ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους βιολογικούς καφέδες;

13/09/2022
από coffees.gr

Με ένα κοινό ολοένα και πιο απαιτητικό, που συνέχεια αναζητά καινούριες γεύσεις και που έχει απαιτήσεις από το φλιτζάνι του, ήταν επόμενο να εμφανιστούν στην αγορά καφέδες βιολογικής καλλιέργειας. Τι πρέπει να γνωρίζουμε, σαν λάτρες του καφέ, για τους βιολογικούς καφέδες; 

Με τον όρο «βιολογικά», εννοούμε προϊόντα τα οποία, καθόλα τα στάδια της παραγωγής τους, δεν έχουν επιβαρυνθεί με χημικές ουσίες, όπως ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, παρασιτοκτόνα και λιπάσματα. Σε γενικές γραμμές, η παραγωγή των βιολογικών προϊόντων ακολουθεί φυσικές διαδικασίες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα αφενός καλύτερη και πλουσιότερη γεύση, αλλά αφετέρου πιο κοπιαστικές συνθήκες παραγωγής και μικρότερη σοδειά. Σε όλες τις χώρες του κόσμου, υπάρχουν οργανισμοί που πιστοποιούν τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων και επιβεβαιώνουν πως τα προϊόντα τους δικαιούνται να χαρακτηρίζονται βιολογικά, ελέγχοντας κατά πόσο έχουν τηρηθεί οι σχετικές διαδικασίες.

Λόγω ακριβώς της ανώτερης ποιότητάς τους, αλλά και τις δυσκολίες της καλλιέργειας και της μικρότερης παραγωγής, τα βιολογικά προϊόντα πωλούνται σε τιμές αρκετά ακριβότερες από τα προϊόντα συμβατικής γεωργίας. Αν και συνήθως είναι συνδεδεμένα με τους ανθρώπους που ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τα βιολογικά προϊόντα έχουν, τις περισσότερες φορές, διαφορά στη γεύση που είναι αισθητή, ειδικά στην περίπτωση των φρούτων και των λαχανικών. Ακόμα, οι μέθοδοι παραγωγής τους είναι σίγουρα φιλικότερες προς το περιβάλλον, ακολουθώντας τις αρχές τις βιώσιμης ανάπτυξης.

Όλα τα παραπάνω, που ισχύουν γενικά για τα βιολογικά προϊόντα, ισχύουν φυσικά και για τον καφέ. Απολαμβάνοντας τον εσπρέσο μας, τείνουμε πολλές να ξεχνάμε ότι το καφές είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, που απαιτεί κοπιαστική καλλιέργεια και επίπονες διαδικασίες συλλογής και επεξεργασίας, μέχρι να φτάσει στο φλιτζάνι μας. Οι βιολογικοί καφέδες είναι καφέδες από (μικρές, τις περισσότερες φορές) φυτείες που ακολουθούν τις σχετικές μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας. Τι πρέπει όμως να γνωρίζουμε, όταν επιλέγουμε βιολογικό καφέ;

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον βιολογικό καφέ;

 

Ο βιολογικός καφές πρέπει να φέρει σχετική πιστοποίηση: Αν και επιλέγοντας μια γνωστή και επώνυμη μάρκα καφέ, είναι σίγουρο πως η ετικέτα θα λέει την αλήθεια, είναι σωστό να μην στεκόμαστε απλά στον χαρακτηρισμό «organic». Κάθε προϊόν που χαρακτηρίζεται ως βιολογικό, φέρει υποχρεωτικά κάποιου είδους πιστοποίηση από έναν οργανισμό που ελέγχει την ορθότητα αυτού του ισχυρισμού. Ο βιολογικός καφές που έχουμε επιλέξει πρέπει να φέρει τη σχετική πιστοποίηση σε εμφανές σημείο, προκειμένου να είμαστε σίγουροι για τους κόκκους που θα καταλήξουν στο φλιτζάνι μας.

Πολλοί βιολογικοί καφέδες είναι μονοποικιλιακοί: Στη  πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι βιολογικοί καφέδες που φτάνουν στο εμπόριο είναι μονοποικιλιακοί, δηλαδή αποτελούνται από κόκκους καφέ συγκεκριμένης γεωγραφικής προέλευσης, ίσως και συγκεκριμένης φυτείας. Ο βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι για να καταλήξουμε σε ένα βιολογικό χαρμάνι, θα έπρεπε να αναμειχθούν καφέδες παραγόμενοι από πολλές, διαφορετικές πιστοποιημένες φυτείες, διαδικασία που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη. Επιπρόσθετα, ο καφές βιολογικής καλλιέργειας συνήθως έχει περισσότερο τονισμένα τα φυσικά του χαρακτηριστικά – επομένως, οι περισσότερες εταιρείες επιλέγουν να τον διαθέσουν στο εμπόριο όπως είναι, χωρίς να διαφροποιήσουν το γευστικό του προφίλ αναμειγνύοντας τον με άλλες ποικιλίες.

Υπάρχουν ωστόσο και οι εξαιρέσεις: ο Tierra Bio Organic της Lavazza είναι ένα 100% Arabica χαρμάνι, απο πιστοποιημένες βιολογικές φυτείες από την Αφρική, την Ασία και την Νότια Αμερική, o Puro συνδυάζει κόκκους Arabica από βιολογικές φάρμες στην Ονδούρα και το Περού και ο New York Bio αποτελείται από βιολογικούς κόκκους Arabica αλλά και Robusta, για αυθεντική αίσθηση espresso και πλούσια κρέμα. Και τα τρία χαρμάνια έχουν υπέροχη γεύση, τονισμένα χαρακτηριστικά και βαθύ άρωμα και υπόσχονται ιδίατερη γεύση και μοναδικές εμπειρίες.

