Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Πέντε Coffee Trends για το καλοκαίρι του 2023

23/05/2023
από coffees.gr

O καφές σε ένα κόσμο που αλλάζει συνεχώς.

Ο καφές, και ειδικά ο τρόπος που τον απολαμβάνουμε, δεν είναι κάτι στατικό αλλά, αντίθετα, μια κουλτούρα που μετασχηματίζεται και αλλάζει συνεχώς μορφές, επηρεαζόμενοι από τις τάσεις της γαστρονομίας, της μόδας, τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και χίλιους δυο άλλους παράγοντες. Αν κάποιος αναλογιστεί πως άλλαξαν οι συνήθειες μας και τα γούστα μας στον καφέ τα τελευταία δέκα χρόνια στην χώρα μας, θα αντιληφθεί μια παράξενη πορεία, που μόνο στατική δε μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το κοινό του καφέ σήμερα είναι πολύ πιο ενημερωμένο, πολύ πιο απαιτητικό και με τα αυτιά και τα μάτια ανοιχτά προς τις διεθνείς τάσεις της βιομηχανίας, ενστερνιζόμενο κάποιες και απορρίπτοντας κάποιες άλλες. Ορίστε πέντε τάσεις από τον κόσμο του καφέ, που θα μας απασχολήσουν το καλοκαίρι που ξεκινά.

 

Πέντε Coffee Trends για το καλοκαίρι του 2023

Παγωμένος Καφές: Στην Ελλάδα φυσικά δεν πρόκειται για κάποιο νέο ή καινοτόμο trend, αφού ο παγωμένος φραπές ήταν για χρόνια ο «εθνικός» μας καφές, ενώ τα χρόνια της επέλασης του espresso, καταφέραμε και προσαρμόσαμε την ιταλική κουλτούρα καφέ στα γούστα μας, εφευρίσκοντας τον Freddo Espresso και τον Freddo Cappuccino. Ωστόσο, στις αγορές του εξωτερικού η διάδοση του παγωμένου καφέ εδραιώθηκε τα τελευταία χρόνια και το φετινό καλοκαίρι αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί αμείωτη. Cold Brew, με ή χωρίς την προσθήκη αζώτου (Nitro), Espresso Tonic, εμφυαλωμένος καφές έτοιμος για κατανάλωση είναι μόνο μερικά από τα ροφήματα που σίγουρα θα μας απασχολήσουν και αυτό το καλοκαίρι.

Fermented Coffee: Η ζύμωση (fermentation) είναι μια από τις πλέον «καυτές» τάσεις στην παγκόσμια γαστρονομία, και φυσικά ο καφές δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Συνδυάζοντας παραδοσιακές τεχνικές με την τάση για υγιεινή διατροφή σε ένα σύγχρονο πρόσωπο, τα fermented προϊόντα θα αρχίσουν να εντάσσονται στη διατροφή μας όλο και περισσότερο. Σε αυτό το πλαίσιο, ροφήματα όπως το Coffee Kombucha ή ροφήματα από κόκκους καφέ που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους και είναι σίγουρο ότι θα έρθουν και προς τα μέρη μας.

Mix Εκχυλίσεις: Οι λάτρεις του παραδοσιακού espresso θα ανατριχιάσουν με αυτό το trend, καθώς και όλοι όσοι αγαπούν και φροντίζουν την μηχανή espresso τους, αφού ένα νέο trend προστάζει όχι την ανάμειξη ετερόκλητων συστατικών στον εκχυλισμένο καφέ, αλλά την ταυτόχρονη εκχύλιση, με την ανάμειξη των συστατικών στο portafilter! Καστανή ζάχαρη και δυνατό κόκκινο ή μαύρο τσάι είναι δύο μόνο από τα συστατικά που στριμώχνουν στο κλείστρο μαζί με τον αλεσμένο καφέ οι baristi που θέλουν να πειραματιστούν κι έπεται συνέχεια…

Υγεία & Περιβάλλον: Αν κάτι έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια στην βιομηχανία του καφέ, αυτό είναι η τάση για ροφήματα φιλικότερα προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα πιο φιλικά προς τον ανθρώπινο οργανισμό. Με τις πλαστικές κάψουλες να οδεύουν προς εξαφάνιση, δίνοντας τη θέση τους σε αλουμινένιες ή κομποστοποιήσιμες, το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα συμπαρομαρτούντα του καφέ: χάρτινα ή επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια, ποτήρια πολλαπλής χρήσης, συσκευασίες από ανακυκλωμένο χαρτί αναμένεται να κυριαρχήσουν σχεδόν ολοκληρωτικά. Ταυτόχρονα, τα φυσικά υποκατάστατα του γάλακτος, ο dewaxed καφές, ο καφές δίκαιου εμπορίου και μηδενικου αποτυπώματος συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κοινού και οι εταιρείες ανταποκρίνονται αναλόγως.

Η επιστροφή του Decaf: Δεν είναι παρά πρόσφατη η εποχή που ο decaf απορρίπτονταν ασυζητητί από την πλειοψηφία των καφελατρών με συνοπτικές διαδικασίες. Σήμερα, αφενός υπάρχουν διαθέσιμοι στο εμπόριο πολλοί ποιοτικότεροι decaf καφέδες σε σχέση με παλαιότερα, που διατηρούν αναλλοίωτη τη γεύση και το άρωμα του καφέ, και αφετέρου, το taboo του ντεκάφ έχει σίγουρα ξεπεραστεί. Ο αποκαφενοποιημένος καφές θα αρχίσει να κατακτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και το κοινό του να γίνεται όλο και πιο απαιτητικό, αρχής γενομένης από φέτος το καλοκαίρι.

 

Με ή χωρίς καφεΐνη, κρύος ή εκχυλισμένος με τσάι ή ακόμα και στη μορφή μιας trendy Coffee Kombucha, το μόνο σίγουρο είναι ότι το καλοκαίρι μας θα είναι γεμάτο πολύ και καλό καφέ.