ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Τανζανία: καφές με ιστορία αιώνων

22/11/2022
από coffees.gr

Η καλλιέργεια του καφέ είναι πολύ παλιά υπόθεση στην Αφρικανική χώρα.

Η Τανζανία είναι μια χώρα της Ανατολικής Αφρικής, στην περιοχή των «Μεγάλων Λιμνών». Συνορεύει με εννέα χώρες, ενώ στα εδάφη της βρίσκεται και το μεγαλύτερο βουνό της Αφρικής, το Κιλιμάντζαρο. Τα 65 εκατομμύρια του πληθυσμού της ανήκουν σε πάνω από 100 γλωσσικές, εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, με τα σουαχίλι να χρησιμοποιούνται ως κοινή γλώσσα.

Όπως και σε αρκετές ακόμα αφρικανικές χώρες, βασικός πυλώνας της οικονομία της Τανζανίας είναι η καλλιέργεια του καφέ. Όντας η πέμπτη μεγαλύτερη καφεοπαραγωγός χώρα της Αφρικής και ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες του κόσμου, η Τανζανία έχει παράδοση στον καλό καφέ – ας τον γνωρίσουμε καλύτερα.

 

Σύντομη Ιστορία του Καφέ στην Τανζανία

Ο καφές έχει ιστορία αιώνων στην Τανζανία, αφού τα πρώτα καφεόδεντρα φυτεύτηκαν στη χώρα από τη κοντινή Αιθιοπία ήδη τον 16ο αιώνα. Οι ντόπιοι δε συνήθιζαν να πίνουν καφέ, ωστόσο προφορικές παραδόσεις διασώζουν πως οι καρποί, τα φύλλα και οι κόκκοι του καφέ, μαζί με άλλα βότανα χρησιμοποιούνταν σα διεγερτικό – κάτι σαν μια πρωτόγονη energy bar. Οι κόκκοι του καφέ είχαν συχνά το ρόλο νομίσματος και τα καφεόδεντρα ήταν περιουσία του αρχηγού της φυλής.

Ο καφές στη χώρα απέκτησε εμπορική αξία κατά την διάρκεια της γερμανικής αποικιοκρατίας, στα τέλη του 19ου αιώνα. Νέα καφεόδεντρα φυτεύτηκαν, παράλληλα με τις γηγενείς ποικιλίες, οι ιθαγενείς υποχρεώθηκαν να στραφούν σε άλλα αγροτικά προϊόντα και η καλλιέργεια του καφέ συστηματοποιήθηκε. Τα ίδια βήματα ακολούθησαν και οι επόμενοι αποικιοκράτες, οι Βρεττανοί, που με την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου διευκόλυναν το εμπόριο του καφέ αλλά και τη διάδοση της καλλιέργειας.

Μετά την ανεξαρτησία της, η Τανζανία είδε στον καφέ μια οικονομική διέξοδο. Άρχισαν να δημιουργούνται συνεταιρισμοί μικροκαλλιεργητών και η καλλιέργεια διαδόθηκε ακόμα περισσότερο μέσω κρατικών φυτειών. Διάφοροι παράγοντες αυξομείωναν την παραγωγή μέχρι και τη δεκαετία του 1990, όπου και η χώρα σταθεροποιεί την παρουσία στη διεθνή αγορά του καφέ.

Σήμερα, η χώρα παράγει τόσο Arabica όσο και Robusta, με την καλλιέργεια του καφέ να είναι υπεύθυνη για το 24% του ΑΕΠ. Το 90% της παραγωγής έρχεται από μικρούς παραγωγούς, ενώ περίπου 2.00.000 Τανζανοί ασχολούνται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με την καλλιέργεια, την επεξεργασία και το εμπόριο του καφέ.

 

Tι γεύση έχει ο καφές της Τανζανίας;

Η Τανζανία παράγει τόσο Arabica (το 70% της συνολικής παραγωγής) όσο και Robusta, κυρίως στην περιοχή της λίμνης Bukoba. O Arabica συνήθως καλλιεργείται σε υψηλά υψόμετρα, όπως στο Κιλιμάντζαρο, κάτι που έχει ιδιαίτερη επίδραση στη γεύση και στην ποιότητα των κόκκων. Συνήθως, ο τανζανικός Arabica έχει φρουτώδη χαρακτήρα, αισθητή οξύτητα, αλλά και φυσική γλυκύτητα. Δεν είναι σπάνιο στην παλέτα του να ξεδιπλώνονται νότες μπαχαρικών ή ξηρών καρπών, ή ακόμα και λεπτά αρώματα βοτάνων. Οι περισσότεροι Arabica της χώρας υφίστανται υγρή επεξεργασία, κάτι που τονίζει ιδανικά τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά.

Ο Robusta της περιοχής Bukoba είναι στιβαρός, με δυνατό σώμα, γήινη αίσθηση και ένα γευστικό προφίλ που είναι ασυνήθιστο για Robusta. Κακάο, καραμέλα και ξηροί καρποί είναι οι πιο συνηθισμένες γεύσεις που θα συναντήσουμε σε ένα φλιτζάνι Robusta από την Τανζανία, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι είναι ένας από τους ποιοτικότερους Robusta που θα συναντήσει κανείς στην αγορά.

 

Δύο γευστικές προτάσεις για Τανζανικό καφέ από τη συλλογή του Coffees.gr

Paradiso Tanzania Kilimanjaro: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές υγρής επεξεργασίας από την Τανζανία, από φάρμες υψηλού υψομέτρου στις πλαγιές του Κιλιμαντζαρο. Οι κόκκοι ανήκουν στην παλαιά ποικιλία Arabica Typica, και καλλιεργούνται σε ιδανικό κλίμα, σε μια εύφορη περιοχή με τροπική βλάστηση. Στο φλιτζάνι, ο καφές χαρακτηρίζεται από ισορροπημένο σώμα, φυσική γλυκύτητα και φρουτώδη χαρακτήρα, αλλά και νότες φουντουκιού και αμυγδάλου στην επίγευση, μαζί με μια ιδέα μελιού, που τον κάνουν εξαιρετικά περίπλοκο.


Caffè Lab Tanzania AB 250g: Μονοποικιλιακός, 100% Robusta καφές από την περιοχή Bukoba στις όχθες της λίμνης Βικτώρια. H καλλιέργεια υπό σκιά και η έντονη υγρασία προσφέρουν σε αυτό τον καφέ ένα βάθος και μια φυσική γλυκύτητα ασυνήθιστη για Robusta. Στο φλιτζάνι κυριαρχούν οι νότες κακάου και καραμέλας, ενώ το σώμα είναι δυνατό και η οξύτητα σχεδόν απούσα.

 

Αν η ανάβαση του Κιλιμάντζαρο φαίνεται δύσκολη, ένας espresso με κόκκους από την Τανζανία θα μας ανεβάσει επίσης στα ουράνια, και μάλιστα πολύ πιο εύκολα.