Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Oliang, ο δυνατός παγωμένος καφές της Ταϊλάνδης

22/07/2021
από coffees.gr

Η ασιατική κουλτούρα του καφέ, εν πολλοίς ανεξερεύνητη για τους Δυτικούς, γνωρίζουμε πως μας επιφυλάσσει εκπλήξεις και ξεχωριστές, ιδιαίτερες συνταγές... μια από αυτές είναι σίγουρα και ο Oliang!

Η ιστορία του Oliang (ο σημαίνει «μαύρος» και liang σημαίνει «κρύος» στα ταϊλανδέζικα) ξεκινά στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η διεθνής αναταραχή προκάλεσε ελλείψεις στα αποθέματα καφέ, ο οποίος μοιραζόταν με δελτίο σε πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ταϋλάνδη. Έτσι, αφενός ο καφές ήταν ολοένα και χειρότερης ποιότητας, αφετέρου οι Ταϊλανδοί αναγκάστηκαν να τον νοθεύουν σε ποσοστό που άγγιζε το 50% με άλλες σπόρους, κυρίως καλαμποκιού και σόγιας. Προκειμένου ο δυνατός και πικρός αυτός καφές να πίνεται ευκολότερα, προσέθεταν αφειδώς συμπυκνωμένο γάλα και ζάχαρη και προτιμούσαν να τον απολαμβάνουν κρύο, συνήθειες που είναι κοινές στη Νοτιοανατολική Ασία.

Φυσικά, με την επιστροφή στην κανονικότητα, δεν ήταν λίγοι όσοι είχαν αγαπήσει την ιδιαίτερη γεύση αυτού του «καφέ έκτακτης ανάγκης», ο οποίος εξάλλου παρέμενε σημαντικά φθηνότερος από τον κανονικό καφέ και για αυτό περισσότερο προσβάσιμος στον μέσο Ταϊλανδό – και κάπως έτσι, ο Oliang έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της Ταϊλανδέζικης κουλτούρας του καφέ!

Παραδοσιακά, ο Oliang εκχυλίζεται σε «κάλτσα», μια αυτοσχέδια συσκευή με λαβή και μακρόστενο, ριχτό υφασμάτινο φίλτρο, που μοιάζει με μικρή απόχη, όμως μπορούμε να τον εκχυλίσουμε και σε ένα dripper ή μια συσκευή Pour Over χωρίς σημαντικές διαφορές. Φυσικά, είναι σχεδόν αδύνατο να βρούμε oliang στην χώρα μας – οπότε, θα χρησιμοποιήσουμε δυνατό Robusta και θα επιστρατεύσουμε διάφορα «κόλπα» προκειμένου να πετύχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

 

Πως ετοιμάζουμε τον Ταϊλανδέζικο Oliang;

 • Σε μια συσκεύη Pour Over ή ένα Dripper, βάζουμε τέσσερις κουταλιές της σούπας δυνατό Robusta.
 • Εκχυλίζουμε με μία κούπα ζεστό νερό και αφήνουμε να σταθεί για 4-5 λεπτά
 • Σε 100ml καφέ, προσθέτουμε 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και μια κουταλιά της σούπας γάλα εβαπορέ
 • Προσθέτουμε πάγο κι ανακατεύουμε
 • Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ζαχαρούχο γάλα
 • Σερβίρουμε σε γυάλινο ποτήρι συμπληρώνοντας κατά βούληση γάλα και πάγο

 

Συμβουλές για απολαυστικό & δυνατό Ταϊλανδέζικο Oliang;

 • Χρησιμοποιούμε έναν πραγματικά δυνατό Robusta καφέ, που θα προσεγγίσει το χαρακτήρα του αυθεντικό Oliang. O Καφές Espresso Caffè Lab Java από την Ασία είναι μια καλή επιλογή, ενώ και αφρικανικοί robusta όπως ο Caffè Lab Tanzania AB ή ο New York Monorigini Camerun έχουν επίσης την ένταση και στη στιβαρότητα που απαιτείται.
 • Το αυθεντικό Oliang mix έχει 50% καφέ, 20% φασόλια σόγιας, 20% καλαμπόκι και 10% μπαχαρικά, όπως κάρδαμο. Καθώς είναι δύσκολο να βρούμε φασόλια σόγιας, μπορούμε να καταφύγουμε στο εξής κόλπο: καβουρδίζοντας σουσάμι και κάρδαμο και αλέθοντάς τα μαζί με τον καφέ, θα πάρουμε την εξωτική νότα και τα καπνιστά αρώματα του Oliang. Το σουσάμι και το κάρδαμο μπορούν να συμμετέχουν στο mix σε ποσοστό 20-30%.
 • Ο καφές μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικά γλυκός για τα δικά μας δεδομένα. Μπορούμε να παραλείψουμε ή να μειώσουμε τη ζάχαρη και να αφήσουμε το ζαχαρούχο γάλα να δώσει το γλυκό χαρακτήρα που απατείται.
 • Πίνεται παγωμένος, καθώς η ζεστή του εκδοχή (ειδικά με το αυθεντικό mix) παραείνει πικρή ακόμα και για τους Ταϊλανδούς.
 • Αν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε φασόλια σόγιας ή καλαμπόκι, τα καβουρδίζουμε καλά, τα αλέθουμε μαζί με τον καφέ και πειραματιζόμαστε για το ποσοστό που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στο oliang mix μας.

Ο καφές είναι απόλαυση, αλλά μπορεί να γίνει και πειραματισμός – ένας παράξενος καφές από την μακρινή Ταϊλάνδη είναι η καλύτερη απόδειξη για αυτό.