Τα εικονίδια των εκπτώσεων φεύγουν, οι τιμές μένουν ίδιες! Βάσει ΦΕΚ 35935/2023
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για αγορές άνω των 69 €
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 210 88 10 717
0

Μια μικρή γεύση καφέ

17/03/2017
από coffees.gr

Ένας λάτρης του καφέ που δεν έχει ιδιαίτερη εμπειρία στα διαφορετικά ονόματα του αγαπημένου του εσπρέσο μπορεί εύκολα να μπερδευτεί, απλά ακούγοντας τις παραγγελίες σε μια καφετέρια – ακόμα περισσότερο, αν κρυφακούει παραγγελίες σε ένα καφέ της Ρώμης ή της Φλωρεντίας.

Τα διαφορετικά ονόματα του εσπρέσο κρύβουν πίσω τους διαφορετικές μεθόδους παρασκευής και φυσικά, διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Η μαγεία του εσπρέσο έγκειται και στο γεγονός πως μόνο με δύο υλικά,  καλής ποιότητας καφέ και νερό,  μπορούμε να έχουμε έξι διαφορετικά ροφήματα, προσαρμοσένα τόσο στα γούστα  μας, όσο και στην ώρα της ημέρας. Σύμφωνα με τον «Ιταλικό Κανόνα», τα είδη του εσπρέσο είναι τα παρακάτω :


a-taste-of-coffee
  • Ristretto : στα Ιταλικά σημαίνει «περιορισμένος», και όπως φανερώνει το όνομά του, είναι μικρότερος από τον κανονικό espresso. Χρησιμοποείται η ίδια ποσότητα καφέ, αλλά λιγότερος χρόνος εκχύλισης, ώστε να δημιουργηθεί ένας μικρότερος σε μέγεθος καφές, με μεγαλύτερη γευστική συγκέντρωση, πυκνότερη υφή και εντονότερη επίγευση.

 

  • Lungo :  το όνομά του σημαίνει «μακρύς» και προέρχεται από τον μεγαλύτερο χρόνο εκχύλισης, που διαφέρει από τον συνηθισμένο espresso ως και τριάντα δευτερόλεπτα. Το σώμα ενός lungo είναι συνήθως πιο λεπτό, με μεγαλύτερη οξύτητα, όμως γενικά ο lungo περιλαμβάνει περισσότερη ποσότητα καφεϊνης, λόγω του μεγαλύτερου χρόνου εκχύλισης.

 

  • Doppio : Ενώ αρκετοί θεωρούν λανθασμένα τον lungo ως τον «διπλό» espresso, ο πραγματικά διπλός espresso στην Ιταλία αποκαλείται doppio – δηλαδή διπλός, στα Ιταλικά.

 

  • Americano : Δεν είναι παρά ένας εσπρέσο στον οποίο έχει προστεθεί ζεστό νερό, με αποτέλεσμα έναν χορταστικότερο καφέ με μικρότερη γευστική ένταση, λόγω της αραίωσης του. Η καταγωγή του ανάγεται στα χρόνια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, όταν οι αμερικανοί στρατιώτες στην Ευρώπη αραίωναν τον εσπρέσο τους, καθώς η γεύση του τούς φαινόταν πολύ έντονη – αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο αστικός μύθος. Όντας μια παραλλαγή του Americano, η παρασκευή του Long Black ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία, με τη διαφορά πως η αναλογία εσπρέσο και ζεστού νερού ελέγχεται προκειμένου να μην αραιωθεί υπερβολικά το ρόφημα, ενώ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο να διατηρήσει ο καφές την χαρακτηριστική του κρέμα.

 

Espresso, Ristretto, Lungo, Doppio η ακόμα και Americano, με το σωστό καφέ και τον σωστό εξοπλισμό, το μόνο σίγουρο είναι πως ο καφές ήταν και θα είναι μοναδικός – μια αγαπημένη συνήθεια που μπορούμε εύκολα να απολαμβάνουμε και από το σπίτι μας.