξέχαστο γευστικό ταξίδι στο Μεξικό….

Καφές Espresso Cosmai Caffè Altura: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από το Μεξικό, από περιοχές με υψηλό υψόμετρο (Altura). Είναι ένας καφές απόλυτα χαρακτηριστικός του μεξικάνικου terroir, με έντονο άρωμα και πλούσια γεύση στην οποία κυριαρχούν οι νότες σοκολάτας.

Καφές Espresso Passalacqua Mekico: Ένα χαρμάνι espresso της Ναπολιτάνικης Passalacqua, που χρησιμοποιεί κυρίως κόκκους Arabica από το Μεξικο (με ένα συμπλήρωμα από άλλες κεντροαμερικάνικες χώρες). Το αρωματικό προφίλ χαρακτηρίζεται από νότες κακάου, καραμέλας και φουντουκιών, αλλά και φρουτώδεις υπόνοιες. Το καβούρδισμα είναι σκούρο, ακολουθώντας την παράδοση της Νότιας Ιταλίας, κάτι που ταιριάζει γάντι στο αρωματικό προφίλ του blend.

Καφές Εspresso Caffe Lab Messico Altura HG Turquesa 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica υγρής επεξεργασίας από το Μεξικό, από την πολιτεία της Τσιάπας, από φυτείες υψηλού υψομέτρου. Κυριαρχούς οι νότες σοκολάτας, συνεπικουρούμενες από τόνους βανίλιας και καπνού, ενώ σαν καφές είναι ιδανικός για espresso.

 

… και μια παραδοσιακή συνταγή γεμάτη άρωμα

Ο χαρακτηριστικότερος καφές της μεξικάνικης coffee culture έχει αρώματα από πορτοκάλι, κανέλλα και άλλα μπαχαρικά, έχει γενναία δόση ζάχαρης και ετοιμάζεται σε πήλινο σκεύος. Ονομάζεται «Caffe de Olla», δηλαδή «καφές σε πήλινο», ετοιμάζεται σε μεγάλες ποσότητες και είναι φτιαγμένος για να μοιράζεται, σε μικρά πήλινα κυπελάκια – μια εξαιρετική απεικόνιση όχι μόνο της Μεξικάνικης γαστρονομικής κουλτούρας, μα και του φιλόξενου και θερμού Μεξικάνικου ταμπεραμέντου, γενικά. Μπορείτε να βρείτε τη συνταγή εδώ και να πειραματιστείτε ελεύθερα!

 

«Πρώτα η πατρίδα», λέει το εθνικό μότο του Μεξικού – πρώτα ο καφές, θα συμπληρώναμε, ειδικά αν έρχεται από μια τόσο όμορφη χώρα.