Οι περισσότεροι βιολογικοί καφέδες είναι Arabica:  Η ποικιλία Arabica, εξαιτίας τόσο της γευστικής πολυπλοκότητάς της σε σχέση με τη Robusta, όσο και του γεγονότος ότι είναι σαφέστερα περισσότερο επικερδής για τους καλλιεργητές, λόγω της ακριβότερης τιμής, σχεδόν μονοπωλεί το πεδίο των βιολογικών καφέδων. Δεν αποκλείεται να συναντήσουμε βιολογικό καφέ που να ανήκει στην ποικιλία Robusta, όμως στο σύνολο των περιπτώσεων, οι βιολογικοί καφέδες είναι, στη συντριπτική πλειοψηφία, Arabica.

 

Έχει ο βιολογικός καφές διαφορά στη γεύση;

Αν και στο εξωτερικό, υπάρχουν καφελάτρες που είναι δηλωμένοι οπαδοί του βιολογικού καφέ και γευσιγνώστες που ορκίζονται πως η διαφορά είναι ιδιαίτερα μεγάλη, πολλοί καταναλωτές μπορεί να μη δουν ιδιαίτερη διαφορά στην κούπα τους, αφού το τελικό αποτέλεσμα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η μέθοδος εκχύλισης αλλά και το κατά πόσο τα βήματα έχουν γίνει σωστά. Αναμφίβολα, ένας βιολογικός καφές είναι ένας καφές που σίγουρα έχει παραχθεί, συλλεχθεί και επεξεργαστεί με προσοχή, και αυτό έχει αντίκτυπο στη γεύση του και στην ποιότητά του, που είναι ανώτερες από τα κοινά χαρμάνια, όμως και ένα ποιοτικό χαρμάνι ή ένας καλός single origin καφές μπορεί να έχει εξαιρετική γεύση, έστω και αν δεν είναι βιολογικός.

Ακόμα, καθώς σχεδόν το σύνολο των βιολογικών καφέδων είναι μονοποικιλακοί Arabica, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για καφέδες με έντονα τονισμένα τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά. Αυτό, αν και σε γενικές γραμμές είναι επιθυμητό, ξενίζει πολλούς λάτρες του καφέ, και ιδιαίτερα του εσπρέσο, που προτιμούν την περισσότερο ισορροπημένη γεύση των blends – όλα άλλωστε, είναι θέμα προσωπικού γούστου, όταν μιλάμε για καφέ.

 

Είναι ο βιολογικός καφές καλύτερος για την υγεία μας ;

Αν με τον όρο «πιο υγιεινός» εννοούμε την απουσία πρόσθετων χημικών, λιπασμάτων κλπ που χαρακτηρίζει το σύνολο των βιολογικών προϊόντων, τότε αναμφίβολα ο βιολογικός καφές αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με τους καφέδες συμβατικής καλλιέργειας. Αν, από την άλλη πλευρά, με τον όρο υγιεινός εννοούμε ενδεχομένως μικρότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη ή προσπαθούμε να περιγράψουμε έναν καφέ ελαφρύτερο για το στομάχι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ένας βιολογικός καφές μπορεί να είναι ελαφρύς και γλυκόπιοτος, όμως αυτό δεν οφείλεται στη βιολογική καλλιέργεια, αλλά στην γενικότερη ποικιλία του. Ένας βιολογικός καφές μπορεί να είναι ποιοτικός και εύγεστος, αλλά αυτό δεν μεταβάλλει την περιεκτικότητα του σε καφεΐνη ή την επίδραση του στον οργανισμό μας.

 

Τρεις εξαιρετικοί βιολογικοί καφέδες από τη συλλογή του Coffees.gr

Caffè Lab Sumatra Queen Ketiara BioΜονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές βιολογικής καλλιέργειας από την Ινδονησία, από την περιοχή Gayo στο νησί της Σουμάτρας. Η συλλογή και η επεξεργασία του γίνεται με χειρονακτική εργασία, εξασφαλίζοντας τον απόλυτο έλεγχο σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Στο φλιτζάνι, εμφανίζει δυνατό σώμα και γλυκιά αίσθηση, ενώ κυριαρχούν οι νότες μπαχαρικών και αρωματικών βοτάνων, με την επίγευση να θυμίζει μέντα.

Caffè Lab Nepal Monte Everest Supremo OrganicΜονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας και βιολογικής καλλιέργειας από το Νεπάλ που καλλιεργείται σε υψόμετρο 2400 μέτρων, στην οροσειρά των Ιμαλαϊων. Η φυτεία είναι μόλις εκατό εκτάρια και ποτίζεται από νερό που έρχεται από τους μεγάλους παγετώνες. Στο στόμα, ο καφές έχει απαλό αλλά μεστό σώμα και χαρακτηρίζεται από νότες σοκολάτας γάλακτος. Ένας πραγματικά φινετσάτος, ντελικάτος καφές, εξαιρετικός σαν εσπρέσο αλλά και σε εκχυλίσεις φίλτρου.

Minges Bio House Blend: Κόκκοι Arabica και Robusta βιολογικής καλλιέργειας από την Ονδούρα, την Ουγκάντα και την Ινδία συνδυάζονται σε ένα χαρμάνι που παντρεύει την ένταση και το στιβαρό σώμα με τον φρουτώδη, αρωματικό χαρακτήρα.

Οι βιολογικοί καφέδες είναι σίγουρα μια αξιόλογη επιλογή, που αξίζει να έχουμε υπόψη μας – μια δοκιμή θα πείσει και τον πιο δύσπιστο ουρανίσκο. Από την άλλη, σημασία έχει στο φλιτζάνι μας να καταλήγει μόνο ο καλύτερος καφές, είναι δεν είναι βιολογικός – ο καφές που μας αξίζει!