Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Tropicalia, ο καφές του Βραζιλιάνικου καλοκαιριού

13/07/2021
από coffees.gr

Ό,τι καλύτερο έχει η Βραζιλία σε ένα ποτήρι!

Όταν σκεφτόμαστε την Βραζιλία, οι περισσότεροι από εμάς σκέφτονται το ποδόσφαιρο, το Καρναβάλι, την Σάμπα και φυσικά... τον καφέ! Η Βραζιλία δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη καφεοπαραγωγός χώρα του κόσμου, αλλά και μια χώρα με βαθιά ριζωμένη την κουλτούρα του καφέ, κάτι που φαίνεται στις δεκάδες διαφορετικές συνταγές που μας έρχονται από τη μεγάλη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Με τον όρο Tropicalia ο περισσότερος κόσμος εννοεί ένα καλλιτεχνικό κίνημα που άνθησε στην Βραζιλία την δεκαετία του ’60, επηρεάζοντας κατά κύριο λόγο την μουσική, και δευτερεύοντως άλλες τέχνες, όπως η ζωγραφική, η ποίηση, το σινεμά και τα εικαστικά. Στόχος της Tropicalia ήταν η ανάδειξη του μωσαϊκού διαφορετικών πολιτισμών που αποτελούσε και αποτελεί η Βραζιλία, και η δημιουργία μιας συνεκτικής ταυτότητας, χαρούμενης, δημιουργικής και ανοιχτόκαρδης. Παρότι βραχύβιο, το κίνημα επηρέασε βαθιά τη Βραζιλιάνικη κουλτούρα και συζητιέται ακομα και σήμερα.

Για τους θαμώνες των δεκάδες καφέ του Rio De Janeiro, Tropicalia είναι κι ένας δροσερός, καλοκαιρινός καφές, που εκμεταλλεύεται δύο από τα πιο διαδεδομένα υλικά στην Βραζιλία: τον καλό καφέ και τις καρύδες! Παγωμένος και δροσιστικός, με αρώματα καρύδας και όλη την ένταση του espresso, ο Tropicalia είναι ό,τι χρειάζεται κάποιος για το το καυτό καλοκαίρι της Βραζιλίας – γιατί όχι, λοιπόν, και της Ελλάδας;

 

Τι χρειαζόμαστε για έναν Tropicalia;

  • Έναν μονό espresso (30 ml)
  • 150ml νερό καρύδας
  • Πάγο

Πως ετοιμάζουμε τον Tropicalia;

  • Εκχυλίζουμε τον Espresso
  • Τον βάζουμε σε σέικερ με τον πάγο και νερο καρύδας και χτυπάμε καλά
  • Σερβίρουμε σε χαμηλά ποτήρια

 

Συμβουλές για δροσιστικούς κι εξωτικούς Tropicalia

  • Χρησιμοποιούμε νερό και όχι γάλα καρύδας, το οποίο είναι αραιό και όχι πηχτό, με υπόγλυκη γεύση. Το βρίσκουμε φρέσκο ή σε κονσέρβα σε καταστήματα με ethnic προϊόντα.
  • Δεν χρησιμοποιούμε ζάχαρη, καθώς το νερό της καρύδας είναι σχετικά γλυκό από μόνο του.
  • Αρκετοί προσθέτουν κι ένα σφηνάκι ρούμι ή κασάσα, για μια πιο up-tempo εκδοχή – δεν είναι κακή ιδέα.
  • Αν και η αυθεντική συνταγή είναι εξαιρετικά λιτή, κυκλοφορούν εκδοχές που χρησιμοποιούν λάιμ, μάνγκο, ακόμα και τσάι μπανάνας. Με έναν τόσο απλό «καμβά» και με καλοκαιρινή διάθεση, το μόνο όριο είναι η φαντασία μας.
  • Επιλέγουμε έναν Βραζιλιάνικο καφέ, ιδανικά 100% Arabica, τόσο για extra αυθεντικότητα στη γεύση, όσο και για να μπλεχτούν τα ντελικάτα και πολύπλοκα αρώματα του με τα αρώματα της καρύδας.
  • Aν θέλουμε εντονότερη τη γεύση του καφέ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα διπλό espresso (60ml) και να μειώσουμε το νερό καρύδας σε 100 ml
  • Στην Βραζιλία πίνεται συνήθως χωρίς καλαμάκι, αλλά εμείς, συνηθισμένοι από τον «πατροπαράδοτο» freddo μας, μπορούμε να μην αλλάξουμε συνήθειες

 

BONUS: Τρεις Προτάσεις Καφέ με άρωμα από Βραζιλία

New York Monorigini  Brasile: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica καφές από την Βραζιλία. Οι νότες αποξηραμένων φρούτων και σοκολάτας που τον χαρακτηρίζουν, αλλά και η διακριτική οξύτητα, ταιριάζουν απόλυτα στον Tropicalia.

Caffe Lab Alta Mogiana Franca: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica φυσικής επεξεργασίας από την Βραζιλία, από την περιοχή Cerrado Mineiro στα βορειοανατολικά του Minas Gerais, της πρώτης περιοχής στη Βραζιλία όπου καλλιεργήθηκε καφές. Ο καφές του Cerrado Mineiro θεωρείται από τους καλύτερους της χώρας και έχει κερδίσει Πιστοποίησης Προστατεύομενης Ονομασίας Προέλευσης. Στο φλιτζάνι, ο καφές είναι ισορροπημένος, με δυνατό σώμα και πλούσια γεύση με νότες σοκολάτας και δημητριακών.

Rhodigium Santos Otimo Descascado: Μονοποικιλιακός, 100% Arabica φυσικής επεξεργασίας από την Βραζιλία, από την επαρχία της Mina Gerais, από φυτεία στην κοινότητα Ouro Fino. Η επεξεργασία του καφέ ακολουθεί την υβριδική «semi-washed» μέθοδο, κάτι που σε συνδυασμό με το εύφορο έδαφος προικίζει τους κόκκους με ευχάριστη οξύτητα. Το άρωμα είναι επίμονο και στη γεύση κυριαρχούν οι νότες αμυγδάλου.

 

Είτε στην Κόμπα Καμπάνα, είτε σε μια πανέμορφη ελληνική παραλία, δεν υπάρχει κάτι πιο αναζωογωνητικό από έναν καλό καφέ – γιατί όχι, από έναν Tropicalia!