Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Τέσσερις ανορθόδοξες μέθοδοι επεξεργασίας του καφέ

09/03/2023
από coffees.gr

Speciatly καφέδες από φρούτα, ρούμι, τροπικούς ανέμους και άγρια ζώα.

Όσο κι αν το λησμονούμε συχνά, ο καφές είναι ένα εντελώς φυσικό προϊόν, που για να καταλήξει στο φλιτζάνι μας χρειάζεται να περάσει από κάποια στάδια επεξεργασίας, προκειμένου από το φρούτο του καφεόδεντρου να φτάσουμε στον αλεσμένο καφέ που θα εκχυλίσουμε.

Οι δύο βασικές μέθοδοι επεξεργασίας του καφέ είναι η «υγρή» και η «φυσική». Στην υγρή μέθοδο, τα ξεφλουδισμένα κεράσια του καφέ τοποθετούνται, με τη σάρκα του καρπού ακόμα γύρω από τον κόκκο, σε δεξαμενές με νερό, όπου παραμένουν για μία, δύο ή και περισσότερες ημέρες. Στην φυσική μέθοδο, που είναι και η αρχαιότερη μέθοδος επεξεργασίας του καφέ, οι καρποί αφήνονται να αφυδατωθούν στον ήλιο, και κατόπιν οι κόκκοι διαχωρίζονται από τον αφυδατωμένο καρπό. Μια υβριδική μέθοδος που συνδυάζει στοιχεία και από τις δύο βασικές μεθόδους, η μέθοδος Honey, έχει διαδοθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, κυρίως στη σκηνή των specialty καφέδων.

Όπως φαντάζεται εύκολα κανείς, η επεξεργασία του καφέ παίζει σημαντικό ρόλο στη γεύση και το άρωμα του τελικού προϊόντος, καθώς κάθε μέθοδος τονίζει διαφορετικά οργανοληπτικά στοιχεία του καφέ. Κάφεδες με συγκεκριμένα γευστικά προφίλ αναδεικνύονται περισσότερο με τη μία ή την άλλη μέθοδο επεξεργασίας, ενώ δεν είναι λίγοι οι λάτρεις του espresso που είναι φανατικοί φίλοι του «φυσικού» ή του «πλυμένου» καφέ.

Εκτός όμως από τις τρεις βασικές μεθόδους επεξεργασίας, υπάρχουν και τρόποι κατεργασίας του καφέ που είναι ιδιαίτεροι, παράξενοι και εξεζητημένοι, καταλήγοντας σε εξίσου ιδιαίτερα αποτελέσματα. Ας γνωρίσουμε τέσσερις μοναδικούς τρόπους επεξεργασίας του καφέ, που επιστρατεύουν τον άνεμο, τα τροπικά φρούτα, το ρούμι, αλλά και το… στομάχι των ζώων!

 

Τέσσερις ανορθόδοξες μέθοδοι επεξεργασίας του καφέ

 

Salada De Frutas: H μέθοδος ονομάζεται… «φρουτοσαλάτα», καθώς οι συλλεγμένοι καρποί του καφέ ωριμάζουν για μερικά 24ωρα σε ερμητικά κλειστές δεξαμενές με νερό, στις οποίες προστίθενται τροπικά φρούτα όπως το μάνγκο, ο ανανάς, το passion fruit, η παπάγια και άλλα. Πρόκειται για μια ευρεσιτεχνία της φυτείας Santa Rita στην Βραζιλία, που παράγει με αυτό τον τρόπο εξαιρετικά ποιοτικό καφέ με έντονο φρουτώδη χαρακτήρα και φυσική γλυκύτητα.

Πρόταση αγοράς: Caffe Lab Brasile Salada de Frutas

 

Rum Fermentation: Σε αυτή τη μέθοδο, οι κόκκοι του καφέ (που μπορεί να έχουν υποστεί ήδη υγρή ή φυσική επεξεργασία) τοποθετούνται σε άδεια βαρέλια από ρούμι και αφήνονται να ωριμάσουν για 3 ή και περισσότερους μήνες, απορροφώντας αρώματα και γεύσεις. Το αποτέλεσμα είναι ένας καφές με έντονη τη γεύση και το άρωμα του ρουμιού, περιορισμένης παραγωγής και για ιδιαίτερους ουρανίσκους.

Πρόταση αγοράς: Caffe Lab Colombia Rum Fermentation

 

Monsooned: Η πατρίδα αυτής της μεθόδου είναι η Ινδία, και ειδικά οι παραλιακές περιοχές της Karnataka και του Malabar. Οι κόκκοι του καφέ αφήνονται επί μακρόν να ωριμάσουν εκτεθειμένοι στους θερμούς και υγρούς ανέμους της περιοχής, τους μουσώνες, με τη μέθοδο να τους προικίζει με ένα ιδιαίτερο και πικάντικο γευστικό προφίλ. Αυτός ο «παλαιωμένος» καφές θυμίζει σε γεύση τον καφέ όπως πινόταν χρόνια πριν στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όταν οι κόκκοι έφταναν στα ευρωπαϊκά λιμάνια μετά από χρονοβόρα θαλασσινά ταξίδια.  

Πρόταση αγοράς: New York Monorigini India Monsooned

 

Animal Digestion: Η συλλογή των κόκκων του καφέ που αποβάλλουν διάφορα είδη ζώων με τα περιττώματα τους, ξεκίνησε από την εποχή της αποικιοκρατίας και την ανάγκη των φτωχών εργατών των φυτειών να γευτούν κι αυτοί λίγο καφέ. Σήμερα, βέβαια, οι συγκεκριμένοι καφέδες είναι από τους πλέον ακριβούς και περιζήτητους, καθώς πέρα από την εκ των πραγμάτων περιορισμένη παραγωγή, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ταξίδι του κόκκου στο γαστρικό σύστημα των ζώων που έχει καταναλώσει ώριμα κεράσια καφέ τον προικίζει με μοναδική γεύση και κάνει την πικράδα του καφέ σχεδόν να απουσιάζει. Ο πιο γνωστός καφέ του είδους είναι ο Ινδονησιακός Kopi Luwak που συλλέγεται από τα περιττώματα των μοσχογαλών, όμως στην αγορά κυκλοφορούν αντίστοιχοι καφέδες από τα Βραζιλιάνικα πουλιά Jacu, από Ταϊλανδέζικους ελέφαντες, ακόμα και από νυχτερίδες.

Πρόταση αγοράς: Caffe Lab Kopi Luwak Indonesia

 

Την επόμενη φορά που θα απολαύσετε έναν ξεχωριστό espresso, μπορείτε να αναρωτηθείτε: άραγε, κολυμπούσε σε μια δεξαμενή με παπάγιες ή σε ένα δρύινο βαρέλι με ρούμι; Μήπως, τελικά, δερνόταν από τον ανελέητο μουσώνα ή μήπως βρισκόταν στο… στομάχι ενός ζώου;