ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 59 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Παπούα - Νέα Γουινέα: Καφές από την πιο μυστηριώδη χώρα του κόσμου

23/11/2021
από coffees.gr

Υψηλό υψόμετρο, ιδανικό κλίμα και βιοκαλλιέργειες συνθέτουν έναν πραγματικά ξεχωριστό καφέ.

H Παπούα – Νέα Γουινέα είναι ένα νησιωτικό κράτος της Ωκεανίας, που εκτείνεται στο ανατολικό μισό του νησιού της Νέας Γουινέας και στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μελανησίας, βόρεια της Αυστραλίας.  Μετά από ένα αιώνα υπό την κυβέρνηση τρίτων χωρών, η χώρα έγινε ανεξάρτητη μόλις το 1975, ανήκοντας όμως στην Βρετανική Κοινοπολιτεία. Αποτελεί μία από τις πιο πολυπολιτισμικές χώρες στον κόσμο (στο νησί υπάρχουν 851 γλώσσες από τις οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως οι 11) και η περισσότερο αγροτική, με μόνο το 13% του πληθυσμού να διαμένει σε πόλεις. Αποτελεί μια χώρα εν πολλοίς ανεξερεύνητη, αφού οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στα δάση της κρύβονται όχι μόνο άγνωστα είδη χλωρίδας και πανίδας, αλλά ενδεχομένως και φυλές ιθαγενών χωρίς επαφή με τον σύγχρονο κόσμο.

Αυτή η μυστηριώδης κι εξωτική χώρα, ανήκει όμως στην «Ζώνη του Καφέ» και μάλιστα, παράγει εξαιρετικό καφέ Arabica, που δεν αποκλείεται να έχουμε δοκιμάσει, χωρίς ίσως να το ξέρουμε. Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον καφέ της Παπούας!

 

Σύντομα ιστορία του καφέ στην Παπούα – Νέα Γουινέα

Αν και αρκετοί υποστηρίζουν πως τα πρώτα καφεόδεντρα έφτασαν στην Παπούα – Νέα Γουινέα στα τέλη του 19ου αιώνα, οι περισσότεροι συμφωνούν πως η συστηματική καλλιέργεια ξεκίνησε στα τέλη της δεκατίας του 1920, με ρίζες Jamaica Blue Mountain που ήρθαν από την Καραϊβική. Καθώς δεν υπήρχε αποικιοκρατικό παρελθόν στη χώρα, οι περισσότερες φυτείες ήταν (και είναι ακόμα) μικρές σε μέγεθος, και οι παραγωγοί ανεξάρτητοι. Η πορεία της καλλιέργειας του καφέ στην Παπούα – Νέα Γουινέα υπήρξε ασταθής, με περιόδους έντονης άνθησης αλλά και παρακμής, και γενικά επηρεαζόταν εύκολα από όλους τους διεθνείς παράγοντες τις βιομηχανίας του καφέ (αύξηση τιμών, καλές ή κακές σοδειές στις μεγάλες χώρες και ειδικά στη Βραζιλία, επέλαση μυκήτων του καφέ κλπ). Τα τελευταία χρόνια, οι παραγωγοί έχουν δώσει έμφαση στην ποιότητα, η παραγωγή έχει σταθεροποιηθεί και ταυτόχρονα οι περισσότερες φυτείες ακολουθούν πλέον πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης και ορθής καλλιέργειας.

Σήμερα, ο καφές είναι το δεύτερο βασικό εξαγώγιμο προϊόν για την Παπούα – Νέα Γουινέα, και ένας τομέας της οικονομίας που απασχολεί περίπου 2.5 εκατομμύρια Παπουανούς, ενώ η χώρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες καφεοπαραγωγούς χώρες του κόσμου. Η καλλιέργεια γίνεται τόσο στα ανατολικά όσο και στα δυτικά της χώρας, σε οροπέδια με εξαιρετικά υψηλό υψόμετρο. Το 95% της παπουανής παραγωγής καφέ αφορά Arabica, ενώ σε πιο χαμηλά υψόμετρο καλλιεργείται και Robusta, κυρίως για εσωτερική κατανάλωση. 

 

Τι γεύση έχει ο καφές της Παπούας – Νέας Γουινέας;

Οι κόκκοι Arabica από την Παπούα – Νέα Γουινέα φημίζονται για τον πλούσιο σώμα τους, την σχεδόν «σιροπάτη» αίσθηση στο στόμα και τον γήινο χαρακτήρα τους. Νότες μπαχαρικών, βοτάνων και γης αποτελούν την πιο συνηθισμένη γευστική παλέτα για τον καφέ της Παπούας – Νέας Γουινέας, ενώ ο φρουτώδης χαρακτήρας δεν είναι ασυνήθιστος. Καθώς οι καφέδες του νησιού καλλιεργούνται σε εξαιρετικά υψηλά υψόμετρα και συνήθως επεξεργάζονται με την «υγρή» μέθοδο, χαρακτηρίζονται συνήθως από έντονη, ζωηρή κι ευχάριστη οξύτητα.  Ακόμα,αν και λίγοι καφέδες από το νησί έχουν πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας, στις περισσότερες μικρές καλλιέργιες δε χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα και λιπάσματα, τόσο λόγω της ακριβής τους τιμής για τους ντόπιους αγρότες, όσο και λόγω του απομονωμένου χαρακτήρα των φυτειών, κάτι που έχει άμεση επίδραση στη γεύση και στην ποιότητα του καφέ.

O καφές της Παπούας χρησιμοποιείται ευρέως σε χαρμάνια espresso, αφού είναι ιδανικός για blendings – εξάλλου, δεν είναι λίγες οι μεγάλες εταιρείες καφέ που αγοράζουν κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες καφέ από το νησί για τα χαρμάνια τους. Ωστόσο, η γεύση και το άρωμα του είναι τόσο ιδιαίτερα, που είναι εξαιρετική επιλογή για single-origin καφέδες, τόσο σαν espresso όσο και σε εκχυλίσεις φίλτρου.

 

Δύο γευστικές προτάσεις espresso με άρωμα Παπούας – Νέας Γουινέας!

Καφές Espresso Paradiso Papua Nova Guinea AA Sigri 250g σε κόκκους: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica υγρής επεξεργασίας από φάρμες υψηλού υψομέτρου στην Παπούα - Νέα Γουινέα. Οι κόκκοι έρχονται από φυτείες σε υψόμετρο 5000 μέτρων, που τελούν υπό την διαχείρηση ιθαγενών κοινοτήτων. Στο στόμα, ο καφές χαρακτηρίζεται από πλούσιο σώμα, ισορροπία μεταξύ γλυκύτητας και ζωηρής οξύτητας και γεύση που είναι γεμάτη νότες γλυκόριζας και δημητριακών, με μακρά επίγευση.

Καφές Espresso Buondi Gold 1000g σε κόκκους: Το δημοφιλές espresso blend της Buondi sυνδυάζει την υψηλή γλυκύτητα του Βραζιλιάνικου καφέ με τα μοναδικά φρουτώδη χαρακτηριστικά του καφέ από την Παπούα - Νέα Γουινέα, το πλούσιο σώμα του καφέ Κόστα Ρίκα, και την στιβαρότητα του καφέ από την Ινδία. Σίγουρα μια απολαυστικά γευστική αναζήτηση στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

 

Ο καφές είναι πραγματικά μαγικός - με μια γουλιά, μπορείς να βρεθείς σε μια από τις πιο παράξενες κι εξωτικές χώρες του κόσμου